Αγγλία: Καταστολή στους δρόμους, καταστολή και στο Διαδίκτυο

Μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στις αλλαγές στην εκπαίδευση

Η υπόθεση Fitwatch – Καταστολή στο Διαδίκτυο

Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ

Μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στις αλλαγές στην εκπαίδευση

Πάνω από 50000 φοιτητές ταξίδεψαν από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο στο Λονδίνο, την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου για να διαδηλώσουν ενάντια στις περικοπές για την παιδεία και στο διπλασιασμό των διδάκτρων. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Horse Guards Avenue στο κεντρικό Λονδίνο, πριν ξεκινήσουν την πορεία που πέρασε από το Westminster και το Κοινοβούλιο για να καταλήξει στο Millbank. Από εκεί, σε μικρή απόσταση από τα αρχηγεία των Tory, οι διαδηλωτές έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους προχωρώντας στην κατάληψη της οροφής του κτιρίου.  Η διαδήλωση που καλέστηκε από  την Εθνική Ένωση Σπουδαστών και την Ένωση Πανεπιστημίων και Κολλεγίων πραγματοποιήθηκε μια βδομάδα μετά από την αντίστοιχη πορεία στο Δουβλίνο.

Η αστυνομία ερευνώντας τις ταραχές κατά τη διάρκεια της φοιτητικής διαδήλωσης στο Λονδίνο στις 10 Νοέμβρη, δημοσιεύει 13 φωτογραφίες “υπόπτων”. Οι φωτογραφίες  τραβήχτηκαν στην περιοχή του μεγάρου Millbank Tower, όπου οι διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες και πέταξαν φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών.

http://www.youtube.com/watch?v=gRFlAAV3Y-A

Συνελήφθησαν 54 άτομα  ως εμπλεκόμενοι με τις ταραχές, και οδηγήθηκαν σε διάφορα τμήματα αστυνομικά της πόλης . Τους επιβλήθηκαν χρηματικές εγγυήσεις με περαιτέρω έρευνες να εκκρεμούν. Η πλειοψηφία αυτών δήλωσε ως απασχόληση “φοιτητές”.  Ήταν 33 άντρες και 21 γυναίκες. 43 ήταν μεταξύ 18 και 26 ετών, 1 λίγο πάνω από 30, 10 κάτω από 18. Την Παρασκευή 12 Νοέμβρη, η αστυνομία στο Κέημπριτζσάιρ, δρώντας εκ μέρους της Μητροπολιτικής  Αστυνομικής Υπηρεσίας, συνέλαβε έναν 23χρονο άντρα(55η σύλληψη) με την υποψία συμμετοχής σε βίαιες ταραχές, οδηγώντας τον στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Οι άντρες της ΜΑΥ μετέβησαν στο Κέημπριτζ για να τον ανακρίνουν, όπου αργότερα του επιβλήθηκε χρηματική ποινή και γύρισε στο αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου αναμένοντας τις περαιτέρω έρευνες. Η σύλληψη ήρθε ως αποτέλεσμα της έρευνας σχετικά με έναν πυροσβεστήρα που πετάχτηκε στους αστυνομικούς από το μέγαρο Μίλμπανκ.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, συνελήφθη ένας 18χρονος στο αστυνονικό τμήμα του Φόλκστοουν με την υποψία συμμμετοχής σε βίαιες ταραχές. Επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό με τους αξιωματικούς της ΜΑΥ.

Το Σάββατο 13 του μήνα έγινε η 57η σύλληψη, ένας 17χρονος με τις ίδιες κατηγορίες. Και σε αυτόν ορίστηκε εγγύηση και παραπέμφθηκε σε δίκη για τα μέσα Φλεβάρη περιμένοντας την εξέλιξη των ερευνών.

Η υπόθεση Fitwatch

Την προηγούμενη Τετάρτη το μπλογκ Fitwatch δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο μετά τα γεγονότα του Millbank. Η μητροπολιτική αστυνομία με εντολή του Will Hodgeson απάντησε πιέζοντας τον σέρβερ που φιλοξενούσε τη σελίδα του μπλογκ να την κλείσει «το λιγότερο για 12 μήνες». Το μπλόγκ αυτή τη στιγμή είναι κατεβασμένο με την κατηγορία της «παρακώλυσης της δικαστικής έρευνας». Εκπρόσωποι του Fitwatch – που έχει παράδοση να προκαλεί την αστυνομία κατακρίνοντας τον έλεγχο και την καταστολή, δήλωσαν ότι απλά έδωσαν συμβουλές γιατί δε θέλουν να συλλαμβάνονται και να καταδικάζονται φοιτητές για μια απολύτως δικαιολογημένη αντίδραση. Ακολουθεί το αρχικό άρθρο.

“Η αξιοθαύμαστη και ευφάνταστη δράση των φοιτητών στο Millbank έχει κάνει προφανώς το κατεστημένο και το δεξιό τύπο να βγάλουν αφρούς . Ο Cameron έκανε επίκληση στο νόμο ώστε «να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες» στους υπεύθυνους της ζημιάς χιλιάδων λιρών στο πολυτελές ντεκόρ του αρχηγείο των Tory. Η ευθύνη αποδίδεται σε μια ομάδα «αναρχικών» που «παρεισέφρησαν»
στην πορεία.
Υπάρχει ένας ενθαρρυντικός αριθμός πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές, κάτι το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή του είδους των ποινών που επιβλήθηκαν στους διαδηλωτές για τη Γάζα. Μια ομάδα  νομικής υποστήριξης έχει συσταθεί και η Εθνική Καμπάνια ενάντια στις Περικοπές και τις Εισφορές έχει ξεκινήσει μια καμπάνια υποστήριξης. Η ένωση λεκτόρων του Goldsmith συγχάρηκε δημόσια τους φοιτητές για μια «καταπληκτική διαδήλωση»

Αυτό ακριβώς χρειάζεται, τη στιγμή που το κατεστημένο είναι προφανές πως έχει βάλει μπρος αυτή την υπόθεση. Οι Torygraph δημοσίευσαν ένα ανεύθυνο και φρενήρες λιβελογράφημα και η αστυνομία είναι εμφανώς σε πίεση για να αποδώσει έργο μετά και την παραδοχή της αποτυχίας τους.

54 άτομα συνελήφθησαν μέχρι στιγμής και η αστυνομία ισχυρίζεται πως έχει στη διάθεσή της στοιχεία 250 ακόμα υπόπτων κάνοντας χρήση της πράξης αναθεώρησης για την αστυνόμευση. Πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις.

Οι φοιτητές που ανησυχούν θα έπρεπε να σκεφτούν να λάβουν τα παρακάτω μέτρα:
Αν έχεις συλληφθεί ή αν κράτησαν τα στοιχεία σου, επικοινώνησε με την ομάδα νομικής βοήθειας. Σαν ομάδα μπορείτε να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλο και να στήσετε μια συνεκτική καμπάνια.

Αν φοβάσαι πως μπορεί να συλληφθείς με βάση στοιχεία από το CCTV, FIT ή από φωτογραφίες του τύπου:
ΜΗΝ πανικοβάλλεσαι. Οι φωτογραφίες στον τύπο δεν είναι απαραίτητα καταδικαστικές αποδείξεις. Μόνο και μόνο επειδή η αστυνομία έχει μια φωτογραφία σου δεν σημαίνει πως ξέρει ποιος είσαι.
ΜΗΝ παραδοθείς μόνο σου. Η αστυνομία συχνά χρησιμοποιεί την ψυχολογική πίεση του ότι γνωρίζεις πως έχουν τη φωτογραφία σου με στόχο να σε κάνουν να παρουσιαστείς. Εκτός και αν έχεις κάποιο πολύ σοβαρό λόγο για να πράξεις διαφορετικά, άσε τους να έρθουν και να σε βρουν εκείνοι , αν ξέρουν ποιος είσαι.
ΞΕΦΟΡΤΩΣΟΥ τα ρούχα σου. Δεν υπάρχει περίπτωση να ισχυριστείς πως το άτομο στο βίντεο δεν είσαι εσύ αν τα ρούχα που φοράει βρεθούν στην ντουλάπα σου. Ξεφορτώσου ΟΛΑ τα ρούχα που φορούσες στη διαδήλωση, συμπεριλαμβανομένων των ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ σου, την τσάντα σου και οποιοδήποτε χαρακτηριστικό αξεσουάρ που φόραγες εκείνη τη στιγμή. Το ξέρουμε πως είναι δύσκολο, ειδικά αν είναι το μόνο σου ζεστό παλτό ή το μόνο αξιοπρεπές ζευγάρι μπότες, αλλά τα πράγματα θα είναι χειρότερα αν με το να βρουν αυτά τα ρούχα σπίτι σου καταδικαστείς για βίαιες ταραχές.

ΜΗΝ εικάζεις πως από τη στιγμή που μπορείς να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου στο βίντεο, ένας δικαστής θα είναι εξίσου σε θέση να το κάνει.. Ο ισχυρισμός»αυτός δεν είμαι εγώ» έχει γλιτώσει κόσμο στο παρελθόν.
ΜΕΙΝΕ μακριά από άλλες πορείες για λίγο. Η αστυνομία θα ψάχνει σε άλλες διαδηλώσεις, ειδικά φοιτητικές, για κόσμο που έχουν βάλει στη «λίστα» τους.. Κράτησε χαμηλό προφίλ.
ΣΚΕΨΟΥ το ενδεχόμενο να αλλάξεις την εμφάνισή σου. Ίσως τώρα είναι καλή ώρα για μια αλλαγή. Κουρέψου και βάψε τα μαλλιά σου, άφησε μούσι, φόρα γυαλιά. Δεν είναι εγγύηση αλλά μπορεί να τους παραπλανήσει.
ΚΡΑΤΑ το σπίτι σου καθαρό. Ξεφορτώσου σπρέι, υλικό σχετιζόμενο με πορείες και επικίνδυνα κείμενα/φωτογραφίες στο κινητό σου. Μην τους διευκολύνεις έχοντας στο σπίτι ναρκωτικά, όπλα ή οτιδήποτε παράνομο.
ΒΡΕΣ το όνομα και το τηλέφωνο ενός καλού δικηγόρου που μπορείς να καλέσεις  αν τα πράγματα πάνε άσχημα. Η ομάδα νομικής βοήθειας έχει τα ονόματα δικηγόρων στη σελίδα τους. Πάρε λίγο χρόνο για να διαβάσεις τα δικαιώματά σου όσο είσαι σε κράτηση, ειδικότερα τα πλεονεκτήματα του να μην απαντήσεις σε οποιαδήποτε ανάκριση.

ΠΡΟΣΕΞΕ με ποιον μιλάς για αυτό. Παραδέξου την συμμετοχή σου σε έκνομες ενέργειες ΜΟΝΟ σε πρόσωπα που εμπιστεύεσαι πραγματικά.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ να ελέγξεις τα νεύρα σου και τον πανικό. Το να περιμένεις να σου χτυπήσουν την πόρτα είναι αγχωτικό, αλλά πρέπει να βρεις έναν τρόπο να συνεχίσεις με τη ζωή σου κανονικά. Αλλιώς θα εκτελείς την ποινή σου προτού ακόμα συλληφθείς.”

Το blog Fitwatch από τα ξημερώματα της 17ης επαναλειτουργεί σε ασφαλή σέρβερ εδώ

Υπό κατάληψη το πανεπιστήμιο του Σάσεξ

Ανακοίνωση των καταληψιών
Το απόγευμα της 15ης Νοέμβρη πάνω από 170 φοιτητές κατέλαβαν το αμφιθέατρο στο κτίριο Fulton του Πανεπιστημίου του Σάσεξ σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων και την επίθεση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Μετά τη διαδήλωση της Τετάρτης, όπου 52000 κόσμου διαδήλωσαν ενάντια στις προτεινόμενες περικοπές από την κυβέρνηση και την αύξηση των διδάκτρων, νιώθουμε πως είναι απαραίτητη παραπάνω δράση για την ενίσχυση των όσων ήδη έχουν γίνει μέχρι τώρα και την άσκηση πίεσης ενάντια σε αυτές τις περικοπές δαπανών για το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών.

Δεν δεχόμαστε πως αυτές οι περικοπές είναι απαραίτητες για το καλό της κοινωνίας. Υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές ανεξερεύνητες ακόμα. Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως «σε αυτό είμαστε όλοι μαζί», εμείς νιώθουμε προσβεβλημένοι από τέτοιες περικοπές και τους εναντιωνόμαστε, ειδικά από τη στιγμή που προωθούνται παράλληλα με τις φορολογικές ελαφρύνσεις των εταιρειών.  Αισθανόμαστε πως αυτές οι περικοπές βάζουν στο στόχαστρο τα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας μας.

Επιπλέον, αυτές οι περικοπές δεν βλάπτουν μονάχα την εκπαίδευση στην τρέχουσα συγκυρία αλλά αλλάζουν το πρόσωπο του εκπαιδευτικού μας συστήματος όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η οικονομική «τρύπα» που αφήνουν οι κυβερνητικές περικοπές θα καλυφθεί αναπόφευκτα από ιδιωτικά συμφέροντα. Η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης θα καταστρέψει την προοπτική της ελεύθερης και κριτικής ακαδημαϊκής έρευνας, στην οποία θα έπρεπε να βασίζονται τα πανεπιστήμια. Ο τριπλασιασμός των διδάκτρων θα προκαλέσει άλλη μια πληγή στην κοινωνία και θα κάνει τα πανεπιστήμια προσβάσιμα μόνο για τους πλούσιους.

Εναντιωνόμαστε επίσης και στη μιντιακή χειραγώγηση  της κατάληψης του Millbank. Το κόστος των ζημιών του Millbank είναι λιγότερο από ασήμαντο σε σχέση με τη ζημιά των χαμένων μέσων επιβίωσης και την καταστροφή των δημόσιων υπηρεσιών για τις επόμενες γενιές. Αυτή η κατάληψη αναγνωρίζει ως αντιπαραγωγική τη δήλωση του Aaron Porter καταδίκης της διαδήλωσης, χρήσιμη μονάχα για το διχασμό και διαχωρισμό του κινήματος. Απογοητευόμαστε με τις δηλώσεις του Aaron Porter, αντιπροσώπου των φοιτητών σε εθνικό επίπεδο, που εκτρέπουν τη συζήτηση από το πραγματικό πρόβλημα επικεντρώνοντας στα γεγονότα του Millbank.

Πιστεύουμε πως ο οδηγούμενος από τους Tory, συνασπισμός κυβέρνησης  δεν έχει καμία εντολή για αύξηση των διδάκτρων. Η κατάληψη καταδικάζει την ατιμία και τις αντιδημοκρατικές μεθόδους του Nick Clegg που χειραγώγησε ανοιχτά τους φοιτητές ψηφοφόρους στην προεκλογική του καμπάνια με την πρόσφατη ανάκληση των υποσχέσεών του για μη αύξηση των διδάκτρων.

Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο.

-Απαιτούμε από τη διεύθυνση του πανεπιστημίου του Σάσεξ να καταδικάσει όλες τις περικοπές στην ανώτατη εκπαίδευση και την αύξηση των διδάκτρων
-Εναντιωνόμαστε σε όλες τις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες
-Εναντιωνόμαστε στην αύξηση των διδάκτρων
-Καλούμε σε αλληλεγγύη και συμπαράσταση για αυτούς που συνελήφθησαν ή στοχοποιήθηκαν στη διαδήλωση της Τετάρτης
-Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με άλλους όσους αναλαμβάνουν δράση και αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα λιτότητας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
-Καλούμε όλα τα άλλα πανεπιστήμια, κολέγια και τους μαθητές σχολείων να απαντήσουν με καταλήψεις σε υπεράσπιση του μέλλοντος του εκπαιδευτικού μας συστήματος και να συμμετάσχουν στην ημέρα δράσης της 24ης Νοεμβρίου του 2010.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ Fitwatch
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΑΣΕΞ