Χιλή: εισβολή σε καταλήψεις, καταστολή και σκευωρία ενάντια σε 14 συλληφθέντες αναρχικούς + νεότερα

Το πρωί του Σαββάτου 14 Αυγούστου, περίπου στις 7.00 π.μ., με μια συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν εισβολές για έρευνα σε διάφορες καταλήψεις και ιδιωτικές κατοικίες στο Σαντιάγο, πρωτεύουσα της Χιλής, και σε άλλα μέρη της χώρας. Σπάστηκαν πόρτες και κλειδαριές, παραβιάστηκαν ιδιωτικές οικίες, οι κάτοικοί τους απειλήθηκαν με όπλα μεγάλου διαμετρήματος  και απήχθησαν χωρίς να γνωρίζουν το λόγο αυτής της άσκησης βίας.Ο αστικός τύπος αναφέρει ότι περίπου 14 άνθρωποι συνελήφθησαν σε αυτή την επιχείρηση. Πολλά από τα άτομα απήχθησαν από τα σπίτια τους για να γίνουν μέρος του τρελού σεναρίου ενός εισαγγελέα, ο οποίος δεν έχει ‘καλό βιογραφικό’ και ψάχνει απεγνωσμένα φήμη  για να ξεπλύνει το παρελθόν του της τοξικομανίας και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, για τα οποία απλώς “ερευνήθηκε”.

Μία από τις επιδρομές έγινε από την ομάδα PDI (εκπαιδευμένη από το FBI για την καταστολή εξεγέρσεων),  η οποία εισέβαλλε πυροβολώντας  στην κατάληψη Sacco και Vanzetti. Οι γείτονες ακούγοντας τις φωνές των νέων από την αυλή και τα παράθυρα, ήταν μάρτυρες του πως οι αστυνομικοί ,που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, τους προσέβαλλαν και τους έσυραν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο κατόπιν εκκένωσαν και τους έβαλαν σε δύο ξεχωριστά οχήματα της αστυνομίας, οδηγώντας τους μακριά από το χώρο της κατάληψης σε άγνωστο προορισμό. Η αστυνομία προχώρησε έπειτα σε απειλές προς τους γείτονες, οι οποίοι φοβήθηκαν να παρουσιαστούν ως μάρτυρες της υπερβολικά βίαιας επιχείρησης, η οποία είχε τη υποστήριξη από αέρα δύο ελικόπτερων, προσωπικού του GOPE, των ειδικών δυνάμεων και από άγνωστους πολίτες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αστικός τύπος έφθασε στο σημείο λίγα μόνο λεπτά μετά τους πυροβολισμούς και αφότου η αστυνομία και η δικαιοσύνη είχαν παρέμβει και διαμορφώσει το χώρο όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα. Η σκευωρία ήταν έτοιμη για να ξεκινήσει.Ο Τύπος άρχισε το έργο της παραπληροφόρησης για το οποίο και πληρώνεται και η ερώτηση σε όσους είχαν διαπράξει το “έγκλημα”  να περάσουν το βράδυ τους σε μία κατάληψη εκείνο το βράδυ ήταν: ‘γιατί βάζεις βόμβες;’  Έγινε σαφής τότε ο ρόλος των πληρωμένων ρουφιάνων κονδυλοφόρων.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο Rodolfo Retamales, κοινωνικός διακινητής ειδήσεων, γνωστός για τις καταγγελίες  του, αλλά και άλλοι σύντροφοι  που είχαν επικοινωνιακό έργο σε κοινοτικά ραδιόφωνα. Υπάρχουν αναφορές για κλοπή  υλικού προς δημοσίευση, κατάσχεση βιντεοκαμερών, βιντεοταινιών, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας της καταστολής της χθεσινής διαδήλωσης στο κέντρο του Σαντιάγο στη μνήμη της δολοφονίας του Jaime Mendoza Collío και σε αλληλεγγύη με τους πολιτικούς κρατούμενους Mαπούτσε.

Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής Ñuñoa, για να περάσουν αργότερα από έλεγχο κράτησης σε Δικαστήριο του Σαντιάγκο, μέρος στο οποίο συνέρευσαν περίπου διακόσια άτομα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες. Επιτράπηκε η πρόσβαση μόνο στους αυτουργούς( στον Τύπο, στην αστυνομία και στους εισαγγελείς), ενώ οι αλληλέγγυοι εκδιώχτηκαν βάναυσα από ένστολους αστυνομικούς και από αστυνομικούς με πολιτικά, καθώς και από το αστυνομικό προσωπικό της φυλακής, το οποίο με τον τρόπο αυτό έδειξε δημόσια τη στάση του σχετικά με τα γεγονότα αυτά.

Εκφράζοντας την πιο κατηγορηματική μας αντίθεση σε αυτήν τη νέα σκευωρία, που έχει σκοπό τίποτα άλλο παρά να αποπροσανατολίσει το μυαλό( τη σκέψη) των ανθρώπων από τη συνεχόμενη αύξηση των τιμών, τις απεργίες πείνας που λαμβάνουν χώρα στη χώρα (κάτοικοι, εργαζόμενοι, Μαπούτσε) και να καλύψει την αναποτελεσματικότητα στην περίπτωση της διάσωσης των παγιδευμένων ανθρακωρύχων στο ορυχείο, για τη διάσωση των οποίων διέρρευσε ότι είχε επιλεχθεί όχι η πιο αποτελεσματική και γρήγορη μέθοδος, αλλά η πιο φτηνή.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τοποθέτηση εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών και σύσταση παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης. Σύμφωνα με το culmine.noblogs.org/, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν περίπου 40 συλλήψεις αλληλέγγυων έξω από το δικαστήριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Αυτόνομος Κοινωνικός Χώρος και Ελευθεριακή Βιβλιοθήκη Jonny Cariqueo, και ο κατειλημμένος Κοινωνικός Χώρος και Βιβλιοθήκη Vanzetti, La Crota bikepunk, αναφέρεται μεταξύ άλλων :‘‘Είμαστε ο στόχος που επιλέχθηκε για να να κρυφτεί και να ομαλοποιηθεί η τραγωδία των 33 ανθρακωρύχων και των οικογενειών τους, θύματα εκμετάλλευσης των ισχυρών. Είμαστε η αποτελεσματικότητα μιας κυβέρνησης που αδιαφορεί για την απεργία πείνας που κάνουν οι σύντροφοι Μαπούτσε , αγωνιζόμενοι για τη γη που τους ανήκει.’’, ‘‘ Η  πολιτική και δικαστική σκευωρία είναι προφανής, η κατασκευή μιας παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία υπάρχουν ηγέτες είναι σχιζοφρενική. Εμείς, ως αντιεξουσιαστές ή αναρχικοί δεν πιστεύουμε, ούτε υπακούμε σε ιεραρχίες, ακόμα λιγότερο σε εντολές. Αυτό που ο εισαγγελέας Peña ονομάζει χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ,ονομάζεται διεθνιστική αλληλεγγύη. Αυτό που η αστυνομία ονομάζει κέντρα εξουσίας, είναι σπίτια όπου φτιάχνονται βιβλιοθήκες και καλείται ο κόσμος να αντιμετωπίσει  την σημερινή πραγματικότητα της εκμετάλλευσης και της ανοησίας, όπου κατασκευάζονται κοινωνικές σχέσεις μακριά από την εμπορευματοποίηση, που στηρίζονται σε αξίες όπως η αλληλεγγύη, οι σχέσεις οριζόντιου χαρακτήρα, η αμοιβαία στήριξη και η αυτοδιαχείριση.’’

Hχογραφημένη συνέντευξη-περιγραφή των γεγονότων στα ισπανικά

http://culmine.noblogs.org, http://santiago.indymedia.org, http://sysiphus-angrynewsfromaroundtheworld.blogspot.com, http://actforfreedomnow.blogspot.com, http://www.hommodolars.org, http://praxislibertaria.wordpress.com

Νεότερα:

Αυτή είναι η λίστα με τους 14 αναρχικούς, που ήταν και είναι όμηροι του κράτους της Χιλής. Ακολουθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, το μέρος που κρατούνται και οι αντίστοιχες κατηγορίες εναντίον τους.

Rodolfo Retamales: στις φυλακές C.A.S, προφυλάκιση για τουλάχιστο 180 μέρες, κατηγορείται για συνωμοσία
Pablo Morales: στις φυλακές C.A.S, προφυλάκιση για τουλάχιστο 180 μέρες, κατηγορείται για συνωμοσία
Felipe Guerra: στις φυλακές C.A.S, προφυλάκιση για τουλάχιστο 180 μέρες
Carlos Riveros: “Ελεύθερος” με περιοριστικά μέτρα
Vinicio Aguilera: στις φυλακές C.A.S, προφυλάκιση για τουλάχιστο 180 μέρες
Mónica Caballero: στις φυλακές C.O.F, προφυλάκιση για τουλάχιστο 180 μέρες
Andrea Urzúa: στις φυλακές C.O.F, προφυλάκιση για τουλάχιστο 180 μέρες
Camilo Pérez: “Ελεύθερος” με περιοριστικά μέτρα
Cristián Cancino: “Ελεύθερος” με περιοριστικά μέτρα
Diego Morales: “Ελεύθερος” με περιοριστικά μέτρα
Francisco Solar: στις φυλακές C.A.S, προφυλάκιση για τουλάχιστο 180 μέρες
Omar Hermosilla: στις φυλακές C.A.S, προφυλάκιση για τουλάχιστο 180 μέρες, για συνωμοσία
Candelaria Cortez: “Ελεύθερη” με περιοριστικά μέτρα
Iván Goldenberg: “Ελεύθερος” με περιοριστικά μέτρα

C.O.F.: “Συμβουλευτικό” Κέντρο κράτησης γυναικών
C.A.S.: Φυλακή υψίστης ασφαλείας

Περιοριστικά μέτρα: Απαγόρευση εξόδου από την χώρα, απαγόρευση να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, εβδομαδιαία παρουσία στις τοπικές αρχές, απαγόρευση να επισκεφθούν κρατουμένους και τα κοινωνικά κέντρα και τις καταλήψεις που εισέβαλε η αστυνομία.

http://actforfreedomnow.blogspot.com/2010/08/bomb-goes-off-at-chile-shopping-mall-no.html