Γαλλία: Δράσεις παντού πριν τη νέα γενική απεργία

Και σήμερα, Δευτέρα, 18/10, παραμονή της αυριανής γενικής απεργίας, χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές έχουν βγει στους δρόμους. Σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας έγιναν επεισόδια και οδομαχίες. Σήμερα οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη σφοδρότητα, έγιναν πολλά μπλόκα, όπως στην Τουλούζη, όπου 500 ακτιβιστές μπλόκαραν τα δύο μεγαλύτερα αμαξοστάσια του δικτύου λεωφορείων από τις 4.30 ως τις 9.30 το πρωί, ακινητοποιώντας εν μέρει το δίκτυο μεταφορών της πόλης. Επίσης, στο Σαιν-Ετιέν έγιναν μπλόκα σε αμαξοστάσια λεωφορείων και τραμ σχεδόν όλο το πρωί. Στη Λυόν περίπου 150 εργαζόμενοι έχουν καταλάβει τις γραμμές του τρένου του σταθμού Παρ-Ντιέ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί κανένα τρένο από τα βόρεια στα νότια της πόλης και αντίστροφα. Τα διυλιστήρια συνέχισαν την επ’ αόριστον απεργία, ενώ σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 1.200 βενζινάδικα εκτός λειτουργίας.
Επίσης, σήμερα το πρωί έγιναν καταλήψεις σε σχολεία και αυθόρμητες διαδηλώσεις μαθητών σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Γαλλίας. Υπολογίζεται ότι συνολικά περίπου 550 σχολεία είναι κλειστά ή κατειλημμένα. Στις κινητοποιήσεις έχουν γίνει συγκρούσεις με την αστυνομία στις εξής πόλεις:

Νταντέρ: η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ για να προσπαθήσει να διαλύσει τους 300 φοιτητές που διαμαρτύρονταν. Έγινε τουλάχιστον μία σύλληψη.
Σεν-ε-Μαρν: οι συγκρούσεις έληξαν με ένα τραυματισμένο αστυνομικό και συλλήψεις 14 μαθητών και φοιτητών.
Βαλ-ντε-Μαρν: έγιναν συγκρούσεις με την αστυνομία σε τουλάχιστον 10 σχολεία.
Λυόν: η διαδήλωση 1.000 περίπου φοιτητών διαλύθηκε βίαια από τα αντίστοιχα ΜΑΤ. Στις συγκρούσεις κάηκαν πολλά αυτοκίνητα και προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά άλλα. Υπάρχουν τουλάχιστον 30 συλλήψεις και μέχρι τις 4 μ.μ. συνεχίζονταν οι συγκρούσεις.
Νίκαια: επιθέσεις της αστυνομίας σε διαδηλώσεις φοιτητών και συγκρούσεις.
– Κοντά στην πόλη Ρουέν: η διαδήλωση τελείωσε με ρίψη δακρυγόνων και τη σύλληψη 13 μαθητών.
Λ’Ουαζέ: έγινε διαδήλωση έως και 1.700 μαθητών. Υπήρξαν 9 συλλήψεις.
Λιλ: έγιναν σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία (50 μαθητές/φοιτητές έχουν συλληφθεί). Η αστυνομία επιτέθηκε αρκετές φορές στους διαδηλωτές, που απάντησαν με βολίδες και έκαψαν πολλά αυτοκίνητα.

Οι διαδηλώσεις και οι δράσεις θα συνεχιστούν, και ο στόχος είναι αύριο, Τρίτη, να παραλύσει όλη η χώρα. Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 264 άτομα.

Σάββατο, 16/10: πραγματοποιήθηκαν 264 διαδηλώσεις, που συγκέντρωσαν πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Συγκρούσεις με την αστυνομία έγιναν στο Παρίσι.

[20.00] Επεισόδια στο Παρίσι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ακτιβιστές έχουν εισβάλει στην Όπερα του Παρισιού και συγκρούονται με τα ΜΑΤ. Τα αστικά μέσα μαζικής «ενημέρωσης» μιλούν για περίπου 30 συλληφθέντες.
[20.15] Επιβεβαιώνεται η  σύλληψη περίπου 30 ατόμων. Μετά τη διαδήλωση, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν κάτω από ένα πανό που έγραφε «Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν τα αφεντικά: Απεργία, καταλήψεις, σαμποτάζ». Διακόσια άτομα κατευθύνθηκαν στην Πλας ντε λα Μπαστίγ (Πλατεία της Βαστίλλης), και μερικοί κατάφεραν να μπουν στην Όπερα της Βαστίλλης. Στο ύψος της οδού Σαρεντόν κατέφτασε μεγάλος αριθμός μπάτσων των γαλλικών ΜΑΤ, που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Στις πολλές αυθόρμητες προχθεσινές διαδηλώσεις 264 μαθητές συνελήφθησαν και 13 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ετοιμάζονται αποκλεισμοί βενζινάδικων και αεροδρομίων.

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Σαιν-Ετιέν / βλ. βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?v=HutX2ZBvV04&feature=player_embedded

Την Παρασκευή, 15/10, πραγματοποιήθηκαν αυθόρμητες διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Γαλλίας. Έγιναν μεγάλες συγκρούσεις σε πόλεις όπως το Μπορντώ και η Λυόν. Συνολικά 264 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πιο σοβαρές συγκρούσεις έλαβαν χώρα στη Λυόν, όπου επί δύο ώρες ομάδες μαθητών συγκρούονταν με την αστυνομία.

Τα 12 διυλιστήρια της εταιρείας Total στη Γαλλία είναι σε απεργία επ’ αόριστον, εδώ και μία εβδομάδα, η οποία έχει ήδη επιπτώσεις στον εφοδιασμό με βενζίνη. Ορισμένα βενζινάδικα ανοίχτηκαν από τα ΜΑΤ, όπως, για παράδειγμα, ένα στην πόλη Καέν, που καταλήφθηκε από την αστυνομία την Παρασκευή το βράδυ.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν σε Παρίσι (310.000 άτομα), Μασσαλία (180.000 άτομα), Μπορντώ (130.000 άτομα), Τουλούζη (125.000 άτομα).

Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Την Τρίτη, 19/10, έχει καλεστεί νέα γενική απεργία, η οποία έχει ως στόχο να παραλύσει πάλι η χώρα την παραμονή της τελικής ψηφοφορίας της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού (η οποία θα γίνει την επόμενη Τετάρτη).

Μετά την ιστορική απεργία της 12ης Οκτώβρη, οι Γάλλοι φοιτητές και οι εργαζόμενοι αυξάνουν τις άμεσες δράσεις για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να ακυρώσει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια. Δύο μέρες μετά τη γενική απεργία της 12ης Οκτώβρη έγιναν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με πιο σημαντική αυτήν της Τουλούζης, η οποία συγκέντρωσε περίπου 20.000 άτομα (με την παρουσία πολλών φοιτητών που προσχώρησαν πρόσφατα στο κίνημα της εναντίωσης στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη).

Στην υπόλοιπη Γαλλία η κατάσταση είναι παρόμοια: έγιναν καταλήψεις σε σχολεία (υπάρχουν περίπου 400 σχολεία κατειλημμένα), συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν.

– Στη Ρεν ο πρύτανης του πανεπιστημίου αποφάσισε να κλείσει την πανεπιστημιούπολη, μετά από πολλές προσπάθειες κατάληψής της από τους φοιτητές. Ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο της πόλης αποκλείστηκε από περίπου 2.000 διαδηλωτές.

– Στο Μοντρέιγ έγιναν συγκρούσεις μεταξύ μαθητών που είχαν καταλάβει ένα σχολείο και της αστυνομίας. Ένας μαθητής τραυματίστηκε σοβαρά στο ένα μάτι με σφαίρα από καουτσούκ που ρίχτηκε εξ επαφής από μπάτσους.

– Στην περιοχή της Βαλ ντ’Ουαζέ έγιναν συνολικά 45 συλλήψεις σε αποκλεισμούς σχολείων.

– Στο Υβλίνς (σχετικά κοντά στο Παρίσι) έγιναν ταραχές σε γυμνάσια, με τέσσερις μαθητές στο νοσοκομείο και δύο κρατούμενους.

– Στη διαδήλωση στο Σαρτρς, στην οποία συμμετείχαν περίπου 600 μαθητές, έγιναν συλλήψεις πέντε νέων. Μετά τη διαδήλωση, δέχτηκαν επιθέσεις πολλά αυτοκίνητα της αστυνομίας.

– Στο Σαμπερύ περίπου 400 μαθητές διαδήλωσαν μπροστά από ένα από τα καλύτερα σχολεία της πόλης. Στο συλλαλητήριο η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα, και οι μαθητές απάντησαν με πέτρες και κάψιμο κάδων. Ο απολογισμός της καταστολής είναι 10 μαθητές συλληφθέντες.

– Στην πόλη Λανς πάνω από 2.000 μαθητές διαδήλωσαν ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Σαρκοζί. Στο ύψος του σταθμού των τρένων η αστυνομική δύναμη δέχτηκε βροχή από πέτρες και μπουκάλια. Υπάρχουν 10 συλληφθέντες μαθητές.

– Στη Λυόν 400 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη, αποκλείοντας τα περισσότερα σχολεία. Στο κέντρο της πόλης έγιναν συγκρούσεις με την αστυνομία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 22 ατόμων και αρκετά αυτοκίνητα της αστυνομίας λιθοβολημένα.

– Στην πόλη Νιμς μετά από διαδήλωση κάηκαν πολλά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν 5 μπάτσοι τραυματίες  και 6 μαθητές συλληφθέντες.

Στις εταιρείες και επιχειρήσεις η κατάσταση είναι παρόμοια. Έχουν πολλαπλασιαστεί οι επ’ αόριστον απεργίες (σε σιδηροδρόμους, διυλιστήρια, πολλές εφημερίδες – ακόμα και ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε την περασμένη Τρίτη λόγω της απεργίας των εργαζομένων), και ο στόχος είναι να παραλύσει η χώρα μέχρι την απόσυρση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Έχει κυκλοφορήσει επίσης ένα βίντεο, όπου καταγράφεται η βία των δυνάμεων καταστολής στη διαδήλωση της 12ης Οκτώβρη στο Παρίσι, στην οποία αρκετά άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένας διαδηλωτής που φαίνεται στο βίντεο.

[dailymotion]http://www.dailymotion.com/video/xf7hbm_une-manifestante-violemment-frappee_news[/dailymotion]

www.lahaine.org