Λευκορωσία: Κάλεσμα σε διεθνείς δράσεις αλληλεγγύης για τους διωκόμενους Λευκορώσους αναρχικούς

Σε σχέση με την ολοένα αυξανόμενη καταστολή των αναρχικών και των κοινωνικών ακτιβιστών, εμείς, αναρχικοί, φίλοι και κοντινά πρόσωπα των διωκόμενων, σας καλούμε να συμμετάσχετε στις Μέρες Αλληλεγγύης στους Αναρχικούς στη Λευκορωσία, στις 10-13 Δεκέμβρη του 2010. Πιστεύουμε πως μόνο οι διεθνείς διαμαρτυρίες ενάντια στην καταστολή των ανεξάρτητων ακτιβιστών που προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα στη Λευκορωσία προς το καλύτερο, είναι ικανές να κάνουν το Λουκασένκο να σταματήσει τις μαζικές συλλήψεις και να κλείσει τις πολιτικές υποθέσεις των Dedok, Frantskevich και Vetkin.

Τον Οκτώβρη, δράσεις ενάντια στην καταστολή των ακτιβιστών του αναρχικού και αριστερού κινήματος πραγματοποιήθηκαν στην Αυστρία, τη Λευκορωσία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Σερβία και την Ουκρανία. Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας! Οι δράσεις έδωσαν δύναμη στις καρδιές των φυλακισμένων Nikolai Dedok και Alexander Frantskevich και ενθάρρυναν τους διωκόμενους ακτιβιστές.

Οι Nikolai Dedok και Alexander Frantskevich κατηγορούνται σύμφωνα με το άρθρο 339 παρα. 2 του ποινικού κώδικα της Λευκορωσίας, κατηγορούμενοι για “χουλιγκανισμό”, κατηγορία ικανή να επισύρει ποινές ως 6 χρονια. Η κράτηση του Nikolai εκτείνεται ως την 6η Φλεβάρη (συνολικά 5 μήνες κράτησης). Η κράτηση του Alexander  παρατείνεται για ενα μήνα ακόμα, προς το παρόν. Είναι προφανές πως οι αρχές κάνουν ότι μπορούν για να τους καταδικάσουν.

Ο Maxim Vetkin συνελήφθη στις 4 Νοέμβρη. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κέντρο κράτησης στην οδό Volodarskogo. Διώκεται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο. Εξαιτίας της μεγάλης μυστικότητας και του περιορισμού της δικαιοδοσίας των δικηγόρων δεν έχουμε άλλη πληροφορία προς το παρόν.

Ο Nikolai Dedok κατηγορείται για τη διοργάνωση μιας αντιμιλιταριστικής διαδήλωσης, όταν ένα καπνογόνο εκτοξεύτηκε εντός του κλειστού χώρου της Γενικής Διεύθυνσης. Το βίντεο της δράσης εδώ http://www.youtube.com/watch?v=5iQ3kz0hVDM

Η θεωρία των αρχών είναι πως ο Alexander Frantskevich τραβούσε με κάμερα τη συμβολική επίθεση στον αστυνομικό σταθμό στο Soligorsk, όταν ένα από τα παράθυρα έσπασε. Ό χώρος δεν παραβιάστηκε. Είμαστε σίγουροι πως οι διώξεις των Dedok, Frantskevich και Vetkin είναι πολιτικές. Ο κίνδυνος των απειλούμενων ποινών δεν ανταποκρίνεται στα περιστατικά.

Όπως ανακαλύψαμε οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας δουλεύουν από κοινού, υποθέτοντας πως υπάρχει ένα ενιαίο δίκτυο “εξτρεμιστών”. Οι επιθεωρητές της αστυνομίας τρομοκρατούν τους φίλους των κατηγορούμενων προσπαθώντας να τους κάνουν να συκοφαντήσουν τους Dedok και Frantskevich και να τους στρατολογήσουν σαν ρουφιάνους ενάντια στο κίνημα.

Οι συλλήψεις και οι ανακρίσεις των αναρχικών και των κοινωνικών ακτιβιστών, με στόχο την αποθάρρυνσή τους συνεχίζονται. Ο σύντροφός μας Sergei Slyusar πέρασε 10 μέρες στο κρατητήριο χωρίς να του απαγγελθεί καμία κατηγορία, μετά από μια δράση αλληλεγγύης στο Bobruisk όπου άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότωφ ενάντια στο  κτίριο της KGB. Ο Sergei συνελήφθη μόνο επειδή είναι αναρχικός και επειδή είχε την ατυχία να μένει στο Bobruisk.Ο Anton Novikov, μουσικός και αρχιτέκτονας
συνελήφθη  την 27η Οκτώβρη και κρατήθηκε για 3 μέρες. Είναι αδύνατο να επιβεβαιώσουμε πόσοι ακριβώς άνθρωποι πέρασαν κάτι αντίστοιχο αλλά σίγουρα ξεπερνούν τους 50 σε 7 πόλεις της Λευκορωσίας.

Δύο ακόμα σύντροφοί μας υποχρεώθηκαν να κρύβονται από τη μυστική αστυνομία. Πιστεύουμε πως οι δραστηριότητες των ειδικών δυνάμεων θα κλιμακωθούν ως τις 19 Δεκέμβρη, μέρα των προγραμματισμένων προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία. Πρέπει να κερδίσουν την εύνοια των αφεντικών τους για τα επόμενα σιρίτια επ ώμου.

1.Τις μέρες αλληλεγγύης πραγματοποιήστε εντυπωσιακές δράσεις στις πόλεις σας κατά τη διάρκεις πολιτικών και πολιτιστικών γεγονότων σε σχέση με τη Λευκορωσία, όπως και σε πρεσβείες και προξενεία, απαιτώντας συνάντηση με τους επίσημους αντιπροσώπους και παραδίδοντας κείμενα αλληλεγγύης. Οποιαδήποτε εταιρεία λευκορώσικων συμφερόντων μπορεί να  είναι αποδέκτης αντίστοιχων δράσεων.

2. Φέρτε σε επαφή δικηγόρους που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή σας με το ζήτημα των διώξεων στη Λευκορωσία.

3. Απαιτήστε να δημοσιευτεί η πληροφορία για την κατάσταση στην Λευκορωσία στα μίντια. [1]

Μπορείτε επίσης να στείλετε ένα γράμμα αλληλεγγύης στους κρατούμενους μέσω e-mail, σε εμάς και κατόπιν θα τους το προωθήσουμε : minsksolidarity@riseup.net

Μπορείτε επίσης να στείλετε κατευθείαν εδώ:

Prizon N8, ul.Sovetskaya, 22-a, Zhodino, Minskaya oblast, Belarus, 222160, Dedok Nikolai Aleksandrovich
SIZO-1, room 46, ul.Volodarskogo, 2, Minsk, Belarus, 220050, Frantskevich Aleksandr

Αναρχικός Μαύρος Σταυρός Λευκορωσίας, φίλοι και συγγενείς των διωκόμενων

πηγή: http://www.avtonom.org/en/node/14210

***

[1] Δεν μας βρίσκει σύμφωνους η λογική της απεύθυνσης σε καθεστωτικά μέσα κατά πως προτεινει το κάλεσμα, αλλά κρίνοντας πως οι εκτιμήσεις μπορεί να ποικίλουν και δεδομένων των διαφορετικών συνθηκών της δράσης του αναρχικού κινήματος διεθνώς, αποφασίσαμε να το μεταφράσουμε αυτούσιο.