Δελτίο αντιπληροφόρησης Δεκεμβρίου 2010

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ, ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»

1 Δεκέμβρη: Η αντίδραση των εργαζομένων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη συνεχίζεται δυναμικά. Σε συνέχεια της απεργίας και της πορείας της 30ής Νοέμβρη οι εργαζόμενοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΔΟΛ και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου του με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κατά την οποία αναμένεται η ανακοίνωση 28 απολύσεων. Η απειλή συνέχισης της απεργίας έως το Σάββατο 4 Δεκέμβρη ούτως ώστε να μπλοκαριστεί η έκδοση του κυριακάτικου φύλλου του Βήματος έχει σαν αποτέλεσμα την απόσυρση των απολύσεων εκ μέρους της εργοδοσίας. Η εν λόγω απόσυρση δεν είναι ωστόσο παρά στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη και αφού έχει εξασφαλίσει την πολυπόθητη έκδοση του επόμενου κυριακάτικου φύλλου ο εκδότης του Βήματος, Σταύρος Ψυχάρης, δεν διστάζει να προβεί σε 21 απολύσεις συνεχίζοντας έτσι το πογκρόμ των απολύσεων στον χώρο των ΜΜΕ και των εκδόσεων (πάνω από 300 απολύσεις από τις αρχές του Σεπτέμβρη). Αντιδρώντας στη βιαιότητα της εργοδοσίας (μπαράζ απολύσεων, μειώσεις μισθών, επιχειρησιακές- ατομικές συμβάσεις) το συντονιστικό της Διακλαδικής Συνέλευσης στα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί) καλεί σε απεργία στις 17 και στις 18 Δεκέμβρη προκειμένου να εμποδιστεί η κυκλοφορία του φύλλου της Κυριακής 19 Δεκέμβρη. Η απεργία δεν πετυχαίνει ωστόσο τον στόχο της αφού σαμποτάρεται από τους εργατοπατέρες των σωματείων των εργαζομένων στον ημερήσιο τύπο με αποτέλεσμα το κυριακάτικο φύλλο να κυκλοφορήσει εκτάκτως την Παρασκευή σε μια ειδική έκδοση «3 σε 1» (Παρασκευή- Σαββάτο- Κυριακή).

– Την ίδια μέρα ανακοινώνονται 6 απολύσεις και στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ, τον 902, ενώ φημολογούνται άλλες 35.

– 100 απολύσεις ανακοινώνονται και στην γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Roche.

3 Δεκέμβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία ενάντια στο παράνομο άνοιγμα των μαγαζιών την Κυριακή 12 και 19 Δεκέμβρη με το πρόσχημα της μείωσης της αγοραστικής κίνησης και των εορταστικών ημερών πραγματοποιείται από τον ΣΥΒΧ στην Ερμού. Ανάλογη κινητοποίηση εξαγγέλλεται για την Κυριακή 12 Δεκέμβρη οπότε έχει προγραμματιστεί και πλήθος εκδηλώσεων προκειμένου για τη δημιουργία «εορταστικού κλίματος» και την τόνωση της αγοράς. Στο πλαίσιο του δικού τους αγώνα και δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους εμποροϋπαλλήλους, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ καλούν σε στάση εργασίας τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Λίγα 24ωρα πριν την εφαρμογή του παράνομου αυτού μέτρου (Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου) και αφού το σχέδιο της κυβέρνησης και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών έχει αποτύχει στην πράξη χάρη στην αλληλεγγύη των εργαζομένων το ΣτΕ κρίνει το κυριακάτικο άνοιγμα των μαγαζιών αντισυνταγματικό.

– Πάνω από 100 άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σινεμά Ολύμπιον κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους από πέρυσι. Ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Τέρμα πια οι αυταπάτες, δεν είμαστε εθελοντές είμαστε εργάτες», «Ή με τις γραβάτες ή με τους εργάτες», «Ελαστικά ωράρια και απλήρωτη εργασία, αυτή είναι η τρομοκρατία», «Τέρμα πια η κοροϊδία, αν δεν μας πληρώσετε θα μπούμε στα ταμεία», «Ένα χρόνο τώρα απλήρωτοι εμείς,  και εσύ παλιομαλάκα πήγες εθελοντής», «Κουλτούρα εσείς, απλήρωτοι εμείς», «Οι εργάτες είναι απέναντι και οι μπάτσοι στο πλευρό σας, να ποιος είναι ο πολιτισμός σας», «Ένα χρόνο τώρα απλήρωτη εργασία, το μόνο που σε νοιάζει να δεις καμιά ταινία».

4 Δεκέμβρη : Νίκη των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα που αντιδρώντας δυναμικά στην «αδράνεια» του Συλλόγου τους απαίτησαν και εξασφάλισαν τη διατήρηση των 700 νέων εργαζομένων της επιχείρησης παρά το ξεπούλημά της στη γαλλική Crédit Agricole.

7 Δεκέμβρη: Εργατικό «ατύχημα» στην Εταιρεία Θαλάσσιων καλλιεργειών «Καλυψώ» στη Χάλκη Δωδεκανήσου με θύμα τον 31χρόνο El Sabbach Haysan. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σπεύδει να εκφράσει τα συλλυπητήρια και τη θλίψη της για το συμβάν και δεσμεύεται να ερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα, αλλά και να προχωρήσει στην επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων. Το εργατικό «ατύχημα» ενός ακόμα μετανάστη εργάτη στον ίδιο τον χώρο του Υπουργείου λίγες μέρες αργότερα (βλ. 19 Δεκέμβρη), καθώς και η προσπάθεια συγκάλυψής του αντανακλά τον κυνισμό και τη χυδαιότητα των εξουσιαστών.

8 Δεκέμβρη: Στο κυβερνητικό σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΜΜΜ (αύξηση τιμής εισιτηρίων, μείωση δρομολογίων και κατάργηση γραμμών, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, περικοπές μισθών και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων) οι εργαζόμενοι απαντούν με συνεχείς 24ώρες απεργίες (8, 14 και 16 Δεκέμβρη) και στάσεις εργασίας (12, 13 και 15 Δεκέμβρη). Στις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές προστίθενται και οι παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης αλληλέγγυων σε λεωφορεία και μετρό στο κέντρο της Αθήνας (μοίρασμα κειμένων, κλείσιμο ακυρωτικών μηχανών με κολλητική ταινία). Και άλλες φωτογραφίες.

– Πανελλαδική διαμαρτυρία των πυροσβεστών ενάντια στα νέα «ασφαλιστικά» μέτρα που προβλέπουν περικοπές σε δώρα, μισθούς, επιδόματα και συντάξεις. Οι πυροσβέστες πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.

9 Δεκεμβρίου: Διαμαρτυρία 35 εργαζομένων σενεγαλέζικης και πακιστανικής καταγωγής μπροστά από το κτίριο της Νομαρχίας Ιωαννίνων. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους (που ανέρχονται σε 65.000 ευρώ) στα θερμοκήπια «Κ.Ε. Τζαρτζούλης Α.Ε». Πέρα από τα μεροκάματα που δεν έχουν λάβει οι εργαζόμενοι ζητούν να τους κολληθούν τα αντίστοιχα ένσημα η έλλειψη των οποίων τους δημιουργεί πρόβλημα στην ανανέωση των χαρτιών τους.

Από τις 10 Δεκέμβρη οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργία πείνας. Στο πλευρό τους πλήθος αλληλέγγυων. (Βλ. Μετανάστες, διαμαρτυρίες, δράσεις αλληλεγγύης.)

– Ακόμη ένα εργατικό «ατύχημα» κοστίζει τη ζωή σε έναν μετανάστη εργάτη. Πρόκειται για τον ιρακινής εθνικότητας Al Ahmad Samer, 21 ετών που πέθανε, την ώρα της δουλειάς του, από ηλεκτροπληξία. Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), οι νεκροί εργάτες από την αρχή του χρόνου φτάνουν στους 73.

12 Δεκέμβρη: Κλειστά παραμένουν τελικά τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, 2 Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο κήρυξε παράνομη την απόφαση του νομάρχη Γ. Σγουρού και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας για το άνοιγμα των καταστημάτων. Οι έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και τα μαζικά καλέσματα των σωματείων τους, ήταν καθοριστικής σημασίας στον αγώνα για την περιφρούρηση του δικαιώματος στην κυριακάτικη αργία. Η εξαιρετικά αλληλέγγυα στάση που κράτησε το σωματείο των ΜΜΜ, με την αναγγελία στάσης εργασίας τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, αποδείχθηκε επίσης καθοριστικής σημασίας, αλλά και απέδειξε τη δύναμη της συντονισμένης δράσης των εργαζομένων απέναντι στις ορέξεις των εξουσιαστών και στις βλέψεις τους για ξήλωμα κάθε μισθολογικού και εργασιακού δικαιώματος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

-Τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών έρχεται να επιβεβαιώσει ο θάνατος ενός Πακιστανού μετανάστη εργάτη στη Λακωνία. Πιο συγκεκριμένα, νεκρός βρέθηκε ένας Πακιστανός μετανάστης και σε ημιλιπόθυμη κατάσταση άλλοι τέσσερις, μέσα σε αποθήκη που διέμεναν στο χωριό των Αγίων Αποστόλων Βοιών Λακωνίας. Ο θάνατός του επήλθε από δηλητηρίαση λόγω των αναθυμιάσεων που προκλήθηκαν από ξύλα που είχαν ανάψει σε μεταλλικό βαρέλι για να ζεσταθούν.

13 Δεκέμβρη: Σε κατάληψη τεσσάρων από τα εφτά αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ προχωρούν οι απεργοί στα ΜΜΜ προκειμένου να εμποδίσουν τα λεωφορεία να βγουν στους δρόμους μετά το πέρας της σημερινής στάσης εργασίας (11πμ- 5μμ) και προετοιμάζοντας την αυριανή 24ώρη απεργία.

14 Δεκέμβρη: Ψήφιση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, του πολυνομοσχεδίου που καταργεί τα εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών και εγκαθιδρύει καθεστώς εργατικής δουλείας (κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και αντικατάστασή τους με ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, μείωση αποδοχών, διευκολύνσεις των εργοδοτών για μαζικές απολύσεις και επιβολή ελαστικών συνθηκών εργασίας) και η ΓΣΕΕ περιορίζεται σε μια τυπολατρική στάση εργασίας (12-3μμ) και σε μια εθιμοτυπική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

-24ώρη απεργία στα ΜΜΜ.

-Δύο αυτοκτονίες λόγω «κρίσης» σε Αθήνα και Κρήτη.

-Εργατικό «ατύχημα» σε υποσταθμό της ΔΕΗ στο Λαύριο με 8 τραυματίες από έκρηξη κατά τη δοκιμή αντλίας μαζούτ. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου με πρόβλημα στα μάτια καθώς δεν φορούσαν τα απαραίτητα προστατευτικά γυαλιά.

-Συμβολικές καταλήψεις-παρεμβάσεις και μοίρασμα κειμένων σε κέντρα του ΟΑΕΔ σε Λιόσια, Άλιμο, Πειραιά.

15 Δεκέμβρη: Συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και φοιτητών στη γενική απεργία αλλά και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στις πορείες ενάντια στα μέτρα της τρόικας και στον κρατικό αυταρχισμό που οργανώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. (Βλ. Πορείες, συλλαλητήρια, δράσεις, παρεμβάσεις.)

16 Δεκέμβρη: Ψήφισμα του Συντονιστικού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων για απεργία διαρκείας στη ΓΣΕΕ.

17 Δεκέμβρη: Συλλαλητήριο οργανώνεται στα Προπύλαια από το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

-Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα ΜΜΜ με στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ, ΟΣΕ και Προαστιακό.

-Εκατοντάδες αιτήσεις επίσχεσης εργασίας αναπληρωτών καθηγητών που προσλήφθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ και είναι απλήρωτοι από τις αρχές Σεπτέμβρη κατατίθενται στις κατά τόπους διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

-Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ψήφιση του το νέο πολυνομοσχέδιο τίθεται σε εφαρμογή με τις πρώτες απολύσεις εργαζομένων χωρίς ή με μειωμένες αποζημιώσεις.

19 Δεκέμβρη: Νίκη για τους 35 μετανάστες εργάτες σενεγαλέζικης και πακιστανικής καταγωγής και τους αλληλέγγυους που στήριζαν τον αγώνα τους στα Γιάννενα. Υπογράφεται η συμφωνία για τα δεδουλευμένα τους.

-Νέο εργατικό «ατύχημα» ανασφάλιστου εργαζόμενου στον τομέα καθαριότητας του Υπουργείου Εργασίας. Ο θανάσιμος τραυματισμός του εργαζόμενου αποκρύπτεται από τις αρχές του Υπουργείου για 8 ολόκληρες ημέρες. Πρόκειται για τον Ασίζ Εμάντ, μετανάστη εργάτη από την Αίγυπτο, πατέρα τεσσάρων παιδιών που καθαρίζοντας τα τζάμια του Υπουργείου Εργασίας στο κτήριο της Κοραή 4 έπεσε από τον τρίτο όροφο και σκοτώθηκε. Το γεγονός ότι ο Ασίζ Εμάντ εργαζόταν Κυριακή (δηλαδή εκτός του νόμιμου ωραρίου που ισχύει για τις καθημερινές), ήταν ανασφάλιστος και έθετε διαρκώς τη ζωή του σε κίνδυνο (καθώς δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας) καθιστά προφανές ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα ούτε για τους ίδιους τους εργαζόμενούς του και αποδεικνύει στην πράξη ότι τα εργασιακά «ατυχήματα» είναι στην ουσία κρατικά υποκινούμενες δολοφονίες, υπό τη μορφή θυσίας στο βωμό του οικονομικού κέρδους, αναλώσιμων ζωών.

20 Δεκέμβρη: Και ενώ οι μαζικές απολύσεις και η καθολική καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων συνεχίζουν με τις ευλογίες και τις προτροπές τις κυβέρνησης ο Υπουργός  ΠΡΟΠΟ, Χρήστος Παπουτσής, προβλέποντας την γενικευμένη αντίδραση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απέναντι στα αντικοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης δεν διστάζει να μιλήσει για την ανάγκη εξαίρεσης των σωμάτων ασφαλείας από τον κανόνα της μίας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις που θα ισχύσει στον δημόσιο τομέα και να εξαγγείλει νέες προσλήψεις στην ΕΛΑΣ.

21 Δεκέμβρη: Υπό το πρόσχημα της μείωσης του προσωπικού λόγω οικονομικής κρίσης η εργοδοσία (Όμιλος Φουρλής) προβαίνει απροειδοποίητα σε 6 απολύσεις στο κατάστημα του ΙΚΕΑ στο Αιγάλεω και σε άλλες δύο στο κατάστημα του Αεροδρομίου.

-Τη διαγραφή του Χρήστου Παναγόπουλου, πρώην διευθυντή της ΕΡΤ (επί Νέας Δημοκρατίας) και νυν διευθύνοντος συμβούλου του ΣΚΑΪ αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ κρίνοντας πως αυτός ο τελευταίος «ενεργώντας ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας κατά τις κινητοποιήσεις του τελευταίου δεκαημέρου του Νοεμβρίου, κατά το οποίο η Διεύθυνση του Ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ» απαίτησε τη μείωση των αποδοχών των δημοσιογράφων, τάχθηκε με το μέρος της ιδιοκτησίας και αντιστρατεύτηκε στις επαγγελματικές επιδιώξεις και κινητοποιήσεις των συναδέλφων που αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ».

22 Δεκέμβρη: Ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού και τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) περιορίζονται σε 3ωρη στάση εργασίας και καλούν (για τα προσχήματα, αλλά και λόγω της πίεσης των σωματείων βάσης και της τεταμένης κατάστασης) σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή.

-Στη Θεσσαλονίκη τα Πρωτοβάθμια Σωματεία καλούν σε απογευματινή πορεία κατά του προϋπολογισμού. Βίντεο πορείας.

-Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΜ συνεχίζονται δυναμικά με μια νέα 24ωρη απεργία.

-Συμβολική κατάληψη του δημαρχείου της Έδεσσας από απλήρωτους δημοτικούς υπαλλήλους, αλλά και του δημαρχείου Ιωαννίνων από απολυθέντες του Δήμου.

-Καταβολή των δεδουλευμένων και δικαίωση του αγώνα των μεταναστών εργατών σε απεργία πείνας στα Γιάννενα.

23 Δεκέμβρη: Μετά το τέλος της στάσης εργασίας τους οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ αποφασίζουν να κλείσουν τα ακυρωτικά μηχανήματα εντάσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο το αίτημα για ελεύθερη και δωρεάν μετακίνηση στον απεργιακό αγώνα τους.

-Αποκλεισμός των διοδίων του Ρίο από απολυμένους της γαλλικής μεγαλοκατασκευαστικής εταιρείας Vinci, που έχει αναλάβει την κατασκευή του δρόμου Πάτρα-Κόρινθος.

– Κατάληψη του δημαρχείου Ηλιούπολης από απλήρωτους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους και την επικείμενη απόλυση 120 εργαζομένων.

24 Δεκέμβρη: Επίθεση εναντίον ενός νεαρού συνδικαλιστή και ενός εργαζόμενου μετανάστη που απασχολούνταν ανασφάλιστος σε βιοτεχνία από μπράβους της εργοδοσίας στην Νέα Ιωνία. Στο ραντεβού με τον ιδιοκτήτη της βιοτεχνίας προκειμένου να πάρει τα χρήματα που του χρωστούσε εμφανίστηκε 10μελής συμμορία μπράβων η οποία επιτέθηκε και ξυλοκόπησε άγρια τους δύο άντρες. Ο μετανάστης κατάφερε να διαφύγει, ενώ ο νεαρός μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ για την παροχή πρώτων βοηθειών.

-Ακόμα ένα περιστατικό εργοδοτικής βίας με τις «πλάτες» κρατικών φορέων και αστυνομίας στη Δράμα. Την βία της οικονομικής εκμετάλλευσης νεαρής εργαζομένης σε λογιστήριο εταιρείας στη Δράμα ήρθε να συμπληρώσει η σωματική βία εις βάρος της από τον εργοδότη της όταν αυτή διεκδίκησε την καταβολή των δεδουλευμένων της. Η εργαζόμενη αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά του εργοδότη της αλλά δεν τα κατάφερε αφού οι μπάτσοι του τοπικού Α/Τ προσπάθησαν να την πείσουν να τα βρούνε με το αφεντικό της!!! Τελικά η μήνυση έγινε με καθυστέρηση μιας ημέρας ενώ το αφεντικό απάντησε και αυτό με μήνυση. Να σημειωθεί ότι η εργαζόμενη είχε ειδοποιήσει το Εργατικό κέντρο και την Επιθεώρηση Εργασίας για την υπόθεσή της πριν το περιστατικό αλλά δεν είχε ανταποκριθεί κανείς.

25 Δεκέμβρη: Κανένας άνεργος μόνος του: Κάλεσμα σε γιορτή έκαναν οι συλλογικότητες ανέργων και εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος για μια κοινή γιορτή με φαγητό, κρασί, μουσική, δρώμενα για παιδιά και συζήτηση. Η ανταπόκριση του κόσμου στο ανεξάρτητο και πρωτοβουλιακό αυτό κάλεσμα ήταν μεγάλη, γεγονός που κατέδειξε για μια ακόμα φορά την απαξίωση των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων από τον κόσμο και συγκεκριμένα του ΠΑΜΕ (συνδικαλιστικό όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος), το οποίο μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει τις διευθυντικές του κατακτήσεις στο συγκεκριμένο χώρο, εξαπέλυσε μια βρώμικη προπαγάνδα ενάντια στο αναρχικό κίνημα εκφράζοντας φόβους για δημιουργία επεισοδίων.

29 Δεκέμβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εργατική δολοφονία του Ασίζ Εμάντ μέσα στο ίδιο το Υπουργείο Εργασίας οργανώνεται από την Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) έξω από τον χώρο του Υπουργείου, στο κέντρο της Αθήνας. Εκατοντάδες συγκεντρωμένου κόσμου (εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας, μέλη διαφόρων Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συλλογικοτήτων Εργαζομένων) καταγελούν τις μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες και την εργοδοτική βία. Το Υπουργείο φρουρείται από δυνάμεις των ΜΑΤ που εμποδίζουν την είσοδο των διαδηλωτών στο εσωτερικό του. Μετά από διαπραγματεύσεις 12μελής επιτροπή συναντά τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

-Υπογραφή της πρώτης ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης για 120 εργαζόμενους στην γαλακτοβιομηχανία Δράμας ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η μείωση των αποδοχών τους κατά 9% για την επόμενη διετία. Να σημειωθεί ότι η μείωση των μισθών με τις νέες συλλογικές συμβάσεις και υπό την απειλή μαζικών απολύσεων μπορεί και να ξεπεράσει το 20% ή ακόμη και το 40%, κάτι για το οποίο απαιτείται η γραπτή «συναίνεση» του εργαζομένου. Στις 14 Ιανουαρίου το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας εκδίδει αρνητική γνωμάτευση για τη συμφωνία στη ΝΕΟΓΑΛ Δράμας ως καταχρηστικής δεδομένης της υγιούς οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης. Επικαλούμενη την «κρίση» η εργοδοσία αρνείται ωστόσο να συμμορφωθεί με την εν λόγω γνωμάτευση, η οποία δεν έχει άλλωστε δεσμευτικό χαρακτήρα καθόσον η περικοπή ή όχι των μισθών βασίζεται αποκλειστικά στην τελική διαπραγμάτευση του σωματείου των εργαζομένων και των εργοδοτών.

30 Δεκέμβρη: Τέλος της «γιορτινής» περιόδου και αφού έχει ξεζουμίσει τους εργαζόμενους του υποχρεώνοντάς τους να δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα η εργοδοσία του JUMBO κόμβου Βαρυμπόμπης προβαίνει σε μαζικές απολύσεις. Πιο συγκεκριμένα: 2 απολύσεις “μόνιμου” προσωπικού λόγω περικοπών, 5 απολύσεις “μόνιμου” προσωπικού λόγω “εργασιακού παραπτώματος” και (φυσικά) απόλυση του συνόλου του εποχιακού προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου…

ΠΟΡΕΙΕΣ-ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ–ΔΡΑΣΕΙΣ/ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ-ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ-ΔΙΩΞΕΙΣ

2 Δεκέμβρη: Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο

Την Πέμπτη, 2 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο ενάντια στις επιχειρούμενες αλλαγές στο χώρο της Παιδείας και συνολικά ενάντια στην πολιτική οικονομικής λιτότητας που επιβάλλει κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους Βρετανούς φοιτητές.

Το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο ήταν ένα από τα μαζικότερα των τελευταίων χρόνων και η συμμετοχή έφτασε τις 2500-3000.  Η αγωνιστική διάθεση και στάση των μαθητών οδήγησε σε συγκρούσεις με την αστυνομία έξω από τη Βουλή, η οποία αντιμετώπισε τη πορεία με γκλομπς, χημικά και ωμή βία στέλνοντας στο νοσοκομείο πολλά άτομα και συλλαμβάνοντας άλλα πέντε (ο ένας από τους συλληφθέντες σοβαρά τραυματισμένος). Αποκαλυπτικές ήταν οι καταγγελίες-δηλώσεις γιατρών που εξέτασαν τους τραυματίες, οι οποίες επιβεβαιώνουν την αστυνομική βία και βαρβαρότητα. Αμέσως μετά τη πορεία ακολούθησε πορεία αλληλεγγύης προς τη ΓΑΔΑ, όπου οι πέντε προσαχθέντες τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους στο δρόμο για τις επερχόμενες κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πορείας μνήμης στον Αλέξη Γρηγορόπουλο στις 6/12 και τη γενική απεργία στις 15/12.

Την ίδια στιγμή, πολλές σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη:

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επτά από τα δέκα τμήματα είναι κλειστά, ενώ καταλήψεις γίνονται και σε τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Θράκης, των πανεπιστημίων Κρήτης, Πάτρας και Ιωαννίνων.

Φωτογραφίες από το πανεκπαιδευτικό. Δείτε επίσης εδώ και εδώ.

Στις 3 Δεκέμβρη στο χώρο των κινητοποιήσεων μπαίνει και το Παναπηρικό συλλαλητήριο. Περίπου 3.000 άτομα από πολλές περιοχές της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πολιτική οικονομικής λιτότητας και περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, από την οποία δεν εξαιρούνται τα άτομα αναπηρίας, αλλά πλήττονται ακόμα περισσότερο. Ως εκ τούτου, όπως και οι ίδιοι δήλωσαν δεν πρόκειται για μια μέρα γιορτής και αναγνώρισης των ειδικών αναγκών των αναπήρων, οι οποίοι φτάνουν το 1.5 εκατομμύριο στην Ελλάδα, αλλά ημέρα διαμαρτυρίας. Φώναξαν συνθήματα για Αξιοπρέπεια- Δημόσια Υγεία και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η παρουσία των ΜΑΤ σε μια τέτοια διαδήλωση ήταν άκρως προκλητική.

Το Σάββατο, 4 Δεκέμβρη, 2 ημέρες πριν την πορεία για την κρατική δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και ενώ η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό και ετοιμάζεται για απεργιακές κινητοποιήσεις, η αντιτρομοκρατική προβαίνει σε κινηματογραφικού τύπου εφόδους σε σπίτια  και ελεύθερους κοινωνικούς χώρους σε Αθήνα και επαρχία καθώς και προσαγωγές και συλλήψεις νέων ανθρώπων. Σε όλα αυτά, βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν ανακριβείς και μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες και μιλούν για επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας, ενώ την ίδια στιγμή κάνουν ότι μπορούν για να ενισχύσουν το κλίμα τρομοϋστερίας στο οποίο στοχεύουν κυβέρνηση και κράτος, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καταστείλουν την ολοένα διογκώμενη κοινωνική οργή, την επερχόμενη κοινωνική εξέγερση.  Το κλίμα τρομοϋστερίας ενισχύεται ακόμα πιο πολύ με την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας και τον αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας από τα ξημερώματα της 6ης Δεκέμβρη μέχρι την επομένη. Η πόλη αστυνομοκρατείται και βέβαια δεν λείπουν οι προληπτικές συλλήψεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προσχεδιασμένη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής και τα προληπτικά μέτρα ενόψει της πορείας της 6ης Δεκέμβρη για την κρατική δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τη γενική απεργία της 15ης Δεκέμβρη δείτε το ολοκληρωμένο ρεπορτάζ εδώ.

6 Δεκέμβρη: Δεύτερη επέτειος από την κρατική δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και, όπως ήταν αναμενόμενο, η κρατική καταστολή συνεχίστηκε και κορυφώθηκε με εκτεταμένη χρήση χημικών και βίας ενάντια στο σώμα της πρωινής μαθητικής πορείας, αλλά και τους διαδηλωτές της  απογευματινής πορείας στους οποίους τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στο σημείο προσυγκέντρωσης (Προπύλαια), σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων στην πορεία πριν αυτή ακόμα αρχίσει, μάταια όμως. Η ένταση μεταφέρθηκε λίγο αργότερα στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου (Μεσολογγίου, Εξάρχεια), όπου η προκλητική παρουσία των μπάτσων πυροδότησε την έντονη αντίδραση διαδηλωτών (και κατοίκων) και  κατέληξε σε οδομαχίες μέχρι αργά το βράδυ.

Δείτε επίσης τις δράσεις αλληλεγγύης στο εξωτερικό.

Επίσης, ένα βίντεο της Δράσης των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ

Στις 7 Δεκέμβρη οδηγούνται στα δικαστήρια της Ευελπίδων οι 44 συλληφθέντες (από τους 98 συνολικά προσαχθέντες) της χθεσινής πορείας, αλλά και οι 6 συλληφθέντες που απολογούνταν για τρία κακουργήματα με τον τρομονόμο ύστερα από τις έρευνες  της αντιτρομοκρατικής στις 4/12, η δίκη των οποίων αναβλήθηκε για τις 14/1.

Η παρουσία συντρόφων και αλληλέγγυων και για τις δύο υποθέσεις, ήταν δυναμική, γεγονός που οδήγησε την αστυνομία για μια ακόμα φορά να κάνει χρήση της βίας, αυτή τη φορά μέσα στα δικαστήρια. Συγκεκριμένα, οι συγκεντρωμένοι συγγενείς, φίλοι και αλληλέγγυοι των συλληφθέντων διαδηλωτών αντιμετωπίστηκαν με ωμή βία, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός αλληλέγγυου και πιο συγκεκριμένα τον Γραμματέα της Νεολαίας του Συνασπισμού.

Στους 28 από τους 44 ασκήθηκε δίωξη που αφορά αδικήματα που επισύρει η ισχύς του κουκουλονόμου, ενώ για τους υπόλοιπους 17, οι οποίοι ήταν ανήλικοι ορίστηκε ρητή δικάσιμος από τακτικό ανακριτή.

Την ίδια μέρα, στα Χανιά Κρήτης  καλείται αντικατασταλτική πορεία ως απάντηση στην κρατική τρομοκρατία και τις συλλήψεις. Η πορεία, η οποία αποτελείτο κυρίως από 100-150 μαθητές ήταν δυναμική και κινήθηκε σε πολλές περιοχές της πόλης.

Το Σάββατο, 11 Δεκέμβρη, η Συνέλευση Αναρχικών σε απάντηση στην κρίση και την κοινωνική επισφάλεια που η εξουσία δημιουργεί καλεί και πραγματοποιεί συγκέντρωση και πορεία για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση, στο κέντρο της Αθήνας.
Περίπου 1.000 άτομα πορεύτηκαν στην παγωμένη Αθήνα φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο κράτος, τα ξεπουλημένα συνδικάτα, τους τραπεζίτες και την καταστολή. Γράφτηκαν συνθήματα σε τοίχους και λεωφορεία, πετάχτηκαν τρικάκια και μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα σε ντόπιους και μετανάστες περαστικούς, ενώ πολλοί απ’ αυτούς επευφημούσαν τους διαδηλωτές.Οι μπάτσοι φυσικά δεν έλειπαν, αλλά ακολουθούσαν σαστισμένοι αφού δεν γνώριζαν το ακριβές  δρομολόγιο της πορείας, χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις. Εδώ τα καλέσματα.

Η κρατική βία δεν περιορίζεται στην ποινικοποίηση ελεύθερων κοινωνικών χώρων και την καταστολή των διαδηλωτών σε πορείες και συλλαλητήρια, αλλά στοχεύει σε οποιαδήποτε μορφή αντίστασης απειλεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης εξουσία,  όπως συνέβη στην περίπτωση του Οβριοκάστρου της Κερατέας, τοποθεσία κηρυγμένη ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους και αρχαιολογικός χώρος! και όμως τα διαπλεκόμενα συμφέροντα κράτους και μεγαλοεργολάβων επιμένουν στην «εκμετάλλευσή» της περιοχής με τη δημιουργία χωματερής (ΧΥΤΑ). Συγκεκριμένα, στις 4 τα ξημερώματα της 11ης Δεκέμβρη, κατά το σύνηθη αιφνιδιαστικό και ύπουλο τρόπο που κεφάλαιο και κράτος λειτουργούν, σκαπτικά μηχανήματα της εταιρείας (Μπόμπολα) που έχει αναλάβει την κατασκευή χωματερής κατευθύνθηκαν στην περιοχή συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και εισαγγελέα προκειμένου να ξεκινήσουν τις εργασίες. Αμέσως έγιναν αντιληπτοί από τους κατοίκους, οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να παρεμποδίσουν το έργο. Πολύ σύντομα ξέσπασαν συγκρούσεις, με τις δυνάμεις καταστολής να ξυλοκοπούν άγρια τον κόσμο, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά και να κάνουν αλόγιστη χρήση δακρυγόνων. Έκτοτε, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη, με τις αστυνομικές δυνάμεις να ενισχύονται όλο και πιο πολύ επιστρατεύοντας καινούργιους κατασταλτικούς μηχανισμούς και μέσα, όπως θερμικές κάμερες, αρκετά αποτελεσματικές  για τον εντοπισμό αυτών που κινούνται στις περιουσίες τους μέχρι και  αύρα νερού (θωρακισμένο όχημα, κανονάκι εκτόξευσης νερού που τυφλώνει)! Σε όλα αυτά οι κάτοικοι μένουν ανυποχώρητοι και μάχονται με πέτρες, σφεντόνες και βόμβες μολότοφ…

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις 13/12 το Ειρηνοδικείο Λαυρίου αποφασίζει τη προσωρινή παύση των εργασιών. Παρόλα αυτά, η κατασκευαστική δεν αποσύρει τα μηχανήματά της και η αστυνομική παρουσία εντείνεται. Στις 15/12 μάλιστα υπήρξαν συλλήψεις και διώξεις κατοίκων (ανάμεσα στις οποίες και αυτή ενός ανήλικου, 16χρονου). Την ίδια στιγμή η αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων μεγαλώνει και αυξάνονται οι επιστολές συμπαράστασης και από άλλους δήμους (Γραμματικό, Άνω Λιόσια, Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης κ.α.) που απειλούνται με ανάλογα έργα, τα οποία όχι μόνο δεν προσφέρουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμάτων (οι μελέτες στηρίζονται σε κοντόφθαλμα και καιροσκοπικά συμφέροντα και όχι σε μακροπρόθεσμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις), αλλά κρίνονται και για τη νομιμότητα τους.

Στις 26/12 οι κάτοικοι της Κερατέας και της ευρύτερης περιοχής προέβησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Στις 29/12 νέα δικαστική απόφαση απαγορεύει την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας στην περιοχή, δικαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τον αγώνα των κατοίκων για τη διάσωση και τη διατήρηση της περιοχής από τα μεγαλοσυμφέροντα του κράτους και των εργολάβων. Και πάλι, η απόφαση δεν φαίνεται να τηρείται από τους καταπατητές, οι οποίοι συνεχίζουν τη προκλητική καταστολή του αγώνα των κατοίκων. Η αλληλεγγύη στον αγώνα μεγαλώνει και στις 30 Δεκεμβρίου καλείται συναυλία αλληλεγγύης στα Προπύλαια.

Η ενημέρωση για την Κερατέα συνεχίζεται εδώ.

Παράλληλα, ανοίγει ακόμα ένα μέτωπο αγώνα, αυτό των κατοίκων, πολιτών και εργαζομένων ενάντια στα διόδια, οι οποίοι σε μια συντονισμένη δράση στις 12 Δεκέμβρη σήκωσαν τις μπάρες στο σταθμό Αφιδνών (σταθμός με τις περισσότερες διελεύσεις οχημάτων) και χιλιάδες οχήματα πέρασαν ελεύθερα για περίπου 2 ώρες, διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο για την παράνομη παραχώρηση των δημόσιων δρόμων στο κεφάλαιο και στις τράπεζες, ενώ παράλληλα έγινε και μοίρασμα στους διερχόμενους οδηγούς κειμένου με οδηγίες άρνησης πληρωμής των διοδίων. Το κίνημα ενάντια στα διόδια, το οποίο αποτελεί κομμάτι της συνολικής αντίστασης στην επίθεση του κεφαλαίου μετράει 14 μήνες συνεχόμενων κινητοποιήσεων και επιμένει στην άρση μπαρών, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των οδηγών που αρνούνται να πληρώσουν σε σταθμούς διοδίων σε πολλές περιοχές όλης της χώρας.  Βίντεο της δράσης.

Οι συνελεύσεις και οι δράσεις του κινήματος ενάντια στα Διόδια συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια του μήνα από άκρη σε άκρη της χώρας, και στις 24 Δεκέμβρη παραμονή Χριστουγέννων, το Πανελλαδικό Συντονιστικό των επιτροπών καλεί σε άνοιγμα των Διοδίων σε όλη τη χώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. epitropesdiodiastop

Τετάρτη 15 Δεκέμβρη, ημέρα Γενικής απεργίας και δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και τη κοινωνική λεηλασία που συντελείται, όλο και πιο συχνά με το βολικό πρόσχημα της οικονομικής κρίσης. Τα πρωτοβάθμια σωματεία μαζί με αριστερές οργανώσεις και μεγάλο αριθμό αναρχικών πραγματοποίησαν ανεξάρτητη από τον καθεστωτικό συνδικαλισμό συγκέντρωση και πορεία, διαχωρίζοντας με σαφή τρόπο τα συμφέροντα τους από αυτά των ξεπουλημένων συνδικάτων. Η παρουσία ασφαλιτών ήταν έντονη και προκλητική τόσο στην πορεία της Αθήνας, αλλά και σε αυτές τις επαρχίας. Στην πορεία της Αθήνας σε πολλές περιπτώσεις εκδιώχθηκαν μόλις αυτοί έγιναν αντιληπτοί, ενώ η συντονισμένη δράση των πιο μάχιμων κομματιών της πορείας οδήγησε τα σώματα ασφαλείας να χάσουν αρκετές φορές τον έλεγχο, γεγονός που για μια ακόμα φορά αποδεικνύει τη δύναμη του συντονισμένου αγώνα και της αντεπίθεσης. Περισσότερα

16 Δεκέμβρη: Γίνεται άμεσο κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Ευελπίδων, όπου οδηγούνται οι συλληφθέντες της χθεσινής πορείας, ενώ 25 σύντροφοι από τη συνέλευση αλληλεγγύης στους φυλακισμένους κάνουν μαζική αφισοκόλληση στο Κολωνάκι ενάντια στη ρουφιανιά των δημοσιογράφων. Η αφίσα με τίτλο «Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιογράφοι» γνωστοποιεί τα ονόματα δεκάδων  παπαγάλων της αστυνομίας και έρχεται σαν απάντηση στις δημοσιεύσεις φωτογραφιών αγωνιστών και τη δημοσιογραφική σαπίλα και τη διάδοση της κρατικής προπαγάνδας. Η επιλογή της περιοχής δεν ήταν τυχαία, καθώς το Κολωνάκι αποτελεί τη καταναλωτική βιτρίνα του καπιταλισμού και στέκι πολλών μεγαλοδημοσιογράφων. Οι αντεγκλήσεις δημοτόμπατσων και καταστηματαρχών καθώς και η παρουσία αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και Δέλτα μάταια προσπάθησαν να καταστείλουν τη παρέμβαση των συντρόφων, οι οποίοι συνέχισαν την αφισοκόλληση.

Την ίδια μέρα ο Κώστας Μπαρλής, ένας από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής την 4η Δεκέμβρη και σύντροφος του Χρήστου Πολίτη, ο οποίος κατηγορείται ως μέλος τρομοκρατρικής οργάνωσης, με γράμμα του περιγράφει το χρονικό της σύλληψής τους και πώς η στοχοποίηση λειτούργησε ως αποδεικτικό στοιχείο για τη σύσταση κατηγοριών εναντίον τους. Η στοχοποίηση ως αποδεικτικό στοιχείο το κείμενο.

Τις πρώτες σκέψεις του σχετικά με την προφυλάκισή του καταθέτει και ο Χρήστος Πολίτης, ο οποίος πλέον κρατείται στις φυλακές Γρεβενών.

17 Δεκέμβρη: Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας

Δυο μέρες μετά τη γενική απεργία της 15 Δεκέμβρη και σε απάντηση στην αστυνομική καταστολή και τη προσπάθεια κάμψης των αγωνιστικών διαθέσεων, αλλά και τη ξεπουλημένη στάση του επίσημου συδικαλισμού, ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί σε Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Προπύλαια για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλους τους κλάδους, απεργία διαρκείας και αγώνα μέσα από τις συνελεύσεις των εργατικών συνδικάτων και συλλόγων. Ανάλογο κάλεσμα έγινε και στην πόλη της Πάτρας.

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές διώξεις νέων ανθρώπων συνεχίζονται κάνοντας ξεκάθαρες τις κρατικές προθέσεις, οι οποίες συμπυκνώνονται στο δόγμα της καταστολής και του εκφοβισμού. Είναι εμφανές ότι η τακτική αυτή της κρατικής εξουσίας να σέρνει διαδηλωτές στα δικαστήρια στόχο έχει να αποτρέψει τον κόσμο να συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες αλλά και να τρομοκρατήσει, να φιμώσει κάθε αντιστασιακή φωνή και πράξη ή ακόμα και να την εφεύρει όπως έγινε στην περίπτωση του Χρυσοβαλάντη Πουζιαρίτη με τη πρωτοφανή πολιτική καταδίκη του στις 13 Δεκεμβρίου. Ο Χ.Π. ήταν ο τελευταίος κατηγορούμενος του κράτους για τα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλινίκης στις 6 Δεκέμβρη 2009, την πρώτη επέτειο από τη κρατική δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στα επεισόδια στο Α.Π.Θ και του πρόσαψαν ότι κατείχε ηγετικό ρόλο και έτσι σύσταση και οργάνωση συμμορίας, κατοχή και ρίψη εκρηκτικών και έκρηξη αυτών με σκοπό τη σωματική βλάβη. Το κατηγορητήριο το υποστήριξαν 2 αστυνομικοί των ΜΑΤ χωρίς κανένα αποδεικτικό πέραν της περιγραφής του και της εικασίας ότι τον αναγνωρίσανε ως ηγέτη των κουκουλοφόρων. Ο ίδιος δεν ανήκει σε κανέναν πολιτικό χώρο, βρίσκεται σε πρόγραμμα απεξάρτησης και αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, γεγονός που καθιστά αδύνατη έστω και τη συμμετοχή του στις κατηγορίες που του έστησαν. Η αρχική καταδίκη ήταν 12 χρόνια και 4 μήνες και με χρήση του προηγούμενου έντιμου βίου κατέληξε στα 9 χρόνια και 6 μήνες.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, τα κατασκευασμένα κατηγορητήρια ενάντια σε διαδηλωτές καταρρέουν συχνά υπό την απειλή της κρατικής σκευωρίας και του πολιτικού φιάσκου. Στις 17 Δεκέμβρη, οι κατηγορίες ενάντια στους συλληφθέντες διαδηλωτές της Γενικής Απεργίας της 15ης Δεκέμβρη καταρρέουν και αφήνονται τελικά ελεύθεροι και οι τελευταίοι 6 συλληφθέντες. Οι ψευδορκίες των αστυνομικών όχι μόνο κατέρρευσαν, αλλά σε μία τουλάχιστον περίπτωση αποδείχτηκε ότι αυτοί ήταν που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές και όχι το αντίθετο.

Την ίδια μέρα κατέρρευσε και το ανυπόστατο κατηγορητήριο που είχε στήσει ο εισαγγελέας με τη χρήση του τρομονόμου κατά των 11 ανηλίκων μαθητών και μαθητριών που συνελήφθησαν στις  8 Δεκέμβρη του 2008 στην Λάρισα  μετά την πορεία με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι 7 αθωώθηκαν και 2 καταδικάστηκαν με αναστολή για «διακεκριμένη φθορά κατ’ εξακολούθηση και έκρηξη» με 27 μήνες ο πρώτος και 29 ο δεύτερος.

Παράλληλα, συνεχίζεται η καταστολή και αυξάνονται οι επιθέσεις σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους. Στις 28 Δεκέμβρη στις 7:30 το πρωί περίπου 40 μπάτσοι και ασφαλίτες με τη συνοδεία μιας κλούβας με διμοιρία των ΜΑΤ επιχείρησαν την εκκένωση του Μαραγκοπούλειου στην Πάτρα, το ξεχασμένο εδώ και χρόνια από τους κρατικούς φορείς και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας κτίριο (πρώην ΠΙΚΠΑ) [Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντίληψης ]. Μετά από 20 χρόνια κρατικής αδιαφορίας και με το επιχείρημα της «αξιοποίησης του χώρου» η αστυνομία εισβάλει στην κατάληψη μέσα στην οποία βρίσκονται 11 σύντροφοι και οι συντρόφισσες, οι οποίοι/ες αρνούνται  να εγκαταλείψουν το κτίριο και έτσι η αστυνομία με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής διατάζει την εκκένωση. Την ίδια στιγμή, σύντροφοι-συντρόφισσες που ενημερώθηκαν για το συμβάν κατευθύνθηκαν προς την κατάληψη όπου φώναξαν συνθήματα κατά των μπάτσων και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση, όπου κρατούνταν οι συλληφθέντες της κατάληψης. Εκεί, οι μπάτσοι ζήτησαν επανειλημμένα από τους συλληφθέντες να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα βιομετρικά στοιχεία, αλλά οι ίδιοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν και ανέλαβαν συλλογικά την ευθύνη της κατάληψης παρά τις προοτροπές των μπάτσων «να δώσουν ένα όνομα για να ξεμπερδεύουν». Υπό την πίεση των συγκεντρωμένων συντρόφων-συντροφισσών μετά από 3 ώρες οι 11 αφήνονται ελεύθεροι-ελεύθερες. Σε βάρος των 9 εκκρεμεί κατηγορία για «διατάραξη οικιακής ειρήνης», ενώ οι άλλοι 2 αφήνονται χωρίς κατηγορίες.
Στις 31 Δεκέμβρη, οι σύντροφοι ανακαταλαμβάνουν το Μαραγκοπούλειο και εύχονται κατειλημμένο το νέο έτος!

Ανάλογη επίθεση δέχτηκε στις αρχές του μήνα, στις 1 Δεκέμβρη, το αυτοδιαχειριζόμενο κατειλημμένο έδαφος του Αγρού, αυτή τη φορά από τα παρακρατικά σκυλιά της εξουσίας, τους φασίστες, οι οποίοι έβαλαν φωτιά και χάραξαν σβάστικες και στόχους κατά την έξοδό τους. Η απάντηση στη φασιστική εμπρηστική επίθεση (η τρίτη μέσα σε ένα χρόνο) ήταν το άμεσο κάλεσμα (4 Δεκέμβρη) σε εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στέλνοντας παράλληλα δυνατό μήνυμα υπεράσπισης και συνέχισης του αγώνα ενάντια σε κάθε καταπατητή. Στις 7 Δεκέμβρη, φασιστοειδή επιχείρησαν και δεύτερη εμπρηστική επίθεση, η οποία αυτή τη φορά αντιμετωπίστηκε άμεσα. Ο αγώνας ενάντια στη λεηλασία της γης και της ανθρώπινης ζωής συνεχίζεται και δυναμώνει και στις 19 Δεκέμβρη ο Αγρός πραγματοποιεί μικροφωνική στο κατειλημμένο πάρκο.

Περισσότερες πληροφορίες για το κατειλημμένο έδαφος του Αγρού εδώ: eleftherosagros

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ-ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ

Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα και μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή Frontex έχει αναλάβει τα στρατιωτικά καθήκοντά της στον Έβρο. Παράλληλα, εκατοντάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να βρίσκονται φυλακισμένοι στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης (γνωστά και ως κέντρα «φιλοξενίας» μεταναστών) υπό άθλιες συνθήκες. Διεκδικώντας την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους κάποιοι από αυτούς αρχίζουν, στα τέλη Νοέμβρη, απεργία πείνας (Φέρες, Σουφλί). Το βράδυ της 30ης Νοέμβρη προς 1 Δεκέμβρη οι κρατούμενοι στο Φυλάκιο Κυπρίνου στον Έβρο εξεγείρονται εναντίον των ανθρωποφυλάκων τους. Σύμφωνα με τα ΜΜ«Ε», συνεπή στον ρόλο τους των τρομολάγνων κατασκευαστών της «πραγματικότητας» του εσωτερικού εχθρού, οι κρατούμενοι μετανάστες βραχυκύκλωσαν το σύστημα ηλεκτροδότησης, προκάλεσαν υλικές φθορές και έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των αστυνομικών.

16 Δεκέμβρη: Με στρατοδικείο για ανυπακοή σε διαταγή απειλείται φαντάρος που αρνείται να μετατεθεί στην ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο. Στην προσπάθειά τους να έρθουν σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να βρουν το δίκιο τους περί του μη υποχρεωτικού χαρακτήρα της μετάθεσης εκτός ελληνικής επικράτειας ο φαντάρος και η οικογένειά του ήρθαν αντιμέτωποι με την αδιαφορία του ΓΕΣ ενώ πήραν, κατά τη συνάντησή τους με έναν Ταγματάρχη, την εξής αποστομωτική απάντηση: «και η Κύπρος είναι Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, νέες καταγγελίες για φασιστικού τύπου συμπεριφορές στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων Ρεθύμνου βγαίνουν στο φως από το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος. Μαζικές αγγαρείες και βασανιστήρια-καψόνια προς ικανοποίηση του σαδισμού των «παλαιοτέρων» μετατρέπουν το ΚΕΝ Ρεθύμνου (και σίγουρα όχι μόνον αυτό) σε στρατόπεδο αιχμάλωτων φαντάρων.

17 Δεκέμβρη: Στο δρόμο για μια καλύτερη ζωή, δύο μετανάστες από την Αφρική βρίσκουν το θάνατο από το κρύο στην Ορεστιάδα.

18 Δεκέμβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας 300 περίπου ατόμων πραγματοποιείται έξω από κέντρο «φιλοξενίας» μεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας στον Έβρο παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Ο συγκεντρωμένος κόσμος φωνάζει συνθήματα ενάντια στον δολοφονικό ευρωστρατό της Frontex και τη συνθήκη του Δουβλίνου και υπέρ της χορήγησης πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες. Οι έγκλειστοι μετανάστες απαντούν και αυτοί με συνθήματα, ενώ μια επιτροπή από δικηγόρους και γιατρούς μπαίνει στον χώρο κράτησής τους προκειμένου να καταγράψει τις συνθήκες που επικρατούν, να συναντήσει τους μετανάστες και να τους παράσχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τρόφιμα και άλλα αντικείμενα πρώτης ανάγκης. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Ορεστιάδας όπου βρίσκεται η επίσημη έδρα της Frontex στον Έβρο. Άσυλο και λευτεριά σε όσους είναι στα κελιά!

19 Δεκέμβρη: Άμεση απάντηση στην μεσημεριανή φασιστική πορεία 100ατόμων στην Κομοτηνή δίνεται με την οργάνωση απογευματινής αντιφασιστικής πορείας στο κέντρο της πόλης κατά την οποία γράφονται συνθήματα στα γραφεία της φασιστοφυλλάδας «Ο Χρόνος».

20 Δεκέμβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεταναστών που ζητούν πολιτικό άσυλο πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ. Μια μεγάλη ομάδα Ιρανών (30 περίπου άτομα, ανάμεσα τους και γυναίκες με μικρά παιδιά) και μια μικρότερη ομάδα Αφγανών προσφύγων συγκεντρώνονται έξω από την είσοδο του Υπουργείου στην Κατεχάκη ζητώντας  να συναντήσουν τον Υπουργό ώστε να πάρουν μια απάντηση σχετικά με τα αναπάντητα για χρόνια αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλει. Σύμφωνα με τους ίδιους, σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί μέχρι να μπορέσουν να απευθύνουν την έκκληση τους στον Υπουργό, ενώ έχουν δώσει 2 ήμερες διορία, διαφορετικά θα προβούν σε ράψιμο του στόματος τους και απεργία πείνας. Αλληλέγγυος κόσμος συγκεντρώνεται για να στηρίξει τον αγώνα τους. Στις 4 τα ξημερώματα της 21ης Δεκέμβρη ο Υπουργός τους «απαντά» μέσω των αντιπροσώπων του. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ αποκλείουν την περιοχή, επιτίθενται και διώχνουν τον συγκεντρωμένο κόσμο, ενώ προβαίνουν και σε συλλήψεις. Βίντεο της επίθεσης.
Ακολουθεί διαδήλωση των προσφύγων μέχρι τα Προπύλαια, όπου πραγματοποιείται συνέλευση και αποφασίζεται η συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Ακόμα ένας νεαρός μετανάστης αφρικανικής καταγωγής χάνει τη ζωή του από το κρύο στην Ορεστιάδα.

21 Δεκέμβρη: Γίνεται απόπειρα εμπρηστικής επίθεσης στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Δυτικών Συνοικιών στη Θεσσαλονίκη στις 21 Δεκέμβρη στις 3 τα ξημερώματα, η δεύτερη εμπρηστική επίθεση που δέχεται ο χώρος και η πέμπτη συνολικά από επιθέσεις φασιστών.

23 Δεκέμβρη: Δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα και ενώ το έδαφος έχει ήδη προετοιμαστεί τόσο με τη δημοσίευση ενός άρθρου σχετικά με την εκμετάλλευση του ασύλου του Οικονομικού Πανεπιστημίου από τους μετανάστες στην «Καθημερινή», όσο και με σχετικές επερωτήσεις του ΛΑΟΣ στην Βουλή, μπάτσοι όλων των ειδών (Δημοτική αστυνομία, Δελτάδες, Ζητάδες, ΔΙΑΣ) και φασίστες επιτίθενται σε μετανάστες μικροπωλητές στην Πατησίων. Ακολουθεί κυνηγητό, ξύλο και συλλήψεις. Οι μικροπωλητές τρέχουν προς το Οικονομικό Πανεπιστήμιο προκειμένου να βρουν καταφύγιο. Ακολουθούν συγκρούσεις των μπάτσων με συντρόφους που καταφέρνουν να απωθήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ το ένα ρεύμα της Πατησίων κλείνει για λίγη ώρα. Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες οργανώνεται από το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι της ΑΣΣΟΕ για τις 27 Δεκέμβρη.

27 Δεκέμβρη: Στις 7 το πρωί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ (5 διμοιρίες) επιτίθενται εναντίον των 100 μεταναστών από την Παλαιστίνη που έχουν κατασκηνώσει εδώ και τρεις μήνες έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Ψυχικό ζητώντας πολιτικό άσυλο. Τα ΜΑΤ ξυλοκοπούν τους μετανάστες (εκ των οποίων 8 είναι εδώ και 25 μέρες με ραμμένα στόματα και πραγματοποιούν απεργία πείνας) με ρόπαλα, ασπίδες και κλωτσιές, ενώ ένας γερανός που ανήκει στους Δήμους Ψυχικού και Φιλοθέης ξηλώνει τα αντίσκηνά τους. Από την εκκαθαριστική επίθεση τραυματίζονται αρκετοί μετανάστες που μεταφέρονται εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ενώ γίνονται και συλλήψεις.

ΦΥΛΑΚΕΣ-ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ/ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Ο αγώνας πρωτοβουλιών για τη λευτεριά των φυλακισμένων – ομήρων του κράτους γνώρισε στιγμές δικαίωσης το τελευταίο μήνα με πιο σημαντική αυτή της δικαστικής απόφασης για την υπόθεση του Γιάννη Δημητράκη, καθώς και την αναγνώριση του δίκαιου αγώνα των φυλακισμένων όλης της χώρας για αξιοπρεπή διαβίωση και ελευθερία. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί κρατούμενοι για την υπόθεση του Ε.Α. με τα κείμενά τους ταράσσουν τη σιωπή που η φυλακή επιβάλλει και καλούν σε δράσεις διεθνούς αλληλεγγύης και κοινωνικής επανάστασης. 

Φυλακές-αποχή συσσιτίου-απεργία πείνας

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, 29 Νοεμβρίου, οι φυλακές της χώρας βρίσκονται σε αναβρασμό με 9.000 κρατούμενους (από τους 12.600) να συμμετέχουν σε αποχή συσσιτίου διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο ενάντια στη σωφρονιστική βαρβαρότητα και τη κατάφωρη παραβίαση βασικών δικαιωμάτων τους. Την ίδια στιγμή, ανήλικοι κρατούμενοι στις φυλακές της Κασσαβατείας καταγγέλλουν για ξυλοδαρμό τον αρχιφύλακα των φυλακών και ζητούν την ποινική και πειθαρχική του δίωξη του.

Πολύ σύντομα, οι φωνές διαμαρτυρίας μέσα από τις φυλακές πληθαίνουν, ενώ στις 4 Δεκέμβρη σημειώνεται ο πρώτος θάνατος κρατούμενου που συμμετείχε στην αποχή συσσιτίου. Ο 38χρονος κρατούμενος βρέθηκε νεκρός στο κελί του στην Α’ πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού.

Οι κινητοποιήσεις των κρατουμένων κλιμακώνονται και στις 6 Δεκέμβρη προχωρούν σε απεργία πείνας περισσότεροι από 1.000. Συστήνεται Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των Κρατουμένων και ξεχωριστή επιτροπή σε κάθε φυλακή για τον συντονισμό της διαμαρτυρίας τους. Τα νούμερα των κρατουμένων απεργών πείνας ανά φυλακή εδώ.

Στα αιτήματα των κρατουμένων περιλαμβάνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, οι συνθήκες κράτησης, η περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης των πενθήμερων αδειών, η μείωση των ποινών και η εφαρμογή του εναλλακτικού θεσμού έκτισης των ποινών, ενώ επιπλέον ζητούν την κατάργηση του τρομονόμου και το ειδικό καθεστώς απομόνωσης για τους πολιτικούς κρατούμενους καθώς και την κατάργηση της φυλάκισης των ανηλίκων. Αναλυτικά τα δίκαια αιτήματά τους εδώ.

Στις 9 Δεκέμβρη ακόμα ένας κρατούμενος βουλγαρικής καταγωγής, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην αποχή συσσιτίου πέθανε στις φυλακές της Κασσαβέτειας, ελλείψει γιατρού.

Στις 10 Δεκέμβρη ο υπουργός δικαιοσύνης Καστανίδης,  υπό το φόβο της γενικευμένης διαμαρτυρίας και ύστερα από εκκλήσεις της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, την οποία μάλιστα κατηγόρησε ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις των φυλακισμένων, επισκέπτεται την Α’ Πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η επίσκεψή του περιορίστηκε σε επικοινωνιακές προβολές και δεν προέβει σε κανέναν ουσιαστικό διάλογο με τους κρατούμενους, γεγονός που τους εξόργισε ακόμα πιο πολύ και αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα τους.

Την ίδια στιγμή, τα καλέσματα σε συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης στους φυλακισμένους πληθαίνουν. Στις 12 Δεκέμβρη γίνεται συγκέντρωση στις φυλακές του Αγ. Στεφάνου στην Πάτρα, όπου περίπου 100 αλληλέγγυοι φώναξαν και έγραψαν συνθήματα,  ενώ στις 14 Δεκέμβρη, Αλληλέγγυοι/ες, η Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων και η Δράση για Ελευθεριά καλούν σε Πανελλαδική Ημέρα Αλληλεγγύης στον αγώνα των φυλακισμένων κατά την οποία πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης στις φυλακές του Κορυδαλλού και μηχανοκίνητη πορεία προς τις φυλακές των Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη, στηρίζοντας ενώνοντας τις φωνές τους με αυτές των φυλακισμένων.

Στις 18 Δεκέμβρη, πραγματοποιείται ακόμα μια δράση αλληλεγγύης, αυτή τη φορά στους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους από το Σύλλογο Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, Ιντιφάντα.

Στις 20 Δεκέμβρη, μετά από εβδομάδες σκληρού και δίκαιου αγώνα των κρατουμένων σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση δεσμεύεται δημόσια για την ικανοποίηση των αιτημάτων των κρατουμένων και η συντονιστική επιτροπή κρατουμένων αποφασίζει την αναστολή των κινητοποιήσεων, εν αναμονή των εξελίξεων, ενώ η αλληλεγγύη στον αγώνα των φυλακισμένων φουντώνει ολοένα περισσότερο μέσα από συνελεύσεις και διάφορες δράσεις αλληλεγγύης. Απώτερος σκοπός όλων των αγωνιζόμενων μέσα και έξω από τις φυλακές, η κατάλυση του θεσμού του εγκλεισμού και της σωφρονιστικής πολιτικής και όχι η διαπραγμάτευση και ο συμβιβασμός.

Δείτε επίσης: Εξέγερση στις ελληνικές φυλακές 2007

Λευτεριά στον Γιάννη Δημητράκη

Στις 23 Δεκέμβρη, ολοκληρώθηκε η δίκη του Γιάννη Δημητράκη για την υπόθεση της ληστείας στην Εθνική Τράπεζα στη Σόλωνος.

Η τελική ποινή για τον αναρχικό σύντροφο με τις συγχωνεύσεις των ποινών είναι 12.5 χρόνια (από τα 35 χρόνια που είχε δικαστεί πρωτόδικα) και η ποινή θα εκτιθεί με τα 3/5, δηλαδή 7,5 χρόνια από τα οποία τα 5 τα έχει ήδη εκτίσει. Αναλυτικά η απόφαση για τον Γιάννη Δημητράκη εδώ.

Νωρίτερα, στην απολογία του στις 13 Δεκέμβρη ο κατηγορούμενος, ο οποίος έχει αποδεχτεί την πράξη της ληστείας, υποστήριξε ότι: «Ο σωφρονισμός μου είναι ένα πεδίο για αγώνα και σύγκρουση με την εξουσία. Η ληστεία ήταν μια αντιπροσωπευτική λύση για τα ιδεολογικά και υπαρξιακά μου προβλήματα . Είναι η απάντηση στο ερώτημα πως πορεύεται ένας αναρχικός. Στο δίλλημα αν θα παραμείνω άβουλος θεατής ή ενεργός πολίτης αποφάσισα να συμμετάσχω. Στο τέλος θα νικήσουμε!!! Ήμουν είμαι και θα είμαι αναρχικός. Όσο ζω και αναπνέω το ταξίδι θα συνεχίζεται».

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις των αστυνομικών κρίθηκαν αβάσιμες και αντιφατικές ενώ οι  συνήγοροι υπεράσπισης, οι αγορεύσεις των οποίων ήταν εμπεριστατωμένες και καθοριστικές, μίλησαν για μια «αναλογική ποινή που αντιστοιχεί στις κατηγορίες».

Καθοριστικό ρόλο, βέβαια, στη ποινική έκβαση της υπόθεσης έπαιξαν και όλες οι κινήσεις και δράσεις αλληλεγγύης στον Γιάννη Δημητράκη τόσο σε Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό καθόλη τη διάρκεια της φυλάκισης του αγωνιστή. Οι δράσεις αλληλεγγύης τον τελευταίο μήνα, ενόψει της δίκης του Γιάννη Δημητράκη.

Στις 3 Δεκέμβρη, Πανελλαδική Μέρα Αλληλεγγύης στον Γιάννη Δημητράκη και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους έγιναν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και παράλληλα  κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης ενόψει του εφετείου στις 6 Δεκέμβρη. Στην Αθήνα έγινε μικροφωνική στα Προπύλαια, ενώ μια μέρα πριν σύντροφοι και αλληλέγγυοι ανάρτησαν πανό έξω από την Εθνική τράπεζα στη Σόλωνος, στο σημείο της σύλληψής του και μοίρασαν κείμενο. Φωτογραφίες από τη δράση. Αντίστοιχες δράσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης πραγματοποίηθηκε μισάωρος αποκλεισμός της εθνικής τράπεζας κοντά στην καμάρα και αναρτήθηκε πανό, στις Σέρρες, την Κομοτηνή, τον Βόλο και την Παλλήνη Αττικής, αλλά και στο εξωτερικό σε Αργεντινή και Λονδίνο

Οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον σύντροφο και οι ενημερώσεις από τα δικαστήρια συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής της δίκης του μέσα στο μήνα.

Περισσότερα: safa.espiv.net

Παλαιότερο γράμμα του Γιάννη Δημητράκη

31 Δεκέμβρη: Παραμονή πρωτοχρονιάς, για μια ακόμα χρονιά, στο πλευρό των φυλακισμένων βρέθηκαν εκατοντάδες σύντροφοι και αλληλέγγυοι δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στον αγώνα πολιτικών και ποινικών κρατούμενων και όλων αυτών που αγωνίζονται για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση αλληλέγγυων έξω από τις φυλακές του Κορυδαλλού. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και τα συνθήματα ακόμα πιο δυνατά. Βίντεο από τη συγκέντρωση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού Στη Θεσσαλονίκη, περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές Διαβατών. Στο Ηράκλειο Κρήτης, έγινε μηχανοκίνητη πορεία στις φυλακές της Αλικαρνασσού. Στον Βόλο, η παρουσία 70 συντρόφων προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους κρατούμενους, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα συνθήματα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.
70 περίπου αλληλέγγυοι βρέθηκαν και στις φυλακές Φέλι, στα Γρεβενά.