Aνακοίνωση αλληλεγγύης του alasbarricadas με το λαό της Δυτικής Σαχάρας

Από to alasbarricadas[1] θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας προς το λαό της Δυτικής Σαχάρας, καταγγέλλοντας τη βίαιη καταστολή του μαροκινού Κράτους προς στον άμαχο πληθυσμό.

Είναι 35 χρόνια συνεχούς κρατικής καταστολής σε ένα πληθυσμό χωρισμένο από έναν τοίχο της ντροπής, μετά την αποικιακή περιπέτεια του Φράνκο, η οποία διαιωνίζεται με την στρατιωτική κατοχή και τον εποικισμό των εδαφών όλης της Σαχάρας από μαροκινούς εποίκους, παρά την ύπαρξη μιας απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης, που αναγνώριζε στη Δυτική Σαχάρα το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. 40 χρόνια στα οποία οι νεκροί είναι εκατοντάδες, οι πολιτικοί κρατούμενοι χιλιάδες και 175.000 άνθρωποι εξακολουθούν να επιβιώνουν σε στρατόπεδα προσφύγων στο Τιντούφ.

Προ των γεγονότων που έλαβαν χώρα στις 8 Νοεμβρίου, θέλουμε επίσης να σημειώσουμε ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι το αποτέλεσμα ετών καταπάτησης των πλέον στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, με τη συνενοχή του ισπανικού Κράτους, το ίδιο Κράτος που δε διστάζει να συνεχίσει να παρέχει τα μέσα της καταστολής του λαού της Δυτικής Σαχάρας, μέσω της πώλησης όπλων και της υπογραφής εμπορικών συμφωνιών για την λεηλασία των πόρων που ανήκουν στη Δυτική Σαχάρα και που εκμεταλλεύεται το Μαρόκο με ατιμωρησία, όπως τα αποθέματα αλιείας ή η εξόρυξη φωσφορικών αλάτων.

Τώρα θα έρθει και πάλι η ώρα για άτολμες δηλώσεις που κρύβουν την υποκριτική πραγματικότητα των χωρών που σιωπούν απέναντι στο Μαρόκο, μια χώρα που κάνει τη βρώμικη δουλειά του χωροφύλακα στο Μαγκρέμπ. Γι ‘αυτό θέλουμε να εκφράσουμε την ειλικρινή αγανάκτησή μας, την οποία ξέρουμε ότι μοιραζόμαστε με πολλούς απλούς ανθρώπους που γνωρίζουν και καταγγέλλουν τη γενοκτονία που γίνεται στη Σαχάρα και καλούμε σε δημόσια καταγγελία του γεγονότος αυτού και σε κινητοποίηση, όχι όμως σαν άλλη μία ημέρα συγκεντρώσεων, αλλά ζητώντας να στρέψουμε το βλέμμα μας σε μια σύγκρουση τόσο κοντινή αλλά και τόσο σιωπηλή όπως αυτή της τη Σαχάρας.

http://www.alasbarricadas.org/

Το κείμενο στα ισπανικά.


[1]

Ισπανόφωνο σάιτ αντιπληροφόρησης