Μόσχα: Εκδηλώσεις μνήμης για τον αντιφασίστα Ιβάν Κουτορσκόι

Αντιφασιστικό γκράφιτι και κλείσιμο δρόμων σε μνήμη του Ιβάν

Το βράδυ της 20ής προς την 21η Νοεμβρίου στα προάστια του Τσαριτσγίνο μια ομάδα αναρχικών και αντιφασιστών δημιούργησαν ένα γκράφιτι 11 μέτρων σε μνήμη του αντιφασίστα Ιβάν Κουτορσκόι, που δολοφονήθηκε την 16η Νοεμβρίου 2009. Επίσης, την 21η Νοεμβρίου κόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Garden Ring.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η δολοφονία του Ιβάν είχε πολιτικά κίνητρα, δολοφονήθηκε σκόπιμα και εν ψυχρώ με ένα πυροβολισμό στο κεφάλι στην είσοδο της πολυκατοικίας του. Οι έρευνες για την δολοφονία δεν κατέληξαν πουθενά και οι δολοφόνοι δεν βρέθηκαν ποτέ. Μερικοί πιστεύουν ότι η δολοφονία του Ιβάν είναι έργο των ναζί, γιατί ο Ιβάν είχε ξεκάθαρη θέση ενάντια στο φασισμό και ήταν το «ορατό πρόσωπο» του αντιφασιστικού κινήματος.  Εμείς όμως πιστεύουμε ότι στη δολοφονία του συμμετείχαν κυβερνητικές οργανώσεις, αφού έγινε επαγγελματικά, όπως ακριβώς και η δολοφονία του δικηγόρου Στανισλάβ Μαρκέλοφ και της δημοσιογράφου Αναστασίας Μπαμπούροβα την 19η Ιανουαρίου 2009.

Στη χώρα μας όποιος έχει διαφορετική οπτική από αυτήν που επιβάλλουν οι πολιτικοί, όποιος εκφράζει ανοιχτά τη θέση του ενάντια στη διαφθορά, στο εντελώς σαπισμένο σύστημα, στην καταπίεση και στην καταστολή, αντιμετωπίζει προβλήματα. Κι αν η αντίστασή του είναι αρκετά δυνατή, γρήγορα μετατρέπεται σε άμεσο στόχο των Αρχών. Έτσι έγινε και με τον Ιβάν Κουτορσκόι, σύντροφό μας και φίλο μας. Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι σε αυτό που συμβαίνει.

Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα που άρχισε ο Ιβάν.

Πηγή: http://avtonom.org, http://www.lahaine.org

To κείμενο στα ρωσικά, ισπανικά

No Comments “Μόσχα: Εκδηλώσεις μνήμης για τον αντιφασίστα Ιβάν Κουτορσκόι”