Πουέρτο Ρίκο: Φοιτητές συγκρούονται με την αστυνομία ενάντια στο νόμο περί επιβολής διδάκτρων

Στην πόλη του Σαν Χουάν, στο Πουέρτο Ρίκο δεκάδες φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και το προσωπικό ασφαλείας του πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στον προτεινόμενο νόμο για επιβολή διδάκτρων ύψους 800 δολαρίων ετησίως. Το πρωί της Τρίτης 7 Δεκέμβρη οι φοιτητές έστησαν οδοφράγματα γύρω από το πανεπιστήμιο, ξεκινώντας το προαναγγελθέν διήμερο μπλοκάρισμα. Μία φοιτήτρια συνελήφθη από την αστυνομία με την κατηγορία της επίθεσης ενάντια σε αστυνομικό. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σπάστηκαν πολλά αυτοκίνητα περιμετρικά του πανεπιστημίου.Οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις έρχονται σαν συνέχεια των φοιτητικών διαδηλώσεων των προηγούμενων μηνών ενάντια στις περικοπές και την επιβολή διδάκτρων.

Στις 9 Νοεμβρίου φοιτητές του πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο μπλόκαραν έναν από τους κεντρικές λεωφόρος του Σαν Χουάν για τον ίδιο λόγο προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.  Η κινητοποίηση αυτή, ήταν η πρώτη μετά τη δίμηνη αποχή και το μπλοκάρισμα των μαθημάτων την προηγούμενη άνοιξη. Οι φοιτητές κατόρθωσαν με αυτόν τον τρόπο να κλείσουν 10 από τα 11 τμήματα του πανεπιστημίου του Σαν Χουάν στο οποίο φοιτούν πάνω από 65.000 φοιτητές. Οι κινητοποιήσεις των 61 ημερών είχαν σαν αποτέλεσμα την προσωρινή άρση των μέτρων για τις περικοπές και την αύξηση των διδάκτρων.

Παρ όλα αυτά η κυβέρνηση σε μια προληπτική κατασταλτική κίνηση αποφάσισε την απαγόρευση οποιουδήποτε τύπου διαμαρτυρίας που θα διέκοπτε την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου καθώς και την υποχρεωτική νόρμα της πλειοψηφικής στήριξης οποιασδήποτε διαμαρτυρίας για να θεωρηθεί νόμιμη. Η σύγκλητος δεν αποφάσισε ακόμα αν θα εφαρμόσει αυτό το νέο νόμο μετά την απότομη διακοπή της συνεδρίασής της στις 11 Νοέμβρη.

Αναμένονται περισσότερες κινητοποιήσεις από πλευράς των φοιτητών.

Πηγή:  http://revolutionaryfrontlines.wordpress.com/