Oλλανδία: Χρονολόγιο των δράσεων ενάντια στην απαγόρευση των καταλήψεων (01/10-14/11)

1 Οκτωβρίου: Η πρώτη ημέρα της απαγόρευσης καταλήψεων. Επικεφαλής της αστυνομίας και της εισαγγελικής αρχής γνωστός για το μίσος του προς τους καταληψίες, έχει τεθεί υπό 24-ωρη παρακολούθηση και προστασία μετά απο απειλητικά συνθήματα (για παράδειγμα «το ατύχημα είναι προ των πυλών») που υποτίθεται ότι γράφτηκαν έξω από το σπίτι του το προηγούμενο βράδυ. Στο Άμστερνταμ 1000 άτομα συμμετέχουν σε μια διαδήλωση κατά της απαγόρευσης των καταλήψεων. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ένα σπίτι καταλαμβάνεται και λίγο αργότερα ξεσπάνε συγκρούσεις όταν οι μπάτσοι εξαπολύουν επίθεση στο πλήθος. Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα για πρώτη φορά μετά από χρόνια. 2 μπάτσοι, 3 άλογα της αστυνομίας και αρκετοί καταληψίες τραυματίζονται. Ένας καταληψίας τραυματίζεται σοβαρά και καταλήγει στο νοσοκομείο με κάταγμα στο κρανίο ενώ συνολικά συλλαμβάνονται 11 άτομα.

2 Οκτωβρίου: Περίπου 600 άνθρωποι πορεύονται στο Nijmegen ενάντια στην απαγόρευση των καταλήψεων. Ακολουθούν συγκρούσεις με την αστυνομία και 13 άτομα συλλαμβάνονται.

4 Οκτωβρίου: Γίνεται εκκένωση στο σπίτι που καταλήφθηκε την 1η Οκτωβρίου. Πολλές διμοιρίες ΜΑΤ, αστυνομικά βανάκια και άλογα επιστρατεύονται αλλά μέσα στο σπίτι δεν βρέθηκε κανείς.

5 Οκτωβρίου: καταληψίες στο Ede τοποθετούν έπιπλα στην κύρια είσοδο μιας εταιρίας κατοικιών φτιάχνοντας ένα καθιστικό, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν σε σχέση με το δικαίωμα στη στέγαση.

7 Οκτωβρίου: Γίνεται εκκένωση σε ένα πρώην νοσοκομείο που είχε καταληφθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα στο Bloemendaal. Στο Άμστερνταμ ένα μεγάλο κτίριο γραφείων που κατοικείται μόνο από λίγους αντι-καταληψίες[1], δέχεται επίθεση. Καταστρέφονται τα παράθυρα των ακατοίκητων δωματίων, και οι αφίσες του πρακτορείου αντι-κατάληψης,

13 Οκτωβρίου: Δικάζονται πέντε από τα έντεκα άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών την 1η Οκτωβρίου. Τέσσερις από αυτούς καταδικάζονται για δημόσια βία. Οι ποινές κυμαίνονται από 40 έως 80 ώρες κοινοτικής υπηρεσίας.

14 Οκτωβρίου: Οι κάτοικοι δύο καταλήψεων πηγαίνουν το θέμα στα δικαστήρια, αμφισβητώντας τις εκκενώσεις και το νέο νόμο. Υποστηρίζουν ότι οι εκκενώσεις που γίνονται βάσει του νέου νόμου δεν είναι σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ετυμηγορία διατυπώθηκε λίγες μέρες αργότερα. Οι καταληψίεςχάνουν την υπόθεση.

20 Οκτωβρίου
: Μια κατάληψη στο Τίλμπουργκ εκκενώνεται επειδή ο ιδιοκτήτης, η πόλη του Tilburg, θέλει να τοποθετήσει αντι-καταληψίες στο κτίριο. Δίνεται μισή ώρα στους καταληψίες για να αφαιρέσουν τα υπάρχοντά τους από το σπίτι.

30 Οκτωβρίου: Ένα κτίριο καταλαμβάνεται στο Zaandam.

31 Οκτωβρίου: Ένα τεράστιο κτίριο γραφείων καταλαμβάνεται στην Ουτρέχτη.

1η Νοεμβρίου: Ένα μικρό σπίτι καταλαμβάνεται στο Άμστερνταμ για την επέτειο του ενός μηνός από την απαγόρευση καταλήψεων. Η μονοήμερη κατάληψη στην Ουτρέχτη εκκενώνεται. 17 άτομα συλλαμβάνονται με βάναυσο τρόπο. Δύο από αυτούς αρνούνται να πουν στους μπάτσους την ταυτότητά τους και θα πρέπει να περιμένουν για τη δικη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου, στη φυλακή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα γραφεία της εταιρείας στέγασης που είναι ιδιοκτήτρια του κτιρίου, βομβαρδίζεται με χρώματα. Πολλά παράθυρα έσπασαν επίσης.

3 Νοεμβρίου: Η πόλη του Άμστερνταμ, ανακοινώνει τον κατάλογο των σπιτιών που θα εκκενώσει κατά το πρώτο “κύμα εκκενώσεων” από την ισχύ του νέου νόμου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς πάνω από 100 άνθρωποι θα γίνουν άστεγοι σε μία ημέρα. Η πόλη αποφασίζει να εκκενώσει ακόμα και τα σπίτια γτια τα οποία εκκρεμεί δικαστική υπόθεση αμφισβήτησης των εκκενώσεων. Οι καταληψίες ξεκινούν μια γρήγορη δικαστική διαδικασία.

4 Νοεμβρίου: Το αστυνομικό τμήμα του (δυτικού) Άμστερνταμ Βεστ δέχεται επίθεση με μολότοφ. Δυστυχώς, το τμήμα δεν πιάνει φωτιά.

6 Νοεμβρίου: Ένα οικόπεδο καταλαμβάνεται στη Χάγη (Den Haag). Το οικόπεδο ήταν κενό εδώ και επτά χρόνια, από τότε που έγινε κατεδάφιση ενός κατειλημμένου για 23 χρόνια σπιτιού. 12 κλούβες ΜΑΤ εμφανίζονται και αναγκάζουν τους καταληψίες να φύγουν.

7 Νοεμβρίου: Περίπου 300 άνθρωποι διαδηλώνουν στη Χάγη εναντίον της απαγόρευσης των καταλήψεων και της έλλειψης στέγης. Η πορεία αναγκάζεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το προγραμματισμένο μετά την ανακοίνωση των αρχών και της αστυνομίας πως οι διαδηλώσεις δεν επιτρέπονται μετά τις πέντε το απόγευμα. Ένα άτομο συλλαμβάνεται με την υποψία της στάσης, αρνείται να πει στην αστυνομία την ταυτότητά του και θα πρέπει να περιμένει στη φυλακή ως τα μέσα Νοεμβρίου για τη δίκη του.

8 Νοεμβρίου: Το Ανώτατο δικαστήριο της Χάγης αποφαίνεται πως οι εκκενώσεις καταλήψεων που στηρίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο του νέου νόμου είναι παράνομες. Τα περισσότερα σπίτια στα οποία προγραμματιζόταν εκκένωση την επόμενη μέρα βγαίνουν απο τη “λίστα των εκκενώσεων”. 700 άτομα διαδηλώνουν στο Άμστερνταμ για πολιτιστικούς ελεύθερους χώρους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το γραφείο του πολιτικού κόμματος PvdA, του οποίου η σημερινή δήμαρχος είναι μέλος, δέχεται επίθεση. Ρίχνονται βόμβες χρώματος, σπάζονται παράθυρα και ξύλινες παλέτες που τοποθετούνται κόντρα στην πόρτα τυλίγονται στις φλόγες.

9 Νοεμβρίου: Κύμα εκκενώσεων στο Άμστερνταμ.Δύο μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών εκκενώνονται. Και τα δύο είχαν χάσει σε υπόθεση δικαστηρίου πριν την απαγόρευση των καταλήψεων. Πέντε άτομα συλλαμβάνονται. Κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων μια γρήγορη διαδήλωση θορύβου πραγματοποιείται στο εσωτερικό του δημαρχείου. Καταληψίες τρέχουν γύρω από το κτίριο φωνάζοντας συνθήματα και ρίχνουν πυροτεχνήματα κάνοντας θόρυβο.

10 Νοεμβρίου: Κατά τη διάρκεια της νύχτας 4 πρακτορεία “αντι-κατάληψης” δέχονται επίθεση. Τα παράθυρα γίνονται κομμάτια και ρίχνονται βόμβες χρωμάτων. Αφήνεται μια επιστολή: “Αυτό είναι το πρώτο μάθημα. Είστε έτοιμοι για όλο το μενού; Μην τοποθετείτε αντι-καταληψίες στα εκκενωμένα σπίτια. Οι καταλήψεις συνεχίζονται!” Τα παράθυρα της Rabobank σπάζονται ως συμβολική δράση ενάντια στις εκκενώσεις.

12 Νοεμβρίου: Ένα τεράστιο πανό αναρτάται σε σκαλωσιές στο κέντρο του Άμστερνταμ καλώντας σε διαδήλωση για την επόμενη ημέρα.

13 Νοεμβρίου: Διαδήλωση με το σύνθημα “χώρος για όλους – ενάντια στην πολιτική της αποδόμησης” συγκεντρώνει περίπου 200 άτομα: καταληψίες, ενοικιαστές και ακτιβιστές της γειτονιάς. Σε αντίδραση στην ετυμηγορία του Ανώτατου δικαστηρίου της 8ης Νοεμβρίου, η Εισαγγελία, ανακοινώνει ότι θα προσπαθήσει να επιδιορθώσει βιαστικά τις “τρύπες” του νόμου περι απαγόρευσης των καταλήψεων. Μέχρι να υπάρξει μια νέα πολιτική για τις εκκενώσεις, καμία κατάληψη δεν θα εκκενωθεί λένε.

14 Νοεμβρίου: Ένα σπίτι καταλαμβάνεται στην Ουτρέχτη, ίδιας ιδιοκτησίας με το προηγούμενο σπίτι που είχε εκκενωθεί. Το πρώην γραφείο του Ντοτίου Άμστερνταμ, όπου ζει τώρα κάποιος “αντι-καταληψίας”, βομβαρδίστηκε με χρώματα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κυρίως στα Ολλανδικά εδώ: www.indymedia.nl

και σύντομα στα αγγλικά εδώ: http://kraakverbod.squat.net/

[1] Το φαινόμενο των αντι-καταληψιών εμφανίστηκε πριν χρόνια, όταν πρακτορεία στέγασης σκέφτηκαν να τοποθετούν αντι-καταληψίες σε άδεια κτίρια ώστε να αποφεύγονται οι καταλήψεις. Ο αντι-καταληψίας μπορεί να φάει πόδι από τον ιδιοκτήτη οποτεδήποτε, ακόμα και χωρίς να προλάβει να μαζέψει τα υπάρχοντά του. Δυστυχώς αρκετοί είναι αυτοί που αποδέχονται να παίξουν το ρόλο του “φύλακα” της περιουσίας των εταιριών. Τα πρακτορεία εξανδραποδίζουν στην ουσία αστέγους καθιστώντας τους υποχείριά τους εναντίον του κινήματος των καταληψιών.