Πάνω από τη γενική απεργία… το δικαίωμα στην εργασία

Αν είσαι από αυτούς που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα στην εργασία, μην ξεχνάς ότι υπάρχουν κι άλλα δικαιώματα που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σου αφαιρέσει!

Θυμήσου ότι, ακόμη και αν συγκαλείται γενική απεργία σε όλο το κράτος προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, εσύ έχεις το δικαίωμα να συνεχίσεις ν’ αφήνεις να σε εκμεταλλεύονται… συγγνώμη: το δικαίωμά σου στην εργασία.

Αν είσαι από αυτούς που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα στην εργασία, μην ξεχνάς τ’ άλλα αναφαίρετα δικαιώματά σου:

– Το δικαίωμα να σου παρατείνουν την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 ή ακόμα και στα 70, έστω κι αν έχεις πια σαπίσει. Θεμελιώδες δικαίωμα!

– Το δικαίωμα να σου αυξήσουν τα συντάξιμα χρόνια για να μπορέσεις να πάρεις μικρότερη σύνταξη. Πρόσεξε μη σου αφαιρέσουν αυτό το δικαίωμα.

– Το δικαίωμα να σου μειώνουν το μισθό. Υπερασπίσου το.

– Επίσης, το δικαίωμα να σε απολύουν αν το αφεντικό σου κάνει προβλέψεις για ζημίες μες στο επόμενο έτος… Αυτό είναι σημαντικό.

– Μην ξεχνάς το δικαίωμά σου να μπορεί το αφεντικό σου να παρακάμπτει τη συλλογική σύμβαση εργασίας, και να σου προσφέρει ατομικές συνθήκες εργασίας, χειρότερες ακόμη κι από τις κατώτατες που ορίζονται στη συλλογική σύμβαση του κλάδου σου.

– Υπερασπίσου το δικαίωμά σου να μπορούν να σε απολύουν μέσα σε τέσσερις ημέρες, παρόλο που είχες πάρει την απόφαση να δουλέψεις σε μέρα απεργίας…

– Έχεις το δικαίωμα να απολυθείς παίρνοντας σχεδόν τη μισή αποζημίωση!

– Έχεις το δικαίωμα να πιστεύεις ότι δε θα πετύχουμε τίποτα απεργώντας. Είναι προτιμότερο να καθίσουμε ήσυχοι και άπραγοι. Θα αντέξουμε ό,τι κι αν μας συμβεί· τέλος. Είναι για το καλό μας.

– Κανένας να μη σου αφαιρέσει την ψευδαίσθηση ότι θα κληρονομήσεις την επιχείρηση όπου δουλεύεις (ωραίο θα ήταν)…

– Έχεις το δικαίωμα να «γράψεις» τα συνδικάτα, επειδή όλα είναι ίδια: Το μόνο που θέλουν οι συνδικαλιστές είναι να βγάζουν λεφτά χωρίς να δουλεύουν. Είναι στον κόσμο τους, είναι όλοι αρπακτικά! Όλοι!
Ακόμη και η CNT, που απαρτίζεται από εργαζομένους που δεν έχουν συνδικαλιστικούς αντιπροσώπους, που τη βγάζει με τις συνδρομές των μελών της και δεν παίρνει ούτε  ένα ευρώ από το κράτος.
Και δε δίνουν αυτές τις συνδρομές σε σένα……

– Έχεις το δικαίωμα να μπεις στη θέση του επιχειρηματία. Δες πόσα προβλήματα έχει αυτός – όχι σαν κι εσένα, εγωιστή!

– Μην απεμπολείς το δικαίωμά σου να παραδώσεις τα λεφτά σου (δηλ. το δημόσιο χρήμα) στις τράπεζες, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες και υποδομές. Τι χρειαζόμαστε τόσο πολλά νοσοκομεία ή σχολεία; Το βασικό είναι να έχουμε τράπεζες, που η αλήθεια είναι πως υποφέρουν πολύ…

– Πάνω απ’ όλα, όμως, κανένας να μη σου αφαιρέσει το δικαίωμα να κληροδοτήσεις ένα χειρότερο κόσμο στα παιδιά σου, χαραμίζοντας τα λίγα δικαιώματα που μας έχουν απομείνει, τα οποία οι πρόγονοί μας κατέκτησαν με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα. Να πάνε στο διάολο, πες το!

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ… ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τοπική Ομοσπονδία CNT-Villaverde Alto


To κείμενο στα ισπανικά