Bρυξέλλες, Βέλγιο: Άγρια διαδήλωση ενάντια στις φυλακές

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου γύρω στις 18:00, περίπου 50 άτομα μέσα στη βροχή ξεκίνησαν μια άγρια διαδήλωση εναντίον του νέου κέντρου κράτησης μεταναστών στο Steenokkerzeel και ενάντια σε όλες τις φυλακές. Η πορεία ξεκίνησε στο Anderlecht. Οι διαδηλωτές μοίρασαν φυλλάδια, άναψαν πυροτεχνήματα και βόμβες καπνού, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα κέντρα κράτησης και στο κράτος σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις εξεγέρσεις στις φυλακές κλπ., ενώ υπήρξε ενθουσιασμός από πολλούς περαστικούς και ζουν στη γειτονιά.

Αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πορεία ανταμείφθηκαν, όπως θα έπρεπε, με βόμβες χρωμάτων, αλεύρι και πέτρες.Τα παράθυρα ενός αυτοκινήτου που ανήκει στην Carlson Wagonlit (εταιρεία που συνεργάζεται με το κράτος για τις απελάσεις) και μερικά παράθυρα του κτιρίου της SNCB (εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων που συμμετέχει σε πογκρόμ εναντίον ανθρώπων χωρίς χαρτιά) έγιναν κομμάτια.

Μια βόμβα καπνού ρίχτηκε κάτω από ένα αυτοκίνητο της εθνικής τηλεόρασης που περνούσε “τυχαία” από εκεί. Η πορεία πέρασε το νότιο σιδηροδρομικό σταθμό και συνέχισε στη γειτονιά του Saint-Gilles.
Σε εκείνο το σημείο, όλο και περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία. Φράχτες και κατασκευαστικά υλικά χρησιμοποιήθηκαν ως οδοφράγματα για να εμποδίσουν τους μπάτσους.

Μόλις η πορεία έφτασε στο Saint-Gilles διαλύθηκε, και η αστυνομία δεν μπόρεσε να συλλάβει κανέναν.

Τα κείμενα που μοιράστηκαν στην πορεία βρίσκονται εδώ (στα γαλλικά):  http://bxl.indymedia.org/articles/580

Πηγή:  http://sysiphus-angrynewsfromaroundtheworld.blogspot.com/2010/11/brussels-wild-demo-against-prisons.html