Ιταλία: «Μπλοκάρετε τη χώρα, πάρτε πίσω το μέλλον», φοιτητές ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Δελτίο Τύπου στα αγγλικά από φοιτητές διαδηλωτές στην Ιταλία, οι οποίοι διαμαρτύρονται με αυθόρμητες διαδηλώσεις, καταλήψεις πανεπιστημίων, γεφυρών, σιδηροδρομικών σταθμών και μπλοκαρίσματα αεροδρομίων.

“Τη γερουσία, το αεροδρόμιο, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τις πόλεις:  οι φοιτητές έχουν μπλοκάρει τη χώρα δίνοντας μάχες ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τις περικοπές στην παιδεία.

Αυτές είναι πολύ έντονες ημέρες στην Ιταλία, οι τελικές περικοπές στα πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει μια τεράστια κινητοποίηση σε όλη τη χώρα.

Δεκάδες πανεπιστήμια, περισσότερα από 200 σχολεία, ακόμη και κολέγια πρόκειται να καταληφθούν σήμερα το βράδυ. Αν η κυβέρνηση εγκρίνει τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης, οι φοιτητές θα καταλάβουν τα πάντα.

Μια ολόκληρη γενιά εξεγείρεται ενάντια στην καταστροφή του πανεπιστημίου και τη διάλυση της Έρευνας.

Διεκδικούμε την ελεύθερη έρευνα ενάντια στο χρέος και τα “λόμπι”, θέλουμε χρηματοδότηση για την εκπαίδευση και το πανεπιστήμιο για να δημιουργήσουμε το δικό μας μέλλον, μπλοκάρουμε το πανεπιστήμιο και την πόλη, διεκδικούμε το μέλλον μας!

***

Στη Ρώμη, μια “άγρια” διαδήλωση ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο LaSapienza και έφτασε στο κτίριο του Κοινοβουλίου ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.  βίντεο 1, βίντεο 2

Πετάχτηκαν αυγά στο γραφείο του “Εθνικού Συνεδρίου των Πρυτάνεων της Ιταλίας (CRUI). Αυτό έγινε διότι αυτή η ένωση είναι ο ισχυρότερος υποστηρικτής αυτής της μεταρρύθμισης.

Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε προς το κτίριο της Γερουσίας, όπου πετάχτηκαν αυγά και έγινε επίθεση απ’ τους φοιτητές στην κύρια πύλη προσπαθώντας να εισέλθουν: “Παραιτηθείτε, αφήστε μας να μπούμε μέσα, δώστε μας πίσω το μέλλον μας” φώναζαν οι φοιτητές. Περισσότερα βίντεο: 1, 2,

Κατά τη διάρκεια της πορείας οι φοιτητές χρησιμοποίησαν “πολιτισμό” για να αμυνθούν. Το “μπλοκ των βιβλίων” προσπάθησε να υπερασπιστεί το δικαίωμα των φοιτητών στη διαφωνία, λαμβάνοντας μια βίαιη αντίδραση από την αστυνομία.

Οι φοιτητές αμύνθηκαν μόνο με τα βιβλία (ναι, με γιγαντιαία βιβλία). Μετά από πολλές συγκρούσεις, κάποιοι φοιτητές συνελήφθησαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από την αστυνομία.

http://www.youtube.com/watch?v=lx91HYO1jMw

Οι φοιτητές αποφάσισαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Μετά από δύο ώρες ο κόσμος κατευθύνθηκε στα κατειλημμένα πανεπιστήμια ώστε να γίνουν συνελεύσεις, να οργανωθεί η υποστήριξη προς τους συλληφθέντες φοιτητές και να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα της κινητοποίησης.

Στην Πίζα οι φοιτητές ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από τα 7 κατειλημμένα κολέγια, μια δυναμική διαδήλωση μπλοκάροντας όλες τις γέφυρες και τις εισόδους της πόλης και στη συνέχεια 3.000 φοιτητές έφτασαν στο αεροδρόμιο διακόπτοντας όλες τις πτήσεις. Όλη τη νύχτα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και μαθήματα σε πλατείες ενώ έγιναν καταλήψεις και στα γραφεία των πρυτάνεων, τόσο στην Πίζα και τη Φλορεντία.

Στην Πάντοβα μια δυναμική διαδήλωση μπλόκαρε την πόλη, ενώ το πανεπιστήμιο έχει καταληφθεί και η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις φοιτητών.

Στο Τορίνο φοιτητές μπλόκαραν τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και στην Μπολόνια μετά από δυναμική πορεία, καταλήφθηκε το γραφείο του πρύτανη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φοιτητές που συνελήφθησαν στη Ρώμη.

Στη Ρώμη, το Μιλάνο, το Τορίνο και Περούτζια ερευνητές και φοιτητές κατέλαβαν στέγες πανεπιστημίων.

Ομοίως, φοιτητές κατέλαβαν το λιμάνι του Παλέρμο, το Mole Antonelliana στο Τορίνο, το Υπουργείο Θησαυρών στο Μιλάνο, τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, και ούτω καθεξής. [1]

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν η ίδια που όλοι ήδη γνωρίζουμε: βία και συλλήψεις.

Στο Λονδίνο, είκοσι χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «Είμαστε το μέλλον, ξανασκεφτείτε το”, όπως και στη Ρώμη, στο Δουβλίνο, στο Παρίσι και Μαδρίτη τον περασμένο μήνα διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με διαφορετικούς τρόπους.

Οι νέοι σε όλη την Ευρώπη φωνάζουν ότι είμαστε το μέλλον και όχι οι υπεύθυνοι της κρίσης, αρνούμαστε κάθε είδους λιτότητα, μπλοκάροντας το σύνολο της παραγωγής και το κέντρο των αποφάσεων.

Η Ε.Ε. και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τρίζουν, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές διαφωνίες και την αγανάκτηση των φοιτητών: πρόνοια, χρηματοδότηση, ανεξάρτητη έρευνα είναι η μόνη απάντηση που μπορούμε να δεχτούμε από τις κυβερνήσεις που θέλουν να καταστρέψουν τη ζωή και το μέλλον μας.”


Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από εδώ:
http://libcom.org/library/stop-country-take-back-future-italian-students-protest-education-reform

[1] από άλλο άρθρο