Ινδία: σύλληψη 9 εργατών για το θάνατο του διευθυντή τους

φωτογραφία παλαιότερης διαμαρτυρίας

Το Σαχιμπαμπάντ, είναι μια βιομηχανική  περιοχή στην Ινδία κοντά στο Νέο Δελχί, με παράδοση σε εργατικούς αγώνες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, όσο η επέλαση του φιλελευθερισμού  κάνει και πιο έντονη την επίθεση στα δικαιώματα των εργατών, τόσο πιο δυναμικοί γίνονται οι αγώνες τους.

Τον τελευταίο καιρό , σε ένα εργοστάσιο της περιοχής αυτής, της ινδοϊαπωνικής εταιρείας κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Allied Nippon, υπήρχαν διαμάχες μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης πάνω σε κάποια ζητήματα. Αυτά ήταν η μονιμοποίηση κάποιων εργαζόμενων εκεί, η επαναπρόσληψη 7 απολυμένων καθώς και ζητήματα μισθών κι επιδομάτων.

Ένα από τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, ο Γιογκεντέρ Σαουνταρί (του οποίου η σύζυγος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της τοπικής αστυνομίας) ,  είχε μαζί με άλλους 4 την εντολή από την ιδιοκτησία να διαλύσει το σωματείο, γυρνώντας με όπλα στους χώρους του εργοστασίου, βρίζοντας και χτυπώντας τους εργάτες, για να επιβάλει το φόβο.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν μιας οργισμένης διαδήλωσης 400 εργατών, το  Σάββατο 13 Νοέμβρη, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση , όταν ο Σαουνταρί πυροβόλησε 4-5 φορές πετυχαίνοντας έναν εργάτη, τον Μαριγές. Τότε οι υπόλοιποι εργάτες δεν κρατήθηκαν και όρμησαν στον Σαουνταρί, τον οποίο και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου.

Τα  μ.μ.ε. της περιοχής μιλούν πολύ αρνητικά για τους εργάτες, προβάλλοντας την άποψη ενός εκ των στελεχών της εταιρίας, ότι “η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και απρόκλητη”.   Tελικά , όπως δήλωσε ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής στο CNN χωρίς να αναφερθεί  στα αίτια της διαμάχης που είχαν με την εργοδοσία, εννιά από αυτούς συνελήφθησαν, με την κατηγορία της δολοφονίας. Κι όλα αυτά, την ώρα που κανείς δεν “τιμωρείται” για τις καθημερινές δολοφονίες εργαζομένων που τις βαφτίζουν “εργατικά ατυχήματα”.

πηγές: http://libcom.org/news/nine-workers-arrested-beating-death-manager-19112010 , http://sanhati.com/articles/2965/