29 Ιούνη: Γενική απεργία στη Χώρα των Βάσκων

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕLΑ, LAB, STE-EILAS, ESK, HIRU, CGT-LKN και CCOO, πολλά κοινωνικά κινήματα της Χώρας των Βάσκων και κάποια πολιτικά κόμματα κάλεσαν σε γενική απεργία την 29η Ιουνίου 2010. Οι λόγοι είναι προφανείς: να δοθεί μια απάντηση από την εργατική τάξη, από τους φοιτητές, από τους ανέργους προκειμένου να καταστεί σαφές ότι ενάντια στην οικονομική κρίση που διανύουμε η μοναδική διέξοδος είναι η αλληλεγγύη και η κινητοποίηση, και όχι  νεοφιλελεύθερη εργασιακή μεταρρύθμιση, οι απολύσεις, οι ρυθμίσεις για την απασχόληση ή η ενίσχυση των τραπεζών.

Μία από τις δράσεις της γενικής απεργίας της 29ης Ιουνίου ήταν το ξετύλιγμα ενός μεγάλου πανό στο Guggenheim, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Λαοί της Ευρώπης, ξεσηκωθείτε! Πρόκειται για το ίδιο σύνθημα που αναγραφόταν στο πανό που τοποθετήθηκε  στην Ακρόπολη της Αθήνας ενάντια στα μέτρα της «τρόικας»: του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήδη αυτή η κραυγή έχει εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη, όπως η Αλάμπρα στη Γρανάδα της Ισπανίας. Αποτελεί άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια για γενίκευση των αντιστάσεων σε όλη την Ευρώπη.

http://euskalherria.indymedia.org

Παρακάτω σε ένα εντυπωσιακό βίντεο από τον αστικό Τύπο, την «Ψηφιακή ελευθερία», φαίνεται η σοβινιστική, φασιστική και κατασταλτική συμπεριφορά της υποτιθέμενης «δημοκρατικής βασκικής αστυνομίας». Όταν είχε συσταθεί, είχαν μιλήσει για «ένα άλλο μοντέλο αστυνομίας», για «μπάτσους-παιδιά του λαού»… Το βίντεο αποδεικνύει πού έχουν καταλήξει όλα αυτά. Παρά την αλαζονεία και τη χυδαιότητα της αστυνομίας, η γενική απεργία στη Χώρα των Βάσκων είχε εξαιρετική επιτυχία και συμμετοχή.

http://www.youtube.com/watch?v=ULxzuayc0i4&feature=player_embedded

http://www.lahaine.org