Γενική απεργία στη Γαλλία ενάντια στην αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 60 στα 62 έτη

7 Σεπτεμβρίου 2010 – Ως απάντηση στην πρόταση της κυβέρνησης για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη, οι γάλλοι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζικές απεργίες που έφεραν σοβαρή διαταραχή της γαλλικής οικονομίας.

Γαλλικά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι μέχρι και 3 εκατομμύρια άτομα έλαβαν μέρος σε διαμαρτυρίες στους δρόμους της χώρας κατά τη διάρκεια της εθνικής απεργίας κατά της οικονομικής πολιτικής της Γαλλίας.

Η αστυνομία υποστήριξε πως 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν σε συλλαλητήρια σε εθνικό επίπεδο.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και τα εθνικά μέσα μεταφοράς διεκόπηκαν, με διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε 200 περίπου πόλεις.

Τα συνδικάτα ζητούν περισσότερα χρήματα για την προστασία των εργαζομένων κατά την ύφεση, ενώ ο αριθμός των ανέργων έχει ανέλθει σε δύο εκατομμύρια και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.

“Έχουν μια βαθιά αίσθηση της κοινωνικής αδικίας”, δήλωσε ο Jean-Claude Mailly, επικεφαλής της ένωσης σωματείων Ouvriere, “και αυτό νομίζω είναι κάτι που ούτε η κυβέρνηση ούτε οι εργοδότες έχουν καταλάβει.”

“Έχουμε έναν πρόεδρο ο οποίος επιδεινώνει την κρίση, κάνοντας τις λάθος οικονομικές και κοινωνικές επιλογές, λόγω της κώφωσης του σχετικά με τη γενική δυσαρέσκεια”, είπε ένας αντίστοιχος “σοσιαλιστής” Γιωργάκης για τον Σαρκοζί. “Αρνείται να δώσει απαντήσεις σχετικά με απολύσεις, σχετικά με το κόστος ζωής, σχετικά με ποιον τρόπο θα αποφύγει την μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και στη δημόσια υγεία.”

Πορείες έγιναν επίσης στη Μασσαλία, τη Λυών, τη Γκρενόμπλ και πολλές άλλες πόλεις.

Διαδηλωτής ανέφερε πως ο κόσμος είχε «μνησικακία» εναντίον της κυβέρνησης. “Φυσικά και είμαστε οργισμένοι εναντίον της κυβέρνησης, όταν βλέπουμε πως εξυπηρετεί τις τράπεζες και αφήνει τους ανθρώπους να λιμοκτονούν και να χάνουν τις δουλειές τους”, είπε.

“Κατανοώ την αγωνία των ανθρώπων που έχουν χάσει ή πρόκειται να χάσουν τις δουλειές τους, αλλά αυτό που νομίζω ότι είναι απαραίτητο είναι να συνεργαστούμε όλοι μαζί”, είπε ο δήμαρχος της Μασσαλίας.

Οι διαμαρτυρίες ήταν κατά κύριο λόγο ειρηνικές, αλλά αργότερα το βράδυ μικρές συμπλοκές αναφέρθηκαν σε πολλές πόλεις. Στο Παρίσι, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει ομάδες νέων που πυρπολούσαν κάδους απορριμμάτων και έριχναν πέτρες και μπουκάλια.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες που γίνονται μαζικές διαμαρτυρίες, μετά τον Ιανουάριο όπου είχαν προσελκύσει περίπου ένα εκατομμύριο διαδηλωτές.


Πολιορκούμενες βιομηχανίες

Οι απεργίες ξεκίνησαν την Τετάρτη το βράδυ στα δίκτυα μεταφορών.

Ο αντίστοιχος γαλλικός ΟΣΕ “SNCF”, ακύρωσε το 40% των δρομολογίων τρένων μεγάλης ταχύτητας και το ήμισυ των περιφερειακών υπηρεσιών.

Το ένα τρίτο των πτήσεων από το αεροδρόμιο Orly του Παρισιού ακυρώθηκαν, ενώ το ένα δέκατο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας σταμάτησε με τους εργαζομένους σε απεργία.

Ωστόσο, τα λεωφορεία και το μετρό του Παρισιού λειτούργησαν, χάρη σε ένα νέο νόμο για τη μερική λειτουργεία των μέσων μεταφοράς κατά τη διάρκεια των απεργιών.

Στον ιδιωτικό τομέα πολλές επιχειρήσεις έμειναν επίσης χωρίς εργατικό δυναμικό, με τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, του πετρελαίου και του λιανικού εμπορίου να συμμετέχουν στην απεργία.

πηγή:  libcom.org