Διεθνής διακήρυξη ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και στην καταστολή της νεολαίας στην Κολομβία

Στις 6 Μαΐου, συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Nicolas Neira από τη μονάδα της αστυνομίας ESMAD (Κινητή Μοίρα Αντιμετώπισης Ταραχών). Πριν από πέντε χρόνια, ο Nicolas πήρε μέρος στην κινητοποίηση για την Πρωτομαγιά. Αλλά αυτό ήταν μόνο μια απλή κίνηση ενός νέου, που είχε αλλάξει ο ρους της ζωής του, μόλις στα 15 του χρόνια. Έχοντας μια ξεκάθαρη κοινωνική προοπτική  και μία δεσμευμένη και ενθουσιώδη πολιτική πορεία , ο Nicolás Neira  θα συμμετείχε ενεργά και σήμερα στους αγώνες από τα κάτω, στους ελευθεριακούς και κοινωνικούς αγώνες. Αγώνες από τους οποίους οι ψευδαισθήσεις και οι στρεβλώσεις της κοινωνίας  συνήθως απομακρύνουν το πιο αδιάφορο κομμάτι της νεολαίας. Όμως, η κρατική εξουσία με τη βάρβαρη χρήση βίας, σταμάτησε απότομα το δρόμο της ζωής του, εκείνη την Πρωτομαγιά του 2005. Η ESMAD, μέρος της εθνικής αστυνομίας της Κολομβίας, τον εγκλώβισε, πιάνοντας τον απροετοίμαστο και ανυπεράσπιστο. Οι δολοφονικές κλωτσιές και τα ανελέητα χτυπήματα από γκλομπς στο κεφάλι του, προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. Άντεξε αρκετές μέρες, αλλά στις 6 του Μάη ο θάνατος δεν του έδωσε άλλο χρόνο για να συνεχίσει να ζει.

Το 2009, μετά από χρόνια ατιμωρησίας και χωρίς καμία απάντηση από την κρατική δικαιοσύνη, η Γενική Εισαγγελία έπαυσε από το αξίωμα τους και κήρυξε ακατάλληλους για την εκτέλεση δημόσιου καθήκοντος, δύο αστυνομικούς της ESMAD, για «παραλείψεις» στην υπόθεση του θανάτου του νεαρού Nicolas Neira. Αν και ανεπαρκής, η απόφαση της Εισαγγελίας είναι μια μικρή νίκη στο δρόμο για τη δημόσια αναγνώριση του γεγονότος ότι Νicolas δολοφονήθηκε από την αστυνομία και πως είναι ένας από τους πολλούς στον οδυνηρό κατάλογο των νέων που έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια από την ESMAD. Ο Nicolas ήταν το θύμα μιας κρατικής πολιτικής αστυνομικής βαρβαρότητας που μετράει μεταξύ των θυμάτων της νέους ανθρώπους όπως ο Giovanni Carlos Blanco (φοιτητής του Εθνικού Πανεπιστημίου, δολοφονήθηκε το 2001), Jaime Acosta (φοιτητής στη Βιομηχανική Σχολή του Πανεπιστημίου του Santander, δολοφονήθηκε το 2002), Belisario Guetoto (αυτόχθονας, 16 ετών, δολοφονήθηκε το 2005), Jhonny Silva (φοιτητής στο Πανεπιστήμιο del Valle, δολοφονήθηκε το 2005) και Oscar Salas (φοιτητής στο Περιφερειακό Πανεπιστήμιο, δολοφονήθηκε το 2006).

Αυτές οι πράξεις αστυνομικής βαρβαρότητας αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ‘Δημοκρατικής Ασφάλειας’ που έχει πλήξει σοβαρά τη νεολαία μέσω μιας πολιτικής στιγματισμού, εγκληματοποίησης και θανάτου, συνοδευόμενης από κατηγορίες, εξωδικαστικές εκτελέσεις αποφάσεων, καταστολή της κοινωνικής διαμαρτυρίας, ανεργία, έλλειψη εκπαίδευσης, κοινωνικής ασφάλειας και ευκαιριών.

Δεδομένης αυτής της ζοφερής εικόνας, όλοι εμείς , οι νέοι και νέες με ελπίδες και ελευθεριακά όνειρα, αρνούμαστε κατηγορηματικά να παραμείνουμε σιωπηλοί και θέλουμε να υψώσουμε αυτή τη φωνή διαμαρτυρίας για:

1) Να καταγγείλουμε τα περιστατικά της αστυνομικής βαρβαρότητας που διαπράττονται κατά των νέων, όπως ο Nicolas Neira και να απαιτήσουμε την οριστική διάλυση της ESMAD.

2) Να καταγγείλουμε την πολιτική της καταστολής της νεολαίας, η οποία έχει γίνει σημαία με τον όρο ‘Δημοκρατική Ασφαλεία΄ του ουριμπισμού τα οχτώ τελευταία χρόνια και είναι βέβαιο ότι θα είναι η σημαία του σαντισμού για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Για μία αξιοπρεπή ζωή, για δικαιοσύνη και ελευθερία! Ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και την καταστολή της νεολαίας!

1. Red Libertaria Popular Mateo Kramer (Κολομβία)
2. Revista Hombre y Sociedad (Χιλή)
3. Organización Revolucionaria Anarquista “Voz Negra” (Χιλή)
4. Estrategia Libertaria (Χιλή)
5. Federazione dei Comunisti Anarchici (Ιταλία)
6. Hijos del Pueblo (Eκουαδόρ)
7. Workers Solidarity Movement (Iρλανδία)
8. Organisation Socialiste Libertaire (Ελβετία)
9. Unión Socialista Libertaria (Περού)
10. Common Action (ΗΠΑ)
11. Union Communiste Libertaire (Καναδάς)

Πηγή: http://www.redlibertariapmk.org/

Το κείμενο στα ισπανικά