Ο «νέος καλύτερος φίλος» του Τσάβες

«Αυτός (ο Σάντος) είπε προχτές ότι είμαι ο νέος καλύτερος φίλος του. Λέω το ίδιο: ο πρόεδρος Σάντος είναι ο νέος καλύτερος φίλος μου», δήλωσε ο Τσάβες με μεγάλη αυταρέσκεια, μη χάνοντας την ευκαιρία τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, κατά την επίσκεψή του στην Αβάνα να στείλει ένα μήνυμα στον Κολομβιανό ομόλογό του, Χουάν Μανουέλ Σάντος.Κατά τη διάρκεια της προεδρικής καμπάνιας στην Κολομβία, μετά την οποία εκλέχτηκε ο Σάντος, ο Τσάβες είχε επιμείνει ότι δε θα συνεργαζόταν με αυτόν επειδή τον θεωρούσε εκπρόσωπο της ακροδεξιάς. Αργότερα, την τρίτη μέρα  της ανάληψης της εξουσίας από τον Σάντος, ο Τσάβες έφυγε εσπευσμένα για να συναντηθεί στη Σάντα Μάρτα μαζί του, προκειμένου να υπογράψουν οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες.

«Αυτός (ο Σάντος) είπε προχτές ότι είμαι ο νέος καλύτερος φίλος του. Λέω το ίδιο: ο πρόεδρος Σάντος είναι ο νέος καλύτερος φίλος μου», δήλωσε ο Τσάβες πολύ ικανοποιημένος. Ο Σάντος είναι στενός σύμμαχος του ιμπεριαλισμού και έχει υπάρξει «αρχιτέκτονας» στρατιωτικών συμφωνιών, μέσω των οποίων εκατοντάδες «σύμβουλοι» του στρατού των Γιάνκηδων πραγματοποιούν μόνιμες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κολομβία.

Για να θολώσει τα νερά, ο Τσάβες δήλωσε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν ήθελε να είναι φίλος ο ίδιος με τον Σάντος: «Ο ιμπεριαλισμός και οι λακέδες του δε θα σταματήσουν να προσπαθούν να μας βάλουν να τσακωθούμε. Όχι μόνο στη Βενεζουέλα και στην Κολομβία, αλλά σε όλη την κεντρική και νότια Αμερική».

Ο Τσάβες επέμεινε να λέει ότι τίποτα και κανένας δεν πρέπει να τους εκτροχιάσει από τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει, «όπως ο ίδιος (ο Σάντος) είπε εκεί στην ομιλία του, στην υπογραφή των εγγράφων (στο Καράκας) ενώπιον του Τύπου και των χωρών μας: Δεν πρόκειται να μας εκτροχιάσουν. Να μη μας εκτροχιάσουν, αν και οι επιχειρήσεις εκτροχιασμού ήδη ξεκίνησαν». Ο Τσάβες δε διευκρίνισε σε τι αναφερόταν όταν μιλούσε για τις υποτιθέμενες «επιχειρήσεις εκτροχιασμού» ούτε ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές.

Ακολουθεί σχόλιο αναγνώστη σχετικά με την κατάσταση στην Κολομβία:

«Θλιβερό. Το κολομβιανό κράτος έχει εξαφανίσει 38.255 άτομα τα τελευταία 3 χρόνια, και με τον Σάντος ήδη έχουν δολοφονηθεί περισσότεροι από 30 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κολομβιανό κράτος είναι μια σκέτη γενοκτονία, και ο Σάντος είναι ο βασιλιάς της διαφθοράς. Δολοφονίες παιδιών και νέων από τον κολομβιανό στρατό, θύματα που παρουσιάζουν ως “αντάρτες που πέθαναν στη μάχη”. Ο “νέος καλύτερος φίλος” του Τσάβες είναι ίδιος ή χειρότερος από τον Πινοσέτ, τον Βιντέλα, τον Στρόεσνερ, τον Ρίος Μοντ. Διαπράττει ολική γενοκτονία. Πριν από 2 βδομάδες βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν 3 παιδιά στο Αράουκα από το στρατό, από τη 18η ταξιαρχία, την οποία αφήνουν ατιμώρητη! Πριν από 3 μέρες ένα τρίχρονο παιδάκι δολοφονήθηκε από το στρατό. Πριν από 2 μέρες δολοφονήθηκε μια δασκάλα από την κρατική τρομοκρατία. Πριν από 5 μέρες ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ συνδικαλιστής δολοφονήθηκε από παραστρατιωτικούς. Πριν από μια βδομάδα η κρατική τρομοκρατία δολοφόνησε μία ηγέτιδα ανθρώπων που έχουν εκδιωχθεί από τον τόπο τους. Πριν από 10 μέρες βασανίστηκε μία υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή κατήγγειλε το μεγαλύτερο ομαδικό τάφο της ηπείρου: η Μαρισέλα Ουρίβε, έγκυος στον όγδοο μήνα, έχασε τα δίδυμα μωρά της από τα βασανιστήρια του κολομβιανού κράτους.
Καμαρώστε “φιλίες”! Είναι εγκληματικό να χρηματοδοτείται μέσω του εμπορίου η αιματηρή κολομβιανή ολιγαρχία, της οποίας ο Σάντος είναι αρχηγός».

http://www.kaosenlared.net

To κείμενο στα ισπανικά