Είμαστε σε πόλεμο. Πολιτικές συλλήψεις και κρατική τρομοκρατία

Μια μέρα πριν την επέτειο της δολοφονίας του Αλ.Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη, η χούντα αποφάσισε να ενεργοποιήσει με κωμικοτραγικό τρόπο τους μηχανισμούς καταστολής ωστε να αποτρέψει την επερχόμενη κοινωνική εξέγερση. Όλοι οι υπηρέτες του καθεστώτος είναι σε επιφυλακή προσπαθώντας να χειραγωγήσουν την “κοινή γνώμη” και να τρομοκρατήσουν όλα αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας που αντιστέκονται.

Χτες βράδυ(4 Δεκέμβρη) τα καθάρματα της αντιτρομοκρατικής εισέβαλαν σε διάφορα  διαμερίσματα και κοινωνικούς χώρους σε Αθήνα. Πειραια, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο και Κρήτη ισχυριζόμενοι πως εντοπίστηκε οπλισμός και εκρηκτικές ύλες.  Τα καλοπληρωμένα ανδρείκελα των μίντια πανηγύριζαν για την “επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας ενάντια στην τρομοκρατία” παράγοντας κλίμα τρομουστερίας. Μετά από 24 ώρες έγινε γνωστό ότι τα όπλα που βρέθηκαν στην Αθήνα και στον Πειραιά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε “τρομοκρατικές επιθέσεις”.

Μετά από μια ολόκληρη ημέρα εσκεμμένης απόκρυψης πληροφοριών, το απόγευμα της 5ης Δεκέμβρη οι μπάτσοι δημοσίευσαν τα ονόματα και τις φωτογραφίες 6 συλληφθέντων σε Αθήνα, Πειραιά και Κρήτη, ζητώντας επιπλέον πληροφορίες από πολίτες… Για τους 2 απ’τους 6 εκκρεμούσαν εντάλματα για την υπόθεση της “Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς”.

Στη Θεσσαλονίκη το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε έφοδος ασφαλιτών και κουκουλοφόρων της αντιτρομοκρατικής στον αντιεξουσιαστικό κατειλημμένο χώρο “Ναδίρ” στη φοιτητική εστία του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατάσχεση έντυπου υλικού και υπολογιστών, ξυλοδαρμός ατόμων, άγνωστος αριθμός προσαγωγών και 11 συλλήψεις. Έξω από τον χώρο συγκεντρώθηκαν δεκάδες αλληλέγγυοι. Η εισβολή των μπάτσων στο στέκι ακολούθησε μετά από επίθεση σε φυλάκιο εταιρείας ιδιωτικής ασφάλειας στον χώρο του πανεπιστημίου.

Μπλόκα των μπάτσων έγιναν και στο Αγρινίο, κοντά στο αναρχικό Στέκι Αγρινίου. Διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το τετράγωνο με πρόσχημα την έφοδο σε «γιάφκα».

Στους προσαχθέντες και συλληφθέντες η χούντα απαγόρεψε ακόμα και το βασικό τους δικαίωμα της επαφή με τους συνηγόρους τους για περισσότερο από 24 ώρες.
Ενδεικτική η ανακοίνωση του συνήγορου ενός εκ των φερόμενων ως συλληφθέντων:

“Αυτό που μετά βεβαιότητος έχει μέχρι στιγμής εξαρθρωθεί είναι τα δικονομικά δικαιώματα των κρατουμένων και η δυνατότητα επικοινωνίας τους με συγγενείς και συνηγόρους. Η απόλυτη απαγόρευση άσκησης των στοιχειωδών δικαιωμάτων καθώς συμπληρώνονται σχεδόν 24 ώρες μετά τη σύλληψή τους καθώς και η άρνηση επιβεβαίωσης των ονομάτων των συλληφθέντων αγγίζει τα όρια της αρπαγής. Η περιφρόνηση συμπληρώνεται με τη συνήθη μέθοδο των επιλεκτικών διαρροών και της επικοινωνιακής χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Και αν αυτά συμβαίνουν με την κάλυψη της εισαγγελίας επιβεβαιώνεται η σύμπτωση των μηχανισμών καταστολής όχι στην προστασία, αλλά στην κατάλυση της έννομης και συνταγματικής τάξης.

Μία ημέρα πριν τη συμπλήρωση διετίας από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και ενώ ολόκληρη η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό και ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις, το ένοχο κράτος έχει προφανή ανάγκη να εξιλεωθεί, να εμφανίσει επιτυχίες και ιδίως να νομιμοποιήσει τον αυταρχισμό που ετοιμάζει για την αυριανή επέτειο.
Καμία ανοχή !  Καμία πολιτική και επικοινωνιακή σκοπιμότητα πάνω από δικαιώματα και ελευθερίες !

Αθήνα, 5/12/2010 ώρα 12.00΄
Κώστας Παπαδάκης
Συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των φερομένων ως συλληφθέντων”

Εκτός από τις χτεσινές εφόδους, προσαγωγές και συλλήψεις, το κράτος προχώρησε σε άλλη μια προληπτική κίνηση απαγορεύοντας τη διέλευση οχημάτων σε όλο το  κέντρο της Αθήνας(!) εν όψει της αυριανής πορείας της 6ης Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα η κυκλοφορία θα διακοπεί από τις 10:00 π.μ. της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου έως τις 07:00 το πρωί της Τρίτης 7 Δεκεμβρίου, ενώ θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας έως τις 07:00 το πρωί της Τρίτης στους δρόμους του κέντρου όπως φαίνεται στην εικόνα.

Το Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών και πολλές αναρχικές/αντιεξουσιαστικές και ακροαριστερές συλλογικότητες έχουν καλέσει για τις 6 Δεκέμβρη συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στο κέντρο της Αθήνας. Καλέσματα για συγκεντρώσεις και πορείες έχουν γίνει και σε πάνω από 20 πόλεις της ελληνικής επικράτειας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ