Πουέρτο Ρίκο: τελευταία γεγονότα από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις

προηγούμενη ενημέρωση εδώ

Περίληψη της τρέχουσας κατάστασης της 1ης τροποποίησης του Συντάγματος για τα δικαιώματα στο Πουέρτο Ρίκο και τον ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας στην καταστολή της ελευθερίας του λόγου.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Λουίς Φορτούνιο, έκλεισε τις πύλες του Πανεπιστήμιου της πόλης και έδωσε εντολή σε ένοπλους αστυνομικούς να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει καμία «αριστερή πολιτική δράση» στη πανεπιστημιούπολη Rio Piedras και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια για κάλεσμα των φοιτητών σε αποχή. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο κάλεσαν σε δίημερη αποχή, η οποία έληξε την περασμένη Τετάρτη (8 Δεκεμβρίου)  διαμαρτυρόμενοι για την αυθαίρετη αύξηση των διδάκτρων και άλλα συναφή διοικητικά θέματα. Η αποχή ήταν συνέχεια της γενικής απεργίας που προηγήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο. Την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνητικός γραμματέας Μάρκος Ροντρίγκεζ Έμα, σε μια ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε ότι θα απομακρύνει με τη βία οποιονδήποτε τολμήσει να διαμαρτυρηθεί στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο και ότι θα τους «πετάξει με τις κλωτσιές (los sacaría a patadas)» από την πανεπιστημιούπολη.

Λίγες μέρες πριν, o αρχηγός της αστυνομίας του Πουέρτο Ρίκο ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει τις αμφιλεγόμενες δυνάμεις των ΜΑΤ ως απάντηση στις ανησυχίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Αμερικής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λήψη δεδικασμένης απόφασης από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) έχει υποβάλλει μηνύσεις μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια και έχει έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Πουέρτο Ρίκο και την Ουάσινγκτον σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία της αστυνομίας και το φακέλωμα (καταγραφή στοιχείων).

Την περασμένη Τρίτη (7 Δεκεμβρίου), την πρώτη ημέρα της δίημερης αποχής, πανεπιστημιακοί υπάλληλοι “εισήγαγαν” στην πανεπιστημιούπολη μια εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας, την“Capital Security”, αποτελoύμενη από ανεκπαίδευτους και χωρίς άδεια νέους, τους οποίους στρατολόγησαν από το δρόμο για τον έλεγχο των φοιτητικών διαδηλώσεων. Αμέσως, προέκυψε μια βίαη κατάσταση. Πολλοί από αυτούς, τους κατ’ όνομα υπάλληλους ασφαλείας, εμφανίστηκαν με καδρόνια, μαχαίρια και γκλοπς λειτουργώντας περισσότερο σαν συμμορία μπράβων. Όταν ρωτήθηκαν από τον Τύπο, κάποιοι από αυτούς παραδέχθηκαν ότι δεν έχουν καμία εμπειρία ή εκπαίδευση πέρα από το να «κόβουν κώλους» αμμισθί στους δρόμους της γειτονιάς τους και ότι τουλάχιστον εδώ πληρώνονται γι ‘αυτό. Αυτή η ιδιωτική δύναμη ασφαλείας επρόκειτο να αντικαταστήσει τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας, αλλά έχει αποδειχθεί εξίσου βίαιη. Βίντεο εδώ.

Άφθονα στοιχεία υποδεικνύουν ότι βίαια γεγονότα κατά τη διάρκεια της 48ωρης αποχής, που φέρεται να υποκινήθηκε από διαδηλωτές φοιτητές με καλυμμένα πρόσωπα (“encapuchados”) έξω από τις πύλες του πανεπιστημίου, ήταν στην πραγματικότητα καλυμμένα πρόσωπα προβοκατόρων που πληρώθηκαν για “φύλακες ασφαλείας”.Η κυβέρνηση έχει ονομάσει διάφορες δράσεις των φοιτητικών διαδηλώσεων, όπως τα λουκέτα στις τάξεις, τρομοκρατικές ενέργειες.

Χθες, ο κυβερνήτης Φορτούνιο διέταξε οπλισμένους αστυνομικούς να μπουν στην πανεπιστημιούπολη για πρώτη φορά έπειτα από είκοσι εννέα χρόνια, τάχα ως απάντηση στα αναφερθέντα βίαια γεγονότα έξω από τις πύλες της πανεπιστημιούπολης και τις τρομοκρατικές ενέργειες. Οι κανόνες του Πανεπιστημίου απαγορέυουν την είσοδο οπλισμένων αστυνομικών στην πανεπιστημιούπολη, οι αστυνομικοί μπορουν να είναι μόνο έξω από τις πύλες της πανεπιστημιούπολης. Το Πανεπιστημίο του Puerto Rico έχει τη δικιά του άοπλη αστυνομία για την πανεπιστημιούπολη, ως αποτέλεσμα της μακράς ιστορίας ακραίας ένοπλης αστυνομικής βίας, η οποία έχει οδηγήσει στην καταστολή και τη δολοφονία  φοιτητών.

Ο κυβερνήτης Φορτούνιο έχει απαγορέυσει εντελώς οποιαδήποτε διαμαρτυρία, δηλώνοντας ότι οι διαμαρτυρίες μπορουν να γίνουν έξω, αλλά δε θα επιτρέπονται μέσα στην πανεπιστημιούπολη. Συγκεκριμένα, έχει καλέσει αστυνομικούς, ώστε να μην επιτρέπουν αριστερές πολιτικές δράσεις μέσα στην πανεπιστημιούπολη. Επίσης, κρατικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου  προσπαθούν να κλείσουν ή να μπλοκάρουν το “Radio Universidad”, τον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου, που είναι μια πηγή αμερόληπτης πολιτικής και ανάλυσης τρέχοντων γεγονότων. Προσπαθούν να φιμώσουν τον σταθμό για μια περίοδο όχι μικρότερη των τριων μηνών για να μη μεταδίδονται οι συζητήσεις από την πανεπιστημιούπολη. Οι πανεπιστημιακές αρχές πρόκειται να υποβάλλουν αίτηση στο FCC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών) για να επιτραπεί στην κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο να επιβάλλει μια περίοδος σιωπής. Τα μέλη του “Radio Universidad” έχουν υποβάλλει επίσημα αίτηση στην Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και συναντηθήκαν στα γραφείο μας, όπου εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσιωπήσει τις διαφωνίες τους. Αυτό επιχειρήθηκε μία ακόμα φορά πριν από την τελευταία απεργία των φοιτητών. Τα μέλη του “Radio Universidad”  πιστέυουν ότι το μπλοκάρισμα του σταθμού είναι μια προσπάθεια  κατάργησης της ελευθερίας του λόγου και είναι μια πράξη περιορισμου εκ των προτέρων.

Στην πανεπιστημιούπολη Bayamón του Πανεπιστημίου του Puerto Rico, οι συμμετέχοντες σε συνέλευση των φοιτητών ενέκριναν ομόφωνα το ψήφισμα για να προωθηθεί το θέμα στην Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) για νομική αξιολόγηση και συστάσεις. Η ACLU έμαθε γι’ αυτή την ψηφοφορία μέσω ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Τετάρτης και δήλωσε ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με εκπρόσωπους των φοιτητών. Τα μέλη του “Radio Universidad” κατήγγειλαν την απαγόρευση της αναμετάδοσης της συνέντευξή ενός υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακού υπαλλήλου. Η συνέντευξη αποτελούνταν από 9 ερωτήσεις, περίπου οι ίδιες που υποβλήθηκαν και από άλλες πηγές μέσων ενημέρωσης. Ο διευθυντής των σταθμών παρ’ όλα αυτά έκρινε ότι η συνέντευξη ήταν εχθρική απέναντι στον πανεπιστημιακό υπάλληλο.

Αυτά είναι τα τελευταία από τα πολλά γεγονότα που συνέβησαν από τότε που η νέα κυβέρνηση του Puerto Rico πήρε την εξουσία, και χρησιμέυουν για να τονίσουν τις συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες του Puerto Rico, ωστόσο φαίνεται να γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση να καταργήσει οτιδήποτε μοιάζει με διαφωνία. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια ιδεολογική εκστρατεία που έχει ως στόχο να καταγράψει όλα τα εμπόδια στην πολιτική της ατζέντα, εφαρμόζοντας ψυχροπολεμικές τακτικές που θυμίζουν τη δεκαετία του ’60 και ’70. Τα πιο ευάλωτα θύματά της είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα που διασφαλίζονται από την την πρώτη, τέταρτη και την πέμπτη τροπολογία του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, του Συντάγματος του Puerto Rico, καθώς και τα διεθνή έγγραφα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γουίλιαμ Ραμιρέζ, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών στο Πουέρτο Ρίκο

Πηγές:

WAPA American interview with ACLU PR Director:
http://wapa.tv/noticias/locales/aclu-observa-proceso-en-la-upr/20101209115859
WAPA America interview with Gobernador Luis Fortuno:
http://www.wapa.tv/noticias/politica/gobernador–policia-se-quedara-en-la-upr/20101209073727
Link to news segment UPR Students denounce threats by UPR “securrity guards”:
http://www.wapa.tv/noticias/primera-plana/denuncian-amenazas-de-muerte/20101207223424 http://www.elnuevodia.com/videos-encapuchassedefienden-191806.html

Link to news segment on UPR private “security guards” and related violence: http://wapa.tv/noticias/locales/se-complica-rapidamente-la-situacion-en-la-upr/20101207173524