Δελτίο αντιπληροφόρησης Απριλίου 2010

5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
 

  • Ο Βαγγέλης Πισσίας, μέλος της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα από αγγλόφωνο που τον κατηγορούσε ότι υποστηρίζει την «παλαιστινιακή τρομοκρατία». Το επόμενο πρωί βρήκε το αυτοκίνητό του με σπασμένα τζάμια, χωρίς να έχει κλαπεί τίποτα.
  • Εκκένωση της κατάληψης Street Attack στη Θεσσαλονίκη. Καταπάτηση πανεπιστημιακού ασύλου.

 
7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Καινούργια κατάληψη στο Μαρούσι (Κουβέλη) από ομάδα ατόμων του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου.

Απόσπασμα από την 1η ανακοίνωση της κατάληψης: «Αποφασίσαμε, σαν ομάδα η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως κομμάτι του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου, στις 7 Απριλίου 2010 να καταλάβουμε αυτό το κτίριο δημιουργώντας έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο, που θα στεγάσει τις πολιτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις μας και θα γίνει αφορμή για ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, πάντα μέσα από συλλογικές διαδικασίες, δρώντας αντιιεραρχικά. Μακριά από κομματικές επιρροές, με βασική αρχή την αυτοοργάνωση, προσδοκούμε να μετατρέψουμε αυτό το κτίριο σε εστία αντιπληροφόρησης, εκδηλώσεων, συζητήσεων και διαφόρων μορφών δράσης. Μας αφήνει εντελώς αδιάφορους οποιαδήποτε οικονομική ή ιδιοκτησιακή εκμετάλλευση αυτού του χώρου. Αντιθέτως, σκοπός μας είναι να τον κάνουμε ένα ενεργό κομμάτι της πόλης για τον καθέναν. ΜΕ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

  • Ενημέρωση από τη δίκη των Κορκονέα και Σαραλιώτη, των δολοφόνων του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η δίκη συνεχίζεται στην Άμφισσα. Ένας φίλος του Αλέξη, βασικός μάρτυρας κατηγορίας διότι ήταν παρών την ώρα της δολοφονίας, αρνήθηκε να πάει να καταθέσει, δηλώνοντας ότι τον παρακολουθούν. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να προσαχθεί. Απόσπασμα από γραπτή του ανακοίνωση (8/4): «Σε σχέση με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ περί της μη παρακολούθησής μου, το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι πως όσο αυτοί δεν με παρακολουθούνε, άλλο τόσο ο Κορκονέας δεν πυροβόλησε τον Αλέξανδρο. Οφείλω να διευκρινίσω και πως, παρά τα δημοσιεύματα, δεν είχα κανένα σκοπό να εμφανιστώ στη δίκη διότι δεν με απασχολεί ούτε στο ελάχιστο η έκβασή της. Θεωρώ, ως πολιτική μου επιλογή, να μην εμφανίζομαι στις στιγμές που ορίζουν οι θεσμοί, αλλά να διαμορφώνω εγώ ο ίδιος τα δικά μου πλαίσια στα οποία θα εκφράσω την αντίληψή μου». Επιπλέον, στις 9/4 αποδεικνύεται ύστερα από άρση τηλεφωνικού απορρήτου ότι ψευδόρκησε στημένη μάρτυρας της Ασφάλειας.
 

9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Τα διευθυντικά στελέχη του γαλλικού ταχυμεταφορικού «κολοσσού» Geopost (ιδιοκτήτριας εταιρείας της ελληνικής ταχυμεταφορικής εταιρείας Interattica) αποκλείστηκαν στα γραφεία της Interattica στην Αθήνα, όταν ανακοίνωσαν στους 200 περίπου εργαζόμενους της επιχείρησης ότι η εταιρεία τους κηρύττει πτώχευση και ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μεταβιβάζονται στην ACS.

Εργαζόμενοι εμπόδισαν την αποχώρηση των διευθυντών από τα γραφεία, συνεπικουρούμενοι από μέλη της Συνέλευσης Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), με αίτημα να δοθεί γραπτή εγγύηση από την πλευρά της διεύθυνσης για την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων που δικαιούνται. Έτσι, οι Γάλλοι διευθυντές αναγκάστηκαν να υπογράψουν δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι η Geopost S.A. αναλαμβάνει να καταβάλει νόμιμα οφειλόμενες εργατικές αξιώσεις που έχουν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι, καθώς και τις νόμιμες οφειλόμενες αποζημιώσεις απόλυσης. Η κερδοφόρα μέχρι πρότινος Interattica εξαγοράστηκε το 2006 (κατά 88,6%) από την Geopost, που ανήκει εξ ολοκλήρου στον όμιλο LAPOSTE (Γαλλικά Ταχυδρομεία) τον τελευταίο χρόνο κι ενώ δεκάδες εργαζόμενοι/ες εξαναγκάστηκαν σε εθελουσία αποχώρηση.

  • Επίθεση φασιστο-επιτροπής «Παρεμπόριο Stop» κατά μεταναστών μικροπωλητών σε εμπορικό δρόμο της Αθήνας.

Ομάδα 20 περίπου ρατσιστών-φασιστοειδών της επιτροπής «Παρεμπόριο Stop» πηγαίνουν στην Ερμού με σκοπό, όπως ισχυρίζονται, να φωτογραφήσουν μετανάστες-μικροπωλητές την ώρα που πουλούν την πραμάτεια τους, ώστε να χρησιμοποιήσουν το υλικό στο δικαστικό τους αγώνα κατά του παράνομου εμπορίου. Γρήγορα, όμως, οι μάσκες πέφτουν. Προκαλούν τους μετανάστες-μικροπωλητές βρίζοντάς τους με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, σπρώχνοντας και προπηλακίζοντάς τους. Άμεσα οι μετανάστες αντιδρούν και προσπαθούν να αμυνθούν. Η κατάσταση οξύνεται και οδηγείται σε συμπλοκή και ανθρωποκυνηγητό. Αστυνομικές δυνάμεις προσάγουν 20 μετανάστες. Οι 7 από αυτούς κρατούνται λόγω έλλειψης χαρτιών και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απέλασης, ενώ οι περισσότεροι απειλούνται με μηνύσεις από τους επικεφαλής των φασιστών. Η επιτροπή χαίρει της συμπαράστασης του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και εξακολουθεί να δραστηριοποιείται κατά καιρούς.

10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Έξι συλλήψεις κατηγορούμενων για συμμετοχή στην ένοπλη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Δεκάδες έρευνες σε σπίτια φίλων, συντρόφων και συγγενών των κατηγορουμένων. Κατασκευασμένα αποδεικτικά στοιχεία, πλήρης παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ και αστυνομική τρομοκρατία σε γειτονιές της Αθήνας.

Η δίωξη σε βάρος τους αφορά 4 κακουργήματα και 4 πλημμελήματα. Προφυλακίστηκαν και οι 6. Ο Νίκος Μ., η Παναγιώτα Ρ. και ο Κώστας Γ. αρνήθηκαν να απολογηθούν.
Πραγματοποιήθηκαν άμεσα πολύμορφες κινήσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών:
– κατάληψη Πολυτεχνείου, ΕΣΗΕΑ, τηλεοπτικού σταθμού στο Ηράκλειο, γραφείων εφημερίδας στο Βόλο, γραφείων ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου,
– συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης στις γειτονιές των συλληφθέντων και στα δικαστήρια,
– επιθέσεις σε δημοσιογράφους,
– παρέμβαση αλληλεγγύης σε 3 φυλακές όπου μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες.

12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • 70 προσαγωγές στο αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια.

Αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Πάρκο Ναυαρίνου, περικύκλωσαν, χτύπησαν άγρια και προσήγαγαν 70 άτομα στη ΓΑΔΑ. Άμεση αντίδραση του κόσμου, ο οποίος οργάνωσε πορεία από το πάρκο προς τη ΓΑΔΑ απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.
Το κείμενο της συνέλευσης του Πάρκου για την απρόκλητη επίθεση των οργάνων καταστολής του κράτους. Φωτογραφίες από την εισβολή.

  • 126 φυλακισμένοι πρόσφυγες σε απεργία πείνας στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σάμο, διαμαρτυρόμενοι για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Οι φυλακισμένοι γνωρίζουν πως πρόκειται να απελαθούν και δηλώνουν πως προτιμούν να αυτοκτονήσουν.

13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Πραγματοποιήθηκε κατάληψη συντρόφων στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ ως αντίδραση στα κατασκευασμένα σενάρια τρομοκρατίας σχετικά με την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» και με το γενικότερο κλίμα παραπληροφόρησης που καλλιεργούν τα ΜΜΕ.

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Κατάληψη του τηλεοπτικού σταθμού Creta TV.

Το απόγευμα της 14ης Απριλίου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στις 21.00, 70 σύντροφοι κατέλαβαν τον τηλεοπτικό σταθμό Creta TV στο Ηράκλειο Κρήτης, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους 6 συλληφθέντες και στους διωκόμενους συντρόφους που κατηγορούνται για «υποθέσεις τρομοκρατίας». Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο.

14-16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Εμπρηστικό μπαράζ αφιερωμένο στον Λάμπρο Φούντα. Γκαζάκια στα γραφεία των βουλευτών Έλενας Ράπτη, Μιχάλη Τρεμόπουλου, Κυριάκου Βελόπουλου, Νίκου Γκάλη, καθώς και στο αμάξι του Αντώνη Κανάκη (16/4).

15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Μέρα πανελλαδικής δράσης για τον προφυλακισμένο Μάριο Ζ. με πορείες και παρεμβάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Ο Μάριος Ζ. συνελήφθη στις 11 Μαρτίου (ημέρα γενικής απεργίας) στην πορεία της Αθήνας ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα. Προφυλακίστηκε βάσει των επιβαρυντικών διατάξεων του «κουκουλονόμου» διότι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι έριξε μολότοφ με καλυμμένο το πρόσωπό του. Ωστόσο, μια σειρά φωτογραφιών από τη στιγμή της σύλληψής του αποδεικνύουν ότι οι μαρτυρίες είναι ψευδείς. Στην τσάντα του βρέθηκαν αποκλειστικά είδη γυμναστικής, καθώς είναι προπονητής κολύμβησης. Η 3η επιστολή του Μάριου Ζ. από τις φυλακές Κορυδαλλού.

16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Προφυλάκιση των 6 συλληφθέντων οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα». Την ίδια μέρα οι δύο από αυτούς οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Πορεία προς την Πρεσβεία του Μεξικού, στο Κολωνάκι. Η Αθήνα στέλνει επαναστατικούς χαιρετισμούς προς Τσιάπας.

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς την Πρεσβεία του Μεξικού, στο Κολωνάκι. Η πορεία, αν και μικρή, ήταν αρκετά δυναμική. 200 περίπου σύντροφοι δήλωσαν την αλληλεγγύη προς τις εξεγερμένες ζαπατιστικές κοινότητες και προς πολιτικούς κρατούμενους, μοιράζοντας κείμενα και πετώντας τρικάκια. Η προκήρυξη που μοιράστηκε και φωτογραφίες από την πορεία.

Πορεία στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας με 400 άτομα, ανάμεσά τους και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την έντονη παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές τους με πρόσχημα τις έρευνες σχετικά με τον «Επαναστατικό Αγώνα».

19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ο Κώστας Γουρνάς είναι ένας από τους 6 συλληφθέντες για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα». Πλέον έχει μεταφερθεί στις φυλακές Τρικάλων, μαζί με έναν ακόμα συλληφθέντα από τους 6, τον Βαγγέλη Σταθόπουλο. Κρατείται σε απομόνωση, με περιορισμό πρόσβασης σε νερό και τουαλέτα και δυσκολία επικοινωνίας με συγγενείς και δικηγόρους.

20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Πρώτη μέρα διαδήλωσης ενάντια στα οικονομικά μέτρα.

Προσυγκεντρώσεις και συμμετοχές από Πρωτοβουλία Εργαζομένων/Ανέργων από το Μπραχάμι, ΠΑΜΕ, Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, Κύκλο της Φωτιάς, Μαύρη Σημαία, ΣΕΑΕ Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.ά.

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει από το Καστελόριζο την ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης» και το δανεισμό της χώρας από ΕΕ-ΔΝΤ.

Μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο υπουργός των οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε την επιστολή που έστειλε προς τους Όλι Ρεν (επίτροπο για οικονομικά και νομισματικά θέματα), Ζαν Κλοντ Γιούγκερ (πρόεδρο του Γιούρογκρουπ) και Ζαν Κλοντ Τρισέ (πρόεδρο της ΕΚΤ). Στη σύντομη επιστολή αναφέρεται: «Σύμφωνα με την απόφαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 25ης Μαρτίου 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, και την ακόλουθη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του “μηχανισμού στήριξης”».

  • Πορεία και διαδήλωση ενάντια στα οικονομικά μέτρα.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ και της ενεργοποίησης του «μηχανισμού στήριξης», καλέστηκαν πορείες και συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η αντίδραση ήταν άμεση και η ανταπόκριση μεγάλη.
Αθήνα: Κάλεσμα στα Προπύλαια στις 18.30. Πορεία 2.000 ατόμων προς τη Βουλή και το κτίριο της ΕΕ.
Ηράκλειο: Κάλεσμα στην Πλατεία Λιοντάρια στις 18.00.
Θεσσαλονίκη: Πορεία στις 19.00 από το άγαλμα του Βενιζέλου.
Ξάνθη: Συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 19.00.

  • Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ο Μάριος Ζ., ύστερα από 43 μέρες κράτησης.
  • Παρέμβαση συντρόφων στον REAL FM ενάντια στο κλίμα τρομοϋστερίας.
  • Κατάληψη του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Ιωαννίνων, ως ένδειξη συμπαράστασης στους 6 συλληφθέντες για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα».

24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από τα κρατητήρια του Α.Τ. Ομόνοιας (περ. 100 άτομα).

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Παρέμβαση αλληλεγγύης σε φυλακές. 150 σύντροφοι σε μηχανοκίνητη πορεία προς τις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης. Συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Τρικάλων και πορεία στο κέντρο της πόλης.

26-28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Διεθνείς δράσεις αλληλεγγύης στον Γιάννη Δημητράκη.

Ρώμη (26/4): Σαμποτάζ σε 3 ΑΤΜ της Τράπεζας Intensa San Paolo για τον Γ. Δημητράκη. Γράφτηκαν τα εξής συνθήματα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ/ ΛΕΥΤΕΡΙΑ Σ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ-ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ/ ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ.
Μπουένος Άιρες (27/4): Διαδήλωση έξω από την ελληνική πρεσβεία. Περίπου 50 σύντροφοι επιτέθηκαν με μολότοφ στην πρεσβεία και έγραψαν συνθήματα αλληλεγγύης. Έγιναν 5 προσαγωγές. Ακολούθησε συγκέντρωση αλληλεγγύης για την άμεση απελευθέρωσή τους.
Λονδίνο: Κατάληψη και ανάρτηση πανό στο κτίριο όπου στεγάζεται το Κέντρο Ελληνισμού. Το βίντεο και φωτογραφίες από την κατάληψη.
Βαρκελώνη, Μαδρίτη: Συγκεντρώσεις και επιθέσεις αλληλεγγύης.
Μάλαγα: Γράφτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης.

27-28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • Πανελλαδική δράση αλληλεγγύης στον Γιάννη Δημητράκη.

Αθήνα: Περισσότερα από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. Η πορεία που ακολούθησε ήταν δυναμική και είχε παλμό. Έντονη η παρουσία των οργάνων καταστολής του κράτους. Αποτελεσματική περιφρούρηση της πορείας.
Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αναρτήθηκαν πανό και διαβάστηκαν κείμενα αλληλεγγύης. Κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας έγιναν καταλήψεις σε 2 ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης.
Πάτρα: Συγκέντρωση, ανάρτηση πανό, προβολή ταινίας.
Βέροια: Κατάληψη τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το τμήμα της δημοτικής αστυνομίας.
Σέρρες: Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.
Καβάλα: Συγκέντρωση, μικροφωνική. Διαβάστηκαν κείμενα.
Ρέθυμνο: Μοίρασμα κειμένων και ανάρτηση πανό.
Κοζάνη: Συγκέντρωση, μικροφωνική.
Γιάννενα: Πορεία 80 ατόμων. Έγιναν 5 προσαγωγές. Οι σύντροφοι αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από συγκέντρωση αλληλεγγύης.
Χανιά: Συγκέντρωση. Το απόγευμα έγινε προβολή ταινίας για την υπόθεση.
Ηράκλειο: Συγκέντρωση.
Ξάνθη: Κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού. Προβολή ταινίας για την υπόθεση.
Στο εφετείο (28/4) δόθηκε αναβολή της δίκης του Γιάννη Δημητράκη για την 6η Δεκεμβρίου 2010.
Προκήρυξη για την υπόθεση του Γιάννη Δημητράκη από Συνέλευση Αλληλεγγύης.

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ