Απεργίες Μαρτίου ’10

Την Πέμπτη 4 Μάρτη στην Αθήνα, πάνω από 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ λίγες ώρες πριν οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ αρνούνταν να καλέσουν απεργία. Την ίδια μέρα πορείες έγιναν επίσης στα Γιάννενα, τη Λαμία, ενώ στην Άρτα σπάστηκαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Την προηγούμενη ημέρα Τετάρτη 3 Μάρτη συγκέντρωση-πορεία πραγματοποιήθηκε στη Νάξο.

Την Παρασκευή 5 Μάρτη νέα πορεία έγινε στην Αθήνα με συγκρουσιακές διαθέσεις που κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο λίγο πριν είχε εκκενωθεί, από το φόβο που προκάλεσε στην εξουσία το πλήθος των διαδηλωτών. Την ώρα της συγκέντρωσης έξω από τη βουλή, οργισμένοι διαδηλωτές έδωσαν την απάντηση που του αναλογούσε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Τα ΜΑΤ βρέθηκαν σε θέση άμυνας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πορείας, παρόλα αυτά έγιναν 5 συλλήψεις διαδηλωτών και επιτέθηκαν με χημικά στον Μανώλη Γλέζο ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και αργότερα στην εντατική. Παράλληλα, εργαζόμενοι στο υπουργείο εσωτερικών έκαναν κατάληψη στο Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να μην τυπωθεί ο νέος νόμος… ενώ από την Τετάρτη 3 Μάρτη και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε καταληφθεί.

Δυναμική πορεία έγινε και στη Θεσσαλονίκη, με συγκρουσιακή κατάληξη στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Για τις 11 Μαρτίου προκηρύχθηκε από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ 24ωρη γενική απεργία σε όλη την Ελλάδα ενάντια στα τελευταία έκτακτα μέτρα νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση: πάγωμα μισθών, περικοπές επιδομάτων και δώρων, νέοι φόροι. Ήταν μία από τις μαζικότερες απεργίες των τελευταίων 20 ετών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ποτέ τα συγκεκριμένα συνδικάτα δεν έχουν προκηρύξει ούτε μία απεργία διάρκειας μεγαλύτερης από 24 ώρες. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο κόσμος στράφηκε με τόσο άμεσο τρόπο ενάντια στα ελεγχόμενα από κυβέρνηση και εργοδοσία συνδικάτα που προκήρυξαν την απεργία. Στη διαδήλωση της Αθήνας ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Αλήτες, λέρες, εργατοπατέρες». Οι εργατοπατέρες έβαλαν τα ΜΑΤ να κόψουν την πορεία, να χτυπήσουν τον κόσμο και να τον πνίξουν στα δακρυγόνα, για να μπορέσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και οι όμοιοι του να μπουν στην πορεία και να φωτογραφηθούν πίσω από το πανό της ΓΣΕΕ. Ο 28χρονος διαδηλωτής Μάριος Ζέρβας ξυλοκοπήθηκε άγρια από μπάτσους, συνελήφθη και προφυλακίστηκε για τη συμμετοχή του στην πορεία, απειλούμενος να παραμείνει έγκλειστος έως και 18 μήνες πριν από τη δίκη του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Αποφυλακίστηκε 43 μέρες μετά, στις 24 Απρίλη (όλο το χρονικό εδώ). Η αγανάκτηση του κόσμου με την πολιτική της εκτόνωσης και των ελεγχόμενων «αγώνων» εκδηλώθηκε τόσο στην πορεία, στην οποία μεγάλος αριθμός εργαζομένων και ανέργων συντάχθηκε με τα μπλοκ οργανώσεων, συλλογικοτήτων και πρωτοβάθμιων σωματείων που διαφωνούν με την πρακτική των συμβιβασμένων συνδικάτων, όσο και στη στάση του στις τελευταίες κινητοποιήσεις. Οι κοινές ανακοινώσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ενδεικτικές. Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στην Ελλάδα είχε εκδώσει στις 2 Μαρτίου 2010 και η Συνομοσπονδιακή Επιτροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CGT):

Η CGT ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Συνομοσπονδιακή Επιτροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CGT) μετά τη γενική της συνέλευσή την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, διακηρύττει την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους/ες και στον λαό της Ελλάδας στο σύνολό τους, για τον αποφασιστικό αγώνα που ακολουθούν, έκφραση του οποίου ήταν η Γενική Απεργία στην οποία πρωταγωνίστησαν.
Βλέπουμε την απάντηση της Ελληνικής Εργατικής Τάξης με Γενική Απεργία ως το αναγκαίο εργαλείο για την ανακοπή της εφόρμησης του καπιταλιστικού συστήματος και την συνεπαγόμενη από αυτή επισφάλεια. Οι εργαζόμενες/οι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε την κρίση που γέννησαν οι πλούσιοι. Για αυτό, είναι απαράδεκτο αυτοί οι ίδιοι οι θεσμοί και τα κράτη που έχουν κυβερνήσει προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών να επιχειρούν να επιβάλλουν τις λύσεις τους, οι οποίες βασίζονται σε κοινωνικές περικοπές, μειώσεις μισθών, επιμήκυνση του χρόνου συνταξιοδότησης, κτλ.
Από την πλευρά της CGT θέλουμε να στείλουμε έναν δυνατό χαιρετισμό σε όλους όσους συμμετέχουν στην Ελλάδα στις εργατικές και κοινωνικές κινητοποιήσεις και να τους πούμε ότι αποτελούν ένα καθαρό παράδειγμα πάλης για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο.

Καλή δύναμη, συντρόφισσες και σύντροφοι