Αϊτή: Η στρατιωτική κατοχή δεν είναι ανθρωπιστική, η βοήθεια είναι!

Ανακοίνωση της Ελευθεριακής Σοσιαλιστικής Ένωσης Περού για τη στρατιωτική επέμβαση στην Αϊτή με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας

Η Ελευθεριακή Σοσιαλιστική Ένωση του Περού καλωσορίζει τους ανθρώπους εκείνους από όλο τον κόσμο και τους διεθνείς υποστηρικτές τους, οι οποίοι αγωνίζονται ακούραστα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό, την αστική τάξη και τα Κράτη, ως επικεφαλείς της παγκόσμιας καταπίεσης, και, επίσης, εκφράζει την αλληλεγγύη του ελευθεριακού κινήματος στα καταπιεσμένα τμήματα των λαών αυτών, που υποφέρουν διπλά τα αποτελέσματα του πρόσφατου σεισμού και τώρα την εισβολή των ΗΠΑ.

Η κατάληψη από Αμερικανούς στρατιώτες του αεροδρομίου του Port au Prince (πρωτεύουσας της Αϊτής), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις οκτώ το βράδυ, και τα μέτρα που περιορίζουν το έργο των ξένων δημοσιογράφων, στις κυβερνήσεις των οποίων έγινε σαφές για το ότι κανείς δεν θα είναι υπεύθυνος για ό,τι συμβεί σ ‘ αυτούς, μιας και ενδέχεται ακόμα και να συλληφθούν, είναι ένα σημάδι του ολοένα και πιο αντιδραστικού προσώπου που δείχνει η στρατιωτική κατοχή.

Επιπλέον, αυτή η άκρως κρίσιμη κατάσταση έχει δείξει ότι οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ, αποτελούν απλώς ένα απόσπασμα του στρατού μέσω του οποίου ο διεθνής ιμπεριαλισμός εισβάλει στα καταπιεσμένα έθνη.

Όπως έχει σημειωθεί, η ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ της άφιξης των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων, η οποία δεν φέρνει μόνο υποτιθέμενες ενισχύσεις βοήθειας, αλλά και όπλα όλων των ειδών, δεν ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία έχει νέες βλέψεις για μια πιο αυστηρή πολιτική όσον αφορά τον έλεγχο και τη διαχείριση της δήθεν “ενίσχυσης και ανοικοδόμησης” της Αϊτής.

Επιπλέον, μετά την τελευταία σεισμική δόνηση, ο εκπρόσωπος για την Αμερικανική Ήπειρο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Gregory Adams, είπε ότι αυτό έχει καταδείξει την ανάγκη της επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μια εισβολή με το τυπικό αμερικανικό στυλ, αλλά μια συγκαλυμένη επιχείρηση, η οποία φαίνεται ότι είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του καθεστώτος Ομπάμα. Η Ονδούρα, το Αφγανιστάν και τώρα η Αϊτή το αποδεικνύουν.

Αυτό που δεν αλλάζει, όπως και σε άλλες μυστικές επιχειρήσεις, είναι ότι εδώ μπαίνει ξανά και αποφασιστικά ο διεθνής Τύπος στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού, που προχωρά σε μια στρατιωτική κατοχή μετά την μασκαράτα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» ή της «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ως ελευθεριακοί, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε σε αυτό το αίσχος του ιμπεριαλισμού που αποσκοπεί στην επιστροφή στις χειρότερες ημέρες της αποικιοκρατίας. Αν εμείς οι σοσιαλιστικές και επαναστατικές δυνάμεις στη Λατινική Αμερική και τον κόσμο δεν απαντήσουμε σ’ αυτή τη νέα επίθεση, όχι μόνο θα είμαστε συνένοχοι σε αυτή, αλλά θα έχουμε κάνει και ένα τραγικό λάθος.

Πρέπει να ενεργοποιηθεί η ενεργή μας αλληλεγγύη. Έτσι, καλούμε και τις άλλες επαναστατικές δυνάμεις να σχηματίσουν ένα συνασπισμό αντίστασης και αλληλεγγύης ενάντια στη νέα εισβολή της Αυτοκρατορίας.

Πρέπει, συνεπώς, να προωθήσουμε τη δημιουργία ενός Διεθνούς Συντονιστικού Αλληλεγγύης στην Αϊτή, το οποίο δεν προϋποθέτει μόνο την εκδίωξη της Αποστολής Εθνικής Σταθεροποίησης στην Αϊτή (MINUSTAH), αλλά και του συνόλου του αμερικανικού στρατού κατοχής. Αυτή και άλλες σκέψεις-προτάσεις που ενδεχομένως προκύψουν στη φάση της υποστήριξής μας στα αδέλφια μας της Αϊτής, πρέπει να ληφθούν υπόψη, να συζητηθούν και να υλοποιηθούν σύμφωνα με την πραγματικότητα της κάθε χώρας.

Πρέπει να αρχίσουμε από σήμερα την υλοποίηση αυτής της αλληλεγγύης σαν ένα όπλο φορτωμένο με ανθρωπιά και ελπίδα. Σήμερα, μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη σημαίες, σύνορα, χρώματα, αποστάσεις ή διαφορές κάθε είδους, και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αναγέννηση μιας ξεχασμένης πόλης που χρησιμεύει ως πεδίο εξάσκησης της ένοπλης κατοχής που επιδιώκει να επιβάλει ο ιμπεριαλισμός.

Πριν από τρία χρόνια ήταν οι ιθαγενείς Ica του Περού, που υπέστησαν τις καταστροφές της φύσης και την αποτυχία του συστήματος, που αποδείχθηκε ξεβράκωτο και ανίσχυρο απέναντι στον ανθρώπινο πόνο, κάτι που έδειξε περίτρανα ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στη χώρα μας. Η περουβιάνικη κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αποτύχει παταγωδώς να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της περί ανοικοδόμησης των πληγεισών τμημάτων της χώρας. Μέχρι σήμερα τα αδέλφια μας εξακολουθούν να κοιμούνται στους δρόμους.

Γνωρίζουμε ότι, όταν αναλαμβάνεται ένα τέτοιο “κάλεσμα σε βοήθεια για τους φτωχούς” από την κυβέρνηση και επιχειρηματικούς τομείς, τότε επικρατεί διαφθορά, κατάχρηση των πόρων και κακοδιαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων. Το ίδιο τείνει να γίνει και στην Αϊτή, όπου μπορεί να δει ο καθένας ότι ο πληθυσμός παραμένει στο χάος και την απελπισία, ότι αδυνατεί να βρει τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα. Τουλάχιστον στη χώρα μας δεν υπάρχουν εμφανή σημεία συλλογής και διανομής της βοήθειας, γιατί το μόνο που υπάρχει είναι λίστες διαφόρων τραπεζικών λογαριασμών για «συνεργασία». Το ερώτημα είναι θα φτάσουν ποτέ τα χρήματα και η υποτιθέμενη ενίσχυση στην Αϊτή;

Πιστεύουμε, όμως, ότι κάθε τμήμα του επαναστατικού κινήματος, ελευθεριακοί και σοσιαλιστές, πρέπει να δημιουργήσει μηχανισμούς καταγγελίας της άπληστης στρατηγικής του ιμπεριαλισμού και του καπιταλιστισμού. Δεν υπάρχει τέτοια υποστήριξη για το λαό της Αϊτής έως τώρα.

Καλούμε λοιπόν το προλεταριάτο και τον λαό της Αϊτής να αγωνιστεί ενάντια σ’ αυτή της έντονα αρνητική κατάσταση και να οικοδομήσουν πάνω στα ερείπια που τους περιβάλλουν σήμερα την απελευθέρωσή τους, μέσω μιας ηρωικής εργασίας, από τα κάτω, μέσω της κοινωνικής χειραφέτησης και αντίστασης στην καπιταλιστική στρατιωτική εισβολή.

Υπολογίζουμε, λοιπόν, στην ενεργό αλληλεγγύη όλων όσων αγωνίζονται διεθνώς για την οικοδόμηση και εγκαθίδρυση του Σοσιαλισμού και της Ελευθερίας των λαών.

Έξω τα στρατεύματα κατοχής από την Αϊτή!

Ενάντια στην ιμπεριαλιστική ανθρωπιστική φάρσα!

Γιάνκηδες έξω από την Αϊτή!

Ενεργή μαχητική αλληλεγγύη με το λαό της Αϊτής!

Ενάντια στην πολιτική και οικονομική εκμετάλλευση της κρίσης στην Αϊτή!

Στον αγώνα!

Ελευθεριακή Σοσιαλιστική Ένωση του Περού

21 Ιανουαρίου 2010

Σχετικός σύνδεσμος: http://www.uslperu.blogspot.com

– ‘ H Kούβα, η Βενεζουέλα, η Ισπανία και άλλες χώρες έστειλαν ιατρικές αποστολές, οι Γιάνκηδες στέλνουν στρατό’

-‘Μάλλον το κάνουν για να τηρήσουν τις παραδόσεις’