Μια σύντομη βιογραφία του Ισπανού αναρχοσυνδικαλιστή και αντιφασίστα αντάρτη Basiliso Serrano Valero γνωστού και ως «El Mancho de la Pesquera».

Ο Basiliso Serrano Valero γεννήθηκε την Τετάρτη, 15 Απρίλη του 1908 στο δήμο της la Pesquera. Ήταν το πέμπτο παιδί του Francisco Serrano και της Rosaria Valerio. Η οικογένειά του ήταν φτωχή , όπως άλλωστε και οι περισσότερες της περιοχής, και μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του ο νεαρός Basiliso θα αφυπνιζόταν σύντομα από την τραχιά ζωή της ισπανικής εργατικής τάξης. Έδειξε ένα δυναμικό και αποφασιστικό χαρακτήρα από νωρίς, όπως επίσης και το προσωπικό του χάρισμα που τον έφερε σε αντίθεση με τους εκκλησιαστικούς κύκλους, στους οποίους σκεφτόταν να προσχωρήσει αρχικά. Ανέπτυξε ενδιαφέρον για την ποίηση και άρχισε να διαβάζει συστηματικά, ανάμεσα σε άλλους και ριζοσπάστες συγγραφείς, γεγονός που του άνοιξε τους ορίζοντες για την πιθανότητα ενός νέου κόσμου.

Το 1931, χρονιά ανακήρυξης της ισπανικής δημοκρατίας τον βρίσκει ήδη στις γραμμές της αναρχοσυνδικαλιστικής ένωσης CNT, όπου σε τοπικό επίπεδο ήταν γνωστός ως ειρηνοποιός, παρεμβαίνοντας ακόμα και για ανθρώπους που διαφωνούσε μαζί τους πολιτικά, όπως ο παπάς Alfonso Bonilla. Δικαιολόγησε αυτή του τη στάση λέγοντας πως « Εδώ δεν περισσεύει κανείς σύντροφοι. Λείπει ψωμί και λείπουν μπράτσα.».

Παντρεύτηκε την Rufina Monteagudo Ponce, το 1933 και μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 1936 πολέμησε με τις ελευθεριακές πολιτοφυλακές. Μετά τον πόλεμο ο Basiliso επέστρεψε στο χωριό του, και φοβούμενος αντίποινα των φασιστών, διέφυγε στα κοντινά βουνά, και σύντομα τον ακολούθησε η γυναίκα του, η αδερφή του και ο ανιψιός του. Πέρασε στο παράνομο αντιφρανκικό αντάρτικο το 1946, και συνέχισε να αγωνίζεται ενάντια στις δυνάμεις του κράτους για 6 σχεδόν χρόνια  ένοπλων συρράξεων. Ο Basiliso, που πήρε το ψευδώνυμο «El Mancho de la Pesquera» έγινε γρήγορα μια θρυλική φιγούρα στην περιοχή λόγω των απαλλοτριώσεων περιουσιών πλούσιων γαιοκτημόνων και τη βοήθειά του στους φτωχούς. Κάτω από την ολοένα και αυξανόμενη πίεση Του καθεστώτος του Φράνκο, ο Basiliso αποφάσισε να διαφύγει στη Γαλλία, αλλά συνελήφθη από την αστυνομία στις 27 Απρίλη του 1952 στο Confrentes (Βαλένθια). Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στο στρατόπεδο της Paterna (Βαλένθια) στις 10 Δεκεμβρίου του 1955. Ο Basiliso θάφτηκε σε άγνωστο σημείο στην Paterna αλλά τα οστά του ανακαλύφθηκαν πρόσφατα (2005) και επέστρεψαν στην La Pesquera για να τοποθετηθούν στο νεκροταφείο του χωριού του.

Ο αγώνας για την αναρχία είναι αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη.

Από εδώ: http://libcom.org/history/basiliso-serrano-valero-1908-1955

Περισσότερες πληροφορίες στα ισπανικά σε σχέση με τον Basiliso Serrano Valero σε αυτό το μπλόγκ αφιερωμένο στη μνήμη του: http://www.elmanco.es/biografia.html