Χώρα των Βάσκων: 15.000 διαδηλωτές και 130 τρακτέρ ενάντια στην υπερταχεία TAV

Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, το κίνημα ενάντια στις γραμμές υπερταχείας στην Ιταλία, στη Χώρα των Βάσκων, στο γαλλικό κράτος και στη Γερμανία οργάνωσε μια μέρα κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών. Συγκεκριμένα, στην Μπαϊόνα, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση εναντίον της νέας γραμμής υπερταχείας που έχει  προγραμματιστεί να περάσει από το έδαφος της Iπαρράλδε και ενάντια στην οποία υπάρχει μια ευρεία αντίθεση από χωριά που επλήγησαν από τα έργα, από συνδικάτα, από κοινωνικούς φορείς και από αιρετούς εκπροσώπους  από την περιοχή αυτή.

Το ραντεβού είχε δοθεί στην Μπαϊόνα, τη μεγαλύτερη πόλη της Ιπαρράλδε. Χιλιάδες Βάσκοι και Βάσκες και από τις δύο πλευρές των συνόρων Γαλλίας-Ισπανίας συμμετείχαν στην διαδήλωση κατά της υπερταχείας TAV. Στους δρόμους της  Μπαϊόνα διαδήλωσαν χιλιάδες Βάσκοι και Βάσκες, τόσο από την Εγκοάλδε, καθώς και από την Iπαρράλδε, που συνέρρευσαν μαζικά για να πουν ένα ηχηρό ΟΧΙ στο ευρύτερο σχέδιο της κατασκευής της γραμμής της υπερταχείας TAV.

Ακριβώς στις 16:30 άρχισε η διαδήλωση, με πάνω από 130 τρακτέρ στην κεφαλή. Τα τρακτέρ έχουν φθάσει από διάφορα σημεία της Λαπούρδι,  με ένα ενιαίο σύνθημα “AHTrik Ez” στην euskera, δηλαδή “όχι στο TAV” στα ελληνικά. Δεν έλειψαν και δημόσιοι υπάλληλοι από την Ιπαρράλδε, που δεν έλειψαν από αυτό το ραντεβού και έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το γαλλικό κράτος που επιχειρεί να επιβάλλει την προέκταση της γραμμής του ΤΑV στη Ιπαρράλδε.

Δεν έλειψε από το ραντεβού και η πρωτοβουλία ενάντια στο ΤΑV AHT Gelditu! Elkarlanean, που είχε κάνει δικό της κάλεσμα και επίσης έκανε δημόσια καταγγελία του  θανάτου ενός εργάτη στα έργα του TAV στη Γκιπούζκοα. Ο Μισέλ Ιριάρτε έκανε μια σύντομη δήλωση στο τέλος της πορείας, στην οποία καταγγέλλει ότι, παρά τη συντριπτική αντίθεση στο ΤΑV, η φωνή του λαού δεν ακούγεται από τη γαλλική κυβέρνηση (το ίδιο γίνεται στο ισπανικό κράτος , που αγνοεί την αντίθεση των πολιτών με αυτό το γιγαντιαίο έργο). Παρ’ όλα αυτά, είπε ότι με υπομονή και επιχειρήματα μπορούμε να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα για τη γη και ενάντια στα γιγαντιαία έργα των κρατών.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

libertadfreeaskatasun, noaltavahtgelditu

Το κείμενο στα ισπανικά.