Μπρέσια, Ιταλία: Διαμαρτυρία «μεταναστών χωρίς χαρτιά» πάνω σε γερανό και διαδηλώσεις συμπαράστασης

Εδώ και δεκαπέντε μέρες, αρχικά έξι, σήμερα πέντε μετανάστες βρίσκονται πάνω σε ένα γερανό, σε ύψος τριάντα μέτρων, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης και ζητώντας τη χορήγηση άδειας παραμονής τους στη χώρα.

Στόχος της διαμαρτυρίας είναι η καταγγελία της παράδοξης κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα οι μετανάστες στην Ιταλία. Εδώ και λίγους μήνες η λαθρομετανάστευση θεωρείται αδίκημα, ενώ το 2009 (πριν την ψήφιση του νέου αυτού νόμου) πολλοί είχαν καταθέσει αίτημα χορήγησης άδειας παραμονής που θα τους έδινε, θεωρητικά, τη δυνατότητα νόμιμης διαμονής στη χώρα. Ενώ η λαθρομετανάστευση δεν θεωρούνταν αξιόποινη εκείνη τη στιγμή, σήμερα αποτελεί πρόσχημα άρνησης χορήγησης του χαρτιού που θα νομιμοποιούσε την ύπαρξή τους στα μάτια του ιταλικού κράτους.


Συλλήψεις

Μετά τη βίαιη καταστολή της καθιστικής διαμαρτυρίας αλληλεγγύης στους πρόποδες του γερανού οι διοικητικές συλλήψεις επιβεβαιώνονται στο σύνολό τους. Οι 12 «μετανάστες χωρίς χαρτιά» διανεμήθηκαν σε διαφορετικά κέντρα εγκλεισμού της βόρειας Ιταλίας, ενώ κάποιοι απελάθηκαν. Όσον αφορά τους υπόλοιπους συλληφθέντες, επιβλήθηκε η υποχρέωση να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τη δίκη τους, με την εξαίρεση του Fabio για τον οποίον ο δικαστής επέβαλε κατ’ οίκον εγκλεισμό. Τουλάχιστον δύο μετανάστες έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Κινητοποιήσεις

Ένας από τους έξι μετανάστες που διαμαρτύρονται στην κορυφή του γερανού χρειάστηκε να κατέβει εξαιτίας της άσχημης φυσικής του κατάστασης.  Για τους υπόλοιπους ο αγώνας συνεχίζεται για τα καλά.

Σύνοψη του κύματος των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης σε όλη την Ιταλία υπό το σύνθημα «Είμαστε όλοι πάνω στο γερανό!»

Λιβόρνο, 8 Νοεμβρίου. Το απόγευμα μια ομάδα αντιρατσιστών δίνει ραντεβού στην πλατεία Γκράντε (Piazza Grande) για καθιστική διαμαρτυρία ενημέρωσης.

Μπολόνια, 8 Νοεμβρίου. Περισσότερα από 300 άτομα συγκεντρώνονται στην πλατεία Νεττούνο (Piazza Nettuno) για καθιστική διαμαρτυρία που οργανώνεται μέσα από SMS και e-mails. Πολλοί μετανάστες παρευρίσκονται στη διαμαρτυρία. Το επόμενο ραντεβού δίνεται για το Σάββατο, 13 Νοέμβρη.

Ρέτζο Εμίλια, 8 Νοεμβρίου. Περισσότεροι από 200 μετανάστες και αντιρατσιστές συγκεντρώνονται στην πλατεία Πραμπολίνι (Piazza Prampolini). Διακόπτουν τη συνέλευση του κοινοτικού συμβουλίου και διαβάζουν ένα κείμενο συμπαράστασης προς τους διαμαρτυρόμενους της Μπρέσια (Brescia).

Τορίνο, 9 Νοεμβρίου. Περισσότερα από 200 άτομα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του δικτύου «10luglioantirazzista» για καθιστική διαμαρτυρία αλληλεγγύης στους μετανάστες και στους αντιρατσιστές της Μπρέσια. Μετά από μια ώρα δράσεων και μοιρασμάτων κειμένων, πραγματοποιούν αυθόρμητη άγρια διαδήλωση (manif sauvage) στο κέντρο της πόλης. Το επόμενο ραντεβού δίνεται για το Σάββατο, 27 Νοέμβρη.

Πάρμα. Τρικάκια που ζητάνε την απελευθέρωση των συλληφθέντων στην Μπρέσια γεμίζουν τους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επόμενο ραντεβού στις 12 Νοέμβρη μπροστά από το κτήριο της νομαρχίας.

Μιλάνο, 10 Νοεμβρίου. Μια ομάδα μεταναστών αντιστέκεται εδώ και πέντε μέρες στην κορυφή του πύργου της οδού Ιμπονάτι (Imbonati). Μολονότι πρόκειται για ιδιαίτερα στρατικοποιημένη ζώνη, η καθιστική διαμαρτυρία υποστήριξης συνεχίζεται μέρα νύχτα.

Πηγή: http://nobordernonation.noblogs.org