Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες συλληφθέντες, τραυματίες και αγνοούμενοι στη Δυτική Σαχάρα

Το φασιστικό Κράτος του Μαρόκου συνεχίζει την επιχείρηση καταστολής με την ανοχή όλων των συμμάχων του. Η καταστολή έχει πάρει πλέον διαστάσεις εξολόθρευσης και γενοκτονίας του ιθαγενούς πληθυσμού της Δυτικής Σαχάρας.

Οι ειδήσεις που έρχονται από το Αλ Ααϊούν συνεχίζουν να είναι πολύ ανησυχητικές. Το Πολισάριο μιλάει για εθνοκάθαρση και γενοκτονία. Σύμφωνα με καταγγελίες της Thawra, μιας οργάνωσης διαφόρων ομάδων που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Σαχάρα, ο  αριθμός των κρατουμένων Σαχαράουι έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες ώρες, λόγω των “απαγωγών Σαχαράουι, από τις ίδιες τους τις κατοικίες, από τον μαροκινό στρατό, με τη βοήθεια των εκατοντάδων εποίκων οι οποίοι περιπολούν στην πόλη”.

Αν και το Μέτωπο Πολισάριο χθες ανέβασε σε 19 τον αριθμό των νεκρών, ο αριθμός των μη αναγνωρισμένων πτωμάτων θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100, σύμφωνα με την Thawra, η οποία ισχυρίζεται ότι οι μαροκινές δυνάμεις καταστολής ρίχνουν τα πτώματα των Σαχαραουί σε πηγάδια και ομαδικούς τάφους. «Ο στρατιωτικός έλεγχος που ασκείται στο Αλ Ααϊούν είναι βάναυσος και καθίσταται αδύνατη για τους Σαχαράουι η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων των επιθέσεων και των δολοφονιών που διαπράχθηκαν από το Μαρόκο», δήλωσε η ίδια οργάνωση. Μια καταστολή που συνέβη αφότου ο μαροκινός στρατός διέλυσε δια της βίας τον καταυλισμό διαμαρτυρίας των Σαχαράουι «Gdeim Izik», γεγονός που προκάλεσε συγκρούσεις με τον πληθυσμό. Στον καταυλισμό ζούσαν περίπου 25.000 Σαχαράουι σε 7.500 σκηνές, διεκδικώντας τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.

Ο καταυλισμός των Σαχαράουι είχε εξεγερθεί πριν από τρεις εβδομάδες. Τα αιτήματά τους ήταν κοινωνικά και οικονομικά, αν και πολλοί κάτοικοι δεν έκρυψαν τους δεσμούς τους με τη διεκδίκηση της απελευθέρωσης και της αυτονομίας της Δυτικής Σαχάρας. Μέχρι τη Δευτέρα, η μεγαλύτερη στιγμή έντασης ήταν στις 24 Οκτωβρίου, όταν ένας νεαρός Σαχαράουι, 14 ετών, πυροβολήθηκε και δολοφονήθηκε από το μαροκινό στρατό ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στον καταυλισμό.

Η κατειλημμένη Ελ Ααϊούν, αυτές τις μέρες μετά την εγκληματική διάλυση του καταυλισμού Izik Gdeim , παραμένει υπό πολιορκία. Ο στρατός, οι Βοηθητικές Δυνάμεις[1] και η Αστυνομία, εξακολουθούν να επιτίθενται στα σπίτια των πολιτών Σαχαράουι, συλλαμβάνοντας όσους βρίσκουν, δέρνοντας ολόκληρες οικογένειες, απάγοντας νέους, ιδιαίτερα στις γειτονιές Skeikima, Bu Craa και Mattalla, ενώ στα ανατολικά προάστια της πόλης, όπως Raha, Duerat και άλλα, μέχρι χθες το πρωί, συνεχίζονταν οι κατ ‘οίκον έρευνες και επιθέσεις από τα διάφορα κατασταλτικά όργανα, που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να φωνάξουν “Ζήτω ο βασιλιάς”, “Μαροκινή Σαχάρα» και άλλα παρόμοια. Ο στρατός έχει κλέψει οχήματα των Σαχαράουι και τα καίει στη μέση του δρόμου, συλλαμβάνοντας τους επιβάτες τους και δεκάδες νέων, σε κάθε γωνιά, όπου και αν τους εντοπίζουν. Αυτές οι καταχρηστικές και άνευ διακρίσεως συλλήψεις ακολουθούμενες από πολλά βασανιστήρια, γίνονται από τον στρατό και από τις λεγόμενες βοηθητικές δυνάμεις, ενώ η αστυνομία κατέχει καταλόγους ανθρώπων και διευθύνσεων, διαφοροποιώντας τις επιθέσεις της, μεταξύ των νέων που συμμετέχουν στην Ιντιφάντα από τη μία και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την άλλη. Οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου παγίδευσαν τα κινητά μαχητών Σαχαράουι και συνέλαβαν τρεις από αυτούς, εντοπίζοντάς τους ύστερα από ανώνυμες κλήσεις που δέχτηκαν στα κινητά τους. Σήμερα, Παρασκευή 12/11, τα μαροκινά δικαστήρια καταδίκασαν, με συνοπτικές διαδικασίες, 78 κρατούμενους, κατηγορούμενους από τις Αρχές κατοχής για ένα σωρό αδικήματα.

Οι κρατούμενοι που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, υπερβαίνουν τις δύο χιλιάδες (2.000), αν και ορισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από άγρια βασανιστήρια και σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, αναζητώντας καταφύγιο στα σπίτια τους ή αλλού. Τα κέντρα κράτησης στα οποία κρατούνται είναι τα εξής: το Αρχηγείο/Στρατόπεδο της Αστυνομίας, το στρατόπεδο των Βοηθητικών Δυνάμεων, η «Μαύρη φυλακή» του Ελ Ααϊούν, τρία στρατόπεδα του μαροκινού στρατού κατοχής, το γυμνάσιο Alal Abdallah Ben, δύο σημεία μέσα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης, ένα στρατόπεδο στην παραλία του Ελ Ααιούν.

Ο αριθμός των τραυματιών σε διάφορους βαθμούς, υπερβαίνει τους τεσσερισήμισι χιλιάδες(4.500). Λόγω της κατάστασης πολιορκίας και της τρομοκρατίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πόλη του Ελ Αγιούν, οι τραυματίες είναι κρυμμένοι στα σπίτια τους χωρίς να είναι γνωστή, σε όλες τις περιπτώσεις, η κατάσταση της υγείας τους. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν δεκάδες πτώματα διασκορπισμένα γύρω από τον καταυλισμό Gdeim Izik και στο ανατολικό τμήμα της πόλης του Ελ Ααϊούν. Οι αγνοούμενοι είναι πολλές εκατοντάδες, μη γνωρίζοντας αν είναι νεκροί, τραυματίες, ή μεταξύ των συλληφθέντων. Η δυσκολία καταμέτρησης είναι τεράστια, καθώς υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας, η πόλη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πολιορκίας και η καταστολή είναι συνεχόμενη.

Στην κατεχόμενη πόλη Σμάρα, χθες μαθητές Λυκείου έκαναν διαδηλώσεις σε αλληλεγγύη με τους Σαχαράουι του Ελ Ααϊούν. Η αστυνομία τους διέλυσε με τη βία και για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της εξέγερσης κήρυξε την πόλη σε κατάσταση πολιορκίας, αναστέλλοντας τα μαθήματα μέχρι τις 19 Νοέμβριου.

Οι κατ ‘οίκον έρευνες, οι συλλήψεις, οι νεκροί και οι τραυματίες ήταν κρατικό μυστικό μέχρι σήμερα στο Μαρόκο. Οι μόνες πληροφορίες έχουμε μας έχουν φτάσει μέσω των αντιστασιακών οργανώσεων Σαχαράουι, από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μέσω μερικών δημοσιογράφων που βρίσκονται κρυμμένοι κάπου στην περιοχή, εν μέσω απειλών των δυνάμεων ασφαλείας του Μαρόκου καθεστώτος.

Όλες οι προσβάσεις στην πόλη είναι κομμένες για όλους πλην των δυνάμεων καταστολής και είναι εμφανής η αστυνόμευση και η στρατιωτικοποίηση. Ο Υπουργός Επικοινωνιών και κυβερνητικός εκπρόσωπος Khalid Naciri, δήλωσε χθες ότι μοναδικός στόχος της χώρας του είναι να τερματιστεί η «τεχνητή σύγκρουση» της Δυτικής Σαχάρας! Το Μαρόκο απελαύνει από την Δ. Σαχάρα[2] όλους τους ξένους δημοσιογράφους, ακόμα και αυτούς που ενώ ο λαός της Δ. Σαχάρας υφίσταται μία γενοκτονία, αυτοί συνεχίζουν το βρώμικο έργο της παραπληροφόρησης (βλ. αμέσως παρακάτω).

Η κάλυψη των γεγονότων από τα ισπανικά μέσα παραπληροφόρησης ήταν από αξιοθρήνητη ως εμετική και εξοργιστική. Γενικόλογες και επεξεργασμένες εκφράσεις όπως «μαροκινή επίθεση εναντίον ενός καταυλισμού Σαχαράουι” (…), “Για άγνωστους λόγους δεκάδες σκηνές νομάδων άρχισαν να καίγονται” (…), “Η νεολαία αντιστάθηκε και οργάνωσε μια πραγματική μάχη, αλλά νικήθηκε”( …) “Στον καταυλισμό ήταν κοινοί εγκληματίες” κλπ, κλπ, αποτελούν μια σαφή δήλωση προθέσεων. Έχουν ελαχιστοποιήσει τις απώλειες ζωών από τις επιθέσεις (επισήμως μόνο μία, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσες δεκάδες ή εκατοντάδες είναι οι νεκροί) μεγεθύνοντας αυτές του επιτιθέμενου. ‘Όλα αυτά συνοδεύονται από την εκτεταμένη διάδοση της φωτογραφίας ενός υποτιθέμενου αστυνομικού, σκοτωμένου στους δρόμους της Ελ Ααϊούν. Η πρόθεση είναι προφανής: να παρουσιαστεί ο δήμιος ως θύμα.
Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης δέχονται την εκδοχή του μαροκινού καθεστώτος, όμως κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον επειδή οι αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση στην περιοχή οποιουδήποτε δημοσιογράφου. Είναι ανοησία να πιστεύει κανείς τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται επισήμως, όταν οι κατοχικές δυνάμεις είναι αυτές που έχουν όπλα και όχι το αντίστροφο.

Όσο και αν θέλουν να χρυσώσουν το χάπι, ο μαροκινός στρατός υπό τις διαταγές του βασιλιά του, ξαναγράφει άλλο ένα κεφάλαιο βαρβαρότητας εναντίον των Σαχαράουι. Μόνο όταν η Δυτική Σαχάρα, οι Σαχαράουι και ο λαός του Μαρόκου απελευθερωθούν, θα μάθουμε την πραγματική έκταση του τι συνέβη. Σημειώνεται ότι ο αιμοδιψής βασιλίσκος του Μαρόκου είναι το «κάθαρμα-φίλος των αμερικάνων” της περιοχής.

Επίσης, σύμφωνα με το μπλογκ πληροφόρησης από την περιοχή[3] territoriosocupadosminutoaminuto.blogspot.com (εδάφη υπό κατοχή/λεπτό προς λεπτό), τα μαροκινά δίκτυα αποπληροφόρησης από χθες χακεύουν φωτογραφίες από διάφορα σάιτς αντιπληροφόρησης, προσπαθώντας να τις αντικαταστήσουν με άλλες, για να σπιλώσουν την καταγγελία και το ξεσκέπασμα της γενοκτονίας που διαπράττεται ενάντια στο λαό της Δυτικής Σαχάρας.

Για ακόμα μία φορά εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Μαδρίτη, απέναντι από το Υπουργείο Εξωτερικών, απαιτώντας δικαιοσύνη και της ελευθερίας για το λαό της Δυτικής Σαχάρας. Η διαμαρτυρία είχε ως στόχο να επισημάνει τη στάση συνενοχής που έχει κρατηθεί και να κρατείται από το ισπανικό κράτος εδώ και 35 χρόνια, με τις δολοφονίες και την κατοχή που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση του Μαρόκου στην πρώην ισπανική αποικία. Η συγκέντρωση αυτή γίνεται στα πλαίσια μιας σειράς δράσεων ενάντια στην καταστολή και τα βασανιστήρια που ασκούνται στο λαό της Δ. Σαχάρας από το μαροκινό στρατό στην Ελ Ααιούν τις τελευταίες ημέρες. Αύριο Σάββατο 13/11 θα γίνει μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Μαδρίτης με κεντρικό σύνθημα “35 χρόνια κατοχής, φτάνει πια!”.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της επικράτειας του ισπανικού Κράτους. Στη Χώρα των Βάσκων, στο Μπιλμπάο έγινε συγκέντρωση έξω από το Προξενείο του Μαρόκου και προχθές άλλη έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος «Σοσιαλιστικού» Κόμματος. Στη διαδήλωση έξω από το Προξενείο η ισπανική αστυνομία ζήτησε από τους διαδηλωτές να σταματήσουν να διαδηλώνουν και όταν αυτοί αρνήθηκαν, κατέστειλε την κινητοποίηση με το γνωστό βίαιο τρόπο της ισπανικής καταστολής. Διάφορες βασκικές οργανώσεις, νόμιμες και παράνομες[4], έχουν προγραμματίσει για τις επόμενες ημέρες δράσεις έξω από τα δημαρχεία πολλών βασκικών πόλεων. Στο Μπιλμπάο η υπεύθυνη του Πολισάριο στη Χώρα των Βάσκων δήλωσε ότι “ η νεολαία της Δ. Σαχάρας είναι διατεθειμένη να πάρει την απόφαση που το Πολισάριο δεν ήθελε να πάρει μέχρι τώρα: την επιστροφή στον ένοπλο αγώνα”.

http://www.youtube.com/watch?v=nnwEZj3qMc4

http://jmalvarezblog.blogspot.com/, http://www.lahaine.org/, http://www.kaosenlared.net/, http://territoriosocupadosminutoaminuto.blogspot.com/, http://saharathawra.com/, http://www.saharalibre.es


[1]

Πολιτοφυλακή από εποίκους και μεταφερόμενους μισθοφόρους

[2] Από το κομμάτι της χώρας που ελέγχει στρατιωτικά

[3] ‘Άλλο ένα θεματικό μπλογκ αντιπληροφόρησης που έχει τεράστια επισκεψιμότητα και συμβολή στη διοχέτευση πληροφοριών κάτω από τη μύτη των μαροκινών υπηρεσιών καταστολής

[4] Στη Χώρα των Βάσκων το ισπανικό Κράτος και η δημοκρατία του με διάφορους σκληρούς αντιτρομοκρατικούς νόμους έχουν κηρύξει όλον τον κόσμο παράνομο εκτός από τον εαυτό τους