Mεξικό: Δολοφονία του πρώτου πολιτικού κρατουμένου της Λαϊκής Συνέλευσης των Λαών της Οαχάκας

Με τη συνενοχή της κυβέρνησης του PRI (Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα), του κράτους και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Φελίπε Καλντερόν, παραστρατιωτικές συμμορίες και “Λευκοί Φρουροί”[1] σπέρνουν το φόβο στην πολιτεία της Oαχάκας. Ένοπλοι πιστολέρο στην υπηρεσία των τοπικών ηγετίσκων[2] του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος και γαιοκτημόνων και κτηνοτρόφων, λύνουν και δένουν όπως γουστάρουν: κλείνουν δρόμους, καταλαμβάνουν δημόσιες εκτάσεις, μπλοκάρουν εισόδους και εξόδους του αυτονομημένου δήμου Σαν Χουάν Κοπάλα, απαγορεύουν με τη βία ειρηνικές πορείες και δολοφονούν ηγέτες ιθαγενών, αγρότες και απλούς ανθρώπους. Ο πολιτικός χαρακτήρας της δολοφονίας του ηγέτη των ιθαγενών της Οαχάκας είναι σαφής.

Περίπου στις 14.20 το απόγευμα της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου, δολοφονήθηκε με πυροβολισμούς ο ηγέτης των ιθαγενών της Οαχάκας Καταρίνο Τόρες Περέδα, στα γραφεία της Επιτροπής Υπεράσπισης του Πολίτη (CODECI), που βρίσκονται στην πόλη του Τουξτεπέκ, στην Οαχάκα, στο Μεξικό. Δύο οπλισμένοι άντρες εισέβαλαν βίαια στα παραπάνω γραφεία  και πυροβόλησαν εξ επαφής τον 37χρονο ηγέτη που καταγόταν από το Κακααουτάλ, Οχιτλάν της Οαχάκας.

Ο Καταρίνο Τόρες είχε υποστεί τα τελευταία 10 χρόνια μία ακατάπαυστη πολιτική δίωξη, εξ αιτίας της πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητάς του, γεγονός που τον οδήγησε να είναι ο πρώτος πολιτικός κρατούμενος του APPO[3] το 2006 στην Οαχάκα και να φυλακιστεί για 7 μήνες στη φυλακή υψίστης ασφαλείας που βρίσκεται στο οροπέδιο της περιοχής Αλμολόγια του Χουάρες. Ο πολιτικός χαρακτήρας της δολοφονίας είναι σαφής.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Υπεράσπισης του Πολίτη (CODECI) αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Κάνουμε ένα εμφατικό κάλεσμα προς το μεξικανικό Κράτος να σταματήσει την πολιτική βία, τις διώξεις με απόχρωση βρόμικου πολέμου στην Οαχάκα και την επίσημη τρομοκρατία ενάντια στην πολιτική διαφωνία, ως το προϊόν σκληρών και αιματηρών διαμαχών για την πολιτική εξουσία στο κράτος και στη χώρα.

Με τον τρόπο αυτό, ανακοινώνουμε ότι θα τιμήσουμε τα λόγια και τους αγώνες του συντρόφου μας Καταρίνο, στο δρόμο που πήρε για μία χαρούμενη εξέγερση, ένα δρόμο τόσο γεμάτο από πρωτοβουλίες πολιτών και ριζοσπαστική δράση. Θα προωθήσουμε τα όνειρα της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας μέσω της ελεύθερης κοινοτικής αυτοδιάθεσης».

http://enlacezapatista.ezln.org.mx

http://www.lahaine.org

To κείμενο και περισσότερες πληροφορίες στα ισπανικά: 1, 2, 3, 4


[1]

Guardias Blancas: Παραστρατιωτικά σώματα δολοφόνων με μεγάλη δράση από τα τέλη της δεκαετίας του ’50, με στενές σχέσεις κυρίως με το στρατό, την αστυνομία και την κυβέρνηση. Πρωτεύων στόχος τους η καταστολή των κινημάτων και η υπεράσπιση των συμφερόντων των αφεντικών τους και των μεγαλογαιοκτημόνων.

[2] Στα ισπανικά: cacique. Λέξη των προκολομβιανών πολιτισμών που σήμαινε κάτι σαν «ο ηγέτης της τοπικής κοινωνίας, ο τοπάρχης». Από εδώ πιθανότατα κι η λέξη «καθίκι» στα ελληνικά. Πάντως, κατά την εποχή της ισπανικής αποικιοκρατίας μέχρι και σήμερα, δικαιολογούν πλήρως την έννοια που έχει η λέξη και στα ελληνικά.

[3] Λαϊκή Συνέλευση των Λαών της Οαχάκας.