Κάρλο Τζουλιάνι

Δεν έχουμε συγχωρήσει το θάνατο του Κάρλο Τζουλιάνι.

Ιταλός ακτιβιστής γεννημένος το 1978, ήταν ένας από τα εκατομμύρια αγωνιστών που μετείχαν στις διαδηλώσεις ενάντια στη βία των ηγετών του G8 στη Γένοβα. Σύντροφοι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες της στυγνής δολοφονίας του από καραμπινιέρους στις 20 Ιουλίου 2001.

Εννέα χρόνια πέρασαν, και δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Μόλις το τρέχον έτος, 2010, η υπόθεση «Τζουλιάνι και Γκάτζο κατά Ιταλίας» παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αν μεταβείτε στη σύνδεση Giuliani and Gaggio v. Italy, θα διαβάσετε την εξοργιστική συνοπτική περιγραφή των αποκαλούμενων «Κύριων περιστατικών», όπως: «Όσον αφορά τον αξιωματικό που εκτόξευσε τη θανάσιμη βολή, ο δικαστής είχε την άποψη ότι πυροβόλησε στον αέρα χωρίς πρόθεση να σκοτώσει και ότι σε κάθε περίπτωση ενέργησε βρισκόμενος σε αυτοάμυνα, αντιδρώντας στη βίαιη επίθεση εναντίον του ιδίου και των συναδέλφων του» (σειρά φωτογραφιών του φόνου του Τζουλιάνι εδώ).

Τι μας θυμίζει αυτό; Δηλώσεις που έγιναν από τις ελληνικές Αρχές αναφορικά με τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η οποία πυροδότησε την Εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, που πυροβόλησε εν ψυχρώ το έφηβο αγόρι στα Εξάρχεια στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η θανάσιμη βολή στόχευε στον αέρα και όχι ευθεία στο σώμα του θύματος.