«Κάτω απ’ την Ακρόπολη κάνουμε απεργία, σκεφτόμαστε τους δούλους και όχι τον Φειδία»

Το βράδυ της Τετάρτης, 13 Οκτωβρίου, συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης απέκλεισαν την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ως ύστατη μορφή διαμαρτυρίας, και επειδή δουλεύουν απλήρωτοι σχεδόν δύο χρόνια, αλλά και για την τύχη που τους επιφυλάσσεται, δηλαδή την ανεργία.

Οι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης δουλεύουν για το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είτε ως μόνιμοι υπάλληλοι είτε ως συμβασιούχοι. Τουλάχιστον 400 συμβασιούχοι του ίδιου υπουργείου δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και 22 μήνες. Πρόκειται για εργαζομένους που έχουν έως και 20 χρόνια προϋπηρεσίας. Απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς και τη μονιμοποίησή τους. Η κυβέρνηση τους δείχνει την πόρτα της ανεργίας. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους συμβασιούχους θα απολυθούν, ύστερα από χρόνια ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας.

Το πρωί της επόμενης μέρας, Πέμπτης, 14 Οκτωβρίου, ο διευθυντής της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων κατέθεσε μήνυση, δίνοντας πάτημα στα ΜΑΤ να επέμβουν. Περίπου 80 εργαζόμενοι αρνήθηκαν να ανοίξουν την πύλη απέναντι σε διμοιρίες των ΜΑΤ, ακόμα κι όταν μπάτσοι μπήκαν από πλαϊνή πόρτα, έκαναν χρήση χημικών και άρχισαν να ξυλοκοπούν με μανία κόσμο αδιακρίτως – διαδηλωτές, περαστικούς, ακόμα και «δημοσιογράφους». Πολλοί τραυματίστηκαν (ανεπιβεβαίωτος αριθμός), ενώ μάρτυρας ανέφερε μία σύλληψη.

http://www.youtube.com/watch?v=1dC18rUCNhw&feature=player_embedded

Οι εργαζόμενοι δεν υποχώρησαν απ’ τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος παρέμεινε αποκλεισμένος όλη τη μέρα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, παρά τη δυνατή βροχή, οργανώθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης, παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης και ασφαλιτών. Οι συγκεντρωμένοι προπηλακίστηκαν από την αστυνομία. Δυο απ’ τα συνθήματα ήταν «Κάτω απ’ την Ακρόπολη κάνουμε απεργία, σκεφτόμαστε τους δούλους και όχι τον Φειδία» και «Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών».

Τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης χλεύασαν τους απεργούς, κινδυνολογώντας υστερικά για «τουρίστες που ταξίδεψαν απ’ όλο τον κόσμο, και δεν θα δουν τον Παρθενώνα» και σχολιάζοντας πως «οι Αρχές είναι ευαίσθητες [!] όταν πρόκειται για διαμαρτυρίες στον πλέον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο, ιδίως τη στιγμή που τα έσοδα της χώρας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό»… Με τη γνωστή πλέον συνταγή της πλύσης εγκεφάλου, διεθνή και ελληνικά ΜΜ«Ε» προετοιμάζουν την κοινή γνώμη ώστε να αποδεχτεί τη βάναυση καταστολή, σε όλα τα επίπεδα.

Για το βρόμικο τρόπο κάλυψης του συγκεκριμένου θέματος από τα καθεστωτικά μέσα, το contrainfo θα δημοσιεύσει ειδικό ρεπορτάζ.