Καταδίκη της δολοφονίας της Juana Bustillo, προέδρου συνδικάτου εργαζομένων του αντίστοιχου ΙΚΑ Ονδούρας

Το δίκτυο αντιπληροφόρησης kaosenlared.net σε ανάρτησή του αναφέρει: «Δολοφόνησαν τη σύντροφο Juana Suyapa Bustillo, ηγετική φυσιογνωμία του SITRAIHSS[1] και μεγάλη ηγέτιδα του λαϊκού κινήματος της Ονδούρας».

Η ανακοίνωση του συνδικάτου:

Ο θάνατος της συντρόφου μας Juana Suyapa Bustillo έχει προκαλέσει πολύ πόνο και  έχει καταθορυβήσει σε εθνικό επίπεδο όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε θυγατρικές του SITRAIHSS και άλλων αδερφικών οργανώσεων, οι οποίοι θρηνούμε την απώλεια αυτής της μεγάλης ηγέτιδας του λαϊκού κινήματος της Ονδούρας.

Την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010, δολοφονήθηκε η σύντροφός μας Juana Suyapa Bustillo, η οποία κρατούσε την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου του τομέα 2 της συνδικαλιστικής οργάνωσής μας, δολοφονία που έγινε περίπου στις 7 το απόγευμα μετά το πέρας μιας συνέλευσης για εργασιακά θέματα στα γραφεία της κοινωνικής πρόνοιας της παροικίας Tara de San Pedro Sula. Η σύντροφος Juana Suyapa Bustillo ήταν ένα άτομο αφοσιωμένο στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων της κοινωνικής πρόνοιας συγκεκριμένα και των υπολοίπων εργατών της βορειοδυτικοατλαντικής ζώνης που είναι στη δικαιοδοσία του τομέα 2 του SITRAIHSS.

Η Juana είχε εργαστεί περίπου 20 χρόνια στο τμήμα στατιστικής της κοινωνικής πρόνοιας του Tara de San Pedro Sula ,πριν 4 χρόνια κρατούσε την προεδρία του τομέα 2 ,προηγουμένως ήταν εθνική αντιπρόεδρος του SITRAIHSS, ήταν αντιπρόσωπος στο κογκρέσο και σε όλη τη διάρκεια της ζωής της συνεισέφερε την αγωνιστική της δύναμη, τη χαρισματική της προσωπικότητα, τόσο ως άνθρωπος όσο και ως συνδικαλίστρια, επειδή πίστευε ότι υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια δικαιότερη κοινωνία και έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

Δεν καταλαβαίνουμε πώς ένα άτομο τόσο χρήσιμο για την κοινωνία, που ζούσε για να προσφέρει  και δούλευε 24 ώρες την ημέρα για τους άλλους, πώς ένα άτομο που δεν θα έκανε κακό σε κανέναν, έπεσε νεκρό από σφαίρες δολοφόνων, δηλαδή δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι καλοί πεθαίνουμε ενώ οι κακοί συνεχίζουν να κυβερνούν την αγαπημένη μας και ΡΗΜΑΓΜΕΝΗ χώρα. Η Juana ήταν επίσης μία από εκείνoυς που ήταν στην Αντίσταση στους δρόμους του San Pedro Sula απαιτώντας μία νέα χώρα, και η τελευταία της αγωνιστική παρουσία ήταν στη διαδήλωση της 15ης Σεπτεμβρίου[2]. Ήταν από αυτούς που βίωσαν την καταστολή εκείνης της μέρας στους γεμάτους δακρυγόνα δρόμους.

Η κεντρική συνέλευση του SITRAIHSS   αποχαιρετά τη φίλη και σύντροφο Juana Bustillo, ελπίζοντας ότι το αίμα της όπως και αυτό της Vanessa Zepeda και των υπολοίπων συντρόφων και συντροφισσών που πέσανε στον αγώνα για μια ελεύθερη Ονδούρα θα είναι ο σπόρος της ελευθερίας που θα μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τη ΝΙΚΗ.

Μοιραζόμαστε τον πόνο της οικογένειάς της και όλων των κοντινών της που έχασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Με τη βεβαιότητα ότι το αίμα σου δεν χύθηκε μάταια, Juana, το παράδειγμά σου μας εμπνέει να συνεχίσουμε τον αγώνα, μαζεύουμε πάλι τη σημαία σου και θα συνεχίσουμε ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ.

SITRAIHSS ΕΝΩΜΕΝΟ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟ

Tegucigelpa, M.D.C.,  20 Σεπτεμβρίου 2010

Κεντρική συνέλευση SITRAIHSS

Πηγή: www.kaosenlared.net

To κείμενο στα ισπανικά


[1]

Συνδικάτο Εργαζομένων του αντίστοιχου Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Ονδούρας.

[2] Είχε ενεργή συμμετοχή στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος του Ιουνίου του 2009, και είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής της.