Αϊτή: Η αστυνομία δολοφονεί δύο διαδηλωτές που διαδήλωναν στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για απάτη στις εκλογές

Δύο άτομα δολοφονήθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από σφαίρες αυτή την Τετάρτη, στις ταραχές που έγιναν στο Les Cayes (στη νότια Αϊτή), όταν μιά ομάδα ατόμων που διαμαρτυρόταν για τα αποτελέσματα των εκλογών της 28ης Νοεμβρίου και απαιτούσε την νίκη του υποψήφιου Michel Martelly, επιτέθηκε στα Εκλογικά Γραφεία.

Δύο άτομα σκοτώθηκαν στις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν χτες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εκλογικού γύρου στην Αϊτή. Σήμερα πληθύνανε οι διαδηλώσεις, που έφτασαν μέχρι τον εμπρησμό των γραφείων του κυβερνητικού κόμματος Ινιτέ, του προέδρου Ρενέ Πρέβαλ, σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην πόλη κάηκαν οι καρτέλες με την εικόνα του  κυβερνητικού υποψήφιου Χούδε Σέλεστιν, ο οποίος πέρασε στον δεύτερο εκλογικό γύρω μαζί με την Μιρλάντε Μανίγκατ της αντιπολίτευσης.

Πρακτορεία ειδήσεων ενημέρωσαν ότι «Ο δημοφιλής τραγουδιστής και μετέπειτα πολιτικός Michel “Sweet Micky” Martelly ο οποίος έχει μεγάλη λαϊκή υποστήριξη ,δεν πέρασε στον δεύτερο  εκλογικό γύρο .Επίσης κατάγραφηκαν νοθείες στα αποτελέσματα. Ούτε η αϊτινή αστυνομία ούτε η αποστολή σταθεροποίησης του ΟΗΕ στην Αϊτή , MINUSTAH, κατάφεραν να συγκρατήσουν τις διαδηλώσεις».

«Είναι μια γενικευμένη εξέγερση», είπε ένας μάρτυρας για τις διαδηλώσεις των χιλιάδων ατόμων στους δρόμους της πρωτεύουσας Puerto Principe όπου στήθηκαν οδοφράγματα από λαμαρίνες και φλεγόμενα λάστιχα αυτοκινήτων. Ακόμη ανακοινώθηκε ότι ο Πρέβαλ θα έβγαζε λόγο στο έθνος, ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Σήμερα το πρωί χιλιάδες εξοργισμένα άτομα έκαναν πορεία στην έδρα  του προσωρινού εκλογικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα , το οποίο είχε αναλάβει την οργάνωση των δημοσκοπήσεων και την καταμέτρηση των ψήφων, με συνθήματα όπως «Θέλουμε τον Michel Martelly » και «Θέλουμε να σέβονται τα δικαιώματά μας».

Ήδη από την νύχτα της Τρίτης χιλιάδες άτομα είχαν βγει στους δρόμους της πρωτεύουσας  για να διαδηλώσουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Signal FM ,η αστυνομία  σταμάτησε τους διαδηλωτές στην περιοχή Petion Ville. Επίσης ακούστηκαν πυροβολισμοί και όπως ανέφεραν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ,στην πόλη Les Cayes πέθαναν δύο άτομα.

Τα προσωρινά επίσημα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η Μανίγκατ  του συντηρητικού αντιπολιτευτικού σχήματος RDNP πήρε το 31,37% των ψήφων ,ενώ ο Σέλεστιν του κυβερνητικού κόμματος του Ινιτέ ,το 22,48%. Ο Martelly πήρε το 21,89%.

Ακυρωμένες οι πτήσεις από και προς την Αϊτή λόγω των διαδηλώσεων

Οι εταιρείες ακυρώσανε τις πτήσεις τους για δύο μέρες ,επειδή «οι υπάλληλοι της εταιρείας και του αεροδρομίου δεν μπορούσαν να φτάσουν στις δουλειές τους» ανήγγειλε η Μάρθα Πάντιν ,εκπρόσωπος της American Airlines στο Μαϊάμι, βασικής διεθνής αερογραμμής στην Αϊτή. Η ακύρωση των πτήσεων από τις εταιρείες έγινε εξ αιτίας των βίαιων διαδηλώσεων που ξέσπασαν στη χώρα μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε : «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και ελπίζουμε να αποκαταστήσουμε τις υπηρεσίες μας το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά της, η καναδική εταιρεία Air Transat, η οποία έχει μια εβδομαδιαία πτήση, ακύρωσε «για λόγους ασφαλείας » την προβλεπόμενη για σήμερα το πρωί πτήση από το Μόντρεαλ –όπου ζει μεγάλο κομμάτι της αϊτινής κοινότητας –όπως επίσης την προβλεπόμενη για το μεσημέρι επιστροφή από το Puerto Principe .

Οι πτήσεις, στην περίπτωση της καναδικής αεροπορικής εταιρείας, άλλαξαν για αυτή την Πέμπτη, ζητώντας από τους επιβάτες να ελέγχουν την ιστοσελίδα της εταιρείας, δεδομένου ότι οι πτήσεις θα διαφοροποιούνται μες στη μέρα ανάλογα με τις  εξελίξεις.

http://www.kaosenlared.net/

Το κείμενο στα ισπανικά.