Δελτίο αντιπληροφόρησης Οκτωβρίου 2010

ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ

ΟΧΙ σε εξοπλισμούς, ευρωστρατό, «εθνικές» επετείους, παρελάσεις

1 Οκτωβρίου

  • Το κράτος συμφώνησε να καταβάλει 550 εκατομμύρια ευρώ (!) στα «Ελληνικά» Ναυπηγεία για τη ναυπήγηση δύο επιπλέον υποβρυχίων Type 214. Ο πρωθυπουργός πετσοκόβει συντάξεις, μισθούς, αλλά θα χρυσώσει τους Άραβες μεγαλοεφοπλιστές της Abu Dhabi Mar, στους οποίους έχει περιέλθει η ιδιοκτησία των Ναυπηγείων.

 

  • H EUROpean GENDarmerie FORce έρχεται σύντομα και στην Ελλάδα για την «πάταξη διαδηλώσεων εν όψει οικονομικής κρίσης». Πρόκειται για στρατό των κρατών-μελών της ΕΕ που χρησιμοποιούν ώστε να φανεί ότι στην καταστολή κοινωνικών αγώνων δεν αναμειγνύεται ο δικός τους στρατός, αλλά ευρωπαϊκές δυνάμεις άμεσης επέμβασης. Σε αυτήν την ευρωπαϊκή δύναμη χωροφυλακής μετέχουν οι Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ρουμανία, ενώ η βάση του επιτελείου της βρίσκεται στη Βιτσέντζα της Ιταλίας. Έχει κι αρμοδιότητες μυστικών υπηρεσιών, ενώ συνεργάζεται στενά με τους ευρωπαϊκούς στρατούς για την εγγύηση «της ασφάλειας στις ευρωπαϊκές περιοχές όπου υπάρχουν κρίσιμες καταστάσεις». Το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας την εκθείασε γράφοντας στην ιστοσελίδα του: «Αστυνομία ή στρατός; Μία ευρωπαϊκή μεραρχία υπόσχεται τη λύση». Το άλλοτε επίκαιρο ερώτημα «Δημοκρατία ή τανκς;» έγινε «Αστυνομία ή στρατός;» Η απάντησή μας δεν είναι άλλη από: ΟΛΟΙ ΚΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

28 Οκτωβρίου

 

  • Πολλές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν ενάντια στις παρελάσεις της «εθνικής εορτής» της 28ης Οκτωβρίου σε πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Βέροια, Κοζάνη, Ξάνθη, Μυτιλήνη κ.ά.
    Στα Χανιά περίπου 200 μαθητές έκαναν πορεία μέσα στην παρέλαση, διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης – ακολούθησαν συμπλοκές με μπάτσους.

Βλ. ένα ιστορικό παρελάσεων



ΠΑΙΔΕΙΑ

Νέες δυναμικές μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αμάθεια και στην εμπορευματοποίηση

Στα σχολεία…

  • Κλιμακώθηκαν οι μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, όλο το μήνα. Η υπουργός Παιδείας μίλησε εξαρχής για «στημένα κέντρα που υποκινούν τις καταλήψεις» και είπε ότι «οι ώρες που χάνονται θα αναπληρωθούν ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα τα Σάββατα, τις αργίες ή να κοπούν οι πενθήμερες εκδρομές».
    Όμως, οι μαθητές επέμειναν και μας έβαλαν τα γυαλιά: Μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 60 σχολεία στην Αττική τελούσαν υπό κατάληψη, δεν λειτουργούσαν 24 γυμνάσια και λύκεια στο νομό Θεσσαλονίκης, και 11 σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας. Στην Πάτρα δεν λειτούργησαν 32 γυμνάσια και λύκεια, και 6 σχολεία στη Φθιώτιδα και ένα στην Εύβοια τελούσαν υπό κατάληψη.
    Μεταξύ άλλων, οι μαθητές διαμαρτύρονται ενάντια στον εμπορευματικό τύπο σχολείων, όπου οι πολίτες πληρώνουν αναλώσιμα, βιβλία, πετρέλαιο κ.ά. Επίσης, ζητούν τη μείωση του ορίου απουσιών.

13 Οκτωβρίου

  • Διδακτικό προσωπικό του Γενικού Λυκείου Μαραθώνα (και άλλων σχολείων) εξετάστηκε σε αστυνομικό τμήμα! «Δώστε μου ονόματα παιδιών», πίεζε ο διοικητής τους καθηγητές. Μετά τις καταθέσεις, κάποιοι καθηγητές είπαν «Δεν επεμβαίνουν πουθενά οι εισαγγελείς, και τώρα πάνε να τα βάλουν με τα παιδιά» και άλλοι: «Θα επιβάλει η αστυνομία να γίνονται τα μαθήματα;»
  • Κάτοικοι των Άνω Αμπελοκήπων και μαθητές των σχολείων της περιοχής διοργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην ανέγερση κτηρίου ύψους 28 μέτρων με 3 υπόγεια γκαράζ σε οικόπεδο της ΔΕΗ, ζητώντας αντ’ αυτού να χτιστεί σχολείο και να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου. Ο αγώνας των κατοίκων συμπληρώνει ήδη 15 χρόνια, και μάλιστα έχει κερδηθεί δικαστικά, έτσι οι κινητοποιήσεις αφορούν πια την ιδιοκτησία της ΔΕΗ.

15 Οκτωβρίου

  • Στα Τρίκαλα βρίσκονταν υπό κατάληψη 4 λύκεια, όμως ένταση προκλήθηκε στο Α΄ Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Τρικάλων όταν μαθητές προσπάθησαν να το καταλάβουν. Χτύπησε ο συναγερμός του κτηρίου (!), και άνδρες της Ασφάλειας Τρικάλων προσήγαγαν ένα μαθητή, που στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος: Πρόκειται για επαναλαμβανόμενο συμβάν μες στον ίδιο μήνα.

16 Οκτωβρίου

  • Μαθητές μουσικών λυκείων πραγματοποίησαν πορείες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
  • Στο μεταξύ, 105 μαθητές παραπέμφθηκαν σε δίκη στις 29 Οκτωβρίου επειδή είχαν καταλάβει το Γ΄ Γυμνάσιο Ορεστιάδας για 4 μέρες τον Οκτώβριο του 2009: Ασκούνται ποινικές διώξεις σε μαθητές για να σπάσει το κύμα των καταλήψεων μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 (που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ). Επιτέλους κρίθηκαν αθώοι και οι 105 μαθητές, με τη δυναμική συμπαράσταση εκατοντάδων άλλων μαθητών έξω απ’ το δικαστήριο.
  • Μετά την εγκύκλιο του 5ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Δυτικής Αττικής προς τους διευθυντές σχολείων, με την οποία τους ζητείται να ενημερώνουν αμέσως τις Αρχές σε περίπτωση κατάληψης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απέστειλε εντολή προς τη ΓΑΔΑ για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε κάθε σχολείο που τελεί υπό κατάληψη, προβλέποντας ακόμα και «να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία».

Στα πανεπιστήμια…

  • Πλάι στις περικοπές της χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, αναγγέλθηκαν αλλαγές υπέρ της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων και γενικά τη διαχείρισή τους από μάνατζερ, στο πρότυπο αγγλοσαξονικών πανεπιστημίων! Οι αλλαγές αναμένεται να ψηφιστούν ως νομοσχέδιο μέχρι τα Χριστούγεννα.
    Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε πανεπιστημιακές σχολές, και από συλλόγους καθηγητών. Στις 14 Οκτωβρίου έγινε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου διαδήλωσαν περ. 1500 άτομα από κατειλημμένες πανεπιστημιακές σχολές.
    Στις 23 Οκτωβρίου διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν στο Ρέθυμνο κατά τη διάρκεια πορείας φοιτητών, σε απόσταση 300 μέτρων από το ξενοδοχείο όπου διεξαγόταν η 65η Σύνοδος Πρυτάνεων. Διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στο ξενοδοχείο, πέταξαν αυγά και γιαούρτια στους μπάτσους, οι οποίοι έριξαν δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν προς την πόλη του Ρεθύμνου. Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα. Κοντά στα μεσάνυχτα κι ενώ το πανεπιστήμιο Ρεθύμνου τελούσε υπό κατάληψη, σημειώθηκε εμπρησμός στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι του πανεπιστημίου έπειτα από ενέργεια φασιστών της ΟΕΡ.
    Στις 26 Οκτωβρίου καλέστηκε αντιφασιστική πορεία στο δημαρχείο Ρεθύμνου.
  • Κύρια σημεία προωθούμενων αλλαγών στον τρόπο πρόσβασης στα πανεπιστήμια:
    1. Στη διάρκεια της φοίτησης στη Β΄ και στην Γ΄ Λυκείου ο υποψήφιος θα παρακολουθεί μαθήματα υποχρεωτικά, επιλογής, δραστηριότητες συνολικά 35 ώρες την εβδομάδα, µε βάση τα οποία θα οδηγείται στην ομάδα σχολών της επιλογής του.
    2. Οι σχολές θα καθορίσουν συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα.
    3. Στο τέλος του λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα που έχουν προεπιλέξει. Στην τελική επίδοση θα συνυπολογίζεται η συνολική αξιολόγησή τους στη Β΄ και στην Γ΄ Λυκείου.
    4. Η ένταξη των υποψηφίων θα γίνεται σε σχολές (π.χ. Σχολή Θετικών Επιστημών Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.) ή σε πανεπιστήμια (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήμιο).
    5. Η τελική κατάταξή τους σε πανεπιστημιακά τμήματα ή ΤΕΙ θα γίνεται ύστερα από εξετάσεις στο πρώτο έτος σπουδών.
    6. Προτείνεται η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ… χαμηλής ζήτησης.

    Το σύστημα αυτό ορίστηκε να εφαρμοστεί στο σχολικό έτος 2013-2014: Εφόσον ψηφιστεί, αφορά τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου του χρόνου (2011-2012).
     


ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Μπάτσοι, δικαστές, υπουργεία, φυλακές, ανακριτές, κυνήγι μαγισσών κ.ά.

  • Σύμφωνα με ρυθμίσεις του νέου νόμου του υπουργείου «Δικαιοσύνης», αποφυλακίζονται περίπου 1.230 κρατούμενοι από κολαστήρια της χώρας. Απαγορεύεται πια η κράτηση για περιπτώσεις μη καταβολής δικαστικών εξόδων. Υπάρχει δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής έως 5 ετών αν ο καταδικασμένος δεν έχει προηγουμένως καταδικαστεί σε φυλάκιση 1 έτους και πάνω. Επεκτείνεται, για όλα τα πλημμελήματα, η κατ’ οίκον έκτιση ποινής για άτομα άνω των 75 ετών. Όσοι έχουν καταδικαστεί έως 3 έτη μπορούν να μετατρέπουν τις ποινές τους σε χρηματικές, εκτός αν είναι υπότροποι. Το ποσό εξαγοράς της ποινής θα καταβάλλεται τμηματικά εντός 2-3 χρόνων από «φτωχούς κρατουμένους», ενώ τα κατώτατα και ανώτατα όρια της εξαγοράς από 10-60 ευρώ μετατρέπονται σε 5 μέχρι 100. Προβλέπεται απόλυση κρατουμένων με ποινές 3-5 ετών για πλημμελήματα αν εκτίσουν το 1/5 της ποινής τους και εξαγοράσουν το υπόλοιπο 1/5.
    Το ελληνικό κράτος κοιτά πώς να βγάλει φράγκα απ’ όλους τους ομήρους του αδιακρίτως – φορολογουμένους, συνταξιούχους κι άλλους «φιλήσυχους και νομοταγείς» μέχρι υπόδικους, συλληφθέντες, κρατουμένους.

1-19 Οκτωβρίου

  • Την 1η Οκτωβρίου αναβλήθηκε η διαδικασία μεταγωγής του Σίμου Σεϊσίδη ενώπιον του ανακριτή, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (Αθήνα), όταν ζήτησε να γίνει η μεταφορά του από τις φυλακές στα δικαστήρια με περιπολικό κι όχι σε ειδικά διαμορφωμένη, θωρακισμένη κλούβα, δεδομένης και της κατάστασης της υγείας του (αν μη τι άλλο, δεν μπορούσε να περπατήσει με ευκολία). Το αίτημα του Σεϊσίδη για αξιοπρεπή μεταφορά δεν έγινε δεκτό από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Ο δικηγόρος του κατέθεσε υπόμνημα σύμφωνα με το οποίο δεν ευθύνεται ο Σεϊσίδης αλλά η αστυνομία, η οποία δε μερίμνησε για τη μεταφορά του, κι επιπλέον, ευθύνεται για την κατάσταση της υγείας του. Οι σύντροφοι που είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης για τον Σίμο και όλους όσοι είναι στα κελιά.
    Η ανακριτική διαδικασία έλαβε τελικά χώρα στις 8 Οκτωβρίου στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού για την υπόθεση της αρπαγής οπλισμού του φρουρού Κεδίκογλου, για την οποία επίσης κρίθηκε προφυλακιστέος.
  • Στις 19 Οκτωβρίου ο Σεϊσίδης έβαλε το τεχνητό μέλος c-leg, που αγοράστηκε αντί 37.000 ευρώ (!) με τη συνεισφορά συντρόφων. Ορίστηκαν για τις 19 Νοεμβρίου δίκη ακύρωσης του πρωτόδικου και για τις 24 Νοεμβρίου εφετείο (αν δεν ακυρωθεί το πρωτόδικο) για τα πλημμελήματα της υπόθεσης της ληστείας στην Εθνική Τράπεζα της οδού Σόλωνος, υπόθεση για την οποία ο Σεϊσίδης έχει καταδικαστεί για οπλοφορία χωρίς καν να έχει δικαστεί.

4 Οκτωβρίου

  • Στα δικαστήρια Ευελπίδων συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι υπέρ της αποφυλάκισης του Άρη Σειρηνίδη, που βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού από τις αρχές του Μαΐου του 2010, κατηγορούμενος με κατάφωρη σκευωρία* εις βάρος του για υπόθεση πυροβολισμού εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στα Εξάρχεια τον Ιούλιο του 2009. Εξετάστηκε από το συμβούλιο πλημμελειοδικών η άρση ή η παράταση της προσωρινής κράτησης του αναρχικού αγωνιστή.

Βλ. καταγγελία του Ά. Σειρηνίδη και κείμενο Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στον Ά. Σειρηνίδη (και ισπανική μτφρ.)

* Εκδήλωση-συζήτηση «Σύγχρονες πολιτικές διώξεις και DNA» (17/9), εκπομπή Κραυγές απ’ τα Κελιά, 98fm: ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ 3/10/10

6 Οκτωβρίου

  • Από το απόγευμα οι κρατούμενοι της φυλακής Νεάπολης στο Λασίθι Κρήτης αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Ζήτησαν άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα και του υπουργείου «Δικαιοσύνης». Αντί για 70 άτομα μες στη φυλακή, βρίσκονται περισσότερα από 170· αρκετοί κοιμούνται σε τουαλέτες, μπάνια, πατώματα. Αφορμή της κινητοποίησης στάθηκε η χθεσινή μεταγωγή άλλων 15 κρατουμένων στο ίδιο κολαστήριο.

6-29 Οκτωβρίου

  • Στα δικαστήρια οδηγήθηκαν οι 6 προφυλακισμένοι για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα (Ε.Α.) μετά τη συμπλήρωση του 6μήνου, για να αποφασιστεί η παράταση ή μη της προφυλάκισής τους. Ορίστηκε συμβούλιο των εφετών για τις 14 Οκτωβρίου, όπου οι 3 κρατούμενοι που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη (Ν. Μαζιώτης, Κ. Γουρνάς, Π. Ρούπα) αρνήθηκαν να παρουσιαστούν, με τον Μαζιώτη να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Οι επαναστάτες δεν απολογούνται στους εγκληματίες του κράτους». Οι άλλοι 3 (Σ. Νικητόπουλος, Χ. Κορτέσης, Β. Σταθόπουλος), οι οποίοι αρνούνται όλες τις κατηγορίες για συμμετοχή στον Ε.Α. και καταφανώς διώκονται για την πολιτική τους δράση, κλήθηκαν για συμπληρωματικές καταθέσεις στις 20 Οκτωβρίου.
  • Από τις 9 Οκτωβρίου ο Γουρνάς, στις φυλακές Τρικάλων, ξεκίνησε απεργία πείνας με αίτημα τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να βρίσκεται στην ίδια πόλη με την οικογένειά του. Σε ένδειξη συμπαράστασης άρχισε απεργία πείνας και ο Μαζιώτης, ενώ πολιτικοί κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές της χώρας προχώρησαν σε αποχή συσσιτίου.
  • Το μεσημέρι της 16ης Οκτωβρίου έγινε συγκέντρωση και μικροφωνική στο Μοναστηράκι, με πρωτοβουλία της Συνέλευσης αλληλεγγύης. Διαβάστηκαν και μοιράστηκαν κείμενα των των 6 προφυλακισμένων της υπόθεσης του Ε.Α. μέσα από τις φυλακές. Επίσης, στις 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε πορεία προς τις φυλακές του Κορυδαλλού, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 αλληλέγγυοι.
  • Στις 25 Οκτωβρίου ο Σ. Νικητόπουλος αρνήθηκε εκ νέου τη συμμετοχή του στον Ε.Α., καθώς και όλες τις πρόσθετες κατηγορίες που του προσάπτονται.
  • Νέα πρόσωπα, που ανήκουν στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό κίνημα και στοχοποιούνται για τις συγγενικές και φιλικές σχέσεις με τους 6 προφυλακισμένους για την υπόθεση του Ε.Α., έλαβαν κλήσεις είτε ως «κατηγορούμενοι» είτε ως «μάρτυρες», ενώ εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος ενός ακόμη προσώπου. Αρκετοί κληθέντες αρνήθηκαν με γραπτές επιστολές να παρευρεθούν στις ανακριτικές διαδικασίες, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς τους 3 αναρχικούς Χ. Κορτέση, Σ. Νικητόπουλο, Β. Σταθόπουλο, που παλεύουν για την άμεση απελευθέρωσή τους αρνούμενοι κάθε συμμετοχή στον Ε.Α., καθώς και προς τους 3 αγωνιστές που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τον Ε.Α., την Π. Ρούπα και τους Κ. Γουρνά, Ν. Μαζιώτη.
    Οι τελευταίοι διακομίστηκαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο στις 27 Οκτωβρίου, καθώς έκαναν πολυήμερη απεργία πείνας διεκδικώντας την άρση της εκδικητικής απομόνωσης του Γουρνά. Όταν και οι δύο ζήτησαν να υποβληθούν στις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις χωρίς την παρουσία αστυνομίας, μεταφέρθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού.

Βλ. ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα: Να σταματήσουμε το κυνήγι μαγισσών πριν να είναι αργά

9 Οκτωβρίου

  • Στις φυλακές Μαλανδρίνου έχει απαγορευτεί η αλληλογραφία στους έγκλειστους. Αντί να παραδίδονται οι επιστολές στους φυλακισμένους, επιστρέφονται στους αποστολείς με πρόσχημα την ασφάλεια. Η διεύθυνση των φυλακών όρισε ότι, για να επιτραπεί η αλληλογραφία, πρέπει ο έγκλειστος να έχει καταθέσει από πριν (!) τα στοιχεία του αποστολέα, πράγμα αδύνατο εφόσον ο φυλακισμένος δεν ξέρει ποιος και πότε του στέλνει γράμμα. Το μέτρο αυτό παραβιάζει το δικαίωμα επαφής των κρατουμένων με τον έξω κόσμο, από τον οποίον είναι αποκλεισμένοι λόγω του φυσικού εγκλεισμού τους.

11 Οκτωβρίου

  • Καταδικαστική απόφαση του ορκωτού δικαστηρίου Άμφισσας για τους δύο δολοφόνους ειδικούς φρουρούς του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι καταδίκες είναι ισόβια κάθειρξη στον Ε. Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο συν 15 μήνες για πράξη οπλοχρησίας, και δεκαετής κάθειρξη στο συνεργό του Β. Σαραλιώτη. Δεδομένου ότι η απόφαση δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία του ορκωτού σώματος, οι κατηγορούμενοι αποκτούν το δικαίωμα της παραπομπής στο εφετείο για επανεξέταση της ποινής. Ενόψει της έφεσης ο Σαραλιώτης ζήτησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Το αίτημα εξετάζεται και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συγγενών του θύματος.
  • Αντιθέτως: Αθώοι κρίθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης οι αστυνομικοί που είχαν «φορτώσει» σακίδιο με βόμβες μολότοφ στον αποκαλούμενο «φοιτητή με τις πιτζάμες» τον Δεκέμβρη του 2009 στη συμπρωτεύουσα.

23 Οκτωβρίου

  • Πορεία πραγματοποιήθηκε προς τις φυλακές Βόλου από περίπου 100 αλληλέγγυους· δυναμικά συνθήματα και παλμός σε όλη την πορεία, που διάρκεσε πάνω από μία ώρα, και μοίρασμα κειμένων στις γύρω γειτονιές.

25 Οκτωβρίου

  • Ο Ηλίας Νικολάου αποφυλακίστηκε με τον όρο καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ! Κατηγορούνταν ότι πυροδότησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το κτήριο της Δημοτικής Αστυνομίας Ευόσμου στις 13 Ιανουαρίου 2009.

26 Οκτωβρίου

  • Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης (Προ.Πο.) ετοίμασε νομοσχέδιο για την υλοποίηση διεύθυνσης εσωτερικής ασφάλειας και οικονομικής αστυνομίας, στο πρότυπο του αμερικανικού FBI.

27 Οκτωβρίου

  • Στο εφετείο της Αθήνας έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης λόγω της συμπλήρωσης 6μηνης ομηρίας της Κωνσταντίνας Κ., προφυλακισμένης για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Φωνάχτηκαν συνθήματα, ακολούθησαν λεκτικές αντιπαραθέσεις, ώσπου οι μπάτσοι άρχισαν τα σπρωξίματα. Ο κόσμος αντέδρασε και οι διμοιρίες των ΜΑΤ άρχισαν να βαράνε στο ψαχνό, έκαναν προσαγωγές (οι 2 συλλήψεις), ωστόσο ήρθαν κι άλλοι αλληλέγγυοι. Οι μπάτσοι ξανακύκλωσαν τους συγκεντρωμένους. Οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι (τους ορίστηκε δικάσιμος).


ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ

Μετανάστες, διαμαρτυρίες, δράσεις διεθνούς αλληλεγγύης

1 Οκτωβρίου

  • Νιγηριανοί μετανάστες πραγματοποίησαν απογευματινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας, για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας τους από τη Μεγάλη Βρετανία, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην πρεσβεία της Νιγηρίας, η οποία αρνείται να ανανεώσει τα διαβατήρια τους. Αν και ο αριθμός των Νιγηριανών ήταν μικρός, η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Indymedia, η πορεία έγινε και σε ένδειξη συμπαράστασης στο συνδικαλιστή Εγκουντέντε Μπαφόκου, που συνελήφθη για «σαμποτάζ» σε διυλιστήριο στην πόλη Σοκότο, βορειοδυτικά της Νιγηρίας.

8 Οκτωβρίου

  • Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Αττικής (κέντρο Αθήνας) και πορεία προς την περιοχή του Αγίου Νικολάου. Τουλάχιστον 1.000 άτομα, μετανάστες και αλληλέγγυοι, πραγματοποίησαν επιτυχημένη πορεία. Φωνάχτηκαν και γράφτηκαν συνθήματα, μοιράστηκαν κείμενα σε διάφορες γλώσσες. Μετά το τέλος της πορείας και την αποχώρηση των συντρόφων και αλληλέγγυων, για μία ακόμη φορά μετανάστες δέχτηκαν βίαιες επιθέσεις της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν τουλάχιστον 10 άτομα (τα δύο πολύ σοβαρά), κυρίως αφγανικής καταγωγής – ανάμεσά τους και παιδιά.

Βλ. πολύγλωσσο κάλεσμα

Για την ίδια περιοχή (πλατεία Αττικής), 29 Οκτωβρίου: Η κίνηση «Απελάστε το ρατσισμό» δημοσίευσε αυτούσια τη διήγηση ενός περιστατικού ρατσιστικής επίθεσης την 28η Οκτωβρίου από στόματος τριών Ελλήνων σκηνοθετών, αυτόπτων μαρτύρων, κάτοικων της περιοχής πλησίον πλατείας Αττικής.

15 Οκτωβρίου

  • Έχοντας συμπληρώσει ενάμιση μήνα διαμαρτυρίας (από 1/9) στα Προπύλαια (στην οδό Πανεπιστημίου, κέντρο Αθήνας), οι περίπου 60 Ιρανοί, Αφγανοί και Πακιστανοί πρόσφυγες που ζητούν άσυλο από το ελληνικό κράτος έραψαν τα στόματά τους, προχωρώντας σε ομαδική απεργία πείνας. Την ίδια μέρα ένας δημοτόμπατσος παραβίασε το άσυλο των Προπυλαίων γρονθοκοπώντας Ιρανό απεργό πείνας.

Ηχογραφημένη συνομιλία μαζί τους (21/9) από τον 98fm: ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ-ΕΚΠΟΜΠΕΣ 22/09/10

15-16 Οκτωβρίου

16 Οκτωβρίου

  • Ομάδα ακροδεξιών και «αγανακτισμένων κατοίκων» επιτέθηκαν το βράδυ σε τζαμί στον Άγιο Παντελεήμονα, στην οδό Αριστομένους (Αθήνα), τραυματίζοντας δύο μετανάστες, ενώ εξαπέλυσαν κυνηγητό εναντίον μεταναστών της περιοχής. Οι ακροδεξιοί επιτέθηκαν και σε μίνι μάρκετ μεταναστών από το Μπαγκλαντές, όπου 5 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν για τουλάχιστον μιάμιση ώρα. Αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν μετά από μιάμιση ώρα και απομάκρυναν τους τραμπούκους, χωρίς να προβούν σε συλλήψεις (αναμενόμενο).

20-25 Οκτωβρίου

  • Στις 25 Οκτωβρίου καλέστηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία Αργεντινής, στην Αθήνα, ενάντια στις επιθέσεις της 20ης Οκτωβρίου από μπράβους της περονικής γραφειοκρατίας σε μέλη του Παρτίδο Ομπρέρο (Partido Obrero). Με σφαίρα σφηνωμένη στο κεφάλι η συντρόφισσα Έλσα Ροντρίγκεθ χαροπαλεύει σε νοσοκομείο του Mπουένος Άιρες καθώς χτυπήθηκε από τα πυροβόλα όπλα των μπράβων. O νεαρός αγωνιστής Mαριάνο Φερρέιρα έπεσε νεκρός από σφαίρα στο στήθος, ενώ δυο άλλοι σύντροφοι πυροβολήθηκαν στα πόδια – στο Mπουένος Άιρες, στις 21 Οκτωβρίου, κηρύχτηκε αμέσως γενική απεργία και 60.000 άτομα διαδήλωσαν δυναμικά ενάντια στους δολοφόνους της περονικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
  • Απεργία πείνας άρχισαν 25 Κούρδοι πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους γυναίκες, και 13 Αφγανοί από το Κέντρο Υποδοχής Πολιτικών Προσφύγων Λαυρίου ωσότου ικανοποιηθούν αιτήματά τους όπως χορήγηση πολιτικού ασύλου, ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη, επισκευή των κτηρίων, άρση περικοπών στη σίτιση, παροχή ειδών καθαριότητας και ηλεκτρικών συσκευών. Από τις 23 Οκτωβρίου 270 άτομα, ανάμεσα τους 53 παιδιά, έχουν καταλάβει το Κέντρο, διαμαρτυρόμενοι για τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσής τους.
  • Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας ελληνικού και τουρκικού κράτους και «κατά της λαθρομετανάστευσης», ανακοινώθηκε η άφιξη 200 συνοριοφυλάκων της FRONTEX για τη φύλαξη τμήματος συνόρων στον Έβρο.


ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Κινητοποιήσεις ενάντια στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα

  • Από τις 5 Οκτωβρίου η ελληνική κυβέρνηση έχει εισηγηθεί ρύθμιση με την οποία οι επιχειρησιακές συμβάσεις (συμβάσεις εργασίας που θα συνάπτονται ξεχωριστά σε κάθε επιχείρηση) θα υπερισχύουν των κλαδικών. Έτσι, νομιμοποιούνται οι εργοδότες να πληρώνουν αμοιβές χαμηλότερες απ’ όσες προβλέπει η αντίστοιχη κλαδική σύμβαση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 50 ατόμων) θα μπορούν να υποβάλλουν τους εργαζομένους σε ελαστικά ωράρια, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα, «ελεγχόμενες» απολύσεις κ.τ.ό. Οι μικρότερες επιχειρήσεις (κάτω των 20 ατόμων) δεν είναι υποχρεωμένες να ανακοινώσουν κάποιο πλάνο «για το ξεπέρασμα της κρίσης», ενώ τους επιτρέπεται η εφαρμογή ελεύθερων απολύσεων.
  • Κι ενώ ο χορός των απολύσεων καλά κρατεί και σωρεύονται οι υπαγωγές επιχειρήσεων στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, η χρόνια εργασιακή επισφάλεια εντείνεται ακόμα περισσότερο. Διάφορα επαγγέλματα, όπως σερβιτόροι, ταμίες, καθαριστές, μαστίζονται από τις λεγόμενες «συμβάσεις παροχής υπηρεσιών μιας μέρας». Κοινώς, οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν τ’ όνομά τους σε πρόχειρες λίστες και περιμένουν να τους καλέσουν για ένα 24ωρο. Εκατοντάδες αποδέχονται εξευτελιστικούς όρους εργασίας για ένα ψωρομεροκάματο. Εν ονόματι της «κρίσης» καταστρατηγούνται εργασιακές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με χρόνιους και αιματηρούς κοινωνικούς αγώνες.
  • Στο μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος όλο το μήνα «μας ευχαριστεί»: Με διαφημιστικό σποτ προπαγάνδισε την ανάδειξή της ως 5ης τράπεζας της Ευρώπης σε κεφαλαιακή επάρκεια. Τι κι αν γίνονται χιλιάδες απολύσεις, κρατικές φοροεπιδρομές; Οι τράπεζες να υγιαίνουν…

5-20 Οκτωβρίου

  • Το πρωί της 5ης Οκτωβρίου η Εργασιακή Επιτροπή Εκπροσώπων Εργαζομένων του ΔΟΛ οργάνωσε συνέντευξη Τύπου «για να ακουστεί και η άποψη των εργαζομένων». Εργαζόμενοι στα μίντια και αλληλέγγυοι απέκλεισαν το μπλε κτήριο του ΔΟΛ (κτήριο που έχει πλέον μοσχοπουλήσει σε τράπεζα ο ιδιοκτήτης Ψυχάρης), σε απάντηση του λουκέτου στα Ελληνικά Γράμματα (που πέταξε στο δρόμο 94 εργαζομένους, αλλά κι απλήρωτους πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες) και της αρχής επιπλέον απολύσεων 150 διοικητικών υπαλλήλων και 135 δημοσιογράφων, «ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξυγίανση του Οργανισμού».
    Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει στη δημιουργία μαζικών συνελεύσεων, με τη συμμετοχή πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.
    Στις 6 Οκτωβρίου η πρώτη 24ωρη απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική από τα δικαστήρια.
  • Το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε πορεία περίπου 2.500 ατόμων ενάντια στις απολύσεις και στην ανεργία των τελευταίων μηνών, με κεντρικό σύνθημα «Ο αγώνας στα Ελληνικά Γράμματα αγώνας όλων των εργαζομένων». Συμμετείχαν 2.500-3.000 άτομα, που ξεκίνησαν από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Πειραιώς (απουσία επίσημων συνδικαλιστικών φορέων, περιφρούρηση της πορείας από συντρόφους, μοίρασμα κειμένων, συνθήματα γύρω από το υπουργείο – βλ. φωτογραφίες).

Το κάλεσμα είχε γίνει από Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα, Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, Επιτροπή αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζόμενων στα Ελληνικά Γράμματα, Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών για Ενιαίο Πολυμορφικό Κίνημα, Εφημερίδα Δράση, ΕΕΚ, ΝΑΡ, Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής, Ταξική Πορεία κ.ά.

  • Το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου δόθηκε μεγάλη ζωντανή συναυλία διαμαρτυρίας στα Προπύλαια ενάντια στις απολύσεις και στην ανεργία, κι ως συμπαράσταση στους απολυμένους του ΔΟΛ.
    Η εργοδοσία αρνείται κάθε διάλογο με εργαζομένους ή σωματεία τους και χρησιμοποιεί όλα τα ΜΜ«Ε» που διαθέτει για να προπαγανδίζει «την ανάγκη θυσιών» από τους εργαζομένους. Στις 20 Οκτωβρίου γνωστοποιήθηκε ότι κυκλοφόρησε… σουλτανικό φιρμάνι εντός του ΔΟΛ/ΔΟΨ, όπου περιγράφονται ακραία μέτρα εντατικοποίησης της εργασίας και απόλυτου ελέγχου των (εναπομεινάντων) εργαζομένων.



13-31 Οκτωβρίου

  • Στις 13 Οκτωβρίου συμβασιούχοι του υπουργείου «Πολιτισμού» και Τουρισμού απέκλεισαν την είσοδο και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ο έφορος αρχαιοτήτων άνοιξε το δρόμο για την εισαγγελική εντολή επέμβασης των ΜΑΤ. Το επόμενο πρωί διμοιρίες εφόρμησαν με χημικά και προπηλάκισαν εργαζομένους, αλληλέγγυους, μέχρι κι ανταποκριτές. Προσήχθη ένας συμβασιούχος. Πάντως, η παράσταση διαμαρτυρίας των συμβασιούχων έξω από τον αρχαιολογικό χώρο συνεχίστηκε έως και τις 15 Οκτωβρίου.
  • Στις 28 Οκτωβρίου συμβασιούχοι του υπουργείου «Πολιτισμού» ανάρτησαν μεγάλο μαύρο πανό στα Προπύλαια της Ακρόπολης, το οποίο έγραφε: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς πολλές από τις συμβάσεις λήγουν στις 31 Οκτωβρίου.

14 Οκτωβρίου

  • Η κυβέρνηση προγραμματίζει το ξεπούλημα του ΟΣΕ για τον Μάρτιο του 2011. Προετοιμάζει κλείσιμο γραμμών, απολύσεις εργαζομένων, ανάληψη χρεών από το κράτος ώστε η υπηρεσία να γίνει πιο… ελκυστική σε ξένους επενδυτές, στοχεύοντας να ξεπουλήσει το 49% των μετοχών της. Το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει την ιδιοκτησία των ακινήτων του ΟΣΕ, που σχεδιάζεται να δοθούν σε ιδιώτες με συμβάσεις παραχώρησης για εκμετάλλευση.
  • Στις 14 Οκτωβρίου εργαζόμενοι σε ΟΣΕ, ΟΤΕ και ΕΛΤΑ πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιστεκόμενοι στις ιδιωτικοποιήσεις και στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
    Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ κλιμακώνουν τον αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
    Ομοίως, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ οξύνουν τις διαμαρτυρίες τους ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.
    Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση, που θα επιφέρει το κλείσιμο ταχυδρομείων σε ορεινές και αγροτικές περιοχές, και αναφέρουν ότι «εκχωρείται η εχεμύθεια της αλληλογραφίας» σε ιδιώτες.

15 Οκτωβρίου

  • Ο αγώνας των εργαζομένων του Banquet δικαιώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης, καθώς στις 15 Οκτωβρίου υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της εργοδοσίας και των 8 εργαζομένων που είχαν απολυθεί.
    Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η πρόθεση της εργοδοσίας για επαναπρόσληψη, αν και οι ίδιοι δεν επιθυμούν πια να επανέλθουν, η ασφάλιση του Βαγγέλη Κιτσώνη, η καταβολή όλων των δεδουλευμένων ύψους 55.000 ευρώ, η καταβολή των δικαστικών εξόδων, η αποζημίωση για τους τρεις μήνες ανεργίας, η αμοιβαία απόσυρση μηνύσεων και καταγγελιών.


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / ΥΓΕΙΑ

30 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου

  • Οικογιορτή: 17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, όπου προωθήθηκε επίσης η ιδέα και οι πρακτικές μιας αυτοοργανωμένης οικολογικής ζωής, μέσω δημιουργίας δομών αλληλέγγυας οικονομίας.

 

12 Οκτωβρίου

  • Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα από Θηραίους πολίτες σχετικά με το καταστροφικό ναυάγιο του Sea Diamond. Οι πετρελαιοκηλίδες απ’ το ναυάγιο είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού, αλλά επιβεβαιώνονται πλέον κι από τ’ αποτελέσματα του Εργαστηρίου Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Κράτος, ασφαλιστές, επιχειρηματίες παίζουν με την υγεία μας και το περιβάλλον καθώς αρνούνται ακόμη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.
  • Την προστασία και φροντίδα του πευκόφυτου δάσους Μιμικοπούλου, συνολικής έκτασης 53 στρεμμάτων, στον Παράδεισο Αμαρουσίου (βόρειο αθηναϊκό προάστιο) διεκδικούν κάτοικοι της περιοχής. Πριν από 7 χρόνια ξέσπασε εκεί δύο φορές φωτιά, που δεν επεκτάθηκε χάρη στην άμεση κινητοποίηση των κατοίκων. Πιστοποιήθηκε ότι ήταν εμπρησμός και τις δύο φορές. Οι κάτοικοι φροντίζουν το αλσύλλιο από το 1983, οπότε καταστράφηκαν τα πεύκα από καταιγίδα. Από τότε φύτεψαν 500 δενδρύλλια, έκαναν δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς, μέχρι και συνεργείο προσέλαβαν που έφτιαξε αναχώματα για να μην έχουν πρόσβαση τα αυτοκίνητα, αφού εργαζόμενοι σε γύρω εταιρείες πάρκαραν μες στο δασάκι. «Ούτε μια σπιθαμή τσιμέντο, απαιτούμε η έκταση να παραμείνει στο σύνολό της δάσος», δηλώνουν οι κάτοικοι.
  • Επικίνδυνα τοξικά διαρρέουν από τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Κατερίνης, που έχουν να συντηρηθούν εδώ και 6 μήνες, απειλώντας το υπέδαφος και τη θάλασσα με κίνδυνο να περάσουν στην τροφική αλυσίδα, σύμφωνα με καταγγελίες της Εθελοντικής Ομάδας Εργασίας Νομού Πιερίας.
  • Το κράτος επεκτείνει την άσκηση υγιεινισμού και πειθάρχησης των πολιτών του, καθώς το υπουργείο «Υγείας» ετοιμάζει νέα διάταξη που θα απαγορεύει το κάπνισμα και στα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Ως τώρα πρόστιμα καπνίσματος προβλέπονταν προς ιδιοκτήτες / πελάτες καταστημάτων και ταξί.

 


Κτήριο Γκίνη, Πολυτεχνείο, Αθήνα

14 Οκτωβρίου: Ανοιχτή συζήτηση με τον Ραούλ Ζιμπέκι με αφορμή την έκδοση στην Ελλάδα του βιβλίου του «Αυτονομίες και Χειραφετήσεις: η Λατινική Αμερική σε κίνηση»

 

 

29-30 Οκτωβρίου: «Κίνημα και διαδικτυακές e-ποδομές», διήμερο της espiv: Συζήτηση γύρω από την κινηματική χρήση του Διαδικτύου και ενημέρωση για σχετικούς νόμους (βλ. www.cybrigade.org, www.espiv.net, www.epodomes.org)

– Εβδομαδιαία ανοιχτή συνέλευση του contrainfo

Κάλεσμα του contrainfo για δεύτερη συνάντηση στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις 30 Οκτωβρίου· παρουσίαση του εγχειρήματος από τον ελεύθερο ραδιοσταθμό της πόλης 1431am


Κάθε Τετάρτη: Γενική συνέλευση α/α χώρου
[προσεχώς σκέψεις και κείμενα συμμετοχής συντρόφων]

 

 

 


Βλ. «Νέα από τον κόσμο» στα δελτία αντιπληροφόρησης και δράσης του Οκτωβρίου από τον 98fm