ΟΡΓΗ! Γενική απεργία 15ης Δεκέμβρη

http://www.youtube.com/watch?v=hUyib7FeuF4
Είναι αναμφισβήτητο πλέον, ακόμη και για τους πιο καλοπροαίρετους, ότι το κράτος και τ’ αφεντικά έχουν αποφασίσει να κηρύξουν πόλεμο ενάντια στην κοινωνία. Φοβούνται την έκδηλη κοινωνική οργή. Η καταστολή του κράτους, την οποία εφαρμόζει η αστυνομία –και όχι μόνο–, έχει αρχίσει να απλώνει τα πλοκάμια της σε μια προσπάθεια να καταπνίξει οποιοδήποτε μελλοντικό γενικευμένο ξέσπασμα των καταπιεζόμενων ανθρώπων. Φασίστες, ασφαλίτες, «φιλήσυχοι» ρουφιάνοι κ.ά. έχουν επιστρατευτεί ώστε να λειτουργήσουν ως προέκταση του δολοφονικού αυτού μηχανισμού. Το φαινόμενο εξελίσσεται με πιο μαζικά χαρακτηριστικά, με τον πλέον αδιάκριτο, απροκάλυπτο και ξεδιάντροπο τρόπο. Συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας.

Αθήνα: Σε μία μπατσοκρατούμενη πόλη, με χιλιάδες αστυνομικούς όλων των ειδών διασκορπισμένους, δείγμα μιας καταφανούς προσπάθειας να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να παρουσιάσουν την πόλη ως ένα άβατο που ελέγχουν…
Από νωρίς το πρωί πλήθος άρχισε να συρρέει στα σημεία προσυγκέντρωσης, στο κέντρο της Αθήνας. Ολόκληρο το κομμάτι της οδού Πατησίων, από το Πεδίον του Άρεως μέχρι την Ομόνοια, ήταν γεμάτο κόσμο, ενώ σιγά σιγά και τα πεζοδρόμια γέμιζαν ασφυκτικά. Προτού ξεκινήσει η πορεία σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις εκδιώχθηκαν ασφαλίτες έπειτα απο δυναμική παρέμβαση συντρόφων. Σε μία περίπτωση προσπάθησαν να συλλάβουν 4 συντρόφους οι οποίοι κατευθύνονταν στο χώρο της συγκέντρωσης με κοντάρια και πανό, ωστόσο η δυναμική παρέμβαση 50-60 ατόμων τούς απέτρεψε.

Η πορεία ξεκίνησε δυναμικά, με τα συνθήματα να δονούν το κέντρο της Αθήνας. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της πορείας είναι ότι, όταν τα πρώτα μπλοκ έφταναν στο Σύνταγμα, τα τελευταία ήταν ακόμη στην οδό Πατησίων. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, πριν φτάσει στην πλατεία Συντάγματος, γράφτηκαν συνθήματα, πετάχτηκαν μπογιές σε κυβερνητικά κτήρια, ενώ φάνηκε ξεκάθαρα ότι η διάθεση και η επιλογή του κόσμου δεν ήταν να γίνουν επιθέσεις κατά μήκος της πορείας, αλλά να δοθεί η μάχη έξω από τη Βουλή, με αρκετό κόσμο να είναι προετοιμασμένος κατάλληλα (μάσκες, μάλοξ και διάφορα μέσα αυτοπροστασίας), γεγονός που αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τη συγκρουσιακή διάθεση ενός αρκετά μεγάλου όγκου των διαδηλωτών.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν το κύριο μέρος της πορείας έφτασε στην πλατεία Συντάγματος. Πολλοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στους προστάτες της τοπικής άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου. Για πολλή ώρα ακούγονταν εκρήξεις σε ολόκληρη την περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Οι κατασταλτικές δυνάμεις απωθήθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες, δυναμίτιδα, πυροσβεστήρες κ.ά. γύρω από το Σύνταγμα, ενώ σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις σώμα με σώμα τόσο με τα ΜΑΤ, όσο και με τους αλήτες της ομάδας ΔΙΑΣ. Τα ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και κρότου λάμψης, καταφέρνοντας να σπάσουν την πορεία σε διάφορα σημεία. Στη συνέχεια οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν σε διάφορες περιοχές του κέντρου.

Ένα μεγάλο κομμάτι της πορείας κατευθύνθηκε προς τα Προπύλαια, πραγματοποιώντας επιθέσεις ενάντια στα ΜΑΤ, σε τράπεζες και πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ μπάτσοι και ασφαλίτες καταπατούσαν το πανεπιστημιακό άσυλο κάνοντας συλλήψεις.

Την ίδια ώρα μεγάλος αριθμός διαδηλωτών, που είχε αποκοπεί από την πορεία εξαιτίας των επιθέσεων των μπάτσων, αντιστεκόταν στις διμοιρίες μέχρι τη Διονυσίου Αεροπαγίτου. Κόσμος κατάφερε να απωθήσει τους μπάτσους και να παραδώσει στις φλόγες μία αστυνομική κλούβα.

Σε διάφορα σημεία του κέντρου ο κόσμος αντιμετώπισε με επιτυχία τις βάρβαρες επιδρομές της αστυνομίας, ενώ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας καθάρματα της ομάδας ΔΙΑΣ ξυλοκοπήθηκαν από εξαγριωμένους διαδηλωτές, οι οποίοι έκαψαν και 2 μηχανές τους. Την ίδια ώρα ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Χατζηδάκη, ο οποίος διέφυγε χάρη στην επέμβαση των μπράβων που τον συνοδεύουν παντού (φωτ.).

Όλα τα παραπάνω συνέβαιναν ενώ αρκετά μπλοκ δεν είχαν φτάσει ακόμη στην πλατεία Συντάγματος.

Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν για άλλη μια φορά σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Σε διάφορα σημεία του κέντρου υπήρχαν βανάκια από τα οποία κατέβαιναν ασφαλίτες με κουκούλες, ντυμένοι με πολιτικά.

Αυθόρμητη πορεία από τα πρωτοβάθμια σωματεία και την ΑΚ κινήθηκε προς το κεντρικό κτήριο της ΓΣΕΕ με σκοπό να το καταλάβει. Υπήρξαν συγκρούσεις σώμα με σώμα με την αστυνομία, ωστόσο η αριθμητική της υπεροχή κατάφερε να τους σταματήσει.

Για πολλή ώρα συνεχίζονταν οι συγκρούσεις στις γειτονιές των Εξαρχείων. Πάρα πολύς κόσμος είχε μπει στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου εγκλωβίστηκε για αρκετές ώρες από τα ΜΑΤ. Έγιναν εκ νέου επιθέσεις από τα ΜΑΤ με πολλούς τραυματισμούς. Οι πρυτανικές αρχές μεθόδευαν την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, κάτι το οποίο δε συνέβη τελικά.
Έγιναν 23 προσαγωγές, από τις οποίες οι 10 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Στην επαρχία, όπως και στην Αθήνα, οι κινητοποιήσεις στις περισσότερες πόλεις ήταν δυναμικές, με τον περισσότερο κόσμο να εκφράζει την οργή του στους ξεπουλημένους συνδικαλιστές-εργατοπατέρες συνεργούς του κράτους. Σημειώθηκαν συγκρούσεις, ενώ υπήρχαν πολλοί μπάτσοι και κυρίως ασφαλίτες στις περισσότερες πόλεις. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ξεχωριστές πορείες σε κάθε πόλη, διαχωρίζοντας τη θέση του από την οργή του κόσμου.

Θεσσαλονίκη: Πολύ μαζική πορεία εργαζομένων, ανέργων/απολυμένων, συνταξιούχων, φοιτητών, μεταναστών, πρωτοβάθμιων σωματείων, αριστερών, αναρχικών κ.ά. Από το σημείο προσυγκέντρωσης πολλοί διαδηλωτές πορεύτηκαν προς το Εργατικό Κέντρο, όπου είχαν καλέσει τα πουλημένα συνδικάτα ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και λοιποί εργατοπατέρες. Αναρχικοί φωνάξανε συνθήματα κατά των εργατοπατέρων, αποσυνδέθηκε η μικροφωνική τους, πετάχτηκε νερό στους ομιλητές-εκπροσώπους των ξεπουλημένων συνδικάτων και καλέστηκε από τα μικρόφωνα άγρια απεργία. Κατά τη διάρκεια της πορείας μοιράστηκαν προκηρύξεις σε μαγαζιά των οποίων τα αφεντικά απειλούσαν τους εργαζομένους με απόλυση αν απεργήσουν.

Στη δυναμική πορεία, που άρχισε γύρω στις 11, σπάστηκαν ΑΤΜ, τράπεζες, μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, ταχυδρομεία, McDonald’s και κάμερες τραπεζών, ενώ απαλλοτριώθηκαν ένα σουπερμάρκετ κι ένα ζαχαροπλαστείο. Από το πρώην υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης οι μπάτσοι εφόρμησαν στην πορεία με κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Η πορεία συνεχίστηκε σε διάφορα κομμάτια: μπάτσοι και ασφαλίτες προσήγαγαν περίπου 20 άτομα από το σώμα της πορείας, αλλά και από εισόδους πολυκατοικιών με κινηματογραφικό τρόπο, χρησιμοποιώντας βανάκι χωρίς διακριτικά. Δυο ή τρεις τραυματισμένοι προσαχθέντες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο: φυσικά, οι μπάτσοι μετέτρεψαν τις προσαγωγές σε συλλήψεις για να δικαιολογήσουν το ξύλο.

Πάτρα: Περισσότερα από 4.000 άτομα πορεύτηκαν στους δρόμους της Πάτρας με μαζικά μπλοκ φοιτητών, πρωτοβάθμιων σωματείων, αριστερών και αναρχικών. Έγιναν επιθέσεις με πέτρες και μολότοφ στο κτήριο των δικαστηρίων, σε τράπεζες και σε βανάκι της αστυνομίας. Αντίστοιχου αριθμού πορεία πραγματοποίησαν, μεμονωμένα, οι ρουφιάνοι του ΠΑΜΕ.

Ηράκλειο Κρήτης: Πρωινή μαζική πορεία περίπου 2.000 ατόμων διαφόρων πρωτοβάθμιων σωματείων, ανέργων, μεταναστών, αριστερών, αναρχικών κ.ά. Αριστεροί εμπόδισαν ομιλία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου και άλλων καθεστωτικών εκπροσώπων. Κατά τη διάρκεια της πορείας σπάστηκαν ΑΤΜ, προσόψεις και κάμερες τραπεζών, φωνάχτηκαν και γράφτηκαν συνθήματα κατά των ξεπουλημένων σωματείων, ενώ μπάτσοι και ασφαλίτες ακολουθούσαν την πορεία χωρίς να γίνουν συγκρούσεις. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε αναρχική πορεία στις γειτονιές της πόλης.

Χανιά Κρήτης: Περίπου 1.500 άτομα πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης. Στην πορεία, εκτός από εργαζομένους, ανέργους, φοιτητές, αριστερές οργανώσεις και αναρχικούς, συμμετείχε και μπλοκ μεταναστών που κατάφεραν να κάνουν απεργία. Κατά τη διάρκεια της πορείας γράφτηκαν συνθήματα, πετάχτηκαν τρικάκια και κάποια πολυκαταστήματα σαμποταρίστηκαν με «αμπούλες βρώμας»! Κι εδώ οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές γιουχαΐστηκαν από τους διαδηλωτές.

Βόλος: Πολύ μαζική πορεία περίπου 2.500 ατόμων. Στο στάδιο της προσυγκέντρωσης εμποδίστηκε ομιλία τοπικών εκπροσώπων κομμάτων και εργατοπατέρων. Έγιναν μικροεπιθέσεις σε τράπεζες και στη νομαρχία της περιοχής. Η παρουσία ασφαλιτών μες στο σώμα της πορείας ήταν πρωτοφανής.

Ξάνθη: Από τις μαζικότερες πορείες στην πόλη: 1.500 άτομα πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης ενώ γράφτηκαν συνθήματα και πετάχτηκαν μπογιές σε τράπεζες

Γιάννενα: Δυναμική πορεία 2.000 ατόμων με τρομερό παλμό και αμέτρητα συνθήματα στο κέντρο της πόλης.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις/πορείες με εκατοντάδες διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Λάρισα, την Καβάλα, τη Βέροια, το Αίγιο, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη, τη Νάξο, το Ρέθυμνο, τις Σέρρες, τη Σπάρτη.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η μεγάλη παρέλαση των ασφαλιτών

Περισσότερες φωτ.: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Περισσότερα βίντεο: 1, 2