Απεργία ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην Ισπανία: H δημοκρατία βγάζει τα πολιτικά και βάζει στρατιωτική στολή

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας των αεροδρομίων της Ισπανίας κήρυξαν λευκή απεργία την Παρασκευή 3/12 όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το 30% των αεροδρομίων και να τροποποιήσει τα ωράρια εργασίας τους καθώς και τις ώρες εργασίας ετησίως. Μέχρι τώρα οι ετήσιες ώρες εργασίας τους ήταν 1.200. Με το νέο νόμο γίνονται 1.670, όχι μόνο χωρίς να πληρωθούν επιπλέον γι’ αυτήν την αύξηση των περίπου 500 ωρών ετησίως αλλά χάνοντας το 40% των αποδοχών τους. Επιπλέον πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση αποφάσισε να μην συμπεριλάβει στις ώρες αυτές τις ημέρες απουσίας λόγω ασθένειας. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο εφαρμόζεται σε έναν εργασιακό κλάδο και αποτελεί πείραμα για την εφαρμογή παρόμοιων καθεστώτων και σε άλλους. Τίποτα από αυτά δεν αναφέρεται στα επίσημα μέσα παραπληροφόρησης. Αντίθετα, γίνεται συνεχώς λόγος για εκβιασμό, για προνομιούχους που παίζουν με τις διακοπές του κόσμου και για την κυβέρνηση που «υποχρεώθηκε» να καταφύγει στο μέτρο αυτό (σας θυμίζει κάτι;). Την ίδια μέρα που η κυβέρνηση εξήγγειλε και άλλο πακέτο μέτρων ιδιωτικοποιήσεων και λιτότητας, τα μέσα παραπληροφόρησης βομβαρδίζουν τον κόσμο με εικόνες «αγανακτισμένων πολιτών» που κραυγάζουν ενάντια στους απεργούς αγνοώντας ότι τους περιμένει η ίδια τύχη…Αντιγράφουμε από ισπανικό μπλογκ αντιπληροφόρησης: “Αυτή είναι η νεοφρανκική «δημοκρατία», αυτό ετοιμάζουν χωρίς διάκριση για όλους τους εργαζόμενους που  στο άμεσο μέλλον,  θα διαμαρτύρονται και θα εξεγείρονται με “άγριο” τρόπο (άγριο για τα συμφέροντα των λίγων): απειλές, καταστολή, στρατιωτική πειθαρχία, αστυνομία στις εργατικές συνελεύσεις και, τελικά, ωθώντας την αλλοτριωμένη μάζα εναντίον τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθούμε κατά του φασισμού και να είμαστε προετοιμασμένοι  όταν επιχειρήσουν να κάνουν αυτό το «πείραμα» και σε άλλα μέτωπα εργασίας”.

Στις 13.00 της Παρασκευής η κυβέρνηση της αστικοβασιλευόμενης χούντας της Ισπανίας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (συναγερμού) για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση και την πτώση του φρανκικού καθεστώτος. Η Ισπανία θα είναι σε κατάσταση συναγερμού για τουλάχιστον 15 ημέρες, εκτός αν με νέο διάταγμα γίνει άρση ή παράταση του προηγούμενου. Η απόφαση πάρθηκε στις 9 το πρωί σε ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Με το βασιλικό διάταγμα που εκδόθηκε λίγο αργότερα οι ελεγκτές υπόκεινται πια στη στρατιωτική εξουσία της χώρας. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καλούνται ένας προς ένας στη θέση εργασίας τους, με την προειδοποίηση ότι η αγνόηση της επιστράτευσης αποτελεί  κακούργημα. Μέχρι το απόγευμα μόνο  το 1/3 των ελεγκτών είχε προσέλθει στο χώρο εργασίας του, αλλά πολλοί από αυτούς έκαναν μια άτυπη αποχή προφασιζόμενοι λόγους υγείας. Στο διάταγμα που εκδόθηκε αναφέρεται ότι θα γίνονται άμεσα ιατρικές εξετάσεις στους εργαζόμενους για να διαπιστωθεί αν η κατάσταση της υγείας τους τους επιτρέπει να εργαστούν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρουμπαλκάμπα, λέει ότι όσοι εργαζόμενοι  δεν παρουσιαστούν στις θέσεις εργασίας τους, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια και δικαιολογεί την απόφαση λόγω του ότι η κατάσταση “άρχιζε να γίνεται ανυπόφορη”…

Στρατιωτικοί έχουν αναλάβει τον έλεγχο των τεσσάρων επιχειρησιακών κέντρων, στη Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Σεβίλλη και στα Κανάρια νησιά. Το δεύτερο βήμα από τα αναφερόμενα στο διάταγμα είναι να δοθούν στρατιωτικά αεροδρόμια για την κυκλοφορία αεροπλάνων της πολιτικής αεροπορίας. Συνταγματάρχες έχουν αναλάβει τον έλεγχο στους πύργους της πολιτικής αεροπορίας των ισπανικών αεροδρομίων. Ο αρχηγός της στρατιωτικής αεροπορίας, σύμφωνα με το διάταγμα που εκδόθηκε είναι ο υπεύθυνος για να πάρει την απόφαση για το ποιες πτήσεις έχουν προτεραιότητα. Στην ουσία ο στρατός έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης στρατιώτες έχουν αναλάβει τον έλεγχο και τον εφοδιασμό. Μόνο 15 αεροσκάφη έχουν απογειωθεί από τη Βαρκελώνη, μέχρι σήμερα 4/12. Τα αεροδρόμια της Μαδρίτης και της Μαγιόρκα έχουν παραλύσει εντελώς μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 4/12. Η αεροπορική εταιρεία της Ισπανίας IBERIA ανέστειλε όλες τις πτήσεις της μέχρι τις 6.00 της Κυριακής 5/12.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο κοινός παρανομαστής της δημοκρατίας και της δικτατορίας είναι ο φασισμός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το καθεστώς έβγαλε τα πολιτικά και ντύθηκε στα χακί. Δεν είναι η πρώτη φορά που η σκληρή φασιστική δημοκρατία της Ισπανίας κάνει κάτι τέτοιο. Και δεν είναι τυχαίο που εδώ και χρόνια η Εξουσία και τα μέσα παραπληροφόρησης προετοιμάζουν το έδαφος για την δημιουργία του τερατουργήματος της ολοκληρωτικής δημοκρατίας. Με την πορεία όξυνσης του ολοκληρωτισμού στη χώρα αυτή θα ασχοληθούμε και σε επόμενα επεισόδια.

Σε ανακοίνωση της CGT αναφέρονται μεταξύ άλλων: “Η κυβέρνηση είναι η αποκλειστική υπεύθυνη για το κλείσιμο του ισπανικού εναέριου χώρου και το πραγματικό πρόβλημα είναι το ότι ξεπουλά τη χώρα στους επιχειρηματίες. Η CGT καταδικάζει με απόλυτο τρόπο την κατάστασης έκτακτης ανάγκης που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά πρόκειται για αναστολή, σε πρακτικό επίπεδο, των συνταγματικών δικαιωμάτων και το χειρότερο είναι ότι εφαρμόζεται η παρούσα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με αφορμή μία εργασιακή αντιδικία. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό προηγούμενο, αφού από δω και πέρα θα είμαστε μάρτυρες της αναστολής του δικαιώματος απεργίας σε κάθε κλάδο όπου οι εργαζόμενοι έχουνε την ικανότητα και τη δύναμη να υπερασπίζονται τα συλλογικά τους δικαιώματα”.

http://jmalvarezblog.blogspot.com/

http://www.kaosenlared.net

http://www.lahaine.org

http://www.alasbarricadas.org/

No Comments “Απεργία ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην Ισπανία: H δημοκρατία βγάζει τα πολιτικά και βάζει στρατιωτική στολή”