Απεργίες πείνας από 2/3 στις ελληνικές φυλακές – Μικρό χρονολόγιο των τελευταίων ημερών

Όσο η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί σχεδόν αποκοιμισμένη τα μετεκλογικά παραμύθια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναρχικοί αιχμάλωτοι και μαχόμενοι κρατούμενοι στα κάτεργα της δημοκρατίας αποφασίζουν να συγκρουστούν για άλλη μια φορά με την εξουσία και τους νόμους της, χρησιμοποιώντας ως όπλο του αγώνα τους την απεργία πείνας και την αποχή συσσιτίου.

Στις 27 Φλεβάρη 2015 ο Γιώργος Σοφιανίδης, κοινωνικός κρατούμενος στην Ε1 πτέρυγα των φυλακών υψίστης ασφαλείας του Δομοκού, ξεκινάει απεργία πείνας με αίτημα να μεταχθεί πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν μέχρι την παραμονή της πρωτοχρονιάς, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του στο ΤΕΙ Πειραιά και στο ΙΕΚ των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ ταυτόχρονα προτάσσει από κοινού με τους συγκρατουμένους του την οριστική κατάργηση των φυλακών τύπου Γ. Την ίδια μέρα ξεκινούν αποχή συσσιτίου όλοι οι αιχμάλωτοι στην ειδική πτέρυγα Ε1 του Δομοκού: οι αναρχικοί Νίκος Μαζιώτης, Κώστας Γουρνάς, Γιάννης Ναξάκης, ο κομμουνιστής Δημήτρης Κουφοντίνας και οι κοινωνικοί κρατούμενοι Αλέξανδρος Μελέτης, Κωνσταντίνος Μελέτης, Βασίλης Βαρελάς, Μοχάμεντ-Σαΐντ Ελτσιμπάχ και Αλέξανδρος Μακαδασίδης, δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Άλλωστε, στις αρχές του Φλεβάρη, είχε προηγηθεί διαμαρτυρία των έγκλειστων στις φυλακές Δομοκού ύστερα από άλλον ένα θάνατο συγκρατουμένου τους.

Στις 2 Μάρτη ξεκινάει μια απεργία πείνας κρατουμένων με κοινό πολιτικό διεκδικητικό πλαίσιο, που αφορά –κυρίως– την κατάργηση των αντιτρομοκρατικών νόμων του 2001 και του 2004, των άρθρων 187 και 187Α του ποινικού κώδικα, του ‘κουκουλονόμου’, του νομικού πλαισίου για τις φυλακές τύπου Γ, της εισαγγελικής διάταξης περί βίαιης λήψης του DNA, καθώς και την απελευθέρωση του πολυτραυματία Σάββα Ξηρού, καταδικασμένου για τη 17Ν. Τη συμμετοχή τους στη συλλογική κινητοποίηση ανακοινώνουν ο Κώστας Γουρνάς κι ο Δημήτρης Κουφοντίνας με κοινή δήλωσή τους, ο Νίκος Μαζιώτης (φυλακή τύπου Γ Δομοκού), όπως και πέντε σύντροφοι του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων, οι Αντώνης Σταμπούλος (φυλακή Λάρισας), Τάσος Θεοφίλου (φυλακή Δομοκού), Φοίβος Χαρίσης, Αργύρης Ντάλιος και Γιώργος Καραγιαννίδης (φυλακή Κορυδαλλού). Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο ΔΑΚ θα ακολουθήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο. Επίσης από τις 2 Μάρτη αρχίζει απεργία πείνας ο κρατούμενος στη φυλακή τύπου Γ του Δομοκού Μοχάμεντ-Σαΐντ Ελτσιμπάχ. Μια μέρα μετά, ξεκινούν αποχή συσσιτίου δύο κρατούμενες στο θάλαμο γυναικών των ανδρικών φυλακών Νεάπολης Λασιθίου, στην Κρήτη, σ’ ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας πολιτικούς κρατούμενους.

Παράλληλα, από τις 28 Φλεβάρη έχουν συλληφθεί άτομα για την υπόθεση της σχεδιαζόμενης απόδρασης της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς από τις φυλακές Κορυδαλλού: ο Χρήστος Ροδόπουλος, η αναρχική καταζητούμενη Αγγελική Σπυροπούλου, η Αθηνά Τσάκαλου (μητέρα των αδερφών Τσάκαλου) και μία φίλη της, ένας φίλος του αδερφού του Γιώργου Πολύδωρου, όπως και η σύζυγος του Γεράσιμου Τσάκαλου. Στις 2 Μάρτη, λοιπόν, τα 10 φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ Όλγα Οικονομίδου, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος, Χάρης Χατζημιχελάκης, Χρήστος Τσάκαλος, Γεράσιμος Τσάκαλος, Γιώργος Πολύδωρος, Παναγιώτης Αργυρού, Δαμιανός Μπολάνο και Θεόφιλος Μαυρόπουλος ανακοινώνουν έναρξη απεργίας πείνας μέχρι θανάτου ή μέχρι να αποφυλακιστούν άμεσα οι συγγενείς τους και τα φιλικά πρόσωπα των τελευταίων. Απεργία πείνας με το ίδιο αίτημα ξεκινάει και η Αγγελική Σπυροπούλου από τα κρατητήρια. Στις 4 Μάρτη ο αναρχικός Παναγιώτης Μιχαλάκογλου, προφυλακισμένος στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, κατεβαίνει σε αποχή συσσιτίου διαρκείας σε αλληλεγγύη στην απεργία πείνας των μελών της ΣΠΦ. Στο μεταξύ, αφήνονται ‘ελεύθερα’ τα δύο άτομα του φιλικού περίγυρου των συγγενών της ΣΠΦ, ωστόσο τα καθάρματα Νικόπουλος και Ασπρογέρακας, ειδικοί εφέτες ανακριτές, διατάσσουν την προφυλάκιση της μητέρας και της συζύγου του Γεράσιμου Τσάκαλου. Ακολούθως προφυλακίζονται η απεργός πείνας Αγγελική Σπυροπούλου (φυλακή Κορυδαλλού) και ο Χρήστος Ροδόπουλος (φυλακή Δομοκού). Στις 6 Μάρτη συλλαμβάνεται επιπλέον ο Χρήστος Πολύδωρος (αδερφός του μέλους της ΣΠΦ Γιώργου), ο οποίος μεταφέρεται στην αντιτρομοκρατική.

Οι Γιώργος Πολύδωρος και Χρήστος Τσάκαλος δηλώνουν πως οι 10 πολιτικοί κρατούμενοι της ΣΠΦ στηρίζουν τη συλλογική απεργία πείνας που διεξάγεται ταυτόχρονα με τη δική τους, τονίζοντας πως οι καινούργιες μεθοδεύσεις της αντιτρομοκρατικής εις βάρος συγγενών τους αποτελούν ακραία συνέπεια του τρομονόμου. Επίσης ο Νίκος Μαζιώτης, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, δηλώνει πως ανεξάρτητα από το διαφορετικό πλαίσιο των διεκδικήσεων στις απεργίες πείνας στηρίζει τον αγώνα των κρατουμένων της ΣΠΦ.

Μπροστά στις ραγδαίες αυτές εξελίξεις και σε αναμονή ενημερώσεων, όσοι κι όσες εκτός των τειχών παλεύουμε για την κατάργηση της κοινωνίας του εγκλεισμού σε όλες τις εκφάνσεις της και για τη συντριβή κάθε εξουσίας, καλούμαστε να σταθούμε δίπλα σε όλους ανεξαιρέτως τους αγωνιζόμενους κρατουμένους και στην άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους ενώ ταυτόχρονα απεργαζόμαστε τη συνολική αποσταθεροποίηση του συστήματος κυριαρχίας. Να μην ξεχάσουμε πως αυτό για το οποίο παλεύουμε είναι η ολοκληρωτική συντριβή κράτους/Κεφαλαίου και πως οι μερικοί διεκδικητικοί αγώνες χρησιμοποιούνται ως μοχλοί αποσταθεροποίησης προς αυτή την κατεύθυνση κι όχι ως αυτοσκοπός, ειδάλλως ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος της αφομοίωσης από το ρεφορμισμό. Να πολλαπλασιάσουμε τις δράσεις αγκιτάτσιας και επίθεσης ενάντια στους θεσμούς, στα πρόσωπα και στα σύμβολα της ελληνικής δημοκρατίας εντός κι εκτός συνόρων. Η αλληλεγγύη να γίνει πράξη.

ισπανικά | αγγλικά | γαλλικά