Νάπολη, Ιταλία: γράμμα πολιτικού κρατούμενου (Tonino Libero) και διαδηλώσεις αλληλεγγύης

Στη Νάπολη της Ιταλίας την 1η Μάη, η αστυνομία επιτρέπει σε μια ομάδα φασιστών να προσεγγίσει την ετήσια διαδήλωση για την “ημέρα του εργάτη”. Οι φασίστες ξεκινούν αμέσως να προκαλούν και να απειλούν. Οι διαδηλωτές απαντούν και τους εκδιώκουν. Ένας φασίστας βρίσκει καταφύγιο σε ένα μαγαζί, ξεσπάει καυγάς, και βγαίνει από το μαγαζί τραυματισμένος και ματωμένος.

Στις 26 Ιούλη, η αστυνομία συλλαμβάνει δύο ανθρώπους. Ο ένας είναι ο Τονίνο. Σύντροφος και αδερφός μας, που βρίσκεται ακόμη έγκλειστος στη φυλακή της Citavecchia στη Ρώμη, απ’ όπου έστειλε ένα γράμμα :

“21 Οκτώβρη 2010

Μπορώ να πω πως η φυλακή δεν είναι ένα ανίκητο τέρας όπως μας την παρουσιάζουν. Προφανώς όποιος είναι μέσα σε κελί υποφέρει, το ίδιο κι εγώ, γιατί μας απογυμνώνουν από την καθημερινή μας ζωή, από τους ανθρώπους που αγαπάμε κι από τις συνήθειές μας. Κλέβουν την ελευθερία μας κι εντωμεταξύ οι μέρες περνούν. Ο.Κ.

Στυλοβάτης αυτής της κοσμικής εξουσίας είναι η απομόνωση που χτίζουν ανάμεσα σε εμάς τους φυλακισμένους και σε ό,τι βρίσκεται στον έξω κόσμο. Στο μέσα και στο έξω. Κι αν έξω είσαι μόνος, μπαίνοντας μέσα η ζωή σου μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη.  Γι’ αυτόν που είναι μέσα, η αλληλεγγύη απ’ έξω γίνεται αντιληπτή ως κινητήριος δύναμη για να αντιμετωπίσει τη φυλακή. Έχοντας αυτήν την πραγματική εμπειρία, μπορώ να επιβεβαιώσω πως η αλληλεγγύη είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο. Όταν ξέρεις πως δεν είσαι μόνος, ότι όπως και να ‘χει υπάρχει και κάποιος άλλος που εκφράζει το θυμό σου, ο περιορισμός σου μετατρέπεται σε συμμετοχή στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό.

Βέβαια η φυλακή παραμένει φυλακή και συνεχίζει να υπάρχει, ακόμη κι εγώ όμως παραμένω αυτό που είμαι, αυτό που ήμουν πριν έρθω εδώ. Είναι η σειρά μου τώρα να εκφράσω την αλληλεγγύη και την οικειότητά μου στον κόσμο του Τerzigno που υπερασπίζονται τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους και τη γη τους. Είμαι μαζί τους ακόμη κι αν είμαι μίλια μακριά.

Ας μην ξεχνάμε το Terzigno, ας μην ξεχνάμε ότι η καταστολή αργά ή γρήγορα θα μας χτυπήσει την πόρτα. Βρίσκομαι στη φυλακή γιατί πήρα μέρος στη διαμαρτυρία στο Pianura…
Χαιρετισμούς και αγκαλιές σε όλους, όπως και ένα ειλικρινές ευχαριστώ.

Ελπίζω να βρίσκομαι σύντομα μαζί σας, μέχρι τότε

…ποτέ δεν πορευόμαστε μόνοι.

Τονίνο.”


Δε μας ενδιαφέρει να κρίνουμε τη δραστηριότητα του συντρόφου. Ούτε και να κατανοήσουμε ακριβώς τη δυναμική των γεγονότων πριν επιλέξουμε ποια πλευρά να υποστηρίξουμε. Δεν συλλέγουμε πληροφορίες. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ο Τονίνο είναι στη φυλακή για αυτό που αντιπροσωπεύει. Για το ότι ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή μαχόμενος για το περιβάλλον, τον αντιφασισμό και ενάντια στην κρατική καταστολή.
Δεν μπαίνουμε στο δίλημμα αθώος ή ένοχος. Λίγα μόνο λόγια :

Ένας αδερφός στα χέρια του εχθρού,

Μια φυλακή,

Εμείς,

Και τα υπόλοιπα έχουν το άρωμα του δρόμου.

Στις 6 Νοέμβρη στη πόλη Νάπολη έγινε μια διαδήλωση αλληλεγγύης προς τον Τονίνο και οποιονδήποτε βρίσκεται φυλακισμένος για πολιτικούς λόγους, και ως αντίδραση στο καθεστώς τρόμου και καταστολής που δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Ακολουθεί το κείμενο της διαδήλωσης :

Ο κοινωνικός έλεγχος και η καταστολή δυναμώνουν όλο και πιο πολύ. Συνεχώς αντιμετωπίζουμε συλλήψεις, διάφορες κατηγορίες, περιοριστικά μέτρα, απολύσεις, διοικητικές κυρώσεις, ενώ παράλληλα οι συνθήκες ζωής μας γίνονται όλο και πιο επισφαλείς.

Αυτά είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί η κυρίαρχη τάξη για να απειλήσει και να καταστήσει αβλαβείς αυτούς που αντιστέκονται σε αυτό το σύστημα που γεννά το κέρδος. Όποιος υψώνει το κεφάλι χαρακτηρίζεται κοινωνικά επικίνδυνος, και τον τσακίζουν με οποιοδήποτε δυνατό μέσο.

Σε αυτό το πλαίσιο καταστολής ο σύντροφός μας Τονίνο συνελήφθη, ώστε η παραμονή του στη φυλακή να λειτουργήσει ως προειδοποίηση προς όποιον θελήσει να σπάσει τη σιωπή και την απομόνωσή που μας περιβάλλουν, όποιον προτίθεται να εξεγερθεί.

Κοινωνικά επικίνδυνος είναι όποιος αγωνίζεται ενάντια στην ισοπέδωση της κοινότητάς του, ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές και τον αστυνομικό έλεγχο, ενάντια στις φρονημετικές απολύσεις και την εκμετάλλευση, ενάντια στον εκβιασμό της ανεργίας και της οικονομικής αβεβαιότητας.

Κοινωνικά επικίνδυνος είναι όποιος αντιτίθεται με τα λόγια και τις πράξεις του στα σχέδια της κυρίαρχης τάξης, δηλαδή  the authoritarianism της αντίληψής μας για τη δημοκρατία ή την κατάχρηση μεθόδων που γίνονται όλο και πιο φασιστικές, τη στρατιωτικοποίηση στους δρόμους,  ή την εμπορευματοποίηση των ζωών μας.

Αν το να είσαι σε έναν αγώνα σημαίνει να είσαι επικίνδυνος, έχουμε ήδη κάνει την επιλογή μας.

Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε.

Ενάντια σε κάθε καταπίεση.

Λευτεριά στον Τονίνο, Λευτεριά σε όλους!!

Συντονισμός ενάντια στην καταστολή.

μεταφράσεις από εδώ: www.toninolibero.org