Μεξικό: Ανακοίνωση του φόρουμ ενάντια στη στρατιωτικοποίηση και τη βία για τον πυροβολισμό φοιτητή από την αστυνομία

Μεξικό, πόλη Χουάρες, Chihuahua 1 Νοεμβρίου 2010

Προς το λαό του Μεξικό και τη διεθνή κοινότητα

Οι συμμετέχοντες στο διεθνές φόρουμ ενάντια στην στρατιωτικοποίηση και τη βίας, για μια διαφορετική κουλτούρα, εναντιωνόμαστε στην απόπειρα δολοφονίας του συντρόφου μας Νταρίο Άλβαρεζ Ορράντια, φοιτητή στο πρώτο τρίμηνο κοινωνιολογίας του αυτόνομου πανεπιστημίου της πόλης Χουάρες από πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον των συμμετεχόντων στην 13η πορεία ενάντια στο θάνατο, στην πόλη Χουάρες,  όπου έλαβε μέρος στις 29 Οκτωβρίου του 2010, έχοντας σαν προορισμό την Σχολή Βιομετρικών Επιστημών του ίδιου πανεπιστημίου, όπου συνεχίζονται οι εργασίες του φόρουμ.

Εξαιτίας της σοβαρότητας των συμβάντων και μετά την προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αλλοιώσει την αλήθεια, καταγγέλουμε δημόσια τα παρακάτω:

1) Η ομοσπονδιακή αστυνομία πυροβόλησε δειλά τραυματίζοντας με τα όπλα της στην πλάτη τον σύντροφο Νταρίο, ο οποίος βρίσκονταν παντελώς άοπλος.

2)  Η βιαιοπραγία συνέβη στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εξόφθαλμη καταστρατήγιση της πανεπιστημιακής αυτονομίας.  

3) Η ομοσπονδιακή αστυνομία, αφού τραυμάτισε τον σύντροφο Νταρίο, προσπάθησε να τον απαγάγει, σέρνοντάς τον και να μαζέψει τις αποδείξεις των πυροβολισμών, πράξη κατα την οποία φοιτητές, καθηγητές και φύλακες του πανεπιστημίου καθώς και  συμμετέχοντες στο φόρουμ αντέδρασαν αποφεύγοντας  μια προφανή καταστράτηγιση της δικαιοσύνης.

4) Ξεκαθαρίζουμε οτι η πράξη της αστυνομίας έγινε κατόπιν προσχεδιασμόυ και με πλεονέκτημα, αφού είχαν προηγηθεί 5 περιπτώσεις κατα τις οποίες έπεσαν πυροβολισμοί προς τους συγκεντρωμένους.

5) Υπάρχουν αποδείξεις από κανάλια της τοπικής τηλεόρασης και μαρτυρίες δημοσιογράφων ότι φαίνεται ξεκάθαρα που βρίσκονταν οι μονάδες της ομοσπονδιακής αστυνομίας την στιγμή του πυροβολισμού. Αποδείξεις οι οποίες καταρρίπτουν την εκδοχή της Κυβέρνησης οτι το περιστατικό συνέβη πριν από την είσοδο στον πανεπιστημιακο χώρο.

6) Η επίθεση της αστυνομίας έγινε εναντίον μιας πορείας εντελώς ειρηνικής που εκπροσωπεί μια ευθεία πολιτική πρόκληση της κυβέρνησης του Felipe Calderón στο ευρύ κίνημα που μάχεται την στρατιωτικοποίηση και της βία.    

7)  Καταγγέλουμε ότι κατά την πραγματοποίηση του φόρουμ η αστυνομία είχε μια επιθετική συμπεριφορά εναντίον των παρευρισκομένων, περιπολώντας συνεχώς στις εγκαταστάσεις της σχολής και σταθμεύοντας κατά διαστήματα στις πόρτες. Επίσης αστυνομική δύναμη παρουσιάστηκε και γύρω απο σπίτια των διοργανωτών του φόρουμ.

Για όλα τα προηγούμενα απαιτούμε:

1) Αποτελεσματική και άμεση τιμωρία στους υπεύθυνους ηθικούς και φυσικούς της επίθεσης εναντίον του συντρόφου Νταρίο και των υπόλοιπων διαδηλωτών, που να μην είναι μια απλή κράτηση και απελευθέρωση των υπαίτιων.

2) Άμεση απομάκρυνση της αστυνομίας και του στρατού απο τους δρόμους της πόλης Χουάρες.

3) Την αποπομπή του Felipe Calderón, υπεύθυνου για τις επιθέσεις εναντίον του λαού και την επιβολή στους κατοίκους αυτών των συνόρων ενός ψεύτικου και αποτυχημένου πολέμου στον οποίο ο λαός συνεισφέρει τους νεκρούς και τους τραυματίες.

4) Την ολική ιατρική κάλυψη για την περίθαλψη του συντρόφου Νταρίο και σε περίπτωση αναπηρίας την πληρωμή αναπηρικού επιδόματος απο την Κυβέρνηση, το οποίο να καλύπτει όλες της καθημερινές του ανάγκες.

Διεθνές φόρουμ ενάντια στην στρατιωτικοποίηση και τη βία, για μια διαφορετική κουλτούρα

http://ifrikya.blogspot.com/ 

http://athens.indymedia.org

Το κείμενο στα ισπανικά.