Δυτική Σαχάρα: Νεκρός 26χρονος από πυροβολισμούς μαροκινού αστυνομικού

Πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο ο 26χρονος Σαχαράουι Σαΐντ  Σιντάχμεντ Ουλντ Αμπελβάχαντ , που μέχρι τότε βρισκόταν σε κώμα, από πυροβολισμούς ενός μαροκινού αστυνομικού στο κατειλημμένο Ααϊούν .

Οι μαροκινές Aρχές που στάλθηκαν από την πρωτεύουσα Ραμπάτ απείλησαν τους συγγενείς του νεαρού που δολοφονήθηκε από μαροκινούς αστυνομικούς. Σύμφωνα με όσα είπε ένας συγγενής  «προσπάθησαν να μας δωροδοκήσουν, ζητώντας μας να θάψουμε τον Σαΐντ , αλλά δεν θα το πράξουμε μέχρι να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα. Αυτοί θέλουν να σιωπήσουμε, όπως ήδη κάνουν πολλές οικογένειες Σαχαράουι από φόβο, δεχόμενες απειλές, αλλά εμείς δεν φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια. Φτάνει πια! Ζούμε 35 χρόνια δολοφονιών “.

Στις 23 Δεκεμβρίου , γύρω στις 2 π.μ. απεβίωσε ο 26χρονος νεαρός Σαΐντ , γνωστός ως Νταμπάρ, αφού είχε παραμείνει  σε κώμα στο νοσοκομείο Χασάν Μπελμεχντί από τις 21 Δεκεμβρίου, όταν δέχτηκε δύο πυροβολισμούς, έναν στο στήθος και άλλον ένα στο μέτωπο,  από ένα μαροκινό αστυνομικό, στην πρωτεύουσα της Δυτικής Σαχάρας.

Οι μαροκινές Αρχές πήγαν στο σπίτι της οικογένειας περίπου στις 2:30 τα ξημερώματα της 22ης Δεκεμβρίου, ζήτησαν τα χαρτιά του νεαρού και πήραν μαζί τους τον μεγαλύτερο αδερφό του, χωρίς να δώσουν εξηγήσεις, με σκοπό να τον οδηγήσουν στον κυβερνήτη του Ααιούν, προκειμένου να του κοινοποιηθεί η κατάσταση του μικρού του αδελφού και να πειστεί να συγκαλύψει το έγκλημα της μαροκινής αστυνομίας.

Μεταξύ 9 και 10 το πρωί της επόμενης ημέρας, ομάδες μαροκινών κυβερνητικών αξιωματούχων ξαναπήγαν στο σπίτι της οικογένειας προσπαθώντας να δωροδοκήσουν τα μέλη της, αλλά αυτά απέρριψαν την πρόταση δωροδοκίας και ζήτησαν να δουν τον σοβαρά τραυματισμένο νέο. Οι γείτονες και οι συγγενείς της οικογένειας άρχισαν να διαμαρτύρονται απαιτώντας το δικαίωμα να δουν το θύμα και η ομάδα των μαροκινών αξιωματούχων αναγκάστηκε να υποχωρήσει, επιτρέποντας στη μητέρα να δει τον γιο της. Όταν έφτασαν στο νοσοκομείο τους έκαναν να περιμένουν περισσότερο από 5 ώρες, στη συνέχεια μπήκαν (στο θάλαμο όπου βρισκόταν ο νεκρός) η μητέρα και η αδελφή του θύματος. Η μητέρα είδε καθαρά τα σημάδια από τους δύο πυροβολισμούς, ένα στο στήθος και ένα στο κεφάλι.

Στις 23 Δεκεμβρίου γύρω στις 10 το πρωί, ζήτησαν από το μεγάλο αδελφό του νεκρού να δηλώσει στη μαροκινή τηλεόραση ότι δεν ήταν ένα έγκλημα, αλλά ένα λάθος που έγινε από τη μαροκινή αστυνομία και  σε αντάλλαγμα για τη δήλωση αυτή προσέφεραν σε κάθε ένα από τα μέλη της οικογένειας εργασία ως υπάλληλοι  του μαροκινού κράτους. Ο αδελφός του θύματος απέρριψε όλες τις προσφορές, κάνοντας έκκληση για απονομή δικαιοσύνης.
Γύρω στη 1.00 π.μ. οι μαροκινές Αρχές πήραν το αδελφό και την οικογένεια στο νοσοκομείο για να δουν το θύμα. Εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν σε κώμα και μια ώρα αργότερα, στις  2 τα ξημερώματα της 23ης Δεκεμβρίου ο Σαΐντ Νταμπάρ πέθανε .

Η οικογένεια έχει δεχτεί αμέτρητες δωροδοκίες, εξαπατήσεις, απειλές, εκφοβισμούς και λεκτική βία από τις μαροκινές αρχές για να μη φτάσει να μάθει ποια ήταν τα πραγματικά γεγονότα του εγκλήματος.

Όλοι στην  “Αντίσταση των Σαχαράουι”  (Resistencia Saharaui ) αισθανόμαστε μια βαθιά θλίψη για την απώλεια του νεαρού μάρτυρα Νταμπάρ και στέλνουμε την πιο ειλικρινή μας υποστήριξη στην οικογένεια και την μεγάλη μας αντίθεση στην στάση αδιαφορίας της ισπανικής κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας απέναντι στον πόλεμο που γίνεται στη Δυτική Σαχάρα και στην κατοχή της από το Μαρόκο.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μη μείνουν ατιμώρητοι οι δολοφόνοι των αδελφών Σαχαράουι και για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Συνεχίζουμε τη διάδοση (των γεγονότων) και θα πιέσουμε προκειμένου οι μαροκινοί δολοφόνοι και βασανιστές να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους.

Δεν θα σιωπήσουμε.

Αδέλφια στο Ααιούν, δεν σας ξεχνάμε! Ούτε εσάς, ούτε κανέναν στα κατεχόμενα από το Μαρόκο εδάφη της Δυτικής Σαχάρας.

http://resistenciasaharaui.saltoscuanticos.org

To κείμενο στα ισπανικά .