Η θέση του Αυτόνομου Συνεδρίου της Cuicateca (CAC)

Η θέση του Αυτόνομου Συνεδρίου της Cuicateca (CAC) μπροστά στις απειλές του MULT (Ενωμένο Αγωνιστικό  Κίνημα Triqui).

Ñaá Ña Yibaku, Nduba, Nguuyu, 30 Ιουνίου 2010

Προς την εθνική και διεθνή Κοινωνία των Πολιτών.
Προς τα χωριά, οικισμούς και κοινότητες Yibaku.
Προς τα χωριά, οικισμούς και κοινότητες της Οαχάκα.
Προς τα χωριά, οικισμούς και κοινότητες της Μεξικάνικης Δημοκρατίας.
Σε όσους πιστεύουν στο διάλογο και τη λογική.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Αντιπροσόπων του Αυτόνομου Συνεδρίου της Cuicateca, CDCAC, αναλύσαμε την κατάσταση, καταλήγοντας στην οριστική απόφαση σύμφωνα με την οποία το Αγροτικό Δικαστήριο θα προχωρήσει στην επιστροφή της κοινής γης στο Santos Reyes Pápalo. Ο Juan Luís Martínez Martínez, τοπικός συντονιστής του MULT της περιοχής, με σκοπό τον εκφοβισμό της επιτροπής  ώστε να καταστήσει αδύνατη την εκτέλεση της παραπάνω απόφασης, προέβει σε μαστίγωμα αδελφών της ομάδας απο τον οικισμό Coapam de Guerrero καθώς και στην παρεμπόδιση εισόδου της παραπάνω επιτροπής  για να μην καταστεί δυνατή η εφαρμογή της παραπάνω απόφασης.

Μπροστά στο ενδεχόμενο οι παραπάνω απειλές να γενικευτούν, το CDCAC, επισημαίνει τις παρακάτω εκτιμήσεις:
1. Η περιοχή Cuicateca, προγονική γή του λαού Yibaku, παραδοσιακά υπήρξε ένας χώρος ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των κοινοτήτων, ράντσων και οικισμών που την αποτελούν. Τα ελάχιστα γεγονότα και οι διακοινοτικές δυσκολίες που έχουν προκύψει, δεν έχουν προκαλέσει παρά μικρά επεισόδια βίας, μή άξια ιδαίτερης αναφοράς. Ανάμεσα στα μέλη Yibaku υπάρχει μία παράδοση διαλόγου και αλληλοσυμφωνιών για την επίλυση των διαφορών, όπου ακόμη και σήμερα η ύπαρξη εκατοντάδων ζωντανών αποδείξεων αποτελούν παραδείγματα για την επίλυση των διαφωνιών.

2. Σε όλη αυτή την κατάσταση, για το CDCAC είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός οτι σε αυτή την αντιπαράθεση εμφανίζεται  μια “εμπόλεμη επιχειρηματολογία”, όπως αυτή του τοπικού συντονιστή του MULT, τη στιγμή μάλιστα όπου ο συγκεκριμένος πολτικός οργανισμός δεν έχει αναλάβει τις πιθανές ευθύνες που του αναλογόυν στη διαμάχη με τα αδέρφια triquis (μεξικάνικη εθνότητα) στο San Juan Copala, κοντινή  περιοχή η οποία είναι καταδικασμένη στην εξαφάνιση. Περιοχή όπου το MULT συνδέεται με παραστρατιωτικές επιχειρήσεις, μαζι με το UBISORT (Ένωση για την Κοινωνική Ευημερία στην Επαρχία Triqui), ξεκάθαρα προσδιορισμένη και συντασόμενη με τον κυβερνητικό μηχανισμό του Ulises Ruíz Ortíz και Eviel Pérez Magaña, υποψήφιος κυβερνήτης της Οαχάκα, ακολουθούμενοι απο τον Jorge Franco, οι οποίοι σε διάφορες περιπτώσεις έχουν καταδείξει τον κατασταλτικό τους ρόλο.

3. Στις τωρινές συνθήκες, με την επαρχία ξεκάθαρα απειλούμενη απο ένα τεράστιο project κατασκευής ορυχείων, με τα ψεύτικα και μονομερή διατάγματα του Μεξικάνικου κράτους σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές, με τον ξεκάθαρο βιασμό των τοπικών συμφερόντων και ενάντια σε κανονισμούς τόσο τοπικούς όσο και διεθνής, όπως η Συμφωνία 169 της OIT (Διεθνή Οργάνωση Εργασίας)…προκύπτει τουλάχιστον ύποπτη η ενθάρυνση του χωρισμού των κοινωνιών, όπως του San Pedro Chicozapotes, οικοδεσπότη του πρώτου εθνικού εργαστηρίου της REMA (Μεξικάνικο Δίκτυο των Επηρεασμένων απο τις Εξορύξεις), ή του Cacalotepec, βάση της 22ης ολομέλειας του CNI (Εθνικό Συμβούλιο Αυτόχθονων). Δραστηριότητες που μας δείχνουν οτι η συνείδηση των Yibaku βρίσκεται σε εγρήγορση και ενεργητικότητα, ενωμένοι με τις προσπάθειες του CAC για την ανάπτυξη μιας σοβαρής και διεκδικητικής αντίστασης απέναντι στα παραπάνω μέγα-project. Οι Yibaku δεν επιτρέπουμε σε εξωτερικές δυνάμεις να μας χωρίσουν.

4. Στο CDCAC, προσυπογράφουμε τα ψηφίσματα του CAC, τα οποία προκρίνουν τις συνήθειες μας ως το μηχανισμό εκείνο για την ομαλοποίηση των ενδό και διακοινοτικών σχέσεων. Ακριβώς όπως έχει συμβεί έως το παρόν, επικυρώνουμε την απόρριψη  οποιασδήποτε παρέμβασης στο εσωτερικό των Yibaku, είτε πρόκειται για επίσημο κρατικό είτε για πολιτικό οργανισμό. Μέχρι στιγμής το μόνο το οποίο καταφέρνουν είναι τη δυσαρέσκεια και το χωρισμό των κοινοτήτων καθώς και των κατοίκων αυτών, γεγονός το οποίο θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το θέμα της βίας στην περιοχή.

5. Τέλος, επισημαίνουμε ορισμένα γεγονότα στα οποία το MULT, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, προκαλεί τη διάσπαση στις κοινότητες του Cuicateco. Αρχικά στην κοινότητα του San Andrés Pápalo, όπου προωθείται μια σύγκρουση αντλούμενη απο τις παρατυπίες στην εκμετάλλευση των ξύλινων πόρων, και έπειτα στην κοινότητα San Sebastian Tlacolula, όπου μέσω της προώθησης παραγωγικών σχεδίων διογκώνονται οι αντιθέσεις όσον αφορά την εκμετάλλευση φυσικών πόρων, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει μια εσωτερική σύγκρουση, ή οποία τελικά εξομαλύνθηκε δια της οδού του διακοινοτικού διαλόγου.

Μπροστά σε αυτές τις καταστάσεις, το Συμβούλιο Αντιπροσώπων του Αυτόνομου Κονγκρέσο Cuicateca, CDCAC, καλεί όλους τους αντιπροσώπους του Cuicateo του CAC, να προωθήσουν το διακοινοτικό διάλογο ώστε να ανακτηθεί η ικανότητα επίλυσης των διαφορών μέσω αμοιβαίων συμφωνιών και της ειρηνικής συμβίωσης, όπως ακριβώς τα αδέλφια του Cuicateo έχουν πράξει ιστορικά απο πάντα.

Αδελφικά,
Ποτέ ξανά ένα Μεξικό χωρίς εμάς.

http://cuicateco.blogspot.com