“Εγώ δεν σε περιμένω”: Διαδηλώσεις ενάντια στις επισκέψεις του Πάπα σε Βαρκελώνη και Κομποστέλα

Ούτε στη Βαρκελώνη, ούτε στην Κομποστέλα περιμένουν την επίσκεψη του Πάπα, ο οποίος θα καταδειχτεί ακριβώς γι’ αυτό που είναι: ο μεγαλύτερος υπεύθυνος ενός θεσμού αντιδημοκρατικού, σεξιστικού, ομοφοβικού και εγκληματικού.

Βαρκελώνη, Καταλωνία

Από τα (καθεστωτικά) μέσα μαζικής ‘ενημέρωσης’ φαίνεται ότι στη Βαρκελώνη όλος ο κόσμος είναι πολύ χαρούμενος για την επίσκεψη του Πάπα. Αν δεν είναι ο δήμαρχος Hereu που λέει ότι “το 99% των Καταλανών περιμένει τον Πάπα”, είναι ο Jordi Pujol[1]  με μια Καθολική κλίκα αυτοί που τον καλωσορίζουν, ή οποιοσδήποτε μεγαλοεπιχειρηματίας που τρίβει τα χέρια του με τα “δήθεν”  οφέλη που θα αποφέρει η επίσκεψη για την επιχείρησή του.

Αντιθέτως, χθες (4/11),  γύρω στις 7 το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν άνθρωποι από διάφορες οργανώσεις και διαφόρων πολιτικών θέσεων για να φωνάξουν παράλληλα με αυτούς : “ΠΑΠΑ, ΕΓΩ ΔΕ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ”. Και στη Βαρκελώνη ο κόσμος δεν τον περιμένει. Οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι, τα παιδιά, οι γυναίκες, έχουν αρκετούς λόγους όχι μόνο να μην τον περιμένουν  αλλά και να αισθάνονται εξοργισμένοι από την επίσκεψη αυτή.

Υπάρχουν οικονομικοί λόγοι: πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ που η εταιρεία Αsunto Escarp (Ασούντο Εσκάρπ) , υπεύθυνη ασφαλείας του Δημαρχείου της Βαρκελώνης , δικαιολογεί λέγοντας ότι δεν είναι για τη λατρεία, αλλά για την ασφάλεια της (νομίζετε ότι δεν ξέρουμε προπαίδεια;). Επίσης για λόγους δικαιοσύνης: ας μην ξεχνάμε όλες τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης που η Kαθολική εκκλησία έχει στο ενεργητικό της. Επιπλέον, και πιο σοβαρό, υπάρχουν ηθικοί λόγοι. Η εκκλησία δεν επιτρέπει στις γυναίκες το δικαίωμα να αποφασίσουν για το ίδιο τους το σώμα, καταπιέζει τη βούληση και την ελευθερία του ατόμου, κάνει προπαγάνδα υπέρ του AIDS  αρνούμενη το προφυλακτικό, έχει ένα από πλουσιότερα κράτη του κόσμου, ενώ την ίδια στιγμή προσεύχεται για τα καημένα τα  παιδιά από την Αφρική …

Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για να περιμένει κανείς τον Πάπα στη Βαρκελώνη;

Φτάνει πια με τις παράλογες λατρείες, με τις απάτες της πίστης για να μας κρατήσουν υποταγμένους σε έναν καπιταλιστικό και πατριαρχικό σκατόκοσμο.

Βίντεο από τις κινητοποιήσεις στη Βαρκελώνη και 39 λόγοι για τους οποίους η Βαρκελώνη δεν περιμένει τον Πάπα (στα ισπανικά).

Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, Γαλικία

Τα ΜΑΤ  επιτέθηκαν στον κόσμο στο τέλος της διαδήλωσης στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, πόλη που συμπεριλαμβάνεται στην λίστα της καταστολής με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα.

Το κλίμα καταστολής κατά των δικαιωμάτων των πολιτών της Γαλικίας με αφορμή την επίσκεψη στην Κομποστέλα του αρχηγού της χριστιανικής αίρεσης “Αποστολική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία”, σήμερα έκανε ένα ποιοτικό άλμα. Μετά την μαζική εμφάνιση που πραγματοποίησε προχθές ενάντια στους συμμετέχοντες σε μία συγκέντρωση, το κρατικό αστυνομικό σώμα “Εθνική Αστυνομία” εμπόδισε και σήμερα, με άσκηση βίας, την πραγματοποίηση μιας διαδήλωσης .

Οι επιθέσεις της αστυνομίας των οποίων έγιναν στόχος μερικές εκατοντάδες πολίτες της Γαλικίας χθες το βράδυ σημειώθηκαν αφότου η αστυνομική δύναμη κρατούσε αυτούς τους ανθρώπους για πάνω από μια ώρα, εμποδίζοντας την έναρξη της διαδήλωσης με κεντρικό σύνθημα “Εγώ δεν σε περιμένω”. Αφότου ματαιώθηκε η κινητοποίηση, οι υπεύθυνοι της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας συνέχισαν να περιορίζουν το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία των συμμετεχόντων σ’ αυτήν, εμποδίζοντας τη δίοδο από τη δημόσια οδό απ’ όσους θεωρούσαν ύποπτους ότι θα συμμετέχουν στη διαμαρτυρία.

Αργότερα, διασχίζοντας την κεντρική οδό Alameda (Αλαμέδα), τα ΜΑΤ εμπόδιζαν βίαια τη δίοδο στην παλιά πόλη. Μετά την εκτροπή προς την λεωφόρο Figueroa(Φιγκερόα) όσων έφευγαν από το χώρο της διαδήλωσης και αφού είχαν απαγορεύσει το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν, έκλεισαν με αστυνομική δύναμη τα δύο πεζοδρόμια  του μικρού δρόμου και άρχισαν να χτυπούν  αδιακρίτως χωρίς προειδοποίηση, σαρώνοντας με την επίθεσή τους και τους γύρω δρόμους.

Και στις δύο πόλεις οι δράσεις θα συνεχιστούν και αυτό το σαββατοκύριακο 6-7/11.

Βίντεο από τη διαδήλωση στην Κομποστέλα και την απαγόρευση της πορείας από την αστυνομία του… Βασιλείου της Ισπανίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο ειδικό μονοθεματικό μπλογκ αντιπληροφόρησης στα ισπανικά και στα αγγλικά, που στήθηκε ειδικά για την περιοδεία του Πάπα:

http://yonoteespero.es

Επίσης στα:

http://prod.galiza.indymedia.org/

http://galizacontrainfo.org/

http://www.lahaine.org

http://barcelona.indymedia.org/

http://www.kaosenlared.net

http://www.librered.net/


[1]

Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπαρτσελόνα