Χιλή: Προφυλάκιση του συντρόφου Ενρίκε Γκουσμάν

Στις 6 Απρίλη 2015 οι χιλιανές διωκτικές αρχές εξαπέλυσαν μια μεγάλης κλίμακας κατασταλτική επιχείρηση εναντίον του κοντινού περίγυρου αλληλεγγύης των συντρόφων Χουάν Φλόρες, Νάταλυ Καζανόβα και Γκιγέρμο Ντουράν.

Σε αυτό το πλαίσιο συνελήφθη ο σύντροφος Ενρίκε Γκουσμάν, μετά από μπούκα διαφόρων δυνάμεων των μπάτσων στο σπίτι της μάνας του, με την κατηγορία της συμμετοχής στη συντονισμένη επίθεση στο 39ο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Ελ Μπόσκε και στο 1ο αστυνομικό τμήμα του Σαντιάγο, που έλαβε χώρα στις 11 Αυγούστου 2014 και την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Διεθνής Συνωμοσία για την Εκδίκηση (το ίδιο σκέλος της δίωξης βαραίνει επίσης τον Χουάν).

Ταυτόχρονα, άλλος σύντροφος απήχθη (κυριολεκτικά) από ασφαλίτες καταμεσής του δρόμου. Κι ενώ παρέμενε για πολλές ώρες άγνωστο το πού κρατούνταν (αργότερα αφέθηκε ελεύθερος), οι μπάτσοι την έπεσαν στα σπίτια κάμποσων ακόμα συντρόφων, δήθεν για να πάρουν καταθέσεις για την υπόθεση των Χουάν, Νάταλυ και Γκιγέρμο.

Στις 13 Απρίλη οι δικαστικές αρχές διέταξαν την προφυλάκιση του Ενρίκε Γκουσμάν υπό τον αντιτρομοκρατικό νόμο, με βάση τα υποτιθέμενα στοιχεία που παρουσίασε η εισαγγελία, με εξέχοντα τα ίχνη από γενετικό υλικό του Ενρίκε που ισχυρίζονται πως εντόπισαν κοντά στο 1ο αστυνομικό τμήμα του Σαντιάγο.

Την ίδια μέρα (13/4) απορρίφθηκε η αίτηση για άρση του μέτρου προφυλάκισης για τη Νάταλυ Καζανόβα και τον Χουάν Φλόρες.