Αγώνας ελευθερίας ενάντια στο τρομοκράτος

Τα γεγονότα της 6ης Δεκέμβρη 2010 και το πρωτοφανές σχέδιο καταστολής σε όλη την Ελλάδα. Δράσεις αλληλεγγύης στο εξωτερικό.

Αθήνα

Πρωινή μαθητική πορεία: Από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνται αυθόρμητες συγκεντρώσεις και πορείες μαθητών σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας, με σκοπό τη μαζική κάθοδο στο κέντρο, απορρίπτοντας στην πράξη την τυπική 3ωρη αποχή από τα μαθήματα και βγαίνοντας στο δρόμο απαντώντας με ολική αποχή.

Συγκεντρώσεις και πορείες γίνονται στο Περιστέρι (όπου πραγματοποιείται επίθεση ενάντια στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, καθώς σπάζεται και ένα περιπολικό), στη Φιλαδέλφεια, στο Αιγάλεω – όπου 200 περίπου μαθητές κλείνουν κεντρικούς δρόμους και κινούνται απειλητικά ενάντια στο αστυνομικό τμήμα. Επίσης, γίνονται συμπλοκές σώμα με σώμα με αστυνομικούς, όταν οι τελευταίοι προσπαθούν να συλλάβουν κάποιους μαθητές. Ένταση προκαλείται και στον Κορυδαλλό έξω από τις φυλακές, όπου συλλαμβάνονται 3 μαθητές. Οργανώνεται άμεσα πορεία αλληλεγγύης προς το αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού, με επιθέσεις ενάντια στα ΜΑΤ. Πορεία 150 μαθητών κατευθύνεται προς το κέντρο από την περιοχή του Ψυχικού, ενώ παράλληλες πορείες μαθητών από τα βόρεια προάστια πλησιάζουν στο κέντρο της Αθήνας κλείνοντας κεντρικές οδικές αρτηρίες. Πορεία 200 περίπου μαθητών από τα σχολεία των Εξαρχείων κινούνται δυναμικά προς το σημείο της προσυγκέντρωσης, στα Προπύλαια.

Η διαδήλωση ξεκινά με τη συμμετοχή περισσότερων από 5.000 μαθητών, ενώ όλο και περισσότερος κόσμος καταφτάνει στο σημείο μετά την έναρξη. Οι διαδηλωτές δείχνουν από νωρίς άγριες διαθέσεις, εκφράζοντας την οργή τους ενάντια στη γενικευμένη καταστολή των ημερών με επιθέσεις ενάντια σε τράπεζες, κάμερες παρακολούθησης και πολυτελή μαγαζιά. Στην οδό Σταδίου σημειώνονται συγκρούσεις με μπάτσους, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να διαφύγουν στα γύρω στενά. Σε αρκετές περιπτώσεις οργανωμένες επιθέσεις των μαθητών καταφέρνουν ν’ απωθήσουν τα ΜΑΤ. Η πορεία συνεχίζεται συγκρουσιακά στην πλατεία Συντάγματος έξω από τη βουλή, με επιθέσεις ενάντια σε διμοιρίες, καθώς και στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Οι μπάτσοι κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Η πορεία ολοκληρώνεται στα Προπύλαια, όπου πολύς κόσμος παραμένει για να συμμετάσχει στην απογευματινή πορεία.

Η απογευματινή πορεία ήταν προγραμματισμένη για τις 16.00. Το κέντρο της Αθήνας είναι αποκλεισμένο. Έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Η είσοδος του μετρό στα Προπύλαια –τόπος συγκέντρωσης και έναρξης της πορείας– έχει κλείσει. Μπάτσοι όλων των ειδών και ασφαλίτες είναι ακροβολισμένοι παντού. Ελικόπτερα της αστυνομίας πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας. Παρ’ όλα αυτά, η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων μπλοκ φοιτητών. Λίγο πριν από τις 4 η ώρα μερικοί διαδηλωτές επιτίθενται σε ασφαλίτες που επιχείρησαν να παρεισφρήσουν στην πορεία. Ακολουθούν συμπλοκές με τα ΜΑΤ. Τα ΜΑΤ επιτίθενται στους συγκεντρωμένους με χρήση χημικών, παραβιάζοντας (για άλλη μια φορά) το άσυλο των Προπυλαίων. Είναι φανερό ότι το σχέδιο της αστυνομίας είναι να ωθήσει τους συγκεντρωμένους να ξεκινήσουν την πορεία χωρίς τη συμμετοχή της πλειοψηφίας του κόσμου, που δεν έχει ακόμα φτάσει στα Προπύλαια. Απώτερος στόχος του κράτους είναι να εμποδίσει τα μπλοκ των διαδηλωτών να προσεγγίσουν, συγκροτημένα και ενωμένα, το σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, όπως αναμένεται μετά το πέρας της διαδήλωσης. Στην ουσία απαγορεύουν την ίδια την πορεία, αφού ίσως για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια γίνεται επίθεση σε προσυγκέντρωση. Είναι φανερό ότι η Εξουσία επιδιώκει, μέσω των ελεγχόμενων μίντια, να μεταφέρει στην κοινωνία μία εικονική πραγματικότητα, πολύ διαφορετική από αυτήν που βιώσαμε στους δρόμους. Στις πρωτοφανείς προβοκατόρικες αυτές τακτικές της αστυνομίας αντανακλάται ο φόβος των εξουσιαστών για γενίκευση της κοινωνικής εξέγερσης.

Πολύ μεγάλες δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν πλευρίσει την πορεία. Γίνονται συνεχόμενες συμπλοκές με δυσανάλογα μεγάλη χρήση χημικών που ρίχνονται από μικρή απόσταση πάνω στους διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές επιμένουν, και παρά τις προσχεδιασμένες προσπάθειες των μπάτσων η πορεία δε διαλύεται. Η κεφαλή της πορείας έχει φτάσει στο σημείο αναχώρησης, στα Προπύλαια, όπου ενώνεται με μεγάλο όγκο συγκεντρωμένων που είχαν φτάσει εκεί αργότερα από τη βεβιασμένη έναρξη της πορείας. Στο μεταξύ, στο Σύνταγμα έξω από τη βουλή πέφτουν μολότοφ στα τριπλά κορδόνια των ένοπλων σκυλιών που φυλάνε τ’ αφεντικά τους. Ακολουθεί έφοδος των διμοιριών με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πολλά δακρυγόνα. Κατόπιν δε διστάζουν να ξυλοκοπήσουν άγρια τον ποδοπατημένο κόσμο – στην πλειοψηφία μαθητές και φοιτητές.

Κι ενώ ο μεγάλος όγκος της πορείας κατευθύνεται προς τα Προπύλαια, κλείνοντας την κυκλική διαδρομή, αρκετοί διαδηλωτές, κυρίως μαθητές και φοιτητές κυνηγημένοι από τα ΜΑΤ, μπαίνουν στον υπόγειο σταθμό του μετρό του Συντάγματος (βίντεο), όπου για αρκετή ώρα αποδοκιμάζουν τους κυνηγούς τους, φωνάζοντας συνθήματα μες στο σταθμό με τις διμοιρίες απέναντί τους. Μόλις οι διμοιρίες βγαίνουν έξω, οι διαδηλωτές τούς επιτίθενται με λύσσα, αψηφώντας την υπεροχή του οπλισμού και του αριθμού των σκυλιών εκείνη τη στιγμή.

Τα συνθήματα «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» και «Οι μπάτσοι δεν είναι παιδιά των εργατών, είναι τα σκυλιά των αφεντικών», που φωνάζουν στη δυναμική έξοδό τους οι νέοι διαδηλωτές, δε θα μεταδοθούν από κανένα μέσο παραπληροφόρησης. Οι ίδιοι διαδηλωτές σάπισαν στο ξύλο ένα φασίστα, μέλος γνωστής φασιστικής-παρακρατικής οργάνωσης, ενώ αυτός προσπαθούσε να τους εμποδίσει να βρουν καταφύγιο στο σταθμό του μετρό. Ούτε αυτό θα παίξει στα δελτία ειδήσεων, στα οποία θα γίνει λόγος για «τραυματισμό πολίτη από ταραξίες».

Στα Προπύλαια γίνονται περιορισμένης έκτασης σπασίματα. Τα περισσότερα καταστήματα, τράπεζες κ.λπ. έχουν βάλει ρολά. Οι μπάτσοι παραβιάζουν και πάλι το πανεπιστημιακό άσυλο και καταδιώκουν τους διαδηλωτές που έχουν παραμείνει εκεί. Η πλειονότητα των διαδηλωτών κατευθύνεται προς τα γειτονικά Εξάρχεια, τα οποία είναι περικυκλωμένα από μεγάλες δυνάμεις αστυνομίας, ασφαλιτών και φασιστών. Μία άλλη ομάδα καταλαμβάνει το Πολυτεχνείο περνώντας από τις συμπληγάδες μπάτσων και παρακρατικών.

Στις 21.00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο σημείο όπου το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 δύο ανθρωπόμορφοι ειδικοί φρουροί δολοφόνησαν τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο. Ήδη από τις 7 υπάρχει κόσμος συγκεντρωμένος στο σημείο της δολοφονίας. Για παραπάνω από τρεις ώρες η αστυνομία επιτίθεται στον κόσμο που βρίσκεται στα Εξάρχεια, εισβάλλει σε μαγαζιά, τραυματίζει σοβαρά, τραμπουκίζει, προπηλακίζει, κάνει αλόγιστη χρήση χημικών, τρομοκρατεί και κάνει αθρόες έρευνες, προσαγωγές και συλλήψεις. Και πάλι το σχέδιο της χούντας θ’ αποτύχει.

Ο κόσμος, παρά τα χημικά και την τρομοκρατία, παραμένει στο σημείο της κρατικής δολοφονίας και φωνάζει συνθήματα, καθώς και τα ονόματα κοινωνικών αγωνιστών που δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής. Κατόπιν οι συγκεντρωμένοι οργανώνουν πορεία προς το Πολυτεχνείο. Οι μπάτσοι χτυπούν την πορεία και καταστρέφουν μέρος του μνημείου του δολοφονημένου Γρηγορόπουλου. Γίνεται μάχη για να καταφέρει ο κόσμος να διώξει τους μπάτσους από το σημείο της δολοφονίας. Η κατάσταση και μέσα στα σπίτια των κατοίκων είναι εφιαλτική από τα χημικά. Οδομαχίες γίνονται για πάνω από 2 ώρες σε ολόκληρα τα Εξάρχεια κάτω από ένα πυκνό νέφος δακρυγόνων. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, 7/12, οι καταληψίες του Πολυτεχνείου βρίσκονται υπό τον ασφυκτικό πολιορκητικό κλοιό των μπάτσων και των ομάδων φασιστών. Έχουν γίνει περίπου 98 προσαγωγές, από τις οποίες 44 είναι συλλήψεις. Πολλοί είναι οι τραυματίες από τις αγριότητες της αστυνομίας.

Αυτά που συνέβησαν στην Αθήνα στις 6 Δεκέμβρη 2010, αλλά και αυτά που προηγήθηκαν σκόπιμα τις ακριβώς προηγούμενες μέρες (εισβολές «αντι»τρομοκρατικής υπηρεσίας, συλλήψεις, νέα εντάλματα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας), δικαιολογούν πλήρως το χαρακτήρα του πολέμου ενάντια στην άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει η χούντα και οι υπηρέτες της εναντίον της κοινωνίας. Ένας πόλεμος σε επίπεδο επικοινωνιακό, ιδεολογικό-ταξικό και επιχειρησιακό-στρατιωτικό. Η πάλη των αγωνιζόμενων ανθρώπων ενάντια στη βία της Εξουσίας, για την ελευθερία και την κοινωνική απελευθέρωση, οφείλει να είναι συντονισμένη και οργανωμένη σε όλα τα παραπάνω επίπεδα.

Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα με τα πρωτοφανή μέτρα στην Αθήνα, οι μπάτσοι είχαν κηρύξει από χθες απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην πρωινή πορεία, μαθητές από πάνω από 60 σχολεία έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και στη συνέχεια συνέχισαν με πορεία στο κέντρο της πόλης. Στην απογευματινή δυναμική πορεία, με συμμετοχή πάνω από 3.000 ατόμων, έγινε επίθεση σε αστυνομικό φυλάκιο υπουργείου και σε τηλεοπτικά συνεργεία, συγκρούσεις με τους μπάτσους, καθώς και απαλλοτρίωση δύο σουπερμάρκετ. Άπειροι μπάτσοι και ασφαλίτες προσπάθησαν να καταπατήσουν το άσυλο του Πανεπιστημίου κάνοντας και κάποιες συλλήψεις, αλλά απωθήθηκαν από φοιτητές.

Γιάννενα: Περίπου 2.000 άτομα στη διαδήλωση, που χτυπήθηκε λυσσαλέα από τους μπάτσους με αποτέλεσμα να σκορπίσει αρκετός κόσμος πριν ανασυνταχθεί η πορεία. Έγιναν συγκρούσεις, ενώ φωνάχτηκαν αντικρατικά και αντιμπατσικά συνθήματα από το μεγαλύτερο μέρος της πορείας. 45 προσαγωγές, οι 5 συλλήψεις.

Αγρίνιο: Πορεία περίπου 200 μαθητών προς στο αστυνομικό τμήμα. Κάποιοι μαθητές κατά την προσυγκέντρωση κάναν καθιστική διαμαρτυρία, ενώ άλλο κομμάτι της πορείας έκανε επίθεση στους μπάτσους και ακολούθησαν συγκρούσεις. Πριν καν ξεκινήσει η πορεία, μπάτσοι τη σπάσανε με τρομερά βίαιη καταστολή. Μετά από πολλά δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πολύ ξύλο και συλλήψεις από ασφαλίτες, μαθητές, φοιτητές και αλληλέγγυοι προχώρησαν σε κατάληψη του δημαρχείου απαιτώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Βόλος: Πορεία 1.000 ατόμων, που από την αρχή δέχτηκε απίστευτες ποσότητες χημικών. Ο κόσμος δε διαλύθηκε και συνέχισε επιθετικά , συνέχισαν όμως κι οι μπάτσοι να ρίχνουν χημικά. Έγινε ανταρτοπόλεμος στους δρόμους της πόλης και συγκρούσεις σώμα με σώμα. Υπήρξαν 11-13 προσαγωγές ατόμων, που αφέθηκαν ελεύθερα, και τραυματίες κι από τις δύο πλευρές. 3 μπάτσοι κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ ένα 12χρονο κορίτσι χτυπήθηκε δίπλα στο μάτι από δακρυγόνο.

Ηράκλειο: Μεγάλη συμμετοχή στην πρωινή πορεία στο Ηράκλειο Κρήτης, με πολυάριθμο αναρχικό μπλοκ. Στη διαδρομή της πορείας έγιναν επιθέσεις σε αρκετές τράπεζες, όπου σπάστηκαν ATM, τζαμαρίες και κάμερες. Στην απογευματινή πορεία συμμετείχαν 500 περίπου άτομα, με μεγάλη αστυνομική παρουσία.

Πάτρα: Δυναμική πορεία πραγματοποιήθηκε το πρωί από τους «Ανυπάκουους μαθητές» με συμμετοχή 500 ατόμων. Μετά το τέλος της πορείας πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία από τους φοιτητικούς συλλόγους με συμμετοχή 4.000 περίπου ατόμων. Το απόγευμα συγκροτήθηκε και πραγματοποιήθηκε δυναμική αυθόρμητη πορεία από 400 περίπου άτομα στο κέντρο της Πάτρας.

Ζάκυνθος: Πρωινή πορεία 250 μαθητών, εντυπωσιακός αριθμός για τα δεδομένα του νησιού, με επιθέσεις στο αστυνομικό τμήμα. 4 προσαγωγές και βία απ’ τους μπάτσους σε μαθητές μικρής ηλικίας. Το απόγευμα σε άλλη πορεία έγιναν συγκρούσεις με πέτρες και μολότοφ έξω απ’ το τμήμα, με 2 συλλήψεις.

Ηγουμενίτσα: Πορεία 400 ατόμων, μαθητών, φοιτητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Μυτιλήνη: Πορεία 500 ατόμων, δυναμική σε παλμό και μεγάλης διάρκειας, που κινήθηκε μέσα από τις γειτονιές, πέρασε από την προκυμαία, όπου σπάστηκαν όλα τα ΑΤΜ και μια τζαμαρία τράπεζας, πριν καταλήξει στην κεντρική πλατεία.

Λάρισα: Πορεία 500 ατόμων και συγκρούσεις με τους μπάτσους. Σπάστηκε μια τράπεζα και  περιπολικά, και έγιναν 5 προσαγωγές.

Σέρρες: Αυθόρμητη πορεία 100 περίπου μαθητών προς την αστυνομική διεύθυνση. Αργότερα έγινε μικροφωνική, μοιράστηκαν κείμενα και πετάχτηκαν τρικάκια στην κεντρική πλατεία με παρουσία μπάτσων.

Πτολεμαΐδα: Μαθητές με κεριά συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ έξω απ’ το αστυνομικό τμήμα απέναντι από μπάτσους που είχαν τα αυτόματα ανά χείρας.

Άρτα: Πορεία μαθητών στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε σε καθιστική διαμαρτυρία έξω απ’ το αστυνομικό τμήμα.

Κομοτηνή: Πορεία 300 μαθητών και φοιτητών στο κέντρο της πόλης με παλμό και μοίρασμα κειμένων κατά τη διάρκειά της, ώσπου να καταλήξει στη Νομική Σχολή, όπου συνεχίζεται η κατάληψη από φοιτητές.

Ξάνθη: Δυναμική πορεία 500 περίπου εξεγερμένων νέων. Άπειροι μπάτσοι, επιθέσεις σε οχήματα της δημοτικής αστυνομίας.

Κέρκυρα: Πρωινή και απογευματινή πορεία προς το αστυνομικό τμήμα με μεγάλο αριθμό μαθητών και φοιτητών, αντίστοιχα. Καθιστική διαμαρτυρία έξω απ’ το τμήμα.

Χανιά: Μεγάλη πρωινή πορεία περίπου 1.000 μαθητών και εκπαιδευτικών προς τη Νομαρχία, με τραυματίες και τουλάχιστον 3 συλλήψεις και 8 προσαγωγές – ανάμεσά τους και 13χρονοι μαθητές. Στην απογευματινή πορεία έγιναν άλλες 2 προσαγωγές.

Κεφαλλονιά: Αυθόρμητη πορεία περισσότερων από 150 ατόμων προς  το αστυνομικό τμήμα. Φωνάζονταν αντιφασιστικά και αντικατασταλτικά συνθήματα, αλλά και συνθήματα αλληλεγγύης στους φυλακισμένους.

Μαθητικές πορείες με συμβολικές επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα έγιναν επίσης στις πόλεις Ναύπλιο, Κοζάνη, Καβάλα, Καρδίτσα, Δράμα, Τρίπολη, Κατερίνη, Έδεσσα, Φλώρινα, Ρέθυμνο, Αμαλιάδα.

Δράσεις αλληλεγγύης στο εξωτερικό


Ελβετία:
Δράση αλληλεγγύης στη Γενεύη, όπου βάφτηκε το εξωτερικό τμήμα του ελληνικού προξενείου.

Μεγάλη Βρετανία: Συγκέντρωση αλληλεγγύης και πορεία φοιτητών στο Λονδίνο που κατέληξε έξω από την ελληνική πρεσβεία.

Κύπρος: Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 5 Δεκέμβρη, στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία. Ακολούθησε εκδήλωση και προβολή στην πλατεία Φανερωμένης.

ΗΠΑ: Διαμαρτυρία αλληλεγγύης στο Σαν Φρανσίσκο με αφορμή τον τραυματισμό της Αμερικανίδας διαδηλώτριας στην πορεία ενάντια στο ΔΝΤ, και μήνυμα αλληλεγγύης προς όλους τους αγωνιστές ενάντια στην ελληνική χούντα. Δήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τις συλλογικότητες Indiana R.A.S.H. (Red and Anarchist Skinheads) και CLAW (Creature Liberation Association of Warriors) της Ιντιάνα.

Νέα Ζηλανδία: Δήλωση από τον Αναρχικό Μαύρο Σταυρό της πόλης Aotearoa, με αφορμή τον τραυματισμό της Αμερικανίδας διαδηλώτριας, σε αλληλεγγύη με όλα τα θύματα και τους πολιτικούς κρατούμενους στην Ελλάδα.

Βαϊμάρη, Γερμανία: Πορεία αλληλεγγύης στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης με συνθήματα, τρικάκια και πυροτεχνήματα. Οι μπάτσοι προσέγγισαν την πορεία και προσήγαγαν 4 άτομα.

Γαλλία: Δράση αντιπληροφόρησης από πυρήνα της CNT στην πόλη La Roche sur Yon της δυτικής Γαλλίας για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Κανκούν, Μεξικό: Παρέμβαση για τον Αλέξη στην πορεία ενάντια στη σύνοδο COP-16  για την κλιματική αλλαγή – βίντεο εδώ

Ιταλία και Αργεντινή: Συνθήματα αλληλεγγύης και γκράφιτι σε τοίχους της Ρώμης από την κολεκτίβα Partizan, καθώς και στο Μπουένος Άιρες, αντίστοιχα.

Δράσεις αλληλεγγύης για την 6η Δεκέμβρη έγιναν επίσης σε Μαρόκο, Βουλγαρία, Καμπότζη, όπως και σε άλλες χώρες. (Σύντομα θα αναρτήσουμε και τις υπόλοιπες δράσεις.)

 

Ο αγώνας για ελευθερία, διαρκής, διεθνής και αυτοοργανωμένος, δεν καταστέλλεται.

Η οργή μας γιγαντώνεται.

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες της 6ης Δεκέμβρη.

Αλληλεγγύη σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

 

στα αγγλικά / ισπανικά /ιταλικά / γαλλικά / γερμανικά /πορτογαλικά

No Comments “Αγώνας ελευθερίας ενάντια στο τρομοκράτος”