Ενημέρωση από τη γενική απεργία στην Ισπανία

Στη Βαρκελώνη και γενικά στην Καταλωνία η συμμετοχή στην απεργία ήταν πολύ μεγάλη. Από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης νύχτας έγιναν πάνω από 30 συγκεντρώσεις και πολλά μπλόκα απεργών σε διάφορους χώρους δουλειάς, στα προάστια και στο κέντρο της Βαρκελώνης και σε πολλές πόλεις της Καταλωνίας. Έγινε κλείσιμο των εισόδων στην πόλη, πολλών δρόμων, μίας γραμμής του μετρό, ενώ έγινε έφοδος στο φασιστικό βιβλιοπωλείο Europa, ολιγόλεπτη κατάληψη του μεγάλου ξενοδοχείου Hotel Palace και επιθέσεις και απαλλοτριώσεις σε καταστήματα ειδών πολυτελείας. Όλες οι συγκεντρώσεις των απεργών ενώθηκαν το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Plaza Cataluña, όπου τρεις κλούβες της αστυνομίας ήταν παρατεταγμένες σε κομβικά σημεία εισόδου στην πλατεία και εμπόδιζαν την είσοδο σε αυτήν (φωτογραφίες και βίντεο). Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές παρατάχθηκαν απέναντι στους μπάτσους και κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό τους και να επιτρέψουν την απρόσκοπτη διέλευση του κόσμου στην πλατεία. Ένα άλλο κομμάτι της πορείας κατευθύνθηκε προς το πανεπιστήμιο όπου κάηκε ένα αυτοκίνητο και η πορεία δέχτηκε επίθεση από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Η διαδήλωση διαλύθηκε και στήθηκαν οδοφράγματα.

Οδομαχίες έγιναν σε διάφορα σημεία τις πόλης. Η αστυνομία έκανε μεγάλη χρήση πλαστικών σφαιρών ενώ εξίσου μεγάλη και προκλητική ήταν η παρουσία των ασφαλιτών. Στη συγκέντρωση έξω από την κατάληψη του παλιού κτιρίου της Τράπεζας Πίστεως η αστυνομία απάντησε με βίαια επίθεση, εισβολή στον χώρο της κατάληψης χωρίς ένταλμα και εκκένωση της.

Πάνω από 3.000 άτομα συμμετείχαν στο κάλεσμα της CNT(φωτογραφίες). Mετά το τέλος της πορείας μερικοί από αυτούς μπήκαν στην ουρά της πορείας που είχε καλέσει η CGT, μέχρι που διαλύθηκε από τα MAT, αφήνοντας πίσω της οδοφράγματα και σημάδια της συμπλοκής με την αστυνομία. Κατά τις 7 το απόγευμα όλο το κέντρο της πόλης είχε γεμίσει με οδοφράγματα, φωτιές, μικροεστίες συμπλοκών και σκουπίδια παντού, αφού και οι υπάλληλοι στον τομέα της καθαριότητας συμμετείχαν στην απεργία. Περισσότεροι από 80 συλληφθέντες σε όλη την Ισπανία, 32 στη Μαδρίτη.

Έγιναν πάνω από 10 συλλήψεις και πολλές προσαγωγές. Οι συλληφθέντες δεν θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι την Παρασκευή 1/10. Ένας από αυτούς εγχειρίστηκε στο χέρι ύστερα από χτύπημα που δέχτηκε σε επίθεση της αστυνομίας.

Σημαντική ήταν η άμεση κάλυψη όλων των γεγονότων από τα δίκτυα αντιπληροφόρησης: ραδιοφωνικούς σταθμούς και sites αντιπληροφόρησης. Είναι η πρώτη φορά που τα υπάρχοντα δίκτυα αντιπληροφόρησης στην Καταλωνία δίνουν τόσο μεγάλο βάρος στην συντονισμένη κάλυψη ενός γεγονότος σαν κι αυτό. Επίσης αρκετές μέρες πριν δημιουργήθηκε ειδικό site αντιπληροφόρησης με ειδήσεις από την απεργία.

Για πέντε από τους συλληφθέντες στη Βαρκελώνη ο εισαγγελέας ζήτησε την προληπτική τους κράτηση, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος τους. Το Σάββατο  2/9 στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στους κρατούμενους στην κεντρική πλατεία  Plaza Catalunya.

Στο κέντρο και στα περίχωρα της Μαδρίτης η απεργία είχε μεγάλη επιτυχία. Η συγκέντρωση της CNT είχε περίπου 5.000 άτομα, η συγκέντρωση της CGT και διάφορων αντικαπιταλιστικών ομάδων και συλλογικοτήτων με κεντρικό σύνθημα “Πρέπει να τους κόψουμε τα πόδια” πάνω από 15.000 (φωτογραφίες και βίντεο), ενώ τα επίσημα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι στη δική τους συγκέντρωση μαζεύτηκαν πάνω από 500.000. Και στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκαν από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας, οπότε μπήκε σε ισχύ η απεργία, μπλόκα και συγκεντρώσεις. Η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση του αναρχικού μπλοκ. Τα ισπανικά MAT περικύκλωσαν την πορεία, επιτέθηκαν στους περίπου 60 διαδηλωτές και τους άρπαξαν το πανό με το σύνθημα “H απεργία των εργαζομένων. Αυτοοργάνωση και αγώνας”.

Στη κεντρική λεωφόρο της πόλης Gran Vía συγκέντρωση 1.000 απεργών στις 12 το βράδυ, στην έναρξη της απεργίας κατόρθωσε να κλείσει τα κεντρικά εστιατόρια, μπαρ κλπ που εκείνη την ώρα ήταν ανοιχτά. Στον ίδιο δρόμο οι συγκεντρωμένοι παρέλυσαν την κυκλοφορία για αρκετές ώρες το πρωί(φωτογραφίες και βίντεο). Ένα από τα πανό που ξεδιπλώθηκαν έγραφε ‘‘Σήμερα δουλεύεις, αύριο θα είσαι άνεργος”. Το πρωί δύο πορείες ποδηλατιστών έκλεισαν πολλές κεντρικές λεωφόρους και έναν περιφερειακό δρόμο. 100 από αυτούς κρατήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα για 3 ώρες. Περίπου 2.000 άτομα συμμετείχαν σε πορεία μεταναστών, οικιακών βοηθών και διάφορων άλλων συλλογικοτήτων. Από τα 200 λεωφορεία που ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσουν τη μέρα της απεργίας, οι απεργοί μπλόκαραν τα 170(φωτογραφίες και βίντεο). Στις 10 το πρωί, πολλοί απεργοί, μεταξύ και των οποίων μέλη της CNT έκλεισαν μεγάλο εμπορικό κέντρο. Στο προάστιο Legañés  σταματήθηκε η είσοδος των τρένων με φλεγόμενα λάστιχα αυτοκινήτων τοποθετημένα στις γραμμές του τρένου και μπλόκο από τον κόσμο. Στο προάστιο Χετάφε σε συγκέντρωση- μπλόκο απεργών έξω από εργοστάσιο, η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα 7 φορές στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές.

Στην Γαλικία η απεργία είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Στο Vigo άγγιξε το 90% και στις βιομηχανικές περιοχές το 75%, ξεπερνώντας και στις δύο περιπτώσεις τη συμμετοχή στην μεγάλη γενική απεργία του 2002. Σε πολλές περιοχές έγιναν συγκεντρώσεις περιφρούρησης της απεργίας που κατάφεραν να παραλύσουν τη λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων όπως οι Citroën, Alcampo και Inditex. Στην πόλη La Coruña στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν 10.000 άτομα. Η αστυνομία είχε προκλητική παρουσία από το προηγούμενο βράδυ με αλλεπάλληλες εξακριβώσεις στοιχείων, προσαγωγές και συλλήψεις, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας, με σκοπό να φοβηθεί ο κόσμος και να μείνει στο σπίτι του. Στο Vigo έπεσαν μολότοφ στο πολυκατάστημα El Corte Inglés (με μακρά απεργοσπαστική παράδοση και ισχυρή αστυνομική προστασία σε κάθε απεργία) και σε δύο εταιρείες εποχιακής εργασίας, μπήκαν φωτιές σε κάδους στην κεντρική πλατεία και έγιναν 5 συλλήψεις.

Στην Αραγωνία πάνω από 100.000 άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Η πιο μεγάλη έγινε στη Σαραγόσα. Τα ποσοστά συμμετοχής ξεπέρασαν το 70% στις πόλεις και σχεδόν άγγιξαν το 100% στις βιομηχανικές περιοχές. Και εδώ έγιναν επεισόδια έξω από το πολυκατάστημα El Corte Inglés με επίθεση της αστυνομίας σε διαδηλωτές. Μέλη των επίσημων γραφειοκρατικών συνδικάτων CCOO y UGT επιχείρησαν να φιμώσουν την μεγαφωνική παρέμβαση του ανεξάρτητου κέντρου πληροφόρησης. Τα μπλόκα  που επιχείρησαν τα συνδικάτα αυτά για τα μάτια του κόσμου κατέληξαν σε κακόγουστη φάρσα. Δεν μπλόκαραν τις εξόδους προς τους χώρους εργασίας αλλά μερικές…εισόδους, που δεν χρησιμοποιεί κανένας εργαζόμενος για να πάει στη δουλειά του. Έκλειναν το δρόμο για μερικά δευτερόλεπτα και μόλις το φανάρι άναβε πράσινο πήγαιναν στο πεζοδρόμιο, ενώ αλλού έκαναν μπλόκο παραμένοντας στο πεζοδρόμιο! Η CNT πραγματοποίησε μπλόκα και το απόγευμα συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία χτυπήθηκε και κόπηκε από την αστυνομία.

Στο Μπιλμπάο έγινε το πρωί συγκέντρωση της CNT, κόπηκε για μισή ώρα η κυκλοφορία στην κεντρική λεωφόρο της πόλης Gran Via και πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την απογευματινή διαδήλωση. Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία : ‘Tο λένε δημοκρατία αλλά δεν είναι’, ‘Αν δεν αγωνιστείς σήμερα, αύριο σκλαβιά’, ‘Η αξιοπρέπεια δεν διαπραγματεύεται’, ‘Απεργία διαρκείας’.

Το κείμενο θα συμπληρώνεται με ενημέρωση και από άλλες πόλεις της Ισπανίας.

http://www.lahaine.org/, http://madrid.indymedia.org/, http://barcelona.indymedia.org, http://29-s.net,

http://www.alasbarricadas.org