Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ απεργών και ειδικών δυνάμεων στο δυτικό Παναμά

Murderers in uniform employed by multinational corporationsΟι εργαζόμενοι στις φυτείες μπανάνας του δυτικού Παναμά διαμαρτύρονται για τη νέα κυβερνητική πολιτική και τροποποίηση της νομοθεσίας που θα αποδυναμώσει τη θέση των εργατικών συνδικάτων επιτρέποντας στις εταιρείες να απολύουν ή να αντικαταστήσουν εργαζόμενους που απεργούν.

Επιβεβαιώνεται η πληροφορία και από διάφορες πηγές πως τέσσερις αστυνομικούς έχουν απαγάγει εργαζόμενοι της φυτείας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας και συγκρούσεων το Σαββατοκύριακο στο Changuinola, του δυτικού Παναμά.

Η αστυνομία δήλωσε ότι έως 120 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί έως τώρα σε συγκρούσεις στα οδοφράγματα, καθώς έγιναν και 50 συλλήψεις μελών του σωματείου σε ξενοδοχείο της περιοχής που ήταν υπό κατάληψη από τους απεργούς.

Ο Antonio Smith, ένας συνδικαλιστής ηγέτης, πέθανε ως αποτέλεσμα των δακρυγόνων από τις δυνάμεις καταστολής. Ένας άλλος εργαζόμενος πυροβολήθηκε από μπάτσους σε μάχες στα οδοφράγματα και πέθανε λίγο αργότερα.  Τα οδοφράγματα δημιουργήθηκαν από τους απεργούς κόβοντας δέντρα και τοποθετώντας τους κορμούς σε δρόμους της περιοχής για να περιορίσουν τις κινήσεις των δυνάμεων καταστολής.

Οι παραγωγοί μπανάνας είναι μεταξύ των σημαντικότερων πηγών ξένου συναλλάγματος για τον Παναμά. Η τοπική σωματείο United Brands παράγει περισσότερο από το 70% της παραγωγής μπανάνας όλου του Παναμά. Την Τρίτη 13/7 το σωματείο καλεί σε νέα απεργία όλους τους εργαζόμενους της παραγωγής μπανάνας.

http://www.frenadesonoticias.org

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1192038