Μεξικό: Παραστρατιωτικοί και αστυνομία εισβάλλουν στον Αυτόνομο Δήμο San Juan Copala

 400 παραστρατιωτικοί της UBISORT και 300 μπάτσοι της κρατικής αστυνομίας μπαίνουν στο San Juan Copala. Καλούμε επειγόντως σήμερα κινητοποίηση για να σταματήσουμε την καταστολή.

Έκτακτο Ανακοινωθέν, 31 Iουλίου 2010

Προς το λαό του Μεξικού και τους λαούς όλου του κόσμου

Προς τις αλληλέγγυες οργανώσεις

Προς την ‘Άλλη Εκστρατεία’[1]

Ο αυτόνομος δήμος San Juan Copala κάνει έκκληση σε όλους τους αλληλέγγυους ανθρώπους που κινούνται ‘από τα κάτω και στα αριστερά’[2], να κινητοποιηθούν για να σταματήσουν την τρομακτική καταστολή που υφίσταται η κοινότητά μας. Με το πρόσχημα της ανάκτησης του νεκρού Anastasio Juárez, σήμερα γύρω στη 1 το μεσημέρι, μία ομάδα 400 περίπου μελών του UBISORT[3], στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, συνοδευόμενα από περίπου 300 αστυνομικούς του Κράτους του Μεξικό, εισέβαλλαν στην κοινότητά μας και επιτέθηκαν βίαια σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους χωρίς να τους νοιάζει αν αυτοί ήταν γυναίκες ή παιδιά. Για ό,τι συμβαίνει στο λαό μας ρίχνουμε τις ευθύνες στην κυβέρνηση του Μεξικό, η οποία σε συνεργασία με τον Rufino Juárez έφεραν το νεκρό κορμί αυτού του υποκειμένου κοντά στην κοινότητά μας έτσι ώστε να έχουν την αφορμή να δικαιολογήσουν αυτήν την εγκληματική καταστολή.

Ξέρουμε ότι αυτός ο εγκληματίας πέθανε σε μία σύγκρουση στην πόλη Juxtlahuaca, όπου και εκεί αυτή η παραστρατιωτική ομάδα πούλησε τις υπηρεσίες της σαν πληρωμένοι φονιάδες σε πολιτικές διαμάχες για την εξουσία στο Δήμο και για τα μέσα μεταφοράς-πιο συγκεκριμένα ταξί-, ζητήματα εντελώς ξένα με το πρόγραμμα μας ως κοινότητα. Επωφελούμενοι του ότι στο San Juan Copala κανένας δεν μπορεί να περπατήσει πια στο δρόμο, έριξαν στο δρόμο το πτώμα του υποκειμένου αυτού, κοντά στο δήμο, βρίσκοντας έτσι την αφορμή για να επιτεθούν στην κοινότητά μας. Για το λόγο αυτό καλούμε τον καθένα να εκδηλωθεί με τον τρόπο του. Εσείς είσαστε συντρόφισσες και σύντροφοι η ελπίδα του Αυτόνομου Δήμου San Juan Copala  για να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε. Συγκεκριμένα, καλούμε τους συντρόφους της Oaxaca σε πορεία το Σάββατο στις 4 το απόγευμα για να δείξουμε τη συμπαράστασή μας στους συντρόφους που είναι στην κοινότητα και σήμερα πληρώνουν πολύ ακριβά το τίμημα του να είναι ιθαγενείς και αξιοπρεπείς.

Με σεβασμό,

Casimiro Martinez Aguilar

Εκπρόσωπος του Αυτόνομου Δήμου

http://autonomiaencopala.wordpress.com/


[1] Πρωτοβουλία των Ζαπατίστας για άνοιγμα στο λαό

[2] Σύνθημα των Ζαπατίστας

[3] Ένοπλη παραστρατιωτική οργάνωση που υποστηρίζεται από την μεξικάνικη κυβέρνηση με στόχο τη βίαια καταστολή του κινήματος αυτονομίας των Ζαπατίστας