Γερμανία: Διαδήλωση κατά των πυρηνικών

Το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010 μια μεγάλη διαδήλωση πέρασε μέσω του κυβερνητικού τετραγώνου του Βερολίνου. Υπήρξε η μεγαλύτερη διαδήλωση εναντίον της πυρηνικής ενέργειας που έγινε στη Γερμανία από τα χρόνια του Τσερνόμπιλ, και οργανώθηκε ταχύτατα ως απάντηση στη συμφωνία Μέρκελ με την πυρηνική βιομηχανία.

Προπορεύονταν αγρότες με τρακτέρ από το Βέντλαντ, όπου οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Γκόρλεμπεν παραμένουν σημείο-κλειδί του κινήματος αντίστασης. Γενικά, στη διαδήλωση διαμαρτυρίας μετείχαν άνθρωποι της μεσαίας τάξης – επιβεβαίωση του ευρέος χαρακτήρα που έχει λάβει η αντίθεση στην πυρηνική ενέργεια εντός της Γερμανίας.
Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, μεταξύ των οποίων διάφορα δίκτυα αντιπληροφόρησης και ακτιβισμού, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων. Η αστυνομία μιλά για 40.000. Πάντως, ήταν μία κινητοποίηση πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί… Τα δίκτυα αντίστασης έχουν ήδη επικεντρωθεί στην περιοχή του Γκόρλεμπεν: Φετινός στόχος είναι να καταφέρουν να σταματήσουν το σιδηρόδρομο Κάστορ με μαζικά μπλόκα.

Διευθύνοντες σύμβουλοι της πυρηνικής βιομηχανίας είχαν προβεί σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Μέρκελ και τους ηγέτες του κόμματός τους αργά το πρωί της Κυριακής, 5 Σεπτεμβρίου. Όταν βγήκαν, πριν το ξημέρωμα της Δευτέρας, η συμφωνία είχε κλείσει: 17 πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας ορίστηκε να παρατείνουν τις δραστηριότητές τους κατά μέσο όρο για άλλα 12 έτη πέραν των προγραμματισμένων ημερομηνιών κλεισίματός τους, και οι παρατάσεις αυτές να επιδοτηθούν με τεράστιες κρατικές επιχορηγήσεις.

Βλ. επίσης http://scurvytunes.blogspot.com/2010/09/atomkraft-nein-danke.html