Σκάρα, Σουηδία: Το ALF απελευθέρωσε 1600 αιχμάλωτα μινκ

Νωρίς το πρωί της 1ης Νοέμβρη 2012, περίπου 1600 μινκ απελευθερώθηκαν έξω από τη σουηδική πόλη Σκάρα. Τα αθώα αυτά ζώα ήταν καταδικασμένα σε θάνατο, γι’ αυτό και τα ελευθερώσαμε.

Τα μινκ γεννιούνται σε εξαιρετικά μικρά μεταλλικά κλουβιά, όπου ζουν μια σύντομη ζωή απόλυτης πλήξης και απόγνωσης. Τα μινκ είναι υδρόβια ζώα, που τους αρέσει να κολυμπούν και να περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στο νερό. Απλά φαντάσου να είσαι υποχρεωμένος να ζεις σ’ ένα κλουβί με συρματόπλεγμα, ενώ θα κολυμπούσες ως επί το πλείστον στο φυσικό σου περιβάλλον. Μετά την πάροδο έξι μηνών, τα έγκλειστα μινκ θανατώνονται με τον πιο φασιστικό τρόπο, δηλαδή μέσω της εισπνοής δηλητηριωδών αερίων. Οι φάρμες εκτροφής είναι στην ουσία στρατόπεδα θανάτου, με χιλιάδες και χιλιάδες αθώα θύματα.

Κάποιοι χυδαίοι ψεύτες, βασανιστές ζώων κάθε είδους, θα πουν –και το έχουνε ήδη πει– ότι πρόκειται για «βαναυσότητα κατά των ζώων». Ναι, είναι ειρωνεία, κι όμως λένε πως το να απελευθερώνεις ζώα από ένα βάναυσο καθεστώς συνιστά βαναυσότητα.

Ο αφάνταστα αδαής εκπρόσωπος Τύπου Johan Dalén της «σουηδικής οργάνωσης εκτροφέων γουνοφόρων ζώων» λέει με σοβαροφάνεια: Όλα τους θα υποφέρουν, και σχεδόν όλα τους θα πεθάνουν της πείνας στη φύση.

Απαντώντας σοβαρά: Το 100% των μινκ υποφέρουν στην κάθε φάρμα εκτροφής. Το 100% των μινκ πρόκειται να πεθάνουν στην κάθε φάρμα, αν δεν απελευθερωθούν. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι πολλά από τα μινκ κατορθώνουν να επιβιώσουν στη φύση.

Στον Γιόχαν λέμε: Μην παριστάνεις ότι τάχα νοιάζεσαι για τη ζωή των μινκ, όταν στην πραγματικότητα τα κονομάς χοντρά από τη θανάτωσή τους.

Αν τα μινκ γούσταραν τόσο πολύ τα κελιά τους, δε θα έτρεχαν να δραπετεύσουν σε λιγότερο από ένα λεπτό όπως έκαναν εκείνη τη νύχτα. Καλύτερα λοιπόν να μην αμολάς άλλα ψεύδη, Γιόχαν Νταλέν.

Στη Σουηδία υπάρχει πληθυσμός μινκ γιατί άνθρωποι τα έχουν απελευθερώσει, κι αυτά κατόρθωσαν να επιβιώσουν. Δε βρίσκονταν εδώ μέχρι πριν 90 χρόνια. Μα το τοπικό κλίμα είναι κατάλληλο για τα μινκ, και δεν έχουν ποτέ προκαλέσει την εξαφάνιση άλλων ειδών ή κάποια τοπική «οικο-κατάρρευση», όπως διατείνονται κάποιοι που σιχαίνονται τα ζώα. Μονάχα οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να το κάνουν αυτό!

Μετά από λιγότερα από 100 χρόνια εκτροφής, είναι ξεκάθαρο ότι τα μινκ διατηρούν ακόμη τα ένστικτά τους. Παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο να τα καθυποτάξεις.

Δε χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να συνειδητοποιήσεις ότι τα μινκ είναι αρκετά δυνατά ώστε να επιβιώσουν. Η ύπαρξη τόσο πολλών άγριων μινκ στη Σουηδία το αποδεικνύει.

Δε θ’ αφήσουμε τον ψευταρά Γιόχαν Νταλέν στο απυρόβλητο.

Θέλουμε επίσης να ενθαρρύνουμε τα μίντια να ερευνήσουν σοβαρά το θέμα των ζώων σε ελευθερία, κι ειδικότερα των μινκ, και να μην παραθέτουν απλώς τα ψεύδη των βασανιστών.

Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παγκόσμιας Ημέρας Βέγκαν (1/11).

Βεγκανισμός δεν είναι μονάχα ν’ αράζει κανείς με τα βέγκαν φιλαράκια του, τρώγοντας βέγκαν μπέργκερ και νιώθοντας περήφανος επειδή δε σκοτώνει τόσα ζώα όσα ο μέσος καταναλωτής…

Φυσικά, καλό είναι να ’σαι βέγκαν και να παροτρύνεις κι άλλους/-ες να γίνουν βέγκαν, αλλά ο βεγκανισμός μπορεί να γίνει στ’ αλήθεια ισχυρός όταν δρας άμεσα – απελευθερώνοντας τα ζώα.

Ανοίγοντας έστω κι ένα κλουβί, μπορείς ν’ αλλάξεις μια ζωή για πάντα. Λευτερώνοντας ένα ζώο, σώζεις ολόκληρο τον κόσμο – γι’ αυτό το ζώο.

Μην επιτρέψεις στο φόβο σου ή οτιδήποτε άλλο να σταθεί εμπόδιο ανάμεσα σ’ εσένα και στη λευτεριά και στη ζωή ενός άλλου ζωντανού πλάσματος. Δεν είναι δίκαιο.

Άνοιξε τα κλουβιά!

Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων (σουηδικό ALF)