Τυνησία: Συγκρούσεις, αυτοπυρπολήσεις και ιντερνετική επίθεση στην παραπληροφόρηση και στη λογοκρισία του καθεστώτος

Ο  17χρονος Αγιούμπ Αλχάμμι πέθανε χθες 7 Ιανουαρίου σε νοσοκομείο  της Τυνησίας. Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου είχε αυτοπυρποληθεί σε ένα λύκειο της πρωτεύουσας της Τυνησίας Τύνιδα, όταν τιμωρήθηκε από τις Αρχές του σχολείου του επειδή είχε συμμετάσχει στην οργάνωση μιας εκδήλωσης αλληλεγγύης στις κοινωνικές διαμαρτυρίες. Ο Αγιούμπ είχε προσπαθήσει να οργανώσει στο Ινστιτούτο Αλ Γουάφα μία διαδήλωση αλληλεγγύης στην εξέγερση στο Σίντι Μπουζίντ. Ο διευθυντής του σχολείου του τον απέβαλλε για 15 μέρες και τότε πήρε την απόφαση να αυτοπυρποληθεί δημόσια.

Μέχρι χθες, 7 Ιανουαρίου, εκτός της πρωτεύουσας, συνεχίζονταν οι διαδηλώσεις στις πόλεις Σίντι Μπουζίντι, Σιλιάνα, Τέλα Ρεντέγιεφ, Ουμ Λαράιες, Κεμπίλ. Στον αγώνα έχουν μπει και οι μαθητές και οι δικηγόροι (βλ βίντεο). Στην πόλη Ργκεμπ, 210 χιλιόμετρα δυτικά της Τύνιδας, 4 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά στο πρόσωπο, στο στήθος και στα χέρια από σφαίρες. Από το νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκαν έγινε λόγος για σφαίρες από κυνηγητικό όπλο! Δεν είναι γνωστή μέχρι σήμερα η κατάσταση της υγείας τους.

Η αποσιώπηση των γεγονότων και η παραπληροφόρηση έχουν διαχυθεί σε όλη τη χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες πέρασε τα πολλαπλά φίλτρα λογοκρισίας η ανακοίνωση μιας ομάδας πολιτών, η οποία καταγγέλλει ότι η οικογένεια του προέδρου της χώρας και της γυναίκας του ελέγχουν μεταξύ άλλων, τις εταιρίες τηλεπικοινωνίας Orange Telecom  και Orascom Telecom, το Ινστιτούτο Πάστερ, την εισαγωγή κρέατος στη χώρα,  την τράπεζα BFT, ενώ έχουν αμύθητη περιουσία στο Ντουμπάι. Εκτός αυτών, έχουν τον πλήρη έλεγχο του Τύπου, γραπτού ή ηλεκτρονικού.

Οι χάκερς  Anonymous επιτέθηκαν στις επίσημες ιστοσελίδες του καθεστώτος και τις αχρήστευσαν. Πριν από λίγες ώρες κατάφεραν να χακέψουν την προσωπική ιστοσελίδα του πρωθυπουργού και να ανεβάσουν ένα μήνυμα, στο οποίο εξηγούσαν ότι άκουσαν την κραυγή του λαού της Τυνησίας για ελευθερία και διατίθενται να τον βοηθήσουν στον αγώνα ενάντια στην καταπίεση. Μεταξύ άλλων αναφέρονται: “Θυμηθείτε ότι όσο περισσότερο σφίγγετε τον κλοιό, τόσο περισσότερο θα εξεγείρονται οι πολίτες ενάντια στην εξουσία σας. Όπως το χώμα που σφίγγει κανείς στη χούφτα του, όσο περισσότερο σφίγγετε τους ανθρώπους, τόσο περισσότερο αυτοί θα φεύγουν από τη χούφτα σας. Όσο περισσότερο λογοκρίνετε τους πολίτες, τόσο περισσότερο θα μαθαίνουν τι κάνετε”.

Bίντεο από συγκρούσεις στις 6/1:

Βίντεο από διαδήλωση των δικηγόρων:

Bίντεο με συγκρούσεις φοιτητών με την αστυνομία:

Πηγές: la haine, sodepaz, kaosenlared, gara.

προηγούμενη ανάρτησή μας για τα γεγονότα στην Τυνησία εδώ: //gr-contrainfo.espiv.net/2011/01/05/tunez-rebelion/

No Comments “Τυνησία: Συγκρούσεις, αυτοπυρπολήσεις και ιντερνετική επίθεση στην παραπληροφόρηση και στη λογοκρισία του καθεστώτος”