Μεξικό: Ομάδες παραστρατιωτικών καταλαμβάνουν και καταστρέφουν τη Σαν Χουάν Κοπάλα

Τελικά, οι οικογένειες που επί δέκα μήνες αντισταθήκανε στην παραστρατιωτική πολιορκία ,αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αυτόνομη κοινότητα της Σαν Χουάν Κοπάλα. Την 13η Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 500 βαριά οπλισμένοι άντρες εισέβαλαν στην κοινότητα και έκαναν κατάληψη στο δημοτικό συμβούλιο. «Αν δεν φύγετε θα σας κρεμάσουμε στο αίθριο της εκκλησίας και θα ρίξουμε βενζίνη στα σπίτια σας», ήταν τα λόγια των μελών του MULT που τα μετέφεραν με μεγάφωνα στους κατοίκους της Κοπάλα. Όπως αφηγούνται αυτοί, την 20η Σεπτεμβρίου οι παραστρατιωτικοί πυρπόλησαν πάνω από 100 σπίτια, υποχρεώνοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το μέρος. Από την αρχή της πολιορκίας τον Νοέμβριο του 2009,ήδη έχουν εγκαταλείψει την Κοπάλα 800 άτομα. Κάποιες μέρες μετά, ο κυβερνήτης της Οαχάκα Ουλίσες Ρουίς Όρτις-του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI)-δήλωνε ότι η ύπαρξη παραστρατιωτικών, νεκρών και εξαφανισμένων στην Κοπάλα «υπάρχει μόνο στο μυαλό εκείνων που την αναφέρουν»

Αντίσταση και αλληλεγγύη

Μετά την δολοφονία της Μπεατρίς Καρίνιο –ακτιβίστριας της Κοπάλα-και του Jyri Jaakkola-Φινλανδού διεθνιστή-την 27η Απριλίου, κατά την επιβίβασή τους σε ένα τροχόσπιτο παρατήρησης που κατευθυνόταν στην κοινότητα, μεγάλο μέρος των μεξικανικών και διεθνών μέσων έστρεψαν το βλέμμα τους στην Κοπάλα. Έτσι, την 8η Ιουνίου ,ένα τροχόσπιτο γεμάτο τρόφιμα ,προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε μια τοποθεσία, αποκλεισμένη, για έξι μήνες. Η παθητικότητα της δημόσιας ενίσχυσης μπροστά στις οπλισμένες ομάδες και η πολυπλοκότητα  των κρατικών αρχών, απέτρεψαν την είσοδο του τροχόσπιτου στην Κοπάλα.

Μέρες αργότερα ,την 21η Ιουνίου, ο Τιμοτέο Αλεχάντρο, ένας από τους κύριους ηγέτες του MULT-I και η γυναίκα του Κλεριμπέρτα Κάστρο δολοφονήθηκαν, γεγονός που η ίδια η κοινότητα θεωρεί κλειδί για την παραστρατιωτική στρατηγική της κατάληψης της Κοπάλα. Συνεχόμενες ήταν οι δράσεις καταγγελίας που πραγματοποιήθηκαν από την κοινότητα. Έτσι, διάφορες γυναίκες της Κοπάλα εγκατέστησαν την 11η Αυγούστου ένα «κιόσκι» με πανό και συνθήματα για την αυτονομία  στη βάση της πρωτεύουσας της Οαχάκα που ακόμη συνεχίζεται.Μια βάση που προστέθηκε σε αυτή που ήδη υπάρχει από την 3η Μαίου στην μεξικανική πρωτεύουσα. Πρώτα στη βάση –απ όπου εκδιώχθηκαν διά της βίας για να τοποθετηθεί μια μεγάλη οθόνη για το μουντιάλ ποδοσφαίρου-και αργότερα σε μια πλευρά του καθεδρικού ναού. Μεταξύ των δραστηριοτήτων και των ενεργειών του «κιοσκιού»  της ομοσπονδιακής περιφέρειας είχε προγραμματιστεί για την 23η Αυγούστου η έξοδος ενός τροχόσπιτου από την Κοπάλα προς το Μεξικό. Δύο μέρες πριν,3 μέλη της κοινότητας δολοφονήθηκαν επιστρέφοντας να βοηθήσουν τις προετοιμασίες του ταξιδιού του τροχόσπιτου.

Ολικός πόλεμος στην αυτονομία

Από τότε που το MULT-I  ανακήρυξε την 1η Ιανουαρίου του 2007 την Σαν Χουάν Κοπάλα αυτόνομη κοινότητα σαν μέρος του κοινωνικού κινήματος της λαϊκής συνέλευσης των χωριών της Οαχάκα  που εμφανίστηκε το 2006,τόσο το MULT ,όσο και το Ubisort  απέρριψαν αυτό το εγχείρημα που ωστόσο μετατράπηκε σε σημείο αναφοράς του αγώνα για αυτονομία των ιθαγενών λαών του Μεξικό. Από εκείνη τη μέρα 16 άτομα έχουν τραυματιστεί και 15 έχουν δολοφονηθεί από οπλισμένες ομάδες, που όπως καταγγέλλει το MULT-I ,δρουν συνεργαζόμενες με την κρατική κυβέρνηση για να τελειώνουν με την αυτονομία που μετατράπηκε σε κύριο άξονα της πρότασης της APPO ,ένα κίνημα του οποίου η αρχική απαίτηση ήταν η αποδέσμευση από τον κυβερνήτη Ruiz.

Οι εκλογές του Ιουλίου ανέδειξαν νικητή τον Γκαμπίνο Κουέ, του Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης, χάρη σε μια συμφωνία με το δεξιό κόμμα Εθνική Δράση. Ο Κουέ που θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου ,δήλωσε ότι στην θητεία του θα επιστρέψει η ειρήνη στην Κοπάλα, αλλά δεν θα είναι «υπό την αιγίδα της αυτόνομης κοινότητας» αιγίδα «που δεν προέβλεψε ο νόμος». «Αυτονομία; Για ποιο λόγο;», πρόσθεσε ο Κουέ.

http://unidad-popular.over-blog.es

http://www.lahaine.org

To κείμενο στα ισπανικά