Ιταλία: ενάντια στη μεταρρύθμιση, άλλη μια εξέγερση!

Χθες το βράδυ (εννοεί το βράδυ 30/11) η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Gelmini με 307 ψήφους υπέρ, 252 κατά και 7 αποχής. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να περάσει απ’τη Γερουσία στις 9 Δεκεμβρίου για την 3η της ανάγνωση και στη συνέχεια πάλι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την τελική ψηφοφορία.

Σήμερα (1/12), χιλιάδες μαθητές επέστρεψαν στους δρόμους. Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις  πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα για να αποφασιστεί η τακτική της κινητοποίησης των επόμενων ημερών, ενώ πολλά σχολεία, σχολές και κολλέγια είναι κατειλημμένα.

Στη Νάπολη, οι φοιτητές κατέλαβαν τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Μέχρι τις 15:00 η κυκλοφορία των τρένων είχε σταματήσει εντελώς. Στη Μπολόνια, οι φοιτητές κατέλαβαν το Δημαρχείο. Φοιτητές μπήκαν και πάλι στο τοπικό αεροδρόμιο της Πίζας. Στο Παλέρμο οι φοιτητές πέρασαν το βράδυ στο κατειλημμένο Δημαρχείο. Τα κατηλειμμένα πανεπιστήμια και σχολεία αποφάσισαν να κρατήσουν τις καταλήψεις μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, όταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα γίνει η τελική ψηφοφορία.

Οι χθεσινές διαμαρτυρίες παρέλυσαν την Ιταλία: Τουλάχιστον 18 κύριοι σιδηροδρομικοί σταθμοί ήταν υπό κατάληψη και είχαν μπλοκαρηστεί εντελώς τα δρομολόγια. Οι αυτοκινητόδρομοι και τα αεροδρόμια έγιναν στόχος για άμεση δράση και πικετοφορίες. Άλλοι στόχοι, όπως και τις τελευταίες μέρες, ήταν τα μνημεία και τα κυβερνητικά κτίρια. Οι διαμαρτυρίες “άναψαν” στη Ρώμη, όταν οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Montecitorio (Βουλή) και προσπάθησαν να μπουν μέσα, ακριβώς όταν στην αίθουσα γινόταν η ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση (βίντεο). Πορείες στο κέντρο της πόλης αντιμετωπίστηκαν πολύ βίαια από την αστυνομία με τη χρήση δακρυγόνων.

πηγή: Italy Calling